dinsdag 5 juni 2007

Om te beginnen: 5 kilometer hardlopen

Beginnen met hardlopen kan soms demotiverend zijn. Het is zwaar, ver, vermoeiend, je ziet nauwelijks vooruitgang etc. Veel mensen lopen iedere keer het zelfde rondje en merken misschien wel dat het makkelijker gaat maar daarna stagneert de progressie dan weer.
Voor echt beginnende lopers kwam ik onderstaande schema tegen op coolrunning om in twee maanden tijd toe te werken naar een 5km loopje in ongeveer een half uur. Dat alles met 3 keer per week (spreid je trainingen een beetje over de week) een training van 20 tot 30 minuten en je bent klaar om mee te doen aan een van de vele recreatieloopjes die worden georganiseerd. Vaak wordt er bij grote loop evenementen (zoals bv de marathon van Rotterdam) ook een 5 en 10 km georganiseerd en daar kan je nu dus aan meedoen!
Grootste probleem wat ik altijd had met dergelijke schema’s is dat de progressie voor mij niet snel genoeg ging. Toch is het, zeker als je als loper helemaal van scratch begint verstandig om het programma rustig te volgen. Ik denk dat iedereen wel sneller kan maar het effect is minder blijvend. Stel dat je heel snel door het programma skipt, dan kan je misschien na 4 weken al 5km hardlopen maar na 2 weken rust lukt je het al niet meer. Bouw je geleidelijk op dan duurt het 10 weken maar dan loop je na twee weken rust nog steeds zonder probleem 5km in een half uur. Mocht het schema te uitdagend zijn…..herhaal een week totdat de opdrachten lekker gaan en gaan dan pas verder met de volgende week. Je zal heus die 5km wel halen alleen duurt het dan misschien wat langer dan 2 maanden…

Enne..zoals je ziet is het schema in het Engels…waar yards staat kan je gewoon meters lezen. Je kan kiezen of je de afstanden aan houdt bij je trainingen of de tijdsintervallen. Dat zal geen (of weinig) verschil maken tenzij je heel langzaam hardloopt. Veel succes en wie weet smaakt de 5km naar meer en zien we elkaar nog een keer op een halve of hele marathon…je moet ergens beginnen;-)
Even dubbel klikken op het plaatje voor een groter en leesbaarder formaat. Ik had een mooie table in HTML gemaakt maar daar kan de blogsoftware niet mee overweg...

2 opmerkingen:

  1. En wat te denken van blessures? Voor de absolute beginner: stick to the plan en geen meter meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk dat zijn nu goede aanvullingen. Inderdaad loop je het risico als je te snel progressie wil boeken dat je spieren, pezen of gewrichten overbelast en dan moet je lang rust houden en weer opnieuw beginnen (geldt niet alleen voor beginnende lopers;-) ).
    Dank je Ron voor deze aanvulling...

    BeantwoordenVerwijderen