dinsdag 29 mei 2007

Roparun gefinished, opbrengst nog onbekend


Afgelopen weekend was de 16de editie van de Roparun. Het grootste estafette evenement qua afstand en ook qua deelnemers begint het aardig mee te tellen. Dit jaar deden 209 teams mee met ruim 5500 deelnemers (Lopers begeleiders etc.). Per team 8 lopers die in afwisseling de 433 kilometer vollopen. Ruim anderhalve marathon per loper in ongeveer twee etmalen. Het record uit 2003 staat op 29 uur en 32 minuten!

Doelstelling van de Roparun om geld in te zamelen voor de ondersteuning van kankerpatienten en hun familie/nabestaanden.
De opbrengst van deze editie is nog niet bekend. Vorig jaar was de opbrengst echter meer dan 3 miljoen en over de jaren heen staat de teller op 20 miljoen, aldus Elsevier. De opbrengst van dit jaar wordt 15 juni bekend gemaakt.
In het AD kunnen we lezen dat voor een team de 433 kilometer niet voldoende is. Dit hebben er voor de start en na Rotterdam nog zo’n slordige 40 kilometer aan vast geplakt. Petje af voor de lopers van IHE uit Delft.

Leuk om te zien dat ook deze lopers op een warme ontvangst kunnen rekenen op de Coolsingel. Mocht er een team zijn dat voor volgens jaar nog een loper zoekt dan houd ik me aanbevolen voor deelname of misscshien moest ik maar eens kijken over bij de collega’s die meededen aan de CPC of de Batavieren race belangstelling is voor deze uitdaging.

maandag 28 mei 2007

Hardlopen en .........sex

Mogelijk een onderwerp voor rode oortjes en ik weet niet of deze tekst helemaal wetenschappelijk te onderbouwen is maar hier komt ie: Hardlopen is goed voor de sex! aldus een artikeltje dat ik tegenkwam. Een artikel met een knipoog en een serieuze ondertoon.

De eerste open deur die wordt ingetrapt is dat hardlopen helpt voor het zelfbeeld en dat een positief zelfbeeld weer gunstig is voor een beter sexleven. Hmmm ik denk dat ik dat ook wel wist van de huis, tuin en keuken psychologie die je af en toe op TV tegenkomt;-). Dit geldt natuurlijk voor zowel vrouwen als mannen.

Overigens lijkt dit onderwerp niet echt nieuw want een beetje doorzoeken op internet leidt bijvoorbeeld tot een canadees artikel uit 2005 onder de boeiende titel: Running can make you a sex god

Boeiender is de verwijzing naar onderzoeken (toch wel en dan nog wel aan Harvard!) waaruit blijkt dat mannen verder nog baat hebben. Niet zozeer dat het libido beter wordt maar dat het minder snel slecht wordt. Getrainde lopers hebben 'sex-leeftijd' die een paar jaar jonger ligt dan de leeftijd in hun paspoort en gecombineerd met een gezonde levenstijl (wat veel lopers toch wel hebben) kan dit zelfs oplopen tot 10 jaar! Ik wist wel dat ik nog jong was van geest en zo....

Verder blijkt dat er geen tot weinig negatieve effecten zijn aan het hardlopen. Behalve natuurlijk als iemand erg vermoeid is of de bekende dagen vlak voor een grote inspanning waarin alle energie moet worden gespaard. Mogelijk dat dit nog kan leiden tot klagende partners. Echter een ander artikel wat in aantrof geeft juist aan dat sex de avond voor een marathon een positief effect heeft! Mogelijk dat dit juist weer tot klachten leidt bij partners omdat het dan als een verplicht nummertje voelt. Al geeft een topper in dit artikel aan dat hij zelfs een week onthouding aanhoudt voor een marathon:-(

Het excuus "nee schat ik heb hoofdpijn" kan plaats gaan maken voor "Nee schat ik moet morgen lopen"...tenzij die dag natuurlijk stevig getraind is > zie eerdere post;-)
Wat niet vermeld wordt is het effect van het uithoudingsvermogen wat mogelijk effect kan hebben op de duur van..... Als dit effect heeft hebben de partners weinig te klagen dat het lopen af en toe leidt tot onthouding.

Ik ben trouwens benieuwd of een post met deze inhoud en dit soort termen leidt tot een andere positie in zoekmachines. Straks wordt mijn site geschaard onder de 'adult content'. Afijn genoeg stof tot discussie (in woorden dan wel in....) de volgende keer dat je partner gaat klagen als je weer voor een paar uur het huis verlaat voor een lange duurloop in voorbereiding op je volgende marathon....


Deze foto verbeeld gewoon en loper die een marathon heeft uitgelopen. Elke andere interpretatie na het lezen van bovenstaand artikel is voor verantwoordelijkheid van de lezer;-) Mocht de loper zichzelf herkennen en niet geassocieerd willen worden met bovenstaand artikel dan zal ik op verzoek de foto verwijderen!

Video: tegen de stroom in....

Tijdens de ING Bay to Breakers run lopen veel lopers in alternatieve outfit mee (costuums of als streaker). Een groep loopt echter verkleed als zalmen tegen de stroom in. Deze keer stond hen echter een onaangename verrassing te wachten:




Foto: Every Day Hero

Onder het kopje Every day Hero vond ik onderstaande foto op CRN. Ik hoop dat ik als ik zo veel jaar verder ben nog mee kan doen aan marathons. Ik vind dit een mooi plaatje. Wat een karakter! Hmmm. in het Engels heeft deze uitdrukking toch meer "What a character!"

zondag 27 mei 2007

International responses - part two

If english speaking guest like to read my blog: You can translate it using babelfish (see earlier post). Alternatively you can switch to my new and less extensive blog Running Dutch.

Have fun!

Cheap running

Hieronder tekst van een blog op het complete running network over kosten besparen bij het hardlopen en dan zeggen ze in het buitenland wat over de krenterige Nederlanders…Is dit soms door een Schot geschreven?

It has been said more than once that running is a cheap sport. However,
when adding up the money I spend on it over a year, I’m not sure I agree. As
with everything you do, there are plenty of ways to spend your money. If you
want to run along at a budget, try a few of those things:
  • Sports drinks are expensive. A cheaper alternative is to mix water and fruit
    juice. A 50/50 mix results in an isotonic drink, but you can water it down more
    if you find that easier to swallow during a run. Also, most sport drinks contain
    sodium, so add salt if you feel like it.
  • Energy gels are ridiculously expensive, considering that they mainly consist of some sugary paste. I used to take one gel if I ran 15 miles or more, and 2 gels for any 20 miler (or more). I have since completely given up on gels, apart from during marathon races. And guess what? My distance runs don’t feel any more difficult as a result.
  • Spending a lot of money on recovery drinks? According to coach Greg McMillan, the perfect recovery boost comes from a glass of Slim-Fast, because it contains the perfect mixture of carbohydrates and protein. My local supermarket even had it on a buy-one-get-one-free offer a few weeks ago, further driving down my expenses.
  • Energy bars are an expensive snack. I can think of two
    alternatives straight away: many “normal” snack bars contain pretty much the
    same amount of carbohydrates than the sport ones, but at a lower price. Just
    look at the ingredients. Even better, try some fruit. An apple, orange, plum,
    kiwi, peach or any other fruit you can think of will give you the same energy
    boost, but is both cheaper and healthier.
  • Running shoes are a major cost factor. Many shops have sales at the end of the year. Try and stock up on several pairs of runners then. You can literally save hundred of dollars/euros that way. (Disclaimer: I don’t have a local running shop to support.) Are you planning on an out-of-town marathon as well as a big holiday? Why not combine the two. Next time you take your spouse to Paris, why not do it in the middle of April? Just don’t get too romantic the evening before the race though, or you might come to regret it.

De tip over de schoenen vind ik wat dubieus. De echte loopschoenen worden niet snel afgeprijsd dus let er goed op wat je koopt. Kleding kan natuurlijk wel heel goed. Ik koop vaak mijn loopkleding in de uitverkoop en dan nog ben je bakken geld kwijt;-). Enige nadeel is dat je dan veelal geen compleet matching setje hebt maar ik ben niet zo’n 'fashion victim'. Alle andere tips is zeker wat voor te zeggen. Zo neem ik bijvoorbeeld nog wel eens een mars delight mee met lopen. Zeker goedkoper dan een sportbar en al standaard in twee stukken verdeeld. Eén deel weghappen, wat water er achteraan en de hongerklop is weer X-tal kilometer uitgesteld.

Sokken met teentjes


Op Complete Running Network kom ik een artikeltje tegen over sokken met teentjes. Zou moeten helpen tegen blaren. Het ziet er in ieder geval grappig uit. Iemand met ervaringen om te delen?

Inspanningshoofdpijn: een oproep

Op de hardloopkrant staat een vraag naar ervaringen van lopers met inspanningshoofdpijn. Deze trainer wil graag meer inzicht. Nu ben ik natuurlijk geen medische expert maar als EHBO’er heb ik regelmatig les van een huisarts en daarvan heb ik het volgende begrepen: Dergelijke hoofdpijn (net als die bij een kater) heeft te maken met een afwijkende vochthuishouding in de hersenen. Dit kan echter meerdere oorzaken hebben:
1) Er is te weinig gedronken: ik denk dat dit een van de meest voorkomende oorzaken is. Ik had dit vroeger ook wel eens en kreeg de hoofdpijn meestal als ik aan het avondeten zat na een intensieve duurloop van een uur of meer (bloed gaat dan naar maag en darmen en minder naar je hoofd).
2) Verzuring van spieren in de nek, hals of anderszins bij het hoofd: bijvoorbeeld de nekspieren zijn verzuurd de doordat de loper loopt met (krampachtig) opgetrokken schouders. Ook verzuring en de daarbij horende afvalstoffen hebben effect op de vochtbalans.
3) Bij te veel drinken neemt het zoutgehalte in je bloed af. Hierdoor gaan je cellen (met een hoger zoutgehalte) te veel vocht op nemen, of zout uit je cellen gaat naar je bloedbaan. In beide gevallen voelen je lichaamscellen zich niet happy….
Een beetje googlen op dit onderwerp levert verschillende verklaringen op (zie bijvoorbeeld deze site over mountainbiken) maar de meeste daarvan zijn te herleiden tot de vocht huishouding. Ook een simpele als ‘koude’ hoofdpijn. Door een koude wind op je hoofd kan het zijn dat je bloedvaten zich vernauwen om minder bloed door je hoofd te laten stromen zodat je minder afkoelt. Dit heeft natuurlijk effect op de vochthuishouding…..
De trainer op de hardloopkarnt geeft aan dat bij vrouwen mogelijk ook de hormoonhuishouding een rol speelt. Natuurlijk heeft dit effect omdat hormonen voor een belangrijk deel de chemische processen in je lichaam regelen.

Het grappig is trouwens dat je hersenen ansich geen pijn voelen maar doordat er minder vocht in je hersenen zit gaan ze trekken aan het hersenvlies: een soort van zakje waarin je hersenen verpakt zitten. En dat vlies is wel heel gevoelig net als bijvoorbeeld beenvlies. Daarom doet het stoten van je scheenbeen vaak ook zo zeer omdat daar het beenvlies dicht onder de oppervlakte zit.

Wat kan je dus doen om hoofdpijn te voorkomen?
Onstpannen lopen, genoeg drinken en daarbij erop letten dat je voldoende mineralen binnenkrijgt (isotone dranken dus…).
Als gezegd ik ben geen medicus dus als mensen me willen corrigeren dan sta ik open voor op- en aanmerkingen. Als je zelf ervaringen hebt dan kan je die natuurlijk met de betreffende trainer delen. Zijn mailadres staat op de site.


Wil je meer lezen over dit onderwerp dan kan ik je verwijzen naar de website van sportsinjuryclinic. Een gevaarlijke site voor hypochondriers al denk ik dat je die niet zo veel aantreft onder hardlopers;-)

zaterdag 26 mei 2007

Stretchen: De lage kuitspier

Veel (minder ervaren) lopers stretchen eigenlijk alleen de hoge kuitspier maar vergeten de lage kuitspier. Deze zit aan de achillespees en kan daarmee een belangrijke oorzaak zijn van klachten m.b.t. de achillespees.
Het stretchen van de lage kuitspier is heel eenvoudig.
1) Zet je voeten naast elkaar en stap een normale staplengte uit met je zwaartepunt (je heupen) tussen je voeten (net als bij de gewone kuitspierstrech)
2) Hou je bovenlichaam rechtop maar laat je zwaartepunt nu recht naar beneden zakken. Je buigt beide knieën en voelt als het goed is de spanning op je onderste kuitspier/achillespees van je achterste voet toenemen.

Let bij deze beweging op dat:
- Je hiel van de achterste voet op de grond blijft
- Je knieën niet te ver voor je tenen uitsteken. Als dit wel het geval is vergroot dan de paslengte bij 1).

dinsdag 22 mei 2007

Nieuw parcours marathon Amsterdam

Voor de echte diehard onder ons die graag een marathon lopen..opgelet! Een van de belangrijkste marathons in het najaar, Amsterdam, heeft het parcours voor de editie van dit jaar bekend gemaakt. Ten opzichte van vorig jaar is belangrijkste wijziging: Buitenveldert eruit > Rivierenbuurt erin. Dit betekent ook gelijk een extra stuk langs de Amstel. Ik persoonlijk vind dit een positieve wijziging! Wat ik jammer vind (maar wel begrijp) is dat ze het lusje door het stadion na 7km eruit hebben gehaald. Tuurlijk is het voor een snelle route niet optimaal maar ik vind het rondje over historische grond wel leuk. Natuurlijk is de atmosfeer in het stadion altijd genieten. Ik zit nog te twijfelen waar ik dit najaar mijn marathon ga lopen. Misschien dat deze veranderingen aanleiding zijn om nog maar een keer in Amsterdam te starten....
(zie PDF op de site voor meer details)

donderdag 17 mei 2007

Vrouwen en hardlopen

DAMES EXTRA OPLETTEN: HARDLOOPSCHOENEN TE WINNEN!!!!
In een advertorial op TooStylisch wordt stilgestaan bij het toenemende aantal vrouwelijke hardlopers. Het percentage vrouwelijk deelnemers aan loopevenementen neemt al jaren toe en bij de Marikenloop van komend weekend verschijnen ongeveer 10.000 vrouwen aan de start!
Logisch dat bij dergelijke aantallen de vrouwelijke hardloper voor sportmerken interessant wordt als aparte doelgroep met gespecialiseerde materialen zoals kleding en schoenen. In mijn post 'van run easy naar addicted' heb ik al eerder stil gestaan bij de omzet in loopland en de belangstelling die sportmerken daarvoor tonen. Immers het toenemende percentage vrouwen onder de lopers betekent ook dat ze in toenemende mate bijdragen aan de genoemde 9 miljard omzet op het gebied van loopschoenen. Asics heeft dan ook al een site in het leven geroepen speciaal gericht op running women. Het gebruikt van een flashanimatie van een hardlopende dame is erg leuk gedaan. Door op de verschillende plusje te klikken krijg je aanvullende informatie over de reden waarom vrouwen andere materialen nodig hebben dan mannen. Via deze site van asics is voor de deelneemsters aan de Marikenloop mogelijk om 6 paar hardloopschoenen te winnen. Goed voor 10.000 kilometer loopplezier.

Wonen in woerden de meeste marathonlopers?

In google kan je analyseren wanneer en hoe vaak op een bepaalde term wordt gezocht. Als je kijkt naar het woord marathon dan blijkt dat in Nederland het meest op deze term wordt gezocht in woerden? Wonen daar nu de meeste marathonlopers?

zondag 13 mei 2007

Van 'Run Easy' naar 'Addicted'


Reebok en Nike richten zich met de nieuwe campagnes op het hardlopen.
Reebok komt met Go Run Easy. Volgens hun onderzoek is gebleken dat veel mensen hardlopen linken aan pijn en blaren terwijl het juist ook ontspannend kan zijn. Zo hebben ze bekende sporters ingezet zoals Nicole Vaidisova (foto) om te vertellen hoe leuk lopen kan zijn, aldus een artikel in de Couturekrant. Op de site proberen ze een communitiy te vormen en is het mogelijk om bijvoorbeeld routes in te voeren en playlist te raadplegen.


Ik heb hier al eerder bericht over Nike Plus, de combinatie tussen Nike kleding, schoenen en sensoren met de iPod van Apple. Daar is nu een commercial voor gemaakt waarbij de voiceover (Edward Norton) begint en eindigt met "I am addicted...". Ik denk dat de rest van de tekst voor fanatieke lopers wel enige herkenning met zich meebrengt:

“I am addicted. I’ve collected footsteps before dawn, seen places I never knew existed, run to the moon and back, been a rabbit for the neighborhood dogs, obeyed the voice in my head, let music carry me when I couldn’t, raced against yesterday, let the world be my witness, measured myself in metres, kilometres and finally character. I’ve plugged into a higher purpose, left this world and come back changed. I am addicted.” > “Run Like You’ve Never Run Before. Nikeplus.com”





Het mag duidelijk zijn dat de markt van hardlopers, joggers, trimmers of hoe je ze ook wil noemen een interessante is voor de topmerken. Volgens het artikel in de Couturekrant wordt jaarlijks voor negen miljard dollar(!!!) aan loopschoenen uitgegeven en dan hebben we het dus nog niet over kleding, horloges, harslagmeters, GPS-systemen, sportdranken etc. Logisch dat de topmerken addicted zijn aan hardlopen.

vrijdag 11 mei 2007

Humor

ik had al eerder wat krantenberichten in gescand over de marathon van Rotterdam. Ik kwam laatst deze cartoon nog tegen:

Stretchen: De Kuitspier

Iedereen kent ze wel. De hardlopers die je onderweg hun best ziet doen om lantarenpalen, muurtjes en wat al niet meer om te duwen. Dat is dus niet de manier om je kuitspier te rekken. Hoe dan wel?
1) Zet je voeten naast elkaar en stap een normale staplengte uit met je zwaartepunt (je heupen) tussen je voeten
2) Buig je voorste knie tot boven je tenen en zorg dat je bovenlichaam en achterste been een rechte lijn vormen en de hiel van je achterste voet op de grond blijft. ALs je geen stretch voelt kan je de afstand tussen je voeten vergroten.

Natuurlijk kan je best de muur of de lantarenpaal gebruiken voor steun maar duw er niet tegen. dan zet je ook kracht (spanning op je kuitspier) en dat werkt averechts. Wil je voorkomen dat je toch duwt? Zorg dan dat de muur of lanterenpaal naast je staat.

Hou de strechts ten minste acht tellen vast!

Ik heb op de site van Asics dit filmpje gevonden. Terecht staat in de begeleidende tekst dat je de muur alleen als steun mag gebruiken en niet ertegen mag duwen:


donderdag 10 mei 2007

Map My Run: Lopen in Doorn

Vandaag aan het eind van de dag weer een poging gedaan om de file te vermijden door eerst een stuk te gaan lopen. Vandaag was dat in Doorn waar ik twee dagen had gezeten voor een cursus. Voor de route wil ik je wijzen op een nieuwe website waarop ik afgelopen week werd gewezen door een collega van me: Map My Run. Een website waarop je routes kan invoeren en kan opslaan in je trainingsdagboek. Natuurlijk kan je de routes dan ook delen met anderen. Zo staat de route van vanavond natuurlijk ook online.

Korte beschrijving: Na een slinger door het bos over de kleinste paadjes achter het hotel verder gelopen over smalle asfaltwegen in het bos. Voor nederlandse begrippen was het een heuveltraining op de Utrechtse Heuvelrug. Downhill door het bos. Vals plat omhoog met een stijler stukje aan het eind. Lekkere afdaling en door Doorn met een laatste toch wat pittige klim terug naar het hotel dat duidelijk niet voor niets Zonheuvel heet.

dinsdag 8 mei 2007

Lopen in de regen

Maandagavond: voor het eerst sinds weet ik hoeveel weken moet het natuurlijk op het moment dat ik ga lopen echt met bakken uit de hemel vallen. Maandagavond is namelijk tijd voor de loopgroep van mijn werk. Ikzelf kleed me meestal om bij mijn werken loop dan naar de sportschool waar we starten. Ik was op die paar honderd meter al Z#%*nat en dan te bedenken dat ik net een post had voorbereid over het lopen bij hitte;-)
Aangekomen bij de sportschool was er van het groepje maar een loper over gebleven en de trainer liep ook niet echt over van enthousiasme. Toch maar vertrokken voor een duurloopje en het was heerlijk. Natuurlijk is de regen niet fijn maar als je eenmaal loopt en nat bent dan maakt dat eigenlijk niet uit. Wat overblijft is de frisse natuur en het mediterende effect van de klaterende regen....
...en de constatering dat het ook in de randstad mogelijk is om landelijk te lopen. Voor liefhebbers zie de route met de start bij afslag Delft Noord.

zondag 6 mei 2007

Hardlopen bij hitte



Naar aanleiding van de eerdere berichten over de hitte in Rotterdam een artikeltje over het lopen in de warmte (en niet gelijk zo extreem als hierboven):
eerst het slechte nieuws: Bij temperaturen boven de 10 graden Celcius zullen je prestaties altijd minder zijn dan bij lagere temperaturen. Het goede nieuws is dat met een goede voorbereiding de effecten te beperken zijn. Wen je aan om vocht op te nemen en hoe je jezelf het beste kan kleden en waar je grenzen liggen in warm weer. Op die manier zal je beter preseteren en sneller herstellen. Toch zal je prestatie altijd minder zijn dan op koude dagen.

Hoewel temperaturen boven de tien graden al effect hebben merken de meeste lopers weinig tot een temperatuur van ~20 graden celcius. Boven deze temperatuur kan je lichaam de warmte die je ontwikkeld niet goed kwijt. De temperatuur in je lichaam loopt op waardoor je extra vocht kwijt raakt door het zweten. Bovendien gaat meer bloed naar je huid waardoor minder bloed beschikbaar is voor je spieren. Hierdoor ontvangen je spieren dus minder zuurstof en voedingsstoffen en worden afvalstoffen minder snel afgevoerd. Door de opbouw van deze stoffen zullen je spieren minder goed werken.

Planning
De beste tijd om te lopen met warm weer is voor zonsopkomst of kort ernaar voordat de temperatuur oploopt. Als het na zonsondergang snel afkoelt kan dat natuurlijk ook maar dat is vaak niet het geval.

Tips om koel te blijven boven de 10 graden Celcius:

  • Neem bijtijds gas terug. Als je hiermee wacht zal de impact later in de loop extra groot zijn en ook je herstel langer duren. Eventueel vroegtijdig wandelen tussendoor verlagen je warmtestuwing en uitputtingsniveau waardoor je meer overhoudt voor later in de loop.
  • Draag lichte kleding die de warmte van je lichaam weggeleiden. geen katoen omdat dat het zweet vasthoud waardoor de kleding aan je lichaam vastplakt wat juist de warmtestuwing versterkt. Er zijn verschillende namen voor deze stoffen afhankelijk van het sportmerk: "Climacool", "Coolmax" enz. Ze leiden het vocht van je lichaam weg en met het verdampen van dit vocht verlaag je je lichaamstemperatuur.



  • Gebruik water om je zelf te koelen. 70% van je warmte kan je kwijt raken via de top van je hoofd vandaar dat het goed werkt om hierop sponsen leeg te knijpen (en je moeder vroeger toch gelijk had als ze 's winters zei dat je een muts op moest). Natuurlijk kan je ook je singlet of T-shirt nat maken (mits deze niet van katoen is - zie hiervoor). Dit verdampende water zal net als je eigen zweet je lichaamstemperatuur verlagen. Kijk uit dat je niet te koud water gebruikt. Als schrikreactie kunnen je bloedvaten vernauwen en als dit in je hoofd gebeurd kan dit leiden tot een flauwte en dan ben je nog verder van huis.
  • Drink koel water. Je lichaam neemt water snel op en om dit water op lichaamstemperatuur te krijgen zal je lichaam ook weer warmte kwijt raken. Drink niet te veel in een keer en bij langdurige inspanning moet je in de gaten houden dat je geen 'watervergiftiging' krijgt. De concentratie zouten in je bloed wordt lager dan die in je cellen. Hierdoor trekt (te veel) water naar de cellen of wordt te veel zout uit de cellen 'getrokken'. Hierdoor zullen de cellen beschadigen.


Dit artikel is opgesteld aan de hand van een artikeltje op Coolrunning.

vrijdag 4 mei 2007

Een leerzame training

Afgelopen woensdag is er getraind op de ateletiekbaan. Na een lekkere warming up is er in drie blokken van tien minuten getraind:
1) eerste tien minuten op rustig duurlooptempo
2) tien minuten met 'snelle' bochten en rustiger dan rustige duurloop op de rechte stukken
3) Steigerungen van iedere keer een rondje. Rustig startend en continue versnellend tot maximale snelheid na 400m. Daarna gelijk we terug naar een heel rustige tempo om het ritueel te kunnen herhalen.

Waarom dit leerzaam was? Omdat je ervaart dat je in alle drie de situaties ongeveer even veel rondjes loopt in die tien minuten. Wel merk dat variant 2 en 3 veel meer moeite kosten dan variant 1. Hieruit leer je dus dat je efficienter met je energie omgaat als je continue eenzelfde tempo loopt en beter niet te veel kan varieren.

Batavierenrace - de resultaten

Afgelopen weekend werd voor de 35ste keer de Batavierenrace gehouden. De grootste hardloopestafette. Vanuit TNO deden we mee met TAP, de TNO Afstudeerders Ploeg. De meerderheid toch ongeoefende lopers en een paar cracks. De uitslagen op de site van batavierenrace laten zien dat dit mengsel tot een mooie resultaat heeft geleid: een 91ste plaats van de ruim 300 deelnemende groepen. Op de tweede etappe zelfs een tweede plaats en later in de nacht nog een zevende plaats.

Ikzelf mag met een 52ste plaats en een PR op de 10,2 zeker niet klagen en dat gelopen om drie uur 's nachts! Een paar plaatjes om de sfeer te schetsen.

Uw verslaggever aan de start van zijn etappe

De nachtploeg in de bus terug naar Enschede


Een van onze lopers en de fietser van de middagploeg

dinsdag 1 mei 2007

International responses

For the first time a blog in English. As you can tell by the comment on the previous article this blog is als0 'read' outside Holland. I can also see with google analytics that it is not just on reader that visits the blog from abroad. So for the 'international readers' I will every now and then also blog in English.
For the time being...resort to online translators to read te previous blogs. Google will help you finding the sites with translators.

If you like you can translate the whole site directly into English or French. Select your language below en click translate....


Translate this blog           








Thanks to Babelfish