zaterdag 25 augustus 2007

Humberto Tan gaat pre-olympisch


Het mag duidelijk zijn dat ik de verkeerde zender aan heb staan in de auto anders had ik het misschien eerder geweten. Humberto Tan presenteert de ochtendshow op 538 als vervanging voor Edwin Evers. Parallel schijnt hij op zoek te zijn naar een haas voor zijn marathon. Hij gaat in oktober meedoen aan de pre-olympische marathon in Bejing.
Weer een voorbeeld van hoe de marketing machine, in dit geval van Randstad, zich richt op lopend Nederland. Och misschien had ik wel meegedaan als ik eerder ervan had afgeweten. Trainen doe ik toch als voor Amsterdam. Ik je wel wijzen op een andere blog van een loper die het selectie circus wel heeft meegemaakt. Als je trouwens het interview leest met Humberto op de randstad site vraag ik me af of een beetje serieuze loper wel wil hazen voor iemand die zegt dat hij het lopen van een marathon vreselijk vindt. Je kan je dus afvragen welke kwaliteiten Humberto zoekt in zijn haas. Ook de algemene tips die op de site te vinden zijn ,zijn voor een ervaren loper niets nieuws.

maandag 20 augustus 2007

Interval versus Duurloop

Ik gebruik het trainingsschema van my asics als richtlijn voor mijn voorbereiding op de volgende marathon. Op deze site staat de volgende quote:

"Het meest belangrijke onderdeel van marathon training is de 'long run' ofwel de
lange duurloop. Onderwerp van discussie, opschepperij, haat en liefde..... "

Ik ben er achter gekomen dat mijn haat meer te maken heeft met de intervaltrainingen. Afgelopen weekend op zaterdag een interval gedaan. na 2km warmlopen vier keer een kilometer op tempo met tussendoor een kilometer herstel (zie figuur).



Vandaag getraind met de loopgroep van mijn werk en de training was 8 keer 4 minuten met tussendoor 2 minuten rust/herstel (zie figuur). Natuurlijk als strever geprobeerd om de laatste twee intervallen nog iets te versnellen in de hoop de laatste vol te lopen tot de 1000m (dus 15km/u). Helaas kwam ik toch nog 40 meter te kort:.-(



Waarom meer haat ten aanzien van interval dan ten aanzien van de duurloop? In de duurloop merk je iedere keer progressie. Iedere keer kom je weer een paar kilometer verder voordat de man met de hamer komt. Het is een kwestie van volhouden, niet te snel beginnen, verstand op oneindig en gaan. Nee dan de intervals: Het kost moeite, pijn en je ziet zo weinig progressie. Iedere stap die je zet kost moeite. Toegegeven. Als de progressie er is dan is het vaak met een sprong. Zoals dit voorjaar met de winst op de halve marathon tijdens de CPC. Bijna vijf minuten van mijn PR met ook PR's op de tussentijden van de 5, 10 en 15km. Volhouden dus maar ik kijk nu al weer uit naar mijn duurloop dit weekend! Nu hopen dat het weer mee werkt zoals afgelopen weekenden.

donderdag 16 augustus 2007

Slaap als onderdeel van de training

Terecht wordt op about running de vraag gesteld of lopers wel eens naar hun nachtrust kijken. Uiteraard is een goede nachtrust cruciaal voor een goede prestatie in het lopen. Daarom verwijzen ze naar deze site met 10 tips voor een goede nachtrust. De tien tips zijn:

  1. Lichte oefeningen: yoga of wandelen helpt om stress te verlagen. Bij werkt hardlopen dus ook om stress te verlagen. Zelfs nog redelijk kort voor het slapen gaan maar ik weet dat dit zeker niet voor iedereen geldt. Voor sommige is sport kort voor het slapen gaan juist een dooddoener (zie punt 10)
  2. Muziek luisteren: Uiteraard wel rustgevende muziek
  3. Opruimen: Hoe gek het ook klinkt ook dit lijkt te werken maar ik denk dat ik deze toch echt over sla
  4. Games in plaats van TV: Denk hierbij aan stress relieving memory games. TRain je ook gelijk nog je geheugen
  5. Een bubble bad
  6. Een massage: Moet je wel je partner op en een cursus sturen tenzijn hij/zij natuurlijk een natuur talent is. Voor een loper een hele mooie als bij die massage ook nog eens aandacht wordt besteed aan de belangrijkste spiergroepen voor een loper
  7. Schrijf een dagboek: Door je ervaringen van je af te schrijven maak je je hoofd leeg. Moderne variant is natuurlijk de blog
  8. Meditatie: 't ontspant, verlaagt je stress niveau. Ik heb soms tijdens het lopen dat het soort mediterend werkt. Ik betrap mezelf erop dat ik in het ritme van het rennen een gedacht herhaal als een soort mantra of dat ik echt nergens aan denk. Dat is voor mij meditatie.
  9. Sex: Ik denk niet dat de volgorde van de punten iets zegt over de effectiviteit want iedereen weet dat sex goed is tegen stress. Je ontspant door inspanning, er komen stofjes vrij die je gelukkig maken en het is ook nog eens goed voor je relatie...moet deze dan niet op 1?
  10. Voorkom ruzie of stress volle situaties en activiteiten die overstimulerend werken. Dat kan ook gebeuren door een opgefokte TV uitzending of film. Denk ook aan sport die stiumlerend werkt. Voor mij was dat bijvoorbeeld volleybal.

Hopelijk helpen deze tips om beter te slapen waardoor je als loper betere prestaties kan neerzetten. Dat sommige tips ook nog eens zo nauw aansluiten bij het leven van een loper komt mooi uit

zondag 12 augustus 2007

Cardiac Creep op een lage duurloop

Afgelopen zaterdag heb ik een lange duurloop gedaan waarbij mooi het fenomeen 'cardiac creep' of 'cardiac drift' zichtbaar werd.

Eerst maar even uitleggen wat cardiac creep is, voor diegene die het niet kennen. Ik realiseer me gelijk dat ik niet zou weten hoe het in het nederlands heet. Reacties met de nederlandse naam van dit fenomeen zijn dus welkom.
Goed wat is het: Cardiac Creep is het fenomeen dat bij langer durende gelijk blijvende inspanning de hartslag langzaam toeneemt. De oorzaak is een soort van samenloop van omstandigheden: Ten eerst neemt de hartslag toe om de spieren van voldoende zuurtsof te voorzien maar dat is de normale toemane van de hartslag: hoe groter de inspanning hoe sneller je hartslag. Dan na korte tijd begint de warmte-ontwikkeling in je lichaam waardoor je bloedsomloop niet alleen naar de spieren gaat maar ook de huid beter gaat doorbloeden. Dit natuurlijk om via het verdampende zweet je warmte kwijt te raken. Vervolgens wordt door het vochtverlies je bloed dikker waardoor je meer moeite moet doen om dezelfde hoeveelheid zuurstoftransport op gang te houden. Als je meer wil lezen kan dat hier en hier in het engels en hier nog in het nederlands.

Nu dus de ervaring van zaterdag. In voorbereiding op Amsterdam dit najaar heb ik lange duurloop gedaan. 30 km was het voornemen en die heb ik vlekkeloos vol gelopen. Daarna na een korte drink- en eetpauze de laatste drie km gelopen naar huis waarbij ik de laatste twee km nog wat heb versneld (zie onderstaand figuur).


Door de meetpunten heb ik Excel een trendlijn laten trekken en je ziet duidelijk waar mijn snelheid (rood) nagenoeg geen verloop heeft (licht versnellend) stijgt mijn hartslag (blauw)aanzienlijk. Absoluut gezien valt het nog wel mee (van 150 naar 165).
Nu zou je kunnen beweren dat het plaatje wat vertekend door de startronde met lage hartslag en de laatste twee snelle kilometer maar als ik die data verwijder uit het plaatje blijft de trend bestaan.

Misschien dat meer drinken (zaterdag verhoudingsgewijs vrij weinig gedronken terwijl het wel redelijk aan de temperatuur was) het effect minder sterk was opgetreden maar ik vind het los daarvan een goede illustratie van het effect. Bovendien moet ik me realiseren dat na zo'n afstand mijn marge tot mijn HRmax kleiner wordt en ik dus minder capaciteit overhoud voor een versnelling/eindsprint.

Stel nu dat ik deze stijgende lijn extrapoleer naar een marathon dan zou mijn cardiac creep daar ongeveer 20 bpm zijn bovenop mijn start bpm. Ik denk niet dat het melemaal opgaat maar ik heb nu een aardige indruk wat mijn maximale hartslag in de eerste kilometers van de marathon mag zijn zodat ik aan het eind nog marge overheb.

vrijdag 10 augustus 2007

Review: Trailschoenen


Op de blog Run to Dream een beknopte review van drie trailschoenen. Speciale schoenen die geschikt zijn voor het betere off the road werk (maar door dus minder geschikt voor op asfalt). Het gaat om de schoenen: Inov8 Flyroc 310, de Inov8 Terroc 330 en uit de USA de Adidas Supernova Trail. De schrijfster heeft ze zelf alle drie gebruikt en een meing over de demping en daarmee de ondergrond waar ze het beste voor geschikt. De Terroc gaat ze voelen bij de te veel asfalt door het gebrek aan demping terwijl de supernova wel demping heeft een asfalt daarmee geen probleem veroorzaakt.
Lijkt me wel iets voor de specialist en minder voor de 'gewone' recreatieve loper.

maandag 6 augustus 2007

Hardloop rokjes


Op Complete Running Network kwam ik dit artikel tegen dat absoluut niet interessant is voor mijzelf en toch schrijf ik hier een post. Het gaat over Running Skirts! Ikzelf heb ze namelijk niet nodig. Toch hier een berichtje omdat het interessant kan zijn voor de vrouwelijke lezers van deze blog. Bovendien heb ik al vaker geschreven over de wijze waarop de grote (sport)merken inspelen op het grote contigent aan hardlopers die graag geld uitgeven aan kleding en gadgets voor het lopen. Zo heeft Asics een speciale site voor vrouwen. BOvendien bevat dit artikel een review van de verschillende skirts die te verkrijgen zijn. Mochten de dames dus willen weten wat andere lopers van deze skirts vinden dan kan ik ze dit artikel van harte aanbevelen. De review behandeld nu een skirt van Nike, Sugoi, Zoot, Moving Comfort en Hind. Er gaat nog een tweede aflevering van deze review volgen want de schrijfster heeft ook nog Skirt Sports, Running Skirts & Atalanta getest. Voor de nieuwsgierige dames (en heren) kan je op de site van Runningskirt foto's vinden van dames in actie met een hardlooprokje (leuk woord voor galgje, zal niet snel geraden worden).