zondag 23 november 2008

Lornah Kiplagat - Het Meisje van de Nacht


In februari besteedde ik in een post al aandacht aan het boek Lornah Kiplagat - Het Meisje van de Nacht. Afgelopen week het boek gekregen als verjaardagscadeautje en het in twee avondjes uitgelezen.

Het boek geeft een schets van de ontwikkeling van Lornah als persoon en als loopster (voor zover dat apart te benaderen is). De achtergrond van haar drive om Keniaanse vrouwen bewust en weerbaar te maken zodat ze zichzelf niet meer zien als "in dienst van de mannen". Deze drive is mede de aanleiding om het High Altitude Training Center op te richten in Iten.

Het woord schets is bewust gekozen want het boek is geen hele diepgravende psychoanalyse over de loopster en haar diepste drijfveren. Ook de die-hard loper die iets hoopt op te steken over haar trainingsmethoden (anders dat ze erg gedreven is, niet te stoppen is en het lopen voor alles lijkt te gaan) komt niet aan zijn trekken. Misschien dat u hieruit afleidt dat ik het geen aardig boek vind...Dat is allerminst waar. Ik denk dat het vooral een goed boek is dat geschreven moest worden om de BV Nederland zich te laten realiseren wat voor een topper we in huis hebben waarvan we trots mogen zijn dat ze heeft gekozen om voor ons land te willen lopen. Want dat is, ondanks dat ze met een Nederlander getrouwd is, zeker geen vanzelfsprekendheid. Zeker als je leest hoe voortvarend de betrokken instanties haar naturalisatie behandelde.

In lijst met wereldrecords van de IAAF komt ze twee keer voor met het record op de 20km en de half marathon (beide gelopen op het WK in Udine) en dan vergeten ze de 5km op de weg en de 10mijl waarop ze ook het wereldrecord heeft. Behalve dat Lornah strijd voor de rechten van vrouwen, strijd ze ook voor gelijkwaardigheid tussen baan en wegatheletiek. Zo verdient een loper op de baan met een wereld record twee keer zoveel als een loper op de weg!

Verder wordt even stil gestaan bij het feit dat ze twee keer genomineerd is als sportvrouw van het jaar maar dat ze steevast bij dit soort verkiezingen, waar geen objectieve normen gehanteerd worden, buiten de prijzen valt. Wel heeft ze een aantal internationale trofeen op haar naam staan.
Jammer genoeg houdt het boek begin dit jaar op waardoor Bejing ontbreekt net als haar meest recente succes op de weg het wereldkampioenschap halve marathon in Rio.

Toch zelf nog een oordeel willen vormen? Bestel het boek dan via bijvoorbeeld CosMox (gratis thuis bezorgd!)

2 opmerkingen:

  1. vond vooral de schrijfstijl tenenkrommend slecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Johan, over de schrijfstijl zal ik geen oordeel vellen want mijn blogjes zijn ook niet van de hoogste kwaliteit;-)...maar eh....tja....laten we zeggen dat je kan merken dat de schrijver een krantenjournalist is die gewend is kortere stukjes te schrijven....
    Verder was ik af en toe de draad kwijt wanneer welke prestatie plaatsvond want dat loopt ietwat door elkaar....

    BeantwoordenVerwijderen