zondag 25 november 2007

Zoladztest

Ik heb al vaker de resultaten van mijn zoladztests gedeeld (lees deze blog om te zien wat een zoladztest is). Ik kwam op mijn PC nog het grafiekje tegen van de test die ik kort voor de marathon had gedaan. Je kan zien dat ik toen mijn trainingsinspanning goed verdeeld had over de verschillende zones (vlakke lijn), dat het met mijn conditie weer beter was dan voorgaande keren (lijn ligt hoger) maar ook dat ik moeite had met de hoogste hartslagzone. Ik kwam niet boven de 175! Te weinig geintervald met hoge intensiteit. Na de marathon heb ik weer wat meer snelheidswerk gedaan en vorige week met de 7-heuvelenloop ging mijn rikketik dan ook fors sneller dan de 175.

Halve van Egmond zit vol:-(

Na een geslaagde deelname aan de Zevenheuvelenloop, met een aanscherping van mijn PR op de tussentijd van de 5, 10 en uiteindelijk ook de eindtijd op de 15km, was er het voornemen om dit jaar mee te doen aan de halve van Egmond. Helaas moet ik constateren dat ik te laat ben met inschrijven! De halve marathon is al volgeboekt. Nu twijfel ik of ik dan maar genoegen moet nemen met de kwart marathon.

vrijdag 16 november 2007

Topservice van Polar

logo polar
Zal je altijd zien...een paar dagen voor een loopevenement vindt je hartslagmeter het nodig om te schreeuwen om een nieuwe batterij. Zo ook mijn polsunit die woensdag aangaf dat de batterij bijna leeg was terwijl ik toch echt zondag de Zevenheuvelenloop wil lopen. Bij voorkeur met mijn hartslagmeter zodat ik heuvel op tot op het randje van het maximum kan lopen.

Ik donderdagochtend gelijk gekeken welk servicepunt in de buurt mij kon helpen maar het aangeraden adres in Rotterdam gaf geen thuis. Ik moest donderdag voor mijn werk toch bij Almere in de buurt zijn dus gelijk maar Polar zelf gebeld met de vraag "Als ik het horloge vandaag inlever is er dan een klein kansje dat ik het zaterdag uit de post kan vissen?". Het antwoord was "Als u erop wil wachten doen we het gelijk!" Zo gezegd zo gedaan, niet gek veel later stond ik bij hun aan de balie en ik denk nog geen tien minuten later was ik weer op weg met een volledig werkende polsunit. Dit noem ik nu topservice. Roy, bedankt....

dinsdag 13 november 2007

Crosstrainers: waar op te letten?

Op about running een artikeltje over cross trainers. De meest relevante informatie voor mezelf zat in het staartje van het bericht. De impact op je ledematen is bij het gebruik van de trainer net zo laag als bij het wandelen terwijl de trainingsintensiteit vergelijkbaar is met hardlopen. Hiermee is de crosstrainer een perfect toestel om in conditie te blijven als je het landingsgestel tijdelijk moet ontzien vanwege bijvoorbeeld een (lichte) blessure. De impact van lopen op de lopende band is net zo groot als lopen op de weg!

Goed, waarop te letten bij het kopen van een crosstrainer?:


  • Let op de ruimte die de trainer inneemt

  • Let op de limieten voor lichaamsgewicht en -lengte van het apparaat zodat je zeker weet dat het apparaat vour jou (en de andere gebruikers) geschikt is.

  • Zwaar frame is stabieler maar als je moet slepen met het apparaat...

  • Wil je een qorkout op verschillende weerstandsniveaus?

  • Wil je verstelbare pedalen voor de verschillende gebruikers?

  • Wat is de 'pas'lengte? (die belangrijker is dan het hoogte verschil)

  • Wil je displays en programmeerbare trainingen?

  • wil je verstelbare 'helling'?
Een online leverancier van de cross trainer is Thuisinfitness.nl of Fitnessaparaat.nl.



vrijdag 9 november 2007

Looptechniek op video

Gisteren op YouTube eens rond gekeken naar filmpjes over hardlopen. Ik vond deze wel aardig omdat deze gaat over de efficiency van je loophouding. De presentator geeft een scan die je tijdens het lopen kan doen door van top tot teen je loophouding iedere keer te analyseren zodat je zelf kan verkennen tijdens het lopen wat je kan verbeteren. Ik heb zelf gisteren tijdens het lopen bijvoorbeeld gelet om de houding van mijn armen en gemerkt dat ik ze (zji het weinig) tot wat zijwaarts beweeg en dat draagt niet bij aan de voorwaartse beweging. Ik merkte dat door mijn armen wat dichter langsm ijn lichaam te bewegen ook mijn schouders wat meer naar achter worden gehouden en dus mijn gehele houding wat verbeterd. Kijk zelf maar of je het nuttig vindt en wat je er van leert....

14de Kerstloop Amstelveen

Ik merk dat mijn loopkalendertje die bij deze blog hoort duidelijk nog wel eens geraadpleegd wordt. Zo kreeg ik een paar dagen geleden de aanmelding van de 14e Kerstloop, te houden op zondag 30 december in Amstelveen.

  • Meer info op www.av-startbaan.nl
  • Organisatie door RODA en Startbaan.
  • Mobiel nr organisatie: 06-22970125
  • Start: 11.00 uur aan de Noorddammerweg te Amstelveen (sportterrein RODA)
  • Afstanden: 2,5, 5 en 10 km.

Voor hen die mee gaan doen. Veel loop plezier en post hier maar een reactie met een recentie van dit evenement.

zondag 4 november 2007

Muziek terwijl u werkt...eh...loopt...eh ...sport

Ik heb weleens geschreven over muziek tijdens het lopen. Hier een link naar een leuke posting over dit onderwerp gebracht met humor.


Overigens heb ik ontdekt dat hardlopen met muziek nog geeneens zo bijzonder is....kijk maar welke foto ik tegenkwam op het web....bikini babe met mp3 speler.

Sporten reduceert risico op borstkanker



Op de blog run to dream kwam ik het artikeltje tegen met een verwijzing naar een onderzoek van professor Tony Howell. Even gegoogled en je vind verschillende artikelen over zijn onderzoeken waarin iedere keer duidelijk wordt hoe belangrijk beweging is om het risico op borstkanker te beperken. Bijvoorbeeld dit artikeltje dat ook aangeeft dat het gezond is om 'naar buiten te gaan'. Nu is dat bijna een open deur maar het leuke is natuurlijk wel dat hardlopers beweging en outdoor combineren. Dat wil zeggen als je niet alleen hardloopt op een lopende band in de sportschool (iets wat ik nooit goed heb kunnen begrijpen).


Waarom is sporten dan gezond? Ten eerste heeft het natuurlijk een gunstig effect op je gewichtshuishouding en 'loosing weight' is 'top of the list' volgens de onderzoeker. Verder helpt regelmatig bewegen, zoals ook run to dream constateerd met het verlagen van zowel oestrogeen en insuline niveaus en ook dit heeft veen positief effect.

Ryan Shay overlijdt tijdens marathon
Is hardlopen dan alleen maar gezond? Nou niet als je dit soort atikelen leest over hardlopers die komen te overlijden tijdens het lopen van een marathon.... en hierbij ging het dus niet om ongetrainde oudere lopers die misschien toch al in een risicocategorie zaten. Al zou je, het artikel over Shay verder lezend wel kunnen constateren dat hij misschien toch wel tot een risico groep hoorde. In het verlengde van dit bericht verwijs ik nog even naar een eerdere posting over hartfalen tijdens het sporten.

zaterdag 3 november 2007

Oud nieuws

Tijdens het opsnorren van de cartoon van Pathuis kwam ik ook nog het artikel tegen dat in de Pers stond de dag na de marathon van Amsterdam.

Even op de afbeelding klikken voor een grotere weergave. Bron: de Pers

Humor (2)

Net als met de marathon van Rotterdam heeft Pathuis ook deze keer gelijk ingespeeld op de marathon van Amsterdam. Deze cartoon komt (nog) uit de Pers van de maandag na de marathon. Ik heb de berichtjes eronder er bijgelaten omdat de cartoon ook daarop slaat.