woensdag 13 februari 2008

Gezien op TV: The Truth about Food

Gisteren op de belgische TV een documentaire van de BBC onder de titel The Truth About Food (zie BBC site). De aflevering gisteren ging over 'How to be the Best' (site van de aflevering). Deze aflevering gaf een paar leuke antwoorden voor hardlopers.
De formule van het programma is dat ze met proeven aantonen wat het antwoord is op bepaalde vragen. Voor lopers waren de volgende vragen interessant:
Stevig bunkeren of kleine porties? (zie filmpje)
Is het beter om een paar stevige maaltijden te eten of is het beter om dezelfde hoeveelheid calorien in kleinere porties uit te smeren over de dag? Antwoord: kleinere porties over de dag voorkomt dat je na een stevige maaltijd al je enerige moet steken in de vertering. Hierdoor neemt je productiviteit toe. Tijdens een duurloop (marathon bijvoorbeeld) dus beter uitsmeren dan in een keer bunkeren.
Koolhydraatrijk eten goed voor inspanning? (zie filmpje)
Laat twee vergelijkbare teams een inspanning leveren terwijl de ene die dag moet teren op een koolhydraatrijk dieet en de andere groep het moet doen met dezelfde voedingswaarde maar dan zonder koolhydraten. Wat blijkt, en iedere hardloper weet het al, je presteert beter op een koolhydraatrijk dieet!
Moet je koolhydraten doorslikken?
Dat lijkt een gekke vraag maar het blijkt dat als je koolhydraat voedsel of vloeistof in de mond krijgt (en niet doorslikt maar uitspuugt) het lichaam brandstof mobiliseert en je daardoor dus een extra inspanning kan leveren. Dit dankzij receptoren op de tong die registreren dat je koolhydraten in de mond hebt. Natuurlijk kan je doorslikken en dan heb je nog meer beschikbaar maar dat is voor de langere termijn en, zoals je hiervoor kon lezen, moet je dan wel energie steken in de vertering. Ik vind dit een leuke bevinding voor lopers. Stel je hebt energie nodig voor de laatste loodjes tijdens een duurloop dan is het spoelen van de mond met koolhydraatrijk drinken dus al voldoende!
Van deze is het verslagje/filmpje helaas niet online te zien.
Is een vleeseter sterker? (zie filmpje)
Gelukkig voor de vegetariers onder de lopers: Wel of geen vlees eten maakt geen bal uit.

Andere afleveringen in de serie zijn o.a. 'how to be healthy' en 'how to be sexy'. De eerste kan nog relevant zijn voor lopers. De tweede...tja afgetraind als we zijn hoeven we ons daar geen zorgen over te maken;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten