maandag 25 februari 2008

Bruggenloop: Oproep voor een startfuik!



Gisteren was in Rotterdam de Bruggenloop. 15km met al letterlijk hoogtepunt de klim over de Brienenoordbrug. Als zeg ik het zelf: een zeer geslaagde run met een eindtijd precies 2 minuten boven mijn PR. Tuurlijk een PR is altijd beter maar het is in de opbouw naar de marathon dus willen we niets forceren en bovendien....
Je komt niet snel weg bij dit event. Direct na de start is het aardig breed maar de bochten helpen niet om ruimte te vinden op de weg. Als je dan eindelijk op stoom komt: de Eramsusbrug waar iedereen zich over het fietspad moet persen.
Dan de maasboulevard waar je weer wat ruimte hebt om je vervolgens weer over het fietspad te persen onder de kop van de Willemsbrug door. Al met al heb ik gemerkt dat je daardoor al gauw een paar minuten kwijt raakt.
Bij deze doe ik aan de organisatie dan ook de oproep om een startfuik toe te gaan passen. Wie sluit zich hierbij aan?

Ter hoogte van de Willemsbrug een kleine alliantie gevormd met drie andere lopers. Samen slalommen tussen de tragere lopers en daarna op weg naar 'De Brug', er tegen op, er weer af en terug naar huis. Leuk om zo met elkaar op te lopen mij hielp het om het tempo vast te houden. Jammer dat ik anderhalve kilometer voor het eind moest afhaken voor een sanitaire stop (een PR was toen al niet meer haalbaar dus waarom jezelf dan nog 5 minuten kwellen).

zaterdag 23 februari 2008

Hardlopen met Buggy / Kinderwagen / Wandelwagen

Ik heb net zitten googlen met bovenstaande combinaties want ja, ik moet binnenkort zo'n karretje aanschaffen voor een kleine spruit. Nu is dat op zich niet bijzonders maar omdat ik graag wil blijven lopen en dan ook wel eens met de aanstaande koter is een van de criteria: Ik moet achter de wagen kunnen hardlopen en als novice op het gebied van kinderen dan dus geen flauw idee wat handig is.
Ik vermoedde: grote wielen, eerder drie dan vier en misschien geen zwenkwielen. DIt alles voor minimale rolweerstand en maximale stabiliteit. Gelukkig kom je met deze zoektermen wel wat verder: op marktplaats worden een paar driewielers aangeprezen met "geschikt voor hardlopen" (ervaringsdeskundigen?) en in het AD kwam ik dit artikel tegen over een cursus!
Verwacht niet dat ik die cursus ga doen maar het artikel bevestigd wel mijn vermoeden: Drie wieler, voorwiel vast of vast te zetten en hoe groter de wielen....Nu op jacht naar een kar weer moeders (to be) het ook mee eens is.

Bron: AD site

zondag 17 februari 2008

Routesplotten: een vergelijkend waren onderzoek

Door een forum discussie op My Asics werd ik getriggerd om eens een paar mogelijkheden te vergelijken. Ik heb dezelfde route ingevoerd in MapMyRun, bij MyAsics en bij Astandmeten.nl.
Eigenlijk is het allemaal lood om oud ijzer. Alledrie maken ze gebruik van dezelfde gedigitaliseerde kaarten en satelietbeelden. Dit laatste is handig als je routes loopt die niet over de weg gaan. Vaak zijn met een beetje inzoomen de voet- en fietspaden die je volgt redelijk terug te vinden op de satelietopnamen.
Als ik dan al moet kiezen voor een van de drie zou ik kiezen voor Map My Run, simpel weg omdat dit het meest uitgebreid is qua functionaliteiten. Extra's die daar geboden worden:

  • follow roads: Hiermee hoef je niet zelf bij iedere bocht een waypoint te maken. Je gaat van knooppunt naar knooppunt en het programma volgt keurig de slingerende weg. Werkt natuurlijk alleen op gedigitaliseerde wegen en soms zoekt hij een leuke omweg uit en moet je de functie alsnog uitzetten.
  • hoogte verschil: Het is mogelijk om onderin beeld het hoogte verschil te laten tonen. Het profiel is erg grillig maar de grote lijn lijkt redelijk te kloppen.

Een tip voor als je heel snel een afstand wil meten maar je hebt geen zin om punt voor punt in te voeren?...en je hebt langs wegen gelopen? Pak Googlemaps en voor met rechtsklik een start- en eindpunt in. Google plot dan heel snel de kortste route tussen beide punten. Je kan vervolgens 'waypoints' drag en drop oppakken en verslepen en je hebt vaak in no time je route ingevoerd. Eventueel kan je nog een extra punt invoeren (rechtsklik: add destination). Alles bij elkaar heb je dan snel een indruk van de gelopen afstand.

Oh ja, de routes in alledrie de programma's kan je zowel prive opslaan maar ook publiceren. My Asics routes zijn echter alleen toegankelijk voor gebruikers van My Asics. De andere twee bieden ook de mogelijkheid om de routes te embedden in een blog:
Zie hier map my run:


En hieronder zou astandmeten moeten verschijnen maar blijkbaar heeft blogger moeite met die code. Bovendien zit er in de code die ze je op de site van afstandmeten een fout. De code maakt namelijk gebruik van iframe maar de afsluitende tag is een frama tag (of klink ik nu erg als een nerd?)

Bloggen tijdens de spelen

Tot op heden was het voor deelnemers aan de Olympische spelen officieel niet toegestaan om een blog bij te houden. Het IOC heeft voor Peking besloten dat sporters dat nu wel mogen aldus dit artikel in het NRC. Reden waarom het tot nu toe verboden was? Commercie. Het IOC krijgt veel geld voor de televisierechten en is bang dat sporters met hun blogs de waarde van deze contracten ondermijnen. Om die reden mogen sporters dan ook alleen bloggen over persoonlijke ervaringen en geen sportfoto's of filmpjes plaatsen.....Het IOC lijkt niet helemaal meer van deze tijd;-)

woensdag 13 februari 2008

Gezien op TV: The Truth about Food

Gisteren op de belgische TV een documentaire van de BBC onder de titel The Truth About Food (zie BBC site). De aflevering gisteren ging over 'How to be the Best' (site van de aflevering). Deze aflevering gaf een paar leuke antwoorden voor hardlopers.
De formule van het programma is dat ze met proeven aantonen wat het antwoord is op bepaalde vragen. Voor lopers waren de volgende vragen interessant:
Stevig bunkeren of kleine porties? (zie filmpje)
Is het beter om een paar stevige maaltijden te eten of is het beter om dezelfde hoeveelheid calorien in kleinere porties uit te smeren over de dag? Antwoord: kleinere porties over de dag voorkomt dat je na een stevige maaltijd al je enerige moet steken in de vertering. Hierdoor neemt je productiviteit toe. Tijdens een duurloop (marathon bijvoorbeeld) dus beter uitsmeren dan in een keer bunkeren.
Koolhydraatrijk eten goed voor inspanning? (zie filmpje)
Laat twee vergelijkbare teams een inspanning leveren terwijl de ene die dag moet teren op een koolhydraatrijk dieet en de andere groep het moet doen met dezelfde voedingswaarde maar dan zonder koolhydraten. Wat blijkt, en iedere hardloper weet het al, je presteert beter op een koolhydraatrijk dieet!
Moet je koolhydraten doorslikken?
Dat lijkt een gekke vraag maar het blijkt dat als je koolhydraat voedsel of vloeistof in de mond krijgt (en niet doorslikt maar uitspuugt) het lichaam brandstof mobiliseert en je daardoor dus een extra inspanning kan leveren. Dit dankzij receptoren op de tong die registreren dat je koolhydraten in de mond hebt. Natuurlijk kan je doorslikken en dan heb je nog meer beschikbaar maar dat is voor de langere termijn en, zoals je hiervoor kon lezen, moet je dan wel energie steken in de vertering. Ik vind dit een leuke bevinding voor lopers. Stel je hebt energie nodig voor de laatste loodjes tijdens een duurloop dan is het spoelen van de mond met koolhydraatrijk drinken dus al voldoende!
Van deze is het verslagje/filmpje helaas niet online te zien.
Is een vleeseter sterker? (zie filmpje)
Gelukkig voor de vegetariers onder de lopers: Wel of geen vlees eten maakt geen bal uit.

Andere afleveringen in de serie zijn o.a. 'how to be healthy' en 'how to be sexy'. De eerste kan nog relevant zijn voor lopers. De tweede...tja afgetraind als we zijn hoeven we ons daar geen zorgen over te maken;-)

Lornah in DWDD


Eergister was Lornah Kiplagat in De Wereld Draait Door (je kan de aflevering terug zien op de site, ze zit gelijk aan het begin met haar echtgenoot naar aanleiding van de lancering van het boek ‘Het meisje van de nacht’ van Marco Knippen. De eerste die het boek over Lornah heeft mogen ontvangen was Balkenende. In de NRC staat deze anekdote:


"Balkenende had Kiplagat afgelopen jaar proberen te bellen om haar te
feliciteren met haar prestaties. Kiplagats echtgenoot drukte hem echter in alle
drukte na de finish weg, omdat hij het telefoonnummer niet herkende. Bij de
derde keer sprak Balkenende volgens de uitgever van het boek de voicemail in:
„Met Jan-Peter, ik heb je al drie keer proberen te bellen om je te feliciteren.
Zou je me alsjeblieft terug willen bellen?” Sindsdien noemt Kiplagat Balkenende
‘mijn vriend’ en om die reden wilde ze het eerste exemplaar aan de premier
overhandigen. "


Het boek gaat over de weestand die Lornah heeft moeten overwinnen om te doen wat zij wilde: Hardlopen. Ze moest in het begin in het donker gaan lopen omdat het not done was als dame om te rennen. Ook daarom is ze begonnen met het trainingscentrum; om meisjes de mogelijkheden te geven die haar ontbraken.
Op dit moment is de site van het ministerie van AZ down maar achter deze link zit het persbericht.

zondag 3 februari 2008

Veters

Op het forum van My Asics heeft een van de lopers last van slapende voeten tijdens het lopen. Een suggestie die wordt gedaan in het forum is om de veters te bevestigen met een lusje. Ik denk dat de meest lopers wel weten wat er bedoeld wordt. In plaats van dat je de veters tot en met het laatste gaatje kruislings rijgt die je de vter naar het laatste gaatje buiten om waardoor een lusje ontstaat. Vervolgens haal je daar de veter van de andere kant door waarna je ze strikt. Dit sotnd ook beschreven op het forum maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen gelijk snapt wat er bedoeld wordt vandaar een plaatje als aanschouwlijk onderwijs materiaal....

Op het linker plaatje zie je de rechterschoen traditioneel geregen (kruislings dus). De Linker schoen is met een lusje geregen. Op het rechterplaatje zie je de bevestiging met het lusje gestrikt. Klik op de foto voor een vergrote afbeelding...

Door op deze wijze te strikken verander je spanning over je wreef en komt de knoop ietsjes lager te liggen. Dit kan net betekenen dat de schoen wat comfortabeler zit. Veel schoenen hebben dan nog een extra gaatje (zo ook deze Brooks). Door ook deze nog te gebruiken kan je nog meer varieren in de wijze waarop je de schoen strikt. Er kan dus wat geexperimenteerd worden om te ontdekken wat de meest comfortabele bevestiging.

zaterdag 2 februari 2008

Gezondheid: Trainen met Griep? Overtraind?

Rond googlend naar sportevenementen kom ik op de site van Maastrichts Mooiste onder het kopje voorbereiding een pagina tegen met medische adviezen. Hierbij wordt ingegaan op het trainen als je verkouden bent of griep hebt en hete fenomeen overtrainen. Ook is er een pagina over het effect van warmte (zoals je mag verwachten van een evenement dat gehouden wordt in juni).

Trainen met verkoudheid ja of nee?
In het kort komt het erop neer dat trainen met verkoudheid kan maar met griep moet je zeker rust houden. Sterker nog. Voor iedere dag griep moeten twee dagen rust worden gerekend dus als je drie dagen griep hebt gehad dien je nog zes dagen rust te houden.
Een simpele vuistregel om te bepalen of je nog kan trainen is de "neck-check". Zitten de klachten boven de nek dan kan je, zij het met mate, trainen. Zitten ze onder de nek dan is rust geboden. Voor het volledige artikel van sportarts dr. Fred Hartgens van Sport Medisch Advies Maastricht klik hier.

Overtraind ja of nee?
Indien er intensief getrinad wordt en er geen ruimte is voor herstel of als door andere factoren het lichaam niet kan herstellen (zoals bijvoorbeeld ziekte zoals hiervoor beschreven) bestaat het risico op overtraining. Die is er in drie vormen:

  • Functionele overreaching: kortdurende overtraindheid, beperkttrainingseffect maar lang herstel
  • Niet-functionele overreaching: ontstaat na negeren eerste fase, afname van prestatie niveau
  • Overtrainingssyndroom: volledige overtraindheid na het negeren van de eerdere fasen
  • Ook stress door werk of tentamens is een bekende veroorzaker van overtraindheid.

    Wil je checken of je her risico loopt overtraind te zijn? Beantwoord dan onderstaande vragen:
    1. Voel je je de laatst dagen sneller moe?
    2. Heb je het gevoel niet volledig hersteld te zijn?
    3. Presteer je op dit moment minder?
    4. Kost de training je meer moeite?
    5. Zou je graag eens een training overslaan?
    6. Zijn de spieren stijver of pijnlijker?
    7. Ben je sneller geïrriteerd?
    8. Heb je meer moeite met inslapen?
    9. Is je eetlust achteruit gegaan?
    10. Is de training voldoende afwisselend?
    11. Is je motivatie minder?
    12. Beleef je minder plezier aan het sporten?
    13. Heb je vaak geen zin in trainen?

    Hoe meer je met ja beantwoord, hoe groter het risico op overtraindheid. Voor meer informatie kan je hier het hele artikel nalezen.

    Michael Boogerd wil starten in Rotterdam

    Gestopt met wielrennen wil Michael Boogerd toch wat aan zijn conditie blijven doen aldus deze blog. Volgens dezelfde blog wil hij starten in de marathon van Rotterdam en misschien ook New York waar hij dan meervoudig tourwinnaar Lance Amstrong tegen kan komen.

    In het oorspronkelijke artikeltje van het AD valt ook nog te lezen dat de Hagenaar zal starten in de halve marathon van de CPC in Duh Haag..

    Samen hardlopen M/V...Duorun in Schelle (B)

    Ik moet hoognodig een keer de oude hardloopkalender die aan deze blog hangt vervangen. Komt als ik een keer echt een heel weekend niets anders te doen heb! Tot die tijd neem ik aangemelde evenementen op in mijn posts want van tijd tot tijd krijg ik namelijk een mailtje met een evenement. Verspreid eigenlijk nog beter ook want dan komt het evenemente terug in de RSS feeds.
    Vandaag een mailtje van de organisatie van de Duoron in Belgie. Een estafette van 2 keer 5 km, de eerste vijf door een dame, de tweede vijf door een heer. Net voorbij Antwerpen aan de Schelde is dit ook een evenment dat interessant is voor Nederlandse deelnemers. De duorun wordt gehouden op 8 juni. Start om 15:00 dus het is te hopen dat het niet te warm is;-)