dinsdag 13 oktober 2009

CountDown kriebels

Komende zondag om half elf klinkt in het Olympisch Stadion het startschot van de Marathon van Amsterdam. Mijn negende. Zo'n laatste week komen altijd wat kriebeltjes.


 • Wat doet het weer? Het lijkt koel maar droog te worden...
 • Heb ik genoeg getraind? Nee, maar daar is nu toch niets meer aan te doen....
 • Hoe deed ik dat de vorige keer ook al weer met eten en drinken?
 • Welke kleding doe ik aan? Dat hangt weer samen met de eerste bullet...
 • Hoe laat ga ik weg?
 • Ga ik met de auto of de trein?
 • ....

kortom ik denk gewone zenuwen die samenhangen met toch iedere keer weer het grote onbekende dat je opzoekt op het moment dat je start aan de marathon (zo ervaar ik het ten minste). Voor een van de bullets (rond eten en drinken) heb ik net nog even rondgekeken op de site van Prorun, Daar staat heel veel info maar dat is ook precies het manko. Neem nu de volgende info oer hoeveel je moet drinken vooraf en tijdens het lopen:

 • Drink 6 tot 8 ml per kg lichaamsgewicht bij de start.
 • Drink tijdens de inspanning elke 15 tot 20 minuten zo'n 2-3 ml/kg.
 • Hmm, nu moet ik dus zelf gaan rekenen hoeveel dat is. Voor mij komt dat op ongeveer 7*70=490ml = een halve liter voor de start. Voor mij is dat dus te veel want omdat ik 's ochtends sowieso heel gespreid over de tijd veel drink (neem je meer op) loop ik met deze hoeveelheden het risico onderweg te moeten stoppen bij een boom en dat is weer zonde van de tijd. Zo zie je maar dit soort getallen moet je zelf gaan ervaren en mee experimenteren.

  Het tweede getal qua tijdsinterval dat klopt wel zo'n beetje. Ik neem eigen drinken mee in de loop gordel als is het maar om bij de eerste paar (drukke ) drankposten niet te hoeven stoppen in het gedrang. Maar het voordeel is dus ook dat je frequenter kan drinken dan iedere 5km (wat bij mij neerkomt op iedere 25 minuten). De hoeveelheid? Ook dat lijkt mij aan de hoge kant. 150-200ml zou dat betekenen. Dat is denk ik een volledig flesje uit mijn loopgordel! Ik moet er niet aan denken.

  Wat leer ik hier nu uit? Dat ik beter in mijn geheugen kan graven, af gaan op mijn ervaring en me niet gek meer laten maken door dit soort info. Maar ja, veel lopen is er niet meer bij zo'n laatste week en je wilt toch bezig zijn met de marathon. Ach visualiseren schijnt te helpen dus daar gaat ie dan.....ik ga in gedachten de route vast af en deze keer bij kilometer 35 geen man met de hamer, geen zere knie. Deze keer in het Vondelpark door kunnen blijven lopen. Deze keer lijtk het Vondelpark niet twee keer zo lang als tijdens het eerste rondje...De voorpret is begonnen. Of het geholpen heeft? Zondag leest u meer.

  2 opmerkingen:

  1. spannend. Heel veel succes Hans en misschien zie ik je nog :)

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor diegene die mij zoeken: Startnummer 3900!

   BeantwoordenVerwijderen