zaterdag 29 november 2008

Meijendelloop: Wouw en Auw

Uw blogger is moe maar voldaan zoals dat heet. De Meijendelloop is wat mij betreft geslaagd en voor herhaling vatbaar. Ik hoop dat Duinwaterbedrijf Zuid Holland volgend jaar weer toestemming geeft. Een kort verslagje..? (voor sfeerfoto's ga naar de site)

Een wekker om half zeven op de zaterdagochtend is niet echt iets om mijn humeur goed op gang te krijgen maar voor een beetje hardlopen maak ik graag een uitzondering. Ik moet wel toegeven dat ik daar nog even anders over dacht toen ik nog in het donker over een donkere A4 naar de andere kant van Den Haag reed.
Bij Meijendel druppelden langzaam maar zeker de lopers de paardenstal binnen om daar een startnummer te krijgen en nog een beetje uit de kou te zijn. Kort tegen achten werden we opgeroepen naar de start te gaan. Niets fancy: Een spandoek van runnersworld en een luidspreker waarop nog even aandacht werd gevraagd voor de sponsors, een dankwoordje voor DZH en het aftellen was begonnen.
Na eerst een paar honderd meter opgelopen te hebben met een collega die zou gaan voor onder de 2:05 mijn eigen tempo opgezochten op het moment dat we het fietspad op draaide richting Wassenaarseslag. Mensen die bekend zijn in dit duingebied weten dat je op het pad geen vlakke meter tegenkomt en dat het daarom lastig een lekker tempo te vinden. Na een kilometer of twee aangehaakt achter een zwart oranje trainingsjack waarna even later nog een derde loper aanhaakte en ons groepie was gevormd. Geen flauw idee waar we liepen in het veld want ik had voor ons nog een paar groepies weg zien lopen.
Na wat geslinger over bospaden (zie route hieronder) met stijle klimmetjes en afdalingen weer terug richting Den Haag en nu over het schelpenpad langs het fietspad. Ook daarin zitten stevige pukkels.
Langzamerhand wordt duidelijk dat op zaterdagochtend het duingebied het domein is van meerdere hardlopers die niet aan de loop meedoen. Je kan je afvragen waarom DZH moeilijk zou doen over een georganiseerd loopje met iets minder dan 100 lopers.
Met wat uitstapjes links en rechts door de duinen kwamen zo halverwege langs een door de organisatie ingerichte drankpost waar de bemanning vooral uitblinkte door de zeer enthousiaste aanmoedigingen. Erg leuk! En door maar weer richting de watertoren.
Na de watertoren langs het TNO gebouw de over de Waalsdorpervlakte (nog nooit zoveel loopgroepen in 10 minuten tijd gezien) al slingerend terug richting Meijendel.
Na het 20km punt merkte ik dat ik na Amsterdam geen lange duurlopen meer had gedaan en met de beide andere heren hadden we continue rond de 13km/uur gelopen en dat is toch echt sneller dan mijn marathontempo en dan te bedenken dat ik gisteravond met had voorgenomen om het rustig aan te doen....Het kaarsje begon dus een beetje op te raken. Onze tempomaker in het groepje gaf ook aan iets gas terug te nemen dus nummer drie liep langzaam bij ons weg omdat hij het tempo wel wist vast te houden.
Restte ons nog slecht drie kilometer met nog twee uitdagingen: een erg enthousiaste hond en een laaghangende boom...Moet je voorstellen dat je na 23km hardlopen, bijna moet gaan stilstaan, bukken en door de knieƫn om onder een boom door te kruipen... Gelukkig was het daarna gelijk een paar meter naar beneden waardoor je nog relatief makkelijk op gang kwam en door dus maar weer.
Nog aangemoedigd door een trainende loopgroep de laatste kilometers er uitgeperst om op de eigen stopwatch met 1:56:25 onder het finishdoek door te snellen. (de organisatie had de klok te laat gestart waardoor die klok mij aftikte op een snellere tijd maar we zullen het niet mooier voorspiegelen dan het was). Ook daar stonden leden van de organisatie erg enthousiast te juichen. Los van dat enthousiasme verdient de organisatie sowieso een complimentje voor het organiseren van zo'n leuk evenement. TOP!

Nu nog de Wouw: Het is echt een leuk evenementje met een mooie veelzijdige route
De Auw: Het is meer een cross met dit parcours en daarmee best pittig (en een klein marktonderzoekje onder de andere deelnemers leert dat ik niet alleen zo daarover dacht.

Snel omkleden, koffie met appelgebak verorberd en weer naar huis en nog voor de klok 11 slaat ben je thuis en heb je nog het hele weekend voor je. Eigenlijk best ideaal zo'n loop zo dicht bij huis en zo vroeg....
Toch mezelf maar eens aan gaan wennen om 's ochtends te trainen?

Ik heb net de uitslag nog even geraadpleegd en Yours Truly heeft een top 10 notering behaald! Nu was het natuurlijk geen internationaal topveld maar toch wel grappig....

Yours truly in actie (die blauwe in het midden verstopt achter twee oranje windvangers):

Het parkours:

vrijdag 28 november 2008

Morgen vroeg op....

Normaal gesproken ben ik niet van de incourante afstanden omdat ik geen idee heb wat ik moet qua tempo e.d. maar morgen ga ik 25K lopen in een prestatieloop. De Meijendelloop: Met slechts 100 deelnemers door het mooie duingebeid tussen Scheveningen en Wassenaarseslag.
Start: 8:00 uur 's ochtend ! Dan is het nog donker...
Wordt dus vroeg opstaan en aangezien ik geen echt ochtendmens ben pak ik morgen gewoon als een duurlooptraining op tempo (ongeveer marathon tempo) en ga ik genieten van de dageraad...hopelijk klaart het vanacht een beetje op zodat het geen grijze dageraad wordt. Morgen meer....(als ik bijtijds wakker wordt....).

Running therapie

In de CARP* van deze week een artikeltje over een boek van Bram Bakker en Simon van Woerkom met de titel 'Running Therapie'. Even Googlend op dit boek kom ik terecht op de site van Bram Bakker en blijkt dat die beste man nog een boek heeft geschreven over de heilzame werking van hardlopen met de titel 'De halve van Egmond
Liever een marathon dan een burnout'
. Bij het eerste boek hoort ook nog een website.
Het is niet dat ik reklame wil maken voor deze boeken maar het is meer dat ik de algemene boodschap wil overbrengen dat hardlopen dus niet alleen voor de fysiek van de mens goede effecten heeft. Dit is niets nieuws want in de eerste bijbel voor hardlopers geschreven door Jim Fixx of bijvoorbeeld de meer recent verschenen titel Loop! met medeschrijver Gerard Nijboer.

donderdag 27 november 2008

Sprintje.....

Misschien moet hier even een toelichting bij voor iedereen die denkt "oh een sportauto".....Dat karretje is denk ik de snelste productie auto ooit en was toen volkswagen Bugatti opkocht ontworpen met de doelstelling: "maak een auto diek sneller kan dan 400km/u". Omdat mogelijk te maken hebben ze twee V8 motoren samengebouwd tot een W16..maar nu ga ik voor een blog over hardlopen iets te ver...wil je nog zien of dat karretje echt zo hard kan moet je op youtube maar even zoeken met de zoekterm bugatti veyron top speed

zondag 23 november 2008

Lornah Kiplagat - Het Meisje van de Nacht


In februari besteedde ik in een post al aandacht aan het boek Lornah Kiplagat - Het Meisje van de Nacht. Afgelopen week het boek gekregen als verjaardagscadeautje en het in twee avondjes uitgelezen.

Het boek geeft een schets van de ontwikkeling van Lornah als persoon en als loopster (voor zover dat apart te benaderen is). De achtergrond van haar drive om Keniaanse vrouwen bewust en weerbaar te maken zodat ze zichzelf niet meer zien als "in dienst van de mannen". Deze drive is mede de aanleiding om het High Altitude Training Center op te richten in Iten.

Het woord schets is bewust gekozen want het boek is geen hele diepgravende psychoanalyse over de loopster en haar diepste drijfveren. Ook de die-hard loper die iets hoopt op te steken over haar trainingsmethoden (anders dat ze erg gedreven is, niet te stoppen is en het lopen voor alles lijkt te gaan) komt niet aan zijn trekken. Misschien dat u hieruit afleidt dat ik het geen aardig boek vind...Dat is allerminst waar. Ik denk dat het vooral een goed boek is dat geschreven moest worden om de BV Nederland zich te laten realiseren wat voor een topper we in huis hebben waarvan we trots mogen zijn dat ze heeft gekozen om voor ons land te willen lopen. Want dat is, ondanks dat ze met een Nederlander getrouwd is, zeker geen vanzelfsprekendheid. Zeker als je leest hoe voortvarend de betrokken instanties haar naturalisatie behandelde.

In lijst met wereldrecords van de IAAF komt ze twee keer voor met het record op de 20km en de half marathon (beide gelopen op het WK in Udine) en dan vergeten ze de 5km op de weg en de 10mijl waarop ze ook het wereldrecord heeft. Behalve dat Lornah strijd voor de rechten van vrouwen, strijd ze ook voor gelijkwaardigheid tussen baan en wegatheletiek. Zo verdient een loper op de baan met een wereld record twee keer zoveel als een loper op de weg!

Verder wordt even stil gestaan bij het feit dat ze twee keer genomineerd is als sportvrouw van het jaar maar dat ze steevast bij dit soort verkiezingen, waar geen objectieve normen gehanteerd worden, buiten de prijzen valt. Wel heeft ze een aantal internationale trofeen op haar naam staan.
Jammer genoeg houdt het boek begin dit jaar op waardoor Bejing ontbreekt net als haar meest recente succes op de weg het wereldkampioenschap halve marathon in Rio.

Toch zelf nog een oordeel willen vormen? Bestel het boek dan via bijvoorbeeld CosMox (gratis thuis bezorgd!)

donderdag 20 november 2008

Netwerken en trainen met een vest

Voor de netwerkers onder ons hoef ik nauwelijks te vertellen dat LinkedIn een leuk middel is om je netwerk bij te houden en uit te breiden. Daarop is ook een groep Running in Business. BInnen de groeps kan je vragenstellen en discussies starten.
In een recente discussie werd de vraag gesteld of en hoe je in het winterseizoen aan je kracht kan werken. Enkele reacties komen met tips voor de fitness en spinning. Anderen (waar ik mezelf ook onder zou scharen) komen met de reactie: Je loopt on lekker buiten te zijn en dat kan 's winters net zo goed. Waar ik dan aan toevoeg: Bovendien is dat het cross-seizoen en het lopen van dat soort loopjes maakt je ook sterker.
Er was echter ook een reactie die ik de moeite van het herhalen waard vindt. Niet omdat ik er zelf iets in zie maar omdat ik hem vrij bijzonder vind. Het lopen met een gewichtsvest. Nu schijnt het oud nieuws te zijn want in de reactie wordt een link gegeven naar het artikel en dat blijkt al 15 jaar geleden in Runnersworld te hebben gestaan. Het idee: je traint een aantal weken met een vest dat ongeveer 10% van je lichaamsgewicht weegt. Daarmee stop je een paar weken voor de wedstrijd omdat blijkbaar enige tijd nodig is voordat het effect merkbaar is. Lees hier het hele artikel.

maandag 17 november 2008

5 jaar lopen = 5 jaar vooruitgang

Dat je met hardlopen vooruit gaat spreekt voor zich. Ongetwijfeld dat ergens iemand een record voor het hardst achteruitlopen maar dat is voor mij geen echt hardlopen dus ja je gaat vooruit.
Echter ook op eenv ander front is vooruitgang mogelijk: namelijk qua prestatie.
Gisteren heb ik voor de vijfde keer meegedaan aan de Zevenheuvelenloop en onderstaand plaatje illustreert mijn netto eindtijden de in al deze editie in chronologische volgorde.


Nadere analyse van de 5km splittijden heeft me geleerd dat de grootste winst dit jaar in de laatste 5 zat waarin vorig jaar kort moest stoppen met steek in de zij. En hoewel ik dit jaar in de eerste 10 een paar keer voor mijn gevoel bewust heb ingehouden om mijn te herstellen (lees hartslag een paar bpm lager) was ik ook daar ietsiepietsie sneller. Ook wel aardig om te weten. De eerste 10km gisteren waren mijn snelste 10km ooit en dat terwijl je dan toch nog niet in de afdaling hebt kunnen compenseren voor de stijging in de eeste 5km...Afijn zo kan je een race dus helemaal analyseren en wat doe ik er de volgende keer mee? Niets, gewoon weer volle bak knallen die bult op! Tot volgend jaar en hopenlijk kunnen we de dalende lijn doorzetten. De grens van het uur komt in zicht....(wishful thinking).

zondag 16 november 2008

Studio Sport verslag Zevenheuvelenloop

Een ruim 10 minuten durend verslag van de vandaag gelopen zevenheuvelenloop in Nijmegen:

Goede seizoensafsluiting: een PR in Nijmegen!

Eerlijkgezegd had ik het vanochtend niet verwacht toen ik om half negen thuis in de tram stapte....maar ik heb in Nijmegen tijdens de Zevenheuvelenloop traditie getrouw mijn PR aangescherpt. De 15 kilometer staat nu met 1:02:56 in mijn boeken...Jippie...(5 en 10km split: 21:02 en 42:13)
Toch nog voldoende snelheid kunnen trainen na Amsterdam en de heuveltjes in Kielce (Polen) een paar weekjes terug zullen ook goed zijn geweest. In de totaal uitslag ben ik terug te vinden rond plaats 1400 en dat op een deelnemersveld van bijna 25.000(!) lopers... Overigens voelde het niet als druk, op het parcours was voldoende ruimte en ook voor- en achteraf was voldoende ruimte in de kleedruimte. Eigenlijk zoials gewoonlijk een toporganisatie. Op naar de volgende 25 jaar! (voor mij persoonlijk was het ook een lustrum met mijn vijfde deelname).

Ik kan me zo voorstellen dat de vrouwelijke winnares, Mestawat Tufa uit Ethiopie, iets minder tervreden is met 46:57 (netto 46:56) net boven het wereldrecord van 46:55. Wat maar wel eens illustreert dat Nijmegen ondanks alle heuvels een snel parcours heeft! Winnaar bij de mannen was niet de licht geblesseerde favoriet Bekele maar zijn landgenoot Ayele Abshiro.

zaterdag 15 november 2008

Lopen op een startbaan

Hoewel je niet hoeft te verwachten dat je moet bukken voor landende vliegtuigen is het toch mogelijk om op een echte startbaan hard te lopen. En wel op de startbaan van Soesterberg, de luchtmachtbasis die eerder deze week gesloten is (zie fragment NOS journaal hieronder).
Blijkbaar had Soesterberg niet alleen klagende omwonenden want de Startbaarun wordt georganiseerd door 'Vaarwel Vliegbasis Soesterberg'. Voor senioren is er een 5 en 10km loop en er is ook een kidsrun van 500meter. Finish is overdekt in een van de hangars... Inschrijven kan via de site van VVS.
Ach wie weet dat ik de verleiding niet kan weerstaan en ook een rondje ga lopen....

vrijdag 14 november 2008

buikje?

Eigenlijk hoef ik het in de lopers gemeenschap nauwelijs te vertellen....een buikje is gevaarlijk. nu bedoel ik niet dat het extra gewicht schadelijk is voor je knieen (wat natuurlijk ook zo is). Nee, uit onderzoek blijkt dat zelfs mensen die verder slank zijn maar wel een buikje meedragen meer risico lopen op allerlei enge ziekten en zelfs eerder Magere Hein kunnen tegen komen (en niet alleen op Halloween).
Niet dat ik nog een reden nodig heb om te lopen, maar het is leuk om te weten dat je met lopen (de beste vetverbrander) de 'Man met de Zeis' het nakijken kan geven....

KEEP RUNNING!!

maandag 10 november 2008

Lopers live volgen tijden Zevenheuvelenloop


Als je wilt dat jouw thuisfront je live kan volgen tijdens de Zevenheuvelen loop dan kan door voor een tientje een GPS Tracker huren. De tracker is mee te dragen op de arm of aan een heupband.
Klik hier voor Google Resultaten op deze blog voor andere berichten over het live volgen van lopers want helemaal nieuw is het niet....

Sterfgevallen in marathon van Athene en New York

Het was weer eens in het nieuws en breed uitgemeten: sterfgevallen bij marathons. Recent in Athene en New York (zelfs 2).

Als tegengeluid wil ik daarom eens wijzen op de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat 60% van de Nederlanders ongezond leeft. Zet eens 30.000 van deze mensen een dag lang bij elkaar en laat ze een normale inspanning plegen. Ben benieuwd hoeveel er dan omvallen.... Ik kan je namelijk wel verklappen dat de gemiddelde loper niet bij die 60% hoort.
45.000 mensen sterven jaarlijks aan hart- en vaatziekten. Dat zijn er ongeveer 125per dag. Gek dat er dan ook eens eentje omvalt bij een marathon....
Op run to dream van Martine is ook een leuk tegengeluid te lezen: "Niet loper overleden"

maandag 3 november 2008

Bekele en Baldini starten in Nijmegen

Hier de tekst van het persbericht:

Tweevoudig olympisch kampioen, meervoudig wereldkampioen en meervoudig wereldrecordhouder Kenenisa Bekele (ETH) is 16 november de absolute topper tijdens de 25e Fortis Zevenheuvelenloop. Ook voormalig olympisch marathonkampioen Stefano Baldini (ITA) staat aan de start van de 15 km lange herfstklassieker tussen Nijmegen en Groesbeek. Bekele prijkt al ruim een jaar met stip boven aan het verlanglijstje van te inviteren toppers van de Stichting Zevenheuvelenloop. Organisator Henk Stevens is dan ook in zijn nopjes: “Bekele is de gedroomde, gouden eregast tijdens onze jubileumeditie. Hij is al enkele jaren ’s werelds snelste atleet op de 5 en 10 km en de cross. We zijn bijzonder trots dat hij nu een lange reeks superieure optredens in de cross en op de baan onderbreekt voor een grote internationale wedstrijd op de weg. Je weet dan dat de hele atletiekwereld meekijkt. Ik ben blij dat Global Sports Communication erin is geslaagd Kenenisa vast te leggen”. Het managementbureau van Jos Hermens, dat al 17 jaar het Nijmeegse topatletenveld samenstelt, spreekt van een unieke kans. Jos Hermens: “Na de twee gouden plakken in Beijing heeft Kenenisa vrij snel gas terug genomen omdat hij vol voor de ‘Seven Hills’ wil gaan. Geloof me, Seven Hills is onder de snelle jongens daarginds inmiddels een begrip. Haile, Skah, Tergat, Limo, Tadesse, Sihine, Kristiansen, Loroupe en nog veel meer grote namen zijn hem voor gegaan”. Bekele: "Na mezelf bewezen te hebben op de baan en cross wil ik nu een eerste serieuze stap maken richting de weg. Ik kijk uit naar het snelle parcours van de Seven Hills en deze wegwedstrijd is voor mij een spannende, nieuwe stap".