zaterdag 2 augustus 2008

The Making of Me: Colin Jackson

Met regelmaat vinden berichten van deze blog hun weg naar RunningDutch, het engelstalige broertje van deze blog. Deze keer echter andersom. Gisteren heb ik daar een post geplaatst over een BBC programma dat donderdag werd uitgezonden. Het gaat om de documentaire "The Making of Me: Colin Jackson".
In het kort: In een half uur durend programma wordt gekeken wat kan verklaren waarom Colin Jackson is wie hij is.....Tweevoudig wereldkampioen, 13 jaar wereldrecordhouder en nog een waslijst aan eretitels op de 110 meter horden. Wil je hem in actie zien? Zie hieronder zijn wereldrecord race in 1993:

Een paar bevindingen uit de documentaire:

  • Genetisch want in Jamaica waar zijn ouders vandaan komen heeft bijna 100% van de mensen een bepaald gen dat iemand een goede sprinter maakt. Overigens is dit in west europa bij 80% van de mensen het geval dus het lijkt veel meer een sociale factor: Hardlopen is een hele populaire sport in jamaica op scholen.
  • Zijn opvoeding en omgeving is dus ook van invloed geweest. Zijn ouders hebben hem altijd gestimuleerd. (inkijkje in zijn leven: hij at 500kcal per dag, dat is een kwart van de normale inname van een volwassene laat staan wat een duurloper verstouwd)
  • Zijn kracht om zich te concentreren onder druk, handig in een vol stadion
  • En de wijze waarop hij met tegenslag omgaat: de bijna automatische associatie die hij maakt met positieve dingen als hij iets slechts ziet of hem iets overkomt. Eigenlijk een hele gezonde basishouding.
  • Zijn spieropbouw waarin de verhouding langzame spiervezels (rode?) versus snelle vezels (witte) natuurlijk erg in het voordeel van de laatste is ten opzichte van het gemiddelde. Er was echter nog iets bijzonders....er bestaan blijkbaar ook 'super fast fibres' en waar een gemiddelde atleet 2% hiervan heeft kwam hij uit op 25%. DOet je toch denken aan een Bruce Springsteen titel...Born to Run!

De series is helaas nog niet te zien op het web maar misschien wordt hij nog herhaald of in NL of Belgie uitgezonden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten