vrijdag 22 juni 2007

Spierkrampen

De naam 'complete running' voor de bekende website klopt wel aardig want je kan er veel info vinden. Zo kwam ik laatst dit stukje tegen over spierkrampen. Hier een beknopte vertaling.

1. Wat is het?
Een onvrijwillige, pijnlijke samentrekking van (een deel van) de spier. Dit kan kort duren (enkele seconden) maar ook langere tijd aanhouden (minuten). Ik zelf had vlak voor de finish in Rotterdam (je weet wel toen het zo warm was...) last van hele korte kramp in mijn bovenbeen bij iedere stap met de angst dat die van gedeeltelijke kramp zou overslaan naar de hele spier

Wat veroorzaakt kramp?
Er zijn meerdere oorzaken mogelijk: extreme inspanning of belasting van de spier, vermoeidheid natuurlijk, tekorten aan elektrolieten of mineralen, uitdroging (feitelijk ook een onbalance in elektrolieten maar goed) of slechte bloedcirculatie in de spier (denk bijvoorbeeld aan de spiertjes onder de voet bij te strak gestrikte veters). Natuurlijk kunnen ook ziekten en medicijnen die invleod hebben op bleod samenstelling of ciculatie (een deel van) de oorzaak zijn.

Wat zijn de symptomen?
Plotselinge pijn en stijfheid. Soms lokaal, soms de hele spier. De spier zal hard aanvoelen en 'bolstaan' (denk aan je spierballen als je die showt).

Hoe kramp te voorkomen en behandelen?
Warming up en cool down zal preventief werken. Tijdens hitte (Rotterdam;-p) natuurlijk voldoende blijven drinken (en niet alleen water) om de juiste verhouding aan elektrolieten en mineralen te behouden.
Behandelen gebeurt door de spier te strekken (denk aan de voetballers tijdens een verlenging waar de artsen de kuitspier schudden (zie foto) en soms stretchen door de tenen naar de neus te duwen), massage of een warmte of koude pack.


foto van BBC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten