woensdag 30 januari 2008

The Spirit of Marathon - Part II

Op about running een positieve beoordeling van de film The Spirit of Running waarover ik eerder berichtte. Het succes van de screening was blijkbaar zo groot dat er nog een keer een screening komt (helaas nog steeds alleen aan de andere kant van de grote plas.
Even een quote waarom de schrijfster positief is:

"In addition to being entertaining, the film is very educational, as it
tells the rich history of marathon running through vintage footage and
interviews with running legends. I'm a self-admitted running geek, but I think
anyone who runs or has even a little interest in long-distance running or sports
in general will love this movie."

Nederland - Belgie

Normaal gesproken is Nederland - Belgie alleen interessant bij korfbal (andere interlands zijn daar ook bijna niet mogelijk). Tijdens de Circuit Run zal tijdens de 12km wedstrijdloop een landenwedstrijd kennen tussen Nederlandse en Belgische topatleten. Ik ben benieuwd. Lijkt me sowieso een leuk evenement zoals ik eerder al schreef. Past niet echt in mijn voorjaarsprogramma anders zou ik zeker overwegen om de 12k mee te lopen..

zondag 27 januari 2008

Geeft een handicap iemand een voordeel? - Part II


Vorige week berichtte ik hier over de Zuid Afrikaan Pistorius die op zijn 'racing blades'mee wilde doen met valide sporters. In nieuwslicht was afelopen week een item over dit onderwerp. Hierin werd onderzocht of zijn kunstmatige onderbenen inderdaad een voordeel opleveren. Je kan de uitzinding terug zien via deze link. Het item start bij minuut 18. Uit het onderzoek met deelname van Annette Roozen (Zie foto, gehandicapte sportster van 2007, wereldrecordhoudster in haar klasse op de 100m) blijkt dat een normaal been kracht toevoegt bij de afzet terwijl een kunstbeen als een veer werkt. De energie van de landing wordt bijna volledig teruggegeven. Met name op de korte afstanden is dit dus duidelijk een nadeel.

zondag 20 januari 2008

Lopen op oude schoenen..


Geen enkele loper met gezond verstand loopt nog hard op oude schoenen vanwege het risico op blessures. Toch is dat niet helemaal waar. Nike zamelt oude schoenen in om de materialen te verwerken tot het oppervlak van sportterreinen. Ze hebben het programma dan ook Let me Play genoemd. Op deze site kan je er meer over lezen. Op deze manier is het sporten op oude schoenen toch nog gezond;-)

Geeft een handicap iemand een voordeel?


Zuid Afrikaan Pistorius, die beide onderbenen mist, wil deelnemen aan de reguliere Olympische Spelen in Beijing. Deze droom is van de week tot een eind gekomen door een besluit van de IAAF. Volgens de IAAF zijn de ´racing blades´ technische hulpmiddelen waardoor hij een competitief voordeel heeft. De naam "Cheetah" van de bladen geeft wel aan dat ze op snelheid gemaakt zijn. Het besluit van de IAAF geldt ook voor andere officiele wedstrijden.

Lastig onderwerp: Geeft een handicap iemand een voordeel?

Zie ook rapportage van het Sportjournaal:

The Spirit of Marathon

In America is later deze week de vertoning van een nieuwe film 'The Spirit of Marathon'.
Deze documentaire volgt zes lopers in hun training en de race zelf, de Chigaco Marathon van 2005. Naast vier amateurs worden de wedstrijdlopers Deena Kastor en Daniel Njenga gevolgd. Deena is de amerikaanse recordhouder en winnaar van de bronze medaille op de olympische spelen van Athene. Daniel Njenga is tweevoudig winnaar van de marathon van Tokyo.
Hieronder vind je de, in mijn ogen, niet zo veel zeggende trailer. Voor meer info kan je rond struinen op de site van de film en op deze pagina kan je je opgeven voor e-mailupdates zodat je ook weet wanneer de DVD beschikbaar komt.

maandag 14 januari 2008

Verslag Halve van Egmond

Zelf niet meegedaan omdat de halve al vol zat. Heb me moeten vermaken met een rustig duurloopje genaamd Circus Minor in Den Haag. Dat is voor mij een nagenoeg compleet rondje Den Haag (dat noem ik Circus Major). Gisteren dus een klein rondje door een hoek af te snijden en een duurloop van krap 30km. Hoe het in Egmond was? Zie deze rapportage van Studio Sport:

zondag 13 januari 2008

Stopnaald in Maillot



Onder deze pakkende titel heeft Dolf Jansen een aantal leuke sportcolums samengeracht (al een paar jaar geleden). Maar de titel is wel een aardig nederlandse intro op het artikeltje Men in Tights op Complete Running.

Het artikeltje adresseerd op droog komische wijze het ongemakkelijke gevoel dat toch menig man heeft bij het aantrekken van een runningtight en het volgt dan ook met tips hoe je kan voorkomen dat je er enigzins onflateus bijloopt of wel heel nadrukkelijk te koop loopt met bepaalde waar. Hoewel sommige lopers dit graag willen.

Even de tips vertaald:

  • Draag donkere tights
  • Draag shirts die over de tight hangen tot een acceptabele lengte
  • Ondergoed....is geen praktische noodzaak toe (volgens de schrijver) maar misschien voor de mentale gemoedsrust...
  • Vraag een vrouw om advies. ALs ze reageert met de wedervraag "wat vind je zelf" zoek dan verder. Als de begint te grommen dan kan je deze tight beter voor thuis bewaren tenzij je natuurlijk bepaalde doelstellingen hebt tijdens het lopen (nogmaals de link naar 'lopers die dit graag willen')

Linken naar items NOS of Radio 1 Journaal

Met ingang van afgelopen vrijdag is het mogelijk om individuele items van het NOS Journaal of het Radio 1 journaal op te nemen in sites zoals bijvoorbeeld blogs. Hier een voorbeeldje van een radio item waarin bewoners van Being reageren op de komst van de Olympische Spelen en bijvoorbeeld een TV rapportage van begin januari over Kenia.
Ook is het mogelijk om deze items te embedden in de berichten zoals je kan zien bij mijn verslag van de Halve van Egmond.

zondag 6 januari 2008

My Asics is vernieuwd

My Asics is vernieuwd...en niet alleen die van mij;-)
De site van Asics met logboeken, trainingschema heeft een kleine metamorfose ondergaan. Het ziet er niet alleen beter uit maar is ook wat uitgebreid. Je vindt er de volgende elementen:

  • Kies programma: Hier kan je aangeven wat je doelstellingen zijn. Dit kan varieren van 5km hardlopen tot het uitlopen van een marathon onder een bepaalde tijd. Na het invoeren van bepaalde criteria wordt hiermee een trainingsprogramma bepaald. Natuurlijk is de intelligentie in een dergelijk systeem niet zo uitgebried als bij een persoonlijke coach die voor jou op maat een programma op stelt maar voor beginnende lopers is het best een aardige leidraad en ik heb met deze leidraad toch een aantal mooie marathons uitgelopen. Wel zijn er kleine storende foutjes. Als je aangeeft op welke dagen je wilt trainen wordt daar mee gedeeltelijk rekening meegehouden. Weinig aan veranderd.
  • Trainingsschema: Hier kan je jouw trainingsprogramma terugvinden wat bij het vorige kopje is bepaald. Je kan trainingsdagen verschuiven of verwijderen (wat handig is gegeven het eerder genoemde foutje). Inhoudelijk weinig aan veranderd. Vooral vormgeving en interactie design zoals dat in vakjargon heeft.
  • Logboek: Hierin kan je de daadwerkelijk gehouden trainingen vastleggen. De trainingen uit het programma staan er al in, je moet alleen de gegevens nog invullen. Uiteraard kan je het logboekje exporteren naar XL. Wederom, voor een ervaren loper misschien te beperkt maar voor een beginnende loper of minder veel eisende (zoals ondergetekende) afdoende. Wat je kan vastleggen is uitgebreid ten opzichte van de oude versie(zie ook track your run).
  • Statistieken: Hier worden een paar kentallen getoond die gedestilleerd worden uit je logboek. Wat ik jammer vind is dat de vertaling van calorien naar ijsjes, biertjes e.d. verdwenen is. Voor mezelf niet zo relevant maar is wel goed voor beeldvorming.
  • Je doel: Wat rudimentair wordt hierin grafisch weergegeven of je doelstelling nog haalbaar is. Wederom gebaseerd op de gegevens in de logboek. Deze functie heeft bijvoorbeeld mij wel eens verweten te weinig te trainen;-)
  • Nieuws: Nieuwtjes en vooral verhalen van (on)bekende nederlanders over hun ervaringen met het lopen. Dit is nieuw en wel aardig.
  • Track your run: Ook dit is nieuw. Hier kan je net als bij map my run routes invoeren op de kaart en daarmee afstanden bepalen. Deze kan je koppelen aan je trainingsinfo in je logboek. Ook vind je hier routes van andere my asics gebruikers. Zeer aardig maar net wat ik zeg.....map my run biedt hetzelfe.
  • Evenementen: Je raadt het al... Is nieuw. Je kan zelf evenmenten toevoegen. Zogeheten user generated content dus (net als track your run)
    Het weer : nieuw en handig. beknopte weersvooruitzichten al vind ik mijn regenradartje hier rechts in de marge nog handiger omdat dat toch net wat meerzegt als ik NU wil gaan lopen.
  • Oefeningen: De content hier is niet veranderd. Nog steeds vind je hier filmpjes zoals ik die ook op deze blog gebruik bij de posts over stretching.
  • Injury Master: Laten we hopen dat we die nooit nodig hebben. Content in het kader van 'zelf dokterren'.
  • Calculators: Bepaal je BMI, hoe hard je loopt t.o.v. de rest van de hardlopende mensheid, je calorie verbruik of (wel heel basic) hoeveel x min/km of x km/uur moet ik lopen om Y afstand in Z tijd te lopen. De laatste is wel weer aardig: Op basis van een tijd op afstand X de tijd bepalen die haalbaar is op een andere afstand. Doet hetzelfde als de calculator van chat en run die ik eerder heb besproken. Ik heb nog niet gekeken welke technologie hier wordt gebruikt.
  • Tip van de dag: De naam zegt het al.
  • Voeding en sport: Nog niet uitgeplozen maar bevat meerdere factsheets over een veelheid aan onderwerpen.
  • Forum: Een viertal fora over o.a. de site zelf, materiaal en blessures.
  • Trainingspartner: Geen zin om alleen te trainen? Zoek hier de geschikte loopmaat
  • Samen trainen: Een overzicht van enkele (vrijblijvende) loopgroepen. Ook hier kan je zelf een groep invoeren/starten.
  • Veelgestelde vragen: Over site, trainingsschema en je account.
Hopelijk heb je hiermee een overzicht van wat de site te bieden heeft. Als je een volledig beeld wilt krijgen zal je je moeten registreren om rond te struinen en zelf te ervaren of het wat voor je is. If so: Veel plezier ermee

donderdag 3 januari 2008

Nog een keer Kenia

In De Wereld Draait Door van de VARA is vanavond ook aandacht besteed aan de situatie in Kenia en in het bijzonder in Iten, in het trainingscenter van Lornah Kiplagat (zie ook berichtje gisteren). In de uitzending was Hugo van den Broek die net (voortijdig) is teruggekeerd uit Iten waar hij op trainingsstage was. Zijn partner (en nichtje van Lornah) Hilda Kibet is nog wel ter plaatse.
Meer over de situatie in Iten kan je lezen in dit artikel in de NRC
Via uitzending gemist kan je de uitzending van DWDD nog bekijken (zodra deze beschikbaar is).

woensdag 2 januari 2008

Lijstjes rond de jaarwisseling

Rond de jaarwisseling is het altijd tijd voor lijstjes. Zo kwam ik op internet het lijstje tegen met de Top 10 van de beste momenten voor het Nederlandse Hardlopen. Op 1 staat Lornah Kiplagat met haar wereldkampioneschap cross. Ze staat ook nog op 2 met haar WK halve marathon in Udine waarbij zo ook een wereldrecord liep. Zo zie je gelijk de (ir)relevantie van dergelijke lijstjes want misschien was deze prestatie nog wel mooier dan het WK-cross. Met een tiende plaats voor haar prestatie tijdens de marathon van London mag je concluderen dat ze sowieso de meest succesvolle Nederlandse Loper (M/V). Verder staan Suzanne Kuiken en Michel Butter er twee keer in. Laten we hopen dat we eind van 2008 zo'n lijstje kunnen maken met mooie resultaten vanuit Bejing.

Op de site waarop dit lijstje te vinden is, Losse Veter, ook meerdere berichten over de situatie in Kenia. Zo kan je daar een reactie lezen van Felix Limo en ook van Lornah over bijvoorbeeld hun geevacueerde gasten van haar trainingscenter. Laten we hopen dat we snel weer Kenia alleen in het nieuws is in relatie tot de topsport!