zondag 9 maart 2008

Limiet Amsterdam: 15.000 lopers


Veel marathonlopers zitten met hun gedachten nu meer in Rotterdam dan in Amsterdam. Toch een kleine post over de marathon van Amsterdam. Ik lees in de nieuwsbrief (maar is ook na te lezen op de site) dat er een limiet zit op het aantal deelnemers. In totaal mogen maximaal 15.000 deelnemers mee doen aan de hele marathon! In de nieuwsbrief werd trouwens een aantal van 25.000 genoemd. Letterlijk staat er:"De organisatie streeft naar een uiteindelijk aantal van 25.000 deelnemers, hetgeen tevens een maximum is." Hoe ze daar aan komen is me een raadsel want het is geen optelling van 15.000 voor de hele marathon en 12.500 voor de hele marathon.
Afgelopen jaar waren ~6500 finishers. Stel dat een 1/3 heeft afgehaakt onderweg dan waren er 10.000 starters. Er lijkt dus nogal wat ruimte te zijn voor groei. Ze geven in de nieuwsbrief echter ook aan dat het aantal inschrijvingen op dit moment al 50% hoger ligt dan vorig jaar rond deze tijd. Zou de 15.000 dan toch in zicht komen?
Op zich lijkt er op het parcours en daar omheen nog wel ruimte voor groei. Wel was afgelopen jaar de bagageopslag een knelpunt dus hopelijk pakt de organisatie dat op om te verbeteren. Ook roep ik nog even in herinnering het knelpunt bij de verversingspost op de 10k.
Sowieso is het hanteren van een limiet een lastige...Dit betekent in principe "eerst komt, eerst maalt" terwijl je misschien een beetje wil sturen op het soort deelnemers. Je wilt immers wel lopers die een serieuze kans maken om de marathon ook uit te lopen maar ja..hoe selecteer je dat? Als je op tijd gaat selecteren wat doe je dan met nieuwe lopers? Halve marathontijden als uitgangspunt? En dan? Hoe controleer je dat? Al staat 9 van de 10 keer een uitslag natuurlijk wel online.
Het mooiste zou natuurlijk zijn als je zou kunnen blijven groeien tot een evenement van de omvang van London of New York. London heeft bijvoorbeeld als startlocatie natuurlijk de ruimte rond Greenwich Park en Blackheath. Wel kan je afvragen of iedereen die daar mee doet goed voorbereid is...de laatste finisher vorig jaar kwam binnen op 9:58:54. Een gemiddelde vierdaagse loper in Nijmegen heeft dan 50 kilometer gelopen! Laten we niet vergeten dat in London ook deelnemers meelopen in de meest exotische outfits om geld op te halen voor goede doelen en die outfits zijn niet altijd even bevorderlijk voor het lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten