donderdag 29 oktober 2009

Nieuwe schoenen wachten .....

Vorige week na de marathon van Amsterdam ben ik achter internet gekropen op zoek naar de voordeligste deal voor nieuwe Brooks Adrenalin. In Nederland kan je bijvoorbeeld terecht bij de runningoutlet maar of die ook echt een voordeeltje opleveren?
Ik ben uitgekomen bij Amazon.co.uk. Ik had daar al goede ervaring met eerder bestelde schoenen. Nu hoor ik veel mensen denken "Loopschoenen via internet bestellen? Je wilt ze toch uitproberen?" In principe wel maar ik loop al heel lang op hetzelfde type en als ik nieuwe laat aanmeten kom ik toch steeds weer op deze uit: De Brooks Adrenaline GTS. Nu dus GTS9
Punten waar je op moet letten als je schoenen via internet bestelt:


  • Bestel alleen schoenen van een type dat je al kent

  • Let op de breedte maten...vaak zijn met korting alleen de incourante maten beschikbaar dus als een gewone lengte maat beschikbaar is kan het een smalle of brede schoen zijn

  • Voordeeltjes zitten vooral bij 'oude' collecties. Zo heb ik eens voor een paar tientjes een GTS5 besteld toen de GTS7 in de schappen stond. Let daarbij op dat een schoen niet meer dan een paar jaar oud is. Ook al wordt een schoen niet gebruikt, het materiaal van de zool verliest toch langzaam zijn dempende kwaliteiten. Na ongeveer vijf jaar is de demping vergelijkbaar met die van een versleten schoen.


Dit mooie setje staat dus te wachten op de vuurdoop. Helaas heb ik mezelf een week rust opgelegd want na de toch wat intensieve week start (marathon en strandtraining) volgede afgelopen zaterdag een interval training. Alles liep soepel totdat ik thuis kwam. Toen voelde ik opeens mijn achillespees. Verplicht een week rust en de pijn is al nagenoeg weg. Dit weekend dus maar eens rustig inlopen op mijn mooie nieuwe Brooksjes! Kan niet wachten!

zaterdag 24 oktober 2009

Ik loop dus ik besta - Een boek met hardloop verhalen

Van tijd tot tijd vind ik de tijd om ook nog eens wat te lezen. Vaak dan wel over hardlopen. En dan bedoel ik niet alleen de diverse blogs om bijvoorbeeld geen training te missen (zie verslag van eerder deze week). Ik lees ook nog wel eens een boek (u weet wel, een pak papier met lettertjes) over hardlopen.

Soms haal ik het dan ook in mijn hoofd om nog wat van het boek te vinden en dan plaats ik hier dus een recensie;-) Deze keer een al wat ouder boek dat ik nog geen aandacht had gegeven op dit medium: "Ik loop dus ik besta". Een verzameling verhalen, bij elkaar gebracht door Paul Rosenmöller.

Het boek bevat, naast de inleiding van Paul, in totaal 29 verhalen. Een verhaal van Paul Witteman over de rol van hardlopen in zijn leven en de conclusie dat hij verslaafd is. Verschillende belevenissen van (oud)politici zoals Gerda Verburg (57km in Zuid-Afrika!), Agnes Kant en Pieter Winsemius en Thom de Graaf. Deze laatste beschrijft zijn aarzelende joggende schreden op het hardlooppad. Sindsdien is hij natuurlijk borgemeester van Nijmegen, de stad van de Zevenheuvelenloop. Vorig jaar behoorde hij dan ook tot de lopers met een eindtijd van 1:39:40.

Natuurlijk ontbreken ook (oud)sporters niet met Gerard Nijboer, Kamiel Maase (toen nog actief), Lornah Kiplagat en Ellen van Langen. Maar ook onbekende Nederlanders hebben een bijdrage geleverd.

De verhalen lezen over het algemeen lekker weg en geven een inkijkje in de motivatie en overdenkingen van lopers. Doordat het korte verhalen zijn ideaal als je weinig tijd hebt voor lezen. Bijvoorbeeld als je na een avondtraining nog even op de bank de endorfinen wil laten wegebben voor het slapen gaan.

Alle royalties van het boek gaan naar de Stichting Jongeren en Kanker dus bestel het boek bijvoorbeeld bij Cosmox (geen verzendkosten!). Let op vanuit Belgie bestellen via Cosmox Belgie! Vanuit NL kan je natuurlijk ook terecht bij Selexyz

vrijdag 23 oktober 2009

Je kan niet vroeg genoeg...

..beginnen om kinderen in contact te brengen met sport (en dan is hardlopen een hele mooie sport natuurlijk).

Mijn dochter met een deel van mijn hardloopboeken (die ik had laten slingeren).

dinsdag 20 oktober 2009

Kledingadvies voor Dames

Kijk dit berichtje is voor eventueel vrouwelijk lezers van deze blog. In een linkje van Google Adds naast deze blog zag ik de link staan: http://www.kiesdejuistesportbh.nl!
Kan helaas geen recensie schrijven aangezien dit kledingmateriaal niet aan mij besteed is;-p.

Herstelloopje na Amsterdam

Vanmiddag met vrouwlief even naar de kinderopvang op en neer gerend met vrouwlief. Voor het eerst had ik moeite om haar bij te houden. Waarschijnlijk het effect van de marathon van Amsterdam van afgelopen zondag...


Oh ja... en de 25 kilometer vanochtend met Ronald en de groep op het strand en in de duinen van Den Haag


En een filmverslag van Ronald:


Leuk gemonteerd met wat foto's en de filmmuziek van de film Chariots of Fire. Voor liefhebbers is dit de link naar de film en de CD van de filmmuziek (door Vangelis).
En de route van Ronald zijn GPS:

maandag 19 oktober 2009

Het wordt weer druk in Nijmegen

Ik krijg vandaag een berichtje van de Zevenheuvelenloop. Dit doen ze om het postadres te controleren voor de verzending van de nummers. En passant vermelden zo ook maar even dat de limiet van 23.000 (!) individuele deelnemers is bereikt! Mocht je nog mee willen doen moet je dus een bedrijventeam zien op te trommelen!

zondag 18 oktober 2009

Marathon van Amsterdam bij Studio Sport

Ze hadden er toch wel 5 minuten voor over bij Studio Sport....

Wat een FANTASTISCHE dag

Het zal loopliefhebbers niet zijn ontgaan. Vandaag was de marathon van Amsterdam. En ik denk onder ideale omstandigheden. Lekker oktoberzonnentje, nauwelijks wind en iets boven de 10 graden.

Resultaat? Een toptijd met net iets boven de 2:06. Eh...niet door ondergetekende mocht iemand zich dat afvragen. Ondergetekende was vertrokken voor een lekker ontspannen loop en dat is gelukt. En wat nog meer is...een PR als eindresultaat. Sterker nog ik ben NET onder de 3:30 gedoken met 3:29:57. Ik zeg er gelijk bij dat de laatste kilometers heel berekenend zijn gelopen met rustig drinken bij de laatste post. Met het oog op de klok en rekenend hoe ik nog net onder de 3:30 kon uitkomen. Moest ik toch nog sprinten in het stadion om vervolgens mijn klokkie af te drukkken op 4 seconden onder de 3:30. Officeel bleef er dus 3 seconden over.
Wil je mijn eindsprint bewonderen? Dat kan via deze link (even de reklame uitzitten als de countdownteller op 0 staat kom ik in rode longsleeve langszoeven).

Zie hieronder het verloop:


Toch wat het mooiste moment van de dag de thuiskomst. Beide dames die je enthousiast begroeten. De ene met mij blij om de eindtijd, de ander simpel weg omdat Pa weer thuis. De medaille werd bewonderd en de rest van de middag was dat het mooiste speelgoed! Zucht....

donderdag 15 oktober 2009

IJzervreter 3


In april schreef ik op mijn blog over het eten van 'ijzer'. Natuurlijk eet je geen pure ijzer maar ijzerionen, dus eigenlijk ijzer als onderdeel van een zout. Of was het plaatje dat ik liet zien, de spijkers, toch niet helemaal naast de waarheid?

Vanavond was in de Keuringsdienst van Waarde. Over ijzer in voeding! En wat lieten ze zien? In Special K van Kelloggs zit wel degelijk puur ijzer, fijn gemalen ijzer. Als vaste stof. Iets wat je niet kan opnemen en dus absoluut nutteloos is! Sterker nog in Denemarken is dit product verboden! Leuke TV. Hieronder de aflevering op Uitzendinggemist. Werkt het niet? Kijk dan even op de site van keuringsdienst.
Get Microsoft Silverlight

Trouwens nog een grappig feitje: Waarmee eet je normaal gesproken je Cornflakes?......Precies met melk. Melk bevat calcium en dat neem je veel makkelijker op dus hindert dat vervolgens de opname van ijzer......

Misschien is het beter om Voedingswijzer te raadplegen over wat je moet doen om een ijzer te kort te voorkomen.

dinsdag 13 oktober 2009

CountDown kriebels

Komende zondag om half elf klinkt in het Olympisch Stadion het startschot van de Marathon van Amsterdam. Mijn negende. Zo'n laatste week komen altijd wat kriebeltjes.


  • Wat doet het weer? Het lijkt koel maar droog te worden...
  • Heb ik genoeg getraind? Nee, maar daar is nu toch niets meer aan te doen....
  • Hoe deed ik dat de vorige keer ook al weer met eten en drinken?
  • Welke kleding doe ik aan? Dat hangt weer samen met de eerste bullet...
  • Hoe laat ga ik weg?
  • Ga ik met de auto of de trein?
  • ....

kortom ik denk gewone zenuwen die samenhangen met toch iedere keer weer het grote onbekende dat je opzoekt op het moment dat je start aan de marathon (zo ervaar ik het ten minste). Voor een van de bullets (rond eten en drinken) heb ik net nog even rondgekeken op de site van Prorun, Daar staat heel veel info maar dat is ook precies het manko. Neem nu de volgende info oer hoeveel je moet drinken vooraf en tijdens het lopen:

  • Drink 6 tot 8 ml per kg lichaamsgewicht bij de start.
  • Drink tijdens de inspanning elke 15 tot 20 minuten zo'n 2-3 ml/kg.
  • Hmm, nu moet ik dus zelf gaan rekenen hoeveel dat is. Voor mij komt dat op ongeveer 7*70=490ml = een halve liter voor de start. Voor mij is dat dus te veel want omdat ik 's ochtends sowieso heel gespreid over de tijd veel drink (neem je meer op) loop ik met deze hoeveelheden het risico onderweg te moeten stoppen bij een boom en dat is weer zonde van de tijd. Zo zie je maar dit soort getallen moet je zelf gaan ervaren en mee experimenteren.

    Het tweede getal qua tijdsinterval dat klopt wel zo'n beetje. Ik neem eigen drinken mee in de loop gordel als is het maar om bij de eerste paar (drukke ) drankposten niet te hoeven stoppen in het gedrang. Maar het voordeel is dus ook dat je frequenter kan drinken dan iedere 5km (wat bij mij neerkomt op iedere 25 minuten). De hoeveelheid? Ook dat lijkt mij aan de hoge kant. 150-200ml zou dat betekenen. Dat is denk ik een volledig flesje uit mijn loopgordel! Ik moet er niet aan denken.

    Wat leer ik hier nu uit? Dat ik beter in mijn geheugen kan graven, af gaan op mijn ervaring en me niet gek meer laten maken door dit soort info. Maar ja, veel lopen is er niet meer bij zo'n laatste week en je wilt toch bezig zijn met de marathon. Ach visualiseren schijnt te helpen dus daar gaat ie dan.....ik ga in gedachten de route vast af en deze keer bij kilometer 35 geen man met de hamer, geen zere knie. Deze keer in het Vondelpark door kunnen blijven lopen. Deze keer lijtk het Vondelpark niet twee keer zo lang als tijdens het eerste rondje...De voorpret is begonnen. Of het geholpen heeft? Zondag leest u meer.

    zondag 11 oktober 2009

    Startschema 5 kilometer hardlopen

    Deze posting is gericht op de bezoekers die via Google op mijn site komen. Analyse van het verkeer heeft aangetoond dat de zoektermen "5 kilometer hardlopen" en allerlei varianten met regelmaat worden ingetypt (en dan dus doorlinken naar mijn blog). Conclusie: Er wordt met regelmaat gezocht naar info over het lopen van deze afstand! Nu kan ik me vergissen maar volgens mij zijn ervaren lopers minder geinteresseerd in deze afstand dus kan het niet anders dan dat het beginnende lopers betreft die deze termen intypen. Ok, Beginnende lopers, welkom op deze site!

