zondag 29 juli 2007

Review: Saucony Pro Grid Hurricane


Ik heb eerder op mijn site geschreven over de Brooks waar ik op loop en ik heb gemerkt dat dit artikeltje door veel mensen is gelezen. Blijkbaar is er een behoefte aan dit soort reviews. Aangezien ik als individu maar op één soort schoenen loop kan ik moeilijk andere reviews zelf schrijven. Om toch aan die behoefte tegemoet te komen zal ik proberen andere reviews voor jullie op te snorren. Hier is vandaag de eerste: De Saucony Pro Grid. De enige persoonlijke noot die ik nog kan toevoegen is: Mijn allereerste echte hardloopschoen was een neutrale Saucony waarvan ik het heel jammer vond om afscheid te moeten nemen toen ik er na verloop van tijd achter kwam dat ik een schoen nodig had voor pronatie. Daarna heb ik jaren met plezier gelopen op Asics al moet ik toegeven dat in mijn beleving (maar die kan door de jaren heen wat gekleurd zijn) ik de pasvorm van de Saucony nog altijd een van de betere vond voor mijn voet. Nu loop ik (zoals je kon lezen) al weer jaren met plezier op Brooks.

Voordat je doorklikt naar de complete review van de Hurricane kan je onderstaande kreten snel scannen of de schoen voor jou relevant is:
- Geschikte voor gematigde overpronatie
- All round Trainingsschoen
- Licht gekromde leest
- Stabiel zonder stijf aan te voelen
Het enige nadeel dat de schrijven constateerd is dat de zool minder slijtvast lijkt dan bij voorgaande generaties van de Hurricane.

zaterdag 28 juli 2007

Een kilometer voor het slapen gaan

Afgelopen tijd lag op mijn nacht kastje het boek van schrijver Abdelkader Benali.

.
Natuurlijk is het een literair werk met bespiegelingen van de hoofdpersoon en zijn vriendin. Het zou natuurlijk kunnen gaan om een fictief hoofdpersoon maar het bevat ook duidelijk autobiografische elementen.

Even een kort overzicht van de opbouw en inhoud van het boek. Het boek bevat per kilometer een hoofdstuk dat kort begint met de beleving van de hoofdpersoon op dat moment in de race. Hoewel het zo geschreven is dat het een fictief parcours zou kunnen zijn (geen namen of hele specifieke aanduidingen) is het duidelijk dat het gaat om de marathon van Amsterdam. De beschrijvingen over het stadion waar de start en finish plaatsvinden, het museum waar men langsloopt en het park kort na de start en vlak voor het eind zijn duidelijke verwijzingen. Net als de rivier waarlangs een groot deel van de route voert met het keerpunt vlak voor het halve marathon punt. Dit alles is voor deelnemers aan de marathon een feest van herkenning en ik moet toegeven dat ik dan ook tijdens het lezen met veel plezier terug heb gedacht aan mijn eigen voetstappen die op dat parcours liggen. Wat voor mij minder herkenbaar is, is zijn plaats in het deelnemersveld. Waar hij zich op houdt voorin het veld met een tijd van onder de drie uur ben ik toch echt verder naar achteren te vinden.
Naast de beschrijving van de marathonkilometers blikt de hoofdpersoon terug op zijn voorbereiding, hoe hij er ooit toe gekomen is om te gaan lopen en het deelnemen aan zijn eerste marathon. Hier zitten de duidelijk autobiografische elementen: Namelijk de eerste marathon die gelopen werd in Boedapest en het verblijf in Libanon ten tijde van de bombardementen door Israel. Andere bespiegelingen in het boek gaan over de (fictieve) tegenstander waar de hoofdpersoon zich aan optrekt en zijn relatie met zijn vriendin.

Natuurlijk: smaken verschillen en dat geldt ook voor het lezen van boeken maar ik heb met veel plezier iedere avond één of meerdere kilometers gelezen zo vlak voor het slapen gaan. Zo kan je iedere dag even bezig zijn met je passie ook al heb je die dag geen tijd gehad om te trainen of te bloggen;-)
Marathonloper, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 9029564822,

Te bestellen via bijvoorbeeld Cosmox .

Ik wens je veel lees plezier en misschien tot ziens op het parcours in Amsterdam.

vrijdag 27 juli 2007

Meten vetpercentage

Op Chris hardloopblog staat een leuk testje dat hij heeft uitgevoerd met een weegschaal die ook je vocht- en vetpercentage bepaalt. Hieruit blijkt dat die metingen duidelijk wat te wensen overlaten al kan je ook je vraagtekens plaatsen bij de kwaliteit van de weegschaal als die een liter gedronken vocht niet voor de volle pond (eigenlijk twee ponden;-p) meeweegt.
Chris zijn opmerking aan het eind is natuurlijk steekhoudend: kijk naar je resultaten op de langere termijn als je jezelf regelmatig weegt onder redelijk gelijke omstandigheden, bijvoorbeeld ieder ochtend na het opstaan.
Voor lopers die rustig en regelmatig trainen om af te vallen is het vetpercentage minder relevant omdat je er vanuit mag gaan dat je gewichtsverlies inderdaad betekent dat je afvalt doordat je vet verliest (vrouwen veelal onderhuidsvet: bv de zadeltasjes en voor mannen veelal orgaanvet: het buikje).
Voor lopers die intensiever trainen en bijvoorbeeld toe werken naar een streefgewicht (zie ook deze posting) voor een wedstrijd of niet bewust willen afvallen maar wel merken dat ze gewicht kwijtraken in bijvoorbeeld de voorbereiding op een marathon is het in de gaten houden van het vetpercentage wel een aardig idee. Het kan namelijk zo maar zijn dat je in duurlopen jezelf zo extreem belast dat je te veel van je spieren vraagt en daardoor spiermassa kwijtraakt.

donderdag 26 juli 2007

Doping in het hardlopen

Zelf mensen die niet geïnteresseerd zijn in de Tour de France hebben het niet kunnen missen. Doping is een belangrijk onderwerp. Zo belangrijk zelfs dat als je als renner liegt over trainingslocaties (belangrijk voor de eventuele controle op doping buiten de races om) dat je ontslagen wordt. Rabobank wil zijn naam zuiver houden en heeft daarom gekozen om hun vedette in de Tour ondanks dat hij in het geel reed te ontslaan waarmee de tot nu toe zo succesvolle tour van de Raboploeg uitloopt op een fiasco.
Dit alles heeft mij aan het denken gezet: Hoe zit het met doping rond de lange afstandlopers? Qua korte afstand is doping in atletiek een bekend fenomeen. iedereen kent het geval Ben Johnson en de vermoedens rond Flo Jo’s succesvolle carrière (waarin overigens nooit doping werd aangetoond maar wel de nodige vraagtekens werden opgeroepen).
Ik kan me vergissen maar ik heb nooit gehoord van marathonlopers die betrapt zijn op doping. Nu is doping natuurlijk vaak gericht op of krachtontwikkeling (belangrijk voor sprinters en klimmers) of een snel herstel (zoals belangrijk bij een meerdaagse inspanning als de Tour de France). Beide punten zijn voor een marathonloper natuurlijk minder relevant. Wat ik me nog kan voorstellen is het nut van bloeddoping om een hoger zuurstoftransport mogelijk te maken maar als het goed is vind een duurloop plaats onder je omslagpunt dus dan heeft het geen zin om meer zuurstof transport mogelijk te maken.
Wat mogelijk ook een rol speelt is het financiële aspect. Bovendien is natuurlijk ook met lopen op topniveau een aardig zakcentje verdienen maar het gaat niet om de grote bedragen zoals die omgaan in het wielrennen. Hiermee zijn de belangen dan ook wat minder groot en laten we wel wezen: als het alleen om de eer gaat dan ga je niet met je gezondheid spelen. Hetzelfde zie je bij de grote bedragen in het voetbal. De spelers hebben overvolle agenda's en profen achtige prducten worden gebruikt in het herstel. Men vermoed dat het gebruik van deze producten mogelijk ook een rol hebben gespeeld bij de indrukwekkende dood van Miklos Feher (filmpjes op YouTube).
Op amateur niveau denk ik dat hardlopers ook niet verder komen dan een vitamine pilletje op zijn tijd terwijl bij body builders nog wel eens een 'fout' pilletje naar binnen gaat om wat volume te kweken. Misschien dan toch iets te maken met de common sense bij duurlopers? Ik weet het niet.

woensdag 25 juli 2007

Online volgen van training met SportsDo


Ik heb al een keer eerder geblogd over het online volgen van hardlopers. Zie mijn eerdere blogje daarover. Hoewel minder uitgebreid dan het door TNO ontwikkelde concept waar ik toen over schreef is er in Engeland de site SportsDo. Het gaat echter om standaard producten die ook toepasbaar zijn in Nederland zoals ook mag blijken uit deze fietsroute met de start in Utrecht.

SportDo registreert met behulp van GPS en de mobiel de route die gevolgd wordt. Dit wordt geplot en natuurlijk kan je daarmee je afstand, snelheid en hoogte verschil bijhouden. Door de koppeling met je mobiel kunnen vrienden dit ook live volgen via het web. Daarmee is het natuurlijk beter als achteraf je route uit je Garmin uploaden of zelf invoeren op mapmyrun (zie eerdere blog). Ook ondersteund SportsDo community achtige functionaliteiten. Ook dit het je niet met Garmin.

Wat ontbreekt ten opzichte van het concept van TNO is de hartslag van de loper. Als je het dus wilt gebruiken voor trainingsdoeleinden met hartslagzones dan schiet SportsDo dus te kort. Dit doet echter niets af aan het feit dat het een leuk concept is. Ik ben benieuwd of er nog meer concepten opduiken en welke uiteindelijk de grootste zullen worden en de norm gaan worden in hardloopland.

maandag 23 juli 2007

Waarom loopt half Nederland hard?


Tweede weken geleden had ik het hier al aangekondigd dat op de NCRV tv aandacht zou worden besteed aan hardlopend Nederland en de (halve) marathon van Leiden. Deze aflevering was gisteravond op TV en is nu terug te kijken op uitzending gemist voor de liefhebbers.
Grim praat ondermeer met een dame van 63 die op haar veertigste is gaan lopen maar er nu al ruim 100 marathons op heeft zitten en ook mee loopt in ultra runs. Verder praat hij met de schrijver van 'Looptijd' en 'Tempo!', Dick van Weelden. Zelf doet hij na vijf weken training mee aan de halve marathon van Leiden.

zaterdag 21 juli 2007

Inschrijving 7-Heuvelenloop, al weer 11.0000 lopers?

Ik heb besloten om dit weekend mijn pogramma voor het najaar maar eens uit te stippelen. Traditioneel sluit ik altijd af met de Zevenheuvelenloop in november. Een paar weken geleden had ik van de organisatie al e-mail en folder ontvangen voor de inschrijving en zojuist heb ik de website bezocht en mezelf ingeschreven. Even wat reklame: Ik ben altijd erg enthousiast over dit loopevenement. De organisatie is top, ze bieden treinkaartjes aan met korting, ze gebruiken een startfuik waardoor de lopers gedoseerd op het parcours komen, de sfeer is altijd goed en hoewel het vaak koud is, is het weer ook altijd OK. Dat het een goed evenement is mag je ook afleiden uit het grote aantal lopers dat altijd meedoet: Ruim 20.000. Ook nu lijken ze al weer over de 11.000 inschrijvingen te zitten (gezien mijn startnummer). Klik hier voor de route op mapmyrun.

Of het nu komt dat het zaterdagochtend vroeg is na een laat avondje bij vrienden heb ik dit keer toch een paar kritische observaties (aan de andere kant weten jullie gelijk dat ik niet betaald wordt om positief over hen te schrijven):

  • Ze bieden korting op treinkaartjes wat ik heel positief vindt. Ze vragen een toeslag van mensen die met de eigen auto willen komen (wat ik weer negatief vind want voor mij maakt het behoorlijk verschil qua reistijd of ik met de auto ga of met de trein...)

  • Gebruiksgemak van de site laat te wensen over: Je typt de url in en dan begint het klikken... 1) de openingspage is mooi vormgegeven en je moet kiezen of je de site wil bezoeken voor de loop of de omloop (zie afbeelding), 2) je komt op een indexpagina waar je opnieuwe deze keuze zou kunnen maken maar waar gelukkig ook de link staat naar inschrijven (ergens verstop in de tekst), 3) je komt op een pagina met heel veel informatie waar je helemaal naar beneden moet scrollen om uiteindelijk uit te komen bij een button 'klik hier als je wilt inschrijven', 4) een pop-up scherm opent wat te klein is voor de informatie die getoond wordt waardoor je opnieuw moet scrollen om bij de knop 'ga verder' uit te komen (die een hele andere opmaak heeft dan de eerder getoonde knoppen) en dit is dan stap 1 van de 11 stappen die je moet doorlopen om je in te schrijven, 5) in stap 2 van 11 mag je opnieuw kiezen of je mee wilt doen aan de 7-Heuvelenloop of aan de omloop. Nu heb ik dus drie keer moeten kiezen voor inschrijven en 2 keer of ik wil hardlopen of wandelen. Vanuit mijn beroepspraktijk waarin ik me bezighoud met gebruiksgemak, klantgerichtheid en marketing wil ik hier serieus een paar vraagtekens bij plaatsen. Daar komen ze: ??????

Hieronder afbeeldingen van stap 1, 2 en 5:






donderdag 12 juli 2007

Hoe schrijf je een leesbare blog?

Ik ben nu een paar maanden actief als blogger over hardlopen en vraag me natuurlijk wel eens af: "Zouden mensen mijn blog nu leuk vinden om te lezen?". Ik weet via google analytics dat ik toch met regelmaat bezoeker naar mijn site trek al kan het natuurlijk altijd meer en het liefst ook nog wat meer interactie. Ik begrijp echter ook wel dat in het land van de bloggende hardlopers je een plek moet veroveren en bovendien: Het gaat niet alleen om volume. Als ik via de blog een beginnende loopster van advies kan dienen dan ben ik al tevreden.

Toch zoek ik nog zeker naar inspiratie om betere blogs te gaan schrijven en ik vond het dan ook leuk om een artikeltje te lezen in de het katern 'de Verdieping' van de Trouw over leesbaar bloggen (mogelijk niet voor iedereen toegankelijk omdat trouw sommige contact in een besloten omgeving aanbiedt). In het artikel staan een aantal tips die ik hier integraal overneem (voor diegene die niet bij de Trouwsite kunnen):

Blogs kunnen van allerhande multimediale toeters en bellen voorzien worden: video’s, muziek, flash-animaties, etcetera. Maar de kern is een sterke inhoud, zeker als je meer bezoekers wilt trekken dan alleen familie en de voetbalkantine. Een blog kunnen aanmaken is echter nog geen garantie om een inhoudelijk hoogstandje te creëren. Te veel spellingsfouten maken het immers onaantrekkelijk, steeds dezelfde woorden gebruiken is saai en het is goed om af en toe chique woorden te gebruiken die het geschreven stuk naar een hoger niveau tillen.
Maar hoe doe je dat? Een paar hulpmiddelen:
Laten we bij het begin beginnen. Stuit je op een woord dat je niet begrijpt, dan zoek je dat op in een online woordenboek, zoals bijvoorbeeld op http://www.vandale.nl/ . Eén klik verwijderd van woorden die plots wel tot de verbeelding zullen spreken. Altijd dezelfde woorden gebruiken is dodelijk voor je blog. Dit kan je voorkomen door de F7 toets in te schakelen terwijl je een Word-document hebt openstaan. Let wel: in de láátste versie van Word. Rechts verschijnt er een kolom waarin je bovenin een woord kunt typen. Voor dit woord wordt er vervolgens een batterij aan synoniemen opgetrommeld. Welkom variatie!
Weet je niet zeker of je een correcte uitdrukking gebruikt, ’google’ deze dan. Als er in minder dan één seconde tientallen hits gevonden worden, dan kan je ervan uitgaan dat deze uitdrukking de goede is. Zo niet, dan verschijnt wellicht de juiste variant. Google is echter een zoekmachine en geen taalexpert. Dat dit internetmonster dan soms tekort schiet of je voor twijfelgevallen plaatst is niet onoverkomelijk. Voor de eeuwige struikelblokken, zoals ’teveel of te veel’ en ’na of naar aanleiding’, zijn er sites als http://www.onzetaal.nl/ en http://www.taaladvies.net/ die wegwijs kunnen bieden.
Gebruik je regelmatig vreemde talen in je teksten, dan is het nuttig om vertaalsites te kennen. http://www.interglot.com/ is een handige site voor vertalingen van woordjes. Om hele teksten om te zetten moet je naar http://www.systran.co.uk/ of www.google.com/translate (geen Nederlands). Let er wel op dat deze vertalingen letterlijke zijn en dus ietwat gebrekkig. Voor inzicht in een beetje hip engels is http://www.urbandictionary.com/ te raadplegen.
Ten slotte: wil je echt de blits maken met flitsende en vernieuwende woorden, probeer dan http://www.kriq.nl/ eens uit. Daar verschijnt elke dag een woord van de dag. Dat woord is er één dat recentelijk in het nieuws is verschenen en dat enige uitleg behoeft omdat het nauwelijks gebruikt wordt. Met deze handigheidjes word je nog geen Jaap de Berg, onze taaladviseur op Schrijf! , of een literair coryfee zoals Renate Dorrestein, maar het kan misschien al wel een paar schoonheidsfoutjes wegwerken en je (blog-)schrijfsels verrijken en leuker of speelser maken.

(c) Trouw, Sylvie van Nieuwerburgh


Dit lezende realiseer ik me dat ik zelf waarschijnlijk regelmatig typo's in mijn blogs heb waarvoor op deze plaats dan mijn excuses. Maar laten we wel wezen..Ik schrijf niet om literaire hoogstandjes af te leveren. Wilt u literatuur over hardlopen lezen dan wijs ik u nogmaals op het boek van Benali (zie eerdere blog) waarvan ik nu iedere avond een paar kilometer lees. Ik schrijf omdat ik het leuk vind om weetjes en bevindingen over het hardlopen te delen met geinteresseerden. Zo lang ik zie dat mijn aantallen bezoekers op peil blijven en ik van itjd tot een reactie trigger van bezoekers vind ik het OK en heb ik plezier in het schrijven en daar gaat het uiteindelijk om. Dus waarde lezerde: Fijn dat u de tijd neemt om van tijd tot tijd mijn pennenroerselen te lezen maar ik schrijf toch vooral voor mezelf;-)

woensdag 11 juli 2007

Stevige interval

Vanavond een snelle intensieve training. Een interval na een warming up van een krappe tien minuutjes. Vijf keer een snelle minuut met daar tussenin een twee minuten actief herstel (dus rustig lopen). En dat dan een tweede keer na vijf minuten rustig lopen er tussen in. Zo heb je in ruim een half uur een lekkere snelheidstraining achter de rug. Heb je meer tijd dan kan je het blok van vijf versnellingen nog een keer herhalen (en nog een keer....).

afbeelding van stumptuous.com

Keep left


Een korte tip voor het veilig lopen op wegen en fietspaden waar geen aparte ruimte aanwezig is voor hardlopers: KEEP LEFT (en in de winter: draag opvallende, liefst refleterende kleding)..


Eigenlijk weet iedereen het wel want we hebben het allemaal geleerd op de lagere school voor ons verkeersdiploma: Loop links.
Waarom is dit voor hardlopers niet alleen verplicht maar ook handig?
1) Je ziet ander verkeer aankomen dus je kan anticiperen op hun gedrag, bijvoorbeeld de berm inspringen als ze het vertikken om een beetje voor je uit te wijken.
2) Als je zelf moet uitwijken, bijvoorbeeld voor een gat in de weg of een scheefliggende steen kan je goed zien wie of wat er aankomt zodat je weet of je kan uitwijken. Zeker als je vermoeid bent zou je wel eens kunnen vergeten over je schouder te kijken (wat dan toch nodig is als je rechtsloopt).
3) Op fietspaden loop je gelijk aan de goede kant om de langzame fietsers in te halen
4) Vaak liggen wegen en fietspaden iets bol dus als je aan de kant loopt, loop je wat schuin. Daarom zou je idealiter eigenlijk midden op de weg moeten lopen. Als je nu links loopt houd je beter het verkeer op jouw weghelft in de gaten (zie 1 en 2) en kan je als het even rustig vrij eenvoudig wat meer de rijbaan op waar de weg wat vlakker ligt. HOe vlakker je loopt hoe kleiner de kans op blessures aan m.n. knieen.
5) Als alle lopers dit doen heb je geen hardlopers als tegenligger
Het enige waar je even goed moet opletten is als de weg een bocht naar links maakt die je niet volledig kan overzien want dan kunnen tegenliggers opeens 'om het hoekje'
komen.




Foto: www.istockphoto.com





Zie hier het effect van de witte schoenen en het reflecterende materiaal op een verder donker geklede loper tijdens de batavierenrace.

Leiden Marathon op televisie

Vanochtend een mailtje in mijn mailbox van de organisatie van de Leiden Marathon. Een beetje jammer dat ze hun systemen niet goed kennen en ik het mailtje meer dan tien keer heb ontvangen.
Hier de integrale tekst;

Leiden Marathon 21 juli op televisie (NCRV).

'Grim' loopt halve marathon Leiden.

Presentator Cees Grimbergen gaat in het NCRV-programma 'Grim' zelf op zoek naar de vraag:

Waarom loopt half Nederland hard? Vorig jaar deden 1,3 miljoen mensen mee aan een hardloopevenement. En dan zijn er ook honderdduizenden Nederlanders die niet in clubverband 's avonds na het werk hun rondjes hollen. Wat bezielt al deze mensen? Te zien op zaterdag 21 juli om 21.10 uur op Nederland 2.

Grimbergen (56) zelf liep voor deze aflevering, na krap vijf weken trainen, de halve marathon van Leiden. Hij trainde onder anderen met de 63-jarige marathonloopster Corrie Bouwmeester (109 marathons) en sprak Êmet Dirk van Weelden, schrijver van 'Looptijd' en 'Tempo!', over de perfecte looppas en het verschijnsel 'runner's high'. En in de Rotterdamse Vinex-wijk Nesselande bezocht hij een van de duizenden loopgroepen die ons land rijk is. In deze aflevering van GRIM ook taaislijmziekte-pati‘nt Maarten Koeman, die baat had bij het lopen van marathons.

Mok Scheffer,
Leiden Marathon.

dinsdag 10 juli 2007

Je bent een hardloper als….part II

Enige tijd geleden heb ik al een lijstje gepubliceerd om te bepalen of je een hardloper bent. Hier een aanvulling daarop ook van about.com:


  • when your spouse/coworkers/children/neighbors complain about how cranky you are after you missed your run
  • you know the definitions fartlek, tempo run, taper, and glycogen stores and use them regularly
  • when you find that you have to think of your run schedule to remember what day of the week it is
  • when you have a folder for running webpages in your bookmarks
  • when you can name at least 3 writers of running blogs
    when you wake up thinking about today's run and go to sleep thinking about
  • tomorrow's run
  • when you run up to a red light and think "Man, I wish I didn't have to stop!" instead of "Good, I want a break!"
  • when you drive your route after your runs to find out how far you went
  • when you drive the route to your next race days (or weeks) in advance
    when you ask people (who didn't run the race and may or may not be runners) if they
  • want to ride with you while you drive the course of the race you just did and give them commentary of the race while doing so
  • when you dream about running
  • when giving directions, you can give the tenths or hundreths of a mile ("turn right in .38 miles")
  • when you use the words "easy" and "long run" in the same sentence
  • when you continue running despite the fact that when you blink your eyelashes stick together because they are collecting ice and snow
  • when you spend more time on sites like this than you do work
  • when you cross the finish line of a marathon and you start considering where/when the next one will be
  • when you can say "fartlek" without a single hint of a laugh
    you spend your free time reading nutrition labels and race results
  • when you are running a race and your calves are cramping and your knees are aching and your lungs are burning but you still find yourself thinking, "This is fun!"
  • when you'd rather run than watch TV

  • when you have an exact 'prestart routine' for all runs: the same stretches in the same place for the same amount of time before you take off
  • when you notice that the only footsteps in the snow are yours and yours from yesterday
  • when you leave the New Year's Eve party early because you have a race in the morning
  • when you have to drive for 20 miles before you find a road you haven't run on
  • when you get out of your car at red lights and run around it a few times
  • when you buy Gatorade and Epsom salt by the truck load
  • when you have your race schedule set out for 5 years in advance but can’t remember if you scheduled to work the next day or not
  • when you pee in public when you aren't drunk
  • when your big date each week is the date you have with a good pair of running shoes and the road
  • when it is suggested that you give up running for Lent

  • maandag 9 juli 2007

    Overdenkingen van een zondagsloper

    Gisteren een lange duurloop gedaan in de ochtend. Wat was het heerlijk om weer eens zonder na te denken je short en hemd aan te kunnen trekken en gewoon ontspannen te kunnen lopen in het zonnetje. Het leek bijna wel zomer. Tijdens zo;n loopje ga je observeren en overdenken. Hieronder volgen er een paar:

    Ik heb geconstateerd dat je lopers kan indelen in categorien:
    1. Zij die groeten en zij die stug doorlopen als je een handje opsteekt.
    2. Zij die op de weg/fietspad linkslopen en zij die rechtslopen
    3. Met muziek en zonder muziek

    Ik heb nog gekeken of er een overlapping zit in de verschillende groepen en als ik mag generaliseren....?
    A) Zij die lopen op zondag om dat ze toch wat aan beweging moeten doen (stug doorlopen, rechtshouden met muziek) en
    B) Zij die lopen omdat ze trainen voor de volgende prestatieloop/wedstrijd (groeten, linkshouden en vaak zonder muziek).

    Natuurlijk mag je niet generaliseren en is dit natuurlijk onzin etc....en toch...ik probeer soms te voorspellen of iemand teruggroet als ik mijn handje opsteek of hoi zeg en ik zal de volgende keer eens objectief turven maar toch lijkt er een verband te zijn.
    Een hele duidelijke is in ieder geval dat als een I-pod renner wel gedag zegt dit vaak wat harden en luider gaat dan een loper zonder oordoppen.

    donderdag 5 juli 2007

    Bug in Polar RS200sd

    Ik wil beginnen met de opmerking dat ik zeer tevreden ben over mijn polar maar...

    Op dit plaatje uit de handleiding kan je zien dat het mogelijk is om op de polar RS200sd per ronde terug te zien wat je gemiddelde en maximale snelheid was. Zie getallen in rode kaders. Het kleine getal is het gemiddelde, het grote getal de maximale snelheid.


    Nu heb ik op mijn Polar echter het volgende...met regelmaat geeft hij aan dat de gemiddelde snelheid hoger is dan de maximale snelheid. Nu kan ik me vergissen maar ik meen me te herinneren dat ik op school heb geleerd dat dat toch echt niet kan....Bugje?
    Kijk maar: Gemiddelde 9.1 en maximum 8.5 km/h....

    woensdag 4 juli 2007

    Rotterdam 2006

    Vorig jaar april stond ik aan de start van de marathon van Rotterdam. Enige dagen later onderstaand verslag geschreven voor een vriend van me. In de categorie oud nieuws maar misschien toch leuk om te delen neem ik mijn verslag hier op in mijn blog:

    Na een nacht redelijk geslapen te hebben ondanks de zenuwen was ik toch nog voor de wekker wakker. Ik weet wel dat het niet normaal is om zo vroeg op zondag op te staan. Na de bekende extra grote bak muesli en het smeren van de boterhammetjes stond ik voor het dillema wat ik qua kleding in moest pakken: Lange broek lange mouwen of toch als matcho korte broek en korte mouwen. Polderend kwam ik tot de configuratie: macho setje aan onder trainingspak en de lange pijpen en mouwen in de tas.
    Tegen negenen door een verlaten Den Haag richting station waar verdacht veel mensen in trainingspak (nee niet van ADO) en op echte hardloopschoenen op het station hingen.
    In de trein nog een boterhammetje met banaan weggewerkt en in Rotterdam rustig naar de kleedruimte gelopen. Onderweg geturft hoeveel mensen korte en lange pijpjes droegen. De steekproef bevestigde dat ik een poging ging wagen om wat kleur op mijn melkflessen te kweken.
    Op naar het startvak en daar sta je dan..Je hele leven als hardloper ieder jaar in april weer geroepen als je TV zat te kijken naar de Marathon van Rotterdam: "Daar wil ik ooit een keer lopen!". Kippenvel op de armen en niet van de kou. Tussen al die mensen en in het zonnetje was het juist erg goed uit te houden.
    Vlak voor de start een opwarmer door Lee Towers met uiteraard "You'll never walk alone". Dat mag je gerust een understatement noemen met 12.000 mensen om je heen. Gehoorde opmerking; "Kunnen ze met het kanon Lee niet van die hoogwerker schieten?". Aardig idee maar toen het schot om stipt 11:00 uur klonk was hij al weer naar beneden. BANG: daar ga je dan...nog maar 42195 meter te lopen.....
    Door het wonderschone Rotjeknor op weg naar de Zwaan en zuid. Zuid is helaas niet het meest inspirerende deel van de stad maar de toeschouwers maken een hoop goed.
    Eerste vijf KM in 25 minuten vlak....Op schema en onder mijn PR, op naar de tien en ook daar de 25 minuten. Het zelfvertrouwen groeit en de onrust, over een klagende achillespees in de voorbereiding, dat er toch was neemt steeds verder af. Letterlijk geen centje pijn.
    Na de volgende vijf KM (opnieuw in 25 minuten) een korte tussenstop om een overschot aan drinken af te voeren. Verder begon deze ervaren lopen zich af te vragen waar de bananen waren bij de drinkposten. In Amsterdam van KM 10 was het ritme bij de drankpost: een beker sportdrank, een beker water en 2 stukken pisang. Afijn doorbikkelen maar en hopen dat bij het 20 KM post er een banaan te snaaien is.
    Opnieuw 5 KM rond de 26 minuten (1 minuut plaspauze dus...). Nog steeds geen banaan. Nog nooit geweten dat ik zo gefixeerd kon zijn op bananen. Is dat een bevestiging van de theorie van Darwin? Na een halve marathon tijd van 1:47:47 nog steeds de mogelijkheid om onder de 3:39 van Amsterdam te eindigen al is het gevoel al iets minder....
    Vanuit Zuid via de Kuip naar de Zwaan terug. De klim over het spoor bij de Kuip was het moment waarop de hongerklop toesloeg... Bij mij loopt de motor dan vast. Bij het 25 km punt wordt duidelijk dat het anderhalve minuut heeft gekost. Gelukkig bij de drinkpost ook koolhydraat drank. Helaas nog steeds geen bananen. Rustig de tijd nemen om bij te tanken en de illusie van een PR maar op te geven. Nieuwe doelstelling: Uitlopen!
    De Zwaan over en op naar het rondje om het Kralingsebos dan maar. De hongerklop redelijk de baas, het vertrouwen een deuk. Ergens richting de 30km begint echter mijn linkerknie zich te melden. Blijkbaar is die van de mening dat ik toch verkeerd gelopen heb om mijn achillespees te ontzien of dat ik te veel aan één kant van de weg heb gelopen waardoor deze te lang asymetrisch is belast.
    Kort na het 30 km punt (voorgaande 5 km in 28:34) staan de busjes die uitstappers terugbrengen naar de kleedruimten...wat zal ik doen? Doorlopen, niet denken!!!
    Twee kilometer later is het echt fout. Ieder stap een pijnscheut. Wandelen gaat wel goed. Bij een EHBO post gestopt, gerekt en gedacht: " Ik kap er mee" en "Nooit meer"....Tja terug naar de busjes dan maar? Of door naar de 35 KM om daar de bus te pakken... Heb ik in ieder geval meer trainingskilometers gemaakt.
    Door dus maar. Afwisselend hardlopend en wandelend komen we bij de 35 km (5km in 34:43). Geen busjes! Door dan maar en potverdikkie ik ben er nu toch bijna. Zelfs wandelend kan ik nog op tijd binnen zijn. De pijn verbijtend tijdens de stukjes hardlopen op naar de 40. De aanmoedigingen van de kant "Blijven Dribbelen" en "Je bent er bijna" zijn goed bedoeld maar ik ben niet moe, ik heb pijn en ieder stap die ik hardloop is niet leuk!
    Bij de EHBO heb ik kennis gemaakt met ijsspray. Voetballers zijn echt watjes die opknappen van een kusje van hun moeder. Die spray helpt namelijk voor geen meter!
    De 40 KM is inzicht (laatste 5km in 42.09, een bejaarde bij de vierdaagse loopt nog sneller). Maar het is nog maar 2 km afzien dus als ik dribbel nog 12 minuten! Ik pak het tempo weer op en verbaas me over de hekkesluiters die op de andere weghelft nog op weg zijn naar het Kralingsebos. Ik zie zelfs de bezemwagen. Wat ben ik blij dat ik na bijna 4 uur lopen niet nog een ruim uur voor de boeg heb. Ik zou gek worden.
    Ik loop weer hard (soort van) en de bocht naar de Coolsingel komt in zicht. Ik schrik nog van een loper op de grond met ambulancepersoneel om hem heen die bezig is met een reanimatie. Het relativeert: Opeens is wat pijn in mijn knie niets meer en ik loop door tot de streep. Het gelukzalig gevoel dat ik had bij mijn eerste marathon in Amsterdam maakt nu plaats voor volledige opluchting. Eindtijd 4:09:11 is een half uur langer maar mijn tweede marathon is volbracht!
    Na een boeiende thuisreis (er zijn best veel trapjes in trein, station en tram), douche en snel klaargemaakt eten gecrashed op de bank waar ik beter heb geslapen dan de daarop volgende nacht. Ik heb geleerd dat ik blijkbaar regelmatige van de ene zij naar de andere draai en dat je dan wakker wordt van pijn in je knie.
    Inmiddels is de pijn aan het afnemen en lijkt de schade beperkt, heb ik op de radio gehoord dat die man 500 m voor de finish het letterlijk en figuurlijk niet heeft gehaald en kijk ik al weer uit naar de Amsterdam, of misschien Berlijn of.... of.....
    Samenvattend? "We zijn een ervaring rijker"
    Inmiddels zijn we meer dan een jaar verder en heb ik nog twee marathons gelopen. Amsterdam met een aanscherping van mijn PR en Rotterdam eerder dit jaar wat wederom geen succes was (waarover al genoeg geschreven is). Soms komt de knie nog even langs en soms de achillespees maar over het algemeen gaat het lekker.

    Lopen blijft leuk en wie weet zit het ooit nog eens in om in Rotterdam een mooie tijd neer te zetten. Nu eerst op weg naar een marathonnummer vijf dit najaar. Opnieuwe Amsterdam met het nieuwe parcours of gaan we verder weg van huis een rondje lopen? Volg mijn blog en ik zal het u melden.

    zondag 1 juli 2007

    Cosmetische wijzigingen aan mijn blog

    Niet dat het opvalt waarschijnlijk maar vanmiddag even zitten freubelen aan mijn blog. Ik ergerde me al langer aan het feit dat ik maar twee kolommen tot mijn beschikking had. Namelijk de kolom voor de berichten en een smalle kolom voor alle andere elementen zoals de oude posts, de rubrieken e.d.. Deze elementen wilde ik namelijk het liefst links als een normaal menu. Dat is me nog niet gelukt maar een derde kolom is in ieder geval geintroduceerd met ingang van vandaag!

    Je bent een hardloper als…..

    De site About.com behandelt veel onderwerpen die best interessante elementen bevatten voor ons hardlopers. Zo zijn er stukken over gezondheid, voeding en natuurlijk het hardlopen zelf. Op dat deel van de site kwam ik onderstaande lijst tegen. Met een knipoog de criteria om te bepalen of jezelf een hardloper mag noemen. Ik moet toegeven…bij een paar bespeur ik wel enige blijk van herkenning.
    In de categorie reizen:

    You Know You're A Runner...
  • when the drive to the race is longer than the race itself ,
  • when you keep your family updated on how far you are from your destination by saying "There's only a half-marathon (10k, 5k, etc) until Grandma's house," and everyone knows how far that is.
  • when you run to your gate at the airport even though you aren't late and you aren't wearing running shoes
  • when you pack a seperate bag for your running clothes
  • when your idea of sightseeing involves visiting the local running store and finding the best place for hill repeats and long runs
  • when you get off an 18 hour flight and go for your long run because a) you need to stretch your legs, b) you want to see the city/country, and c) you have a scheduled run
  • when you realize that all the traveling you did in the last year revolved around races
  • when, on trips, you find it entertaining to see how fast you can convert speeds and distances from miles to kilometers and vice versa
    you avoid travelling to places where you won't be able to run
  • when you get back from vacation and the first thing you tell people about is how the running was when you fly with your running clothes and shoes in your carry-on bag

  • Voeding:

    You Know You're A Runner...
  • when all your friends think you eat too healthy
  • when you not only eat gels, but you know the best flavors for every brand

  • when you consider pasta to be a food group
  • when the sports drinks are in front of the soda, beer, and juice in your fridge

  • when you know the name of all the checkers at your local health food store
  • when you have two eggs, two pieces of toast, a slice of cheese, a glass of juice, and a yogurt for breakfast and are still hungry by 11 AM
  • when you drink your least favorite kind of sports drink because you know it is what they will be handing out at waterstops for your next race and you want your body to be accustomed to it
  • when pasta is the only food you'll eat two nights before a race


  • Familie en vrienden:

  • when you've run, showered, and eaten breakfast (twice) before your family/roommates even wake up
  • your family knows that you will run on Thanksgiving and Christmas (or other holidays you celebrate) now matter what
  • your friends no longer look at you like your nuts, because they know it for sure
  • when you forget birthdays and anniversaries, even major holidays, but never the date of your next race
  • when you have to make a real effort to remember to talk to your (non-running)family and friends about something other than running
  • you register for a race during your honeymoon even though your new spouse is not a runner (and he's not surprised or angry)
  • when your boss tells you to go run because your having a bad day at work
  • when your family plans vacations based on where your next marathon will be
  • when your non-running family and friends know the differences between feet that are neutral, over-pronating, and supinating
  • when you run so much that your family has a seperate laundry basket for your running clothes
  • when your family or friends sign up for "bike duty", to bike beside you during long runs so you don't have to carry anything you wouldn't carry during a race
  • when people stop asking you if you are going to run today, but rather ask you when
  • when your friends by sports drinks for their party so you'll have something to drink, since they know you have a run/race the next day
  • when you tell your realtor that you want a house in an area with good schools and a nice area to run
  • when you tell people you ran a 10k and you are shocked that people think that is a long run
  • your spouse and kids (and maybe even friends) know your PRs at different distances when you call 4 miles an easy day
  • when your friends know that if you don't answer your phone, you're probably running
  • when you try to convince people to run a 5k because it's "only" 3 miles
  • when you pass on going out with your friends on Friday night because you have to get up early and run
  • when you no longer have to explain to your friends why cotton isn't the best choice for running attire
  • when an exciting date for you is going with your spouse to drive your 20 mile route for the next morning and plant sports drinks along the way
  • when you come back after a 1 hour run and your spouse says 'That was fast. I didn't expect you back so soon.'
  • when your friends think they need to practice more before they can run with you
  • when you smirk at people who tell you that you run too much or are crazy for enjoying a run
  • when your spouse begs you to go for a run because you are in a bad mood

  • Bron: About.com: Running