    Je hebt dus besloten om te gaan hardlopen. Heel goed! Of het nu is om je wat fitter te voelen, af te vallen of omdat je gewoon af en toe even naar buiten wil (ik ga er niet vanuit dat ik je in een zweethol sportschool op de lopende band gaat lopen) dat doet er niet toe. Wat er wel toe doet is dat je een beetje gemotiveerd bent. Want het zal af en toe tegenvallen. Bijvoorbeeld nu in de herfst als het regent en zo. Wat dan kan helpen is om je aan te sluiten bij een loopgroepje of af te spreken met een vriend(in). Dit noemen we sociale druk;-)
    Wat ook kan helpen is om jezelf een doel te stellen. Bijvoorbeeld om ergens een loopje mee te doen of om een keer on afgebroken naar een bepaalde plek op en neer te lopen. Als je dit dan gehaald hebt mag je jezelf natuurlijk dan ook best belonen. Ook hier kan het stimulerende middel SD (sociale druk) helpen. Vertel dus aan iedereen die het wil horen dat je dit doel gesteld hebt. Ongetwijfeld gaan ze dan informeren "En, hoe gaat het met...?"

    Nu het motivatie deel is getackeld volgt de opbouw van de training. Het mag duidelijk zijn dat je niet zo maar opeens vijf kilometer (5K in hardlooptermen) kan hardlopen. Hiervoor is dus een opbouw nodig. Hieronder vind je er eentje die uitgaat van een heerlijk relaxed tempo van ongeveer 7km/uur. Bij dit tempo kan je echt nog heel relaxed kletsen met je loop maatjes. Mocht je de aangegeven afstand niet in 1 keer lopen dan is dat ook absoluut geen probleem. Knip het op in een meerde blokje van 5 minuten lopen met tussendoor 1 of 2 minunten rust(ig wandelen of een beetje dribbelen). Je zal merken dat je deze pauzes vrij snel kan inkorten en op een gegeven moment kan overslaan.

    Even een toelichting bij de afkortingen:
    CT = Cross Training, dit betekent niet dat je moet gaan raggen in het bos maar dat je een andere sport gebruikt om je beweging te krijgen. Bijvoorbeeld zwemmen, wandelen, fietsen etc.
    EZ = Easy, dus nog relaxter dan je de andere trainingen al deed. Probeer je bijvoorbeeld te concentreren op je omgeving. Probeer te luisteren welke vogeltjes hoort of wat je buren op TV kijken (zeker nu je 's avonds in het donker naar buiten gaat kan je in Nederland zo lekker naar binnen gluren met al die open gordijnen).

    O ja, de aandachtige lezer zal zien dat al na 7 weken een eerste 5 kilometer wordt gelopen! Tijd voor een feestje dus misschien dat je jezelf op de dag rust moet belonen met een sauna bezoekje, een etentje buitenshuis of iets anders wat je jezelf als beloning gunt!
    O ja 2, mocht je gaan lopen om af te vallen. Verwacht dan niet gelijk wonderen van dit schema. Ten eerste ga ja pas echt vet verbranden bij wat langere trainingen en ten tweede kan het zo maar zijn dat je spiermassa gaat opbouwen wat dus extra gewicht betekent. Plus van dit alles? Ook in rust ga je meer energie verbranden dus het komt echt wel goed met dat gewicht!
    O ja3, voelt het een keer niet lekker? Houd dan niet halsstarrig vast aan onderstaand schema (lees deze blog voor meer info)
    O ja 4, wamr rustig op voor het lopen door eerst wat te wandelen en afwisselen een paar minuten te lopen. Voor info over wat rekken en strekken.
    O ja 5, een disclaimer want er zijn nog tig andere O ja's die ik zou kunnen delen met beginnende lopers over goede schoenen, het eten en drinken e.d. maar dan ben je morgen nog aan het lezen. Beter is om gewoon rustig aan te beginnen en te genieten. VEEL PLEZIER

    zaterdag 10 oktober 2009

    Alternatieve looptrainingen! Brooks Nightlife

    Komede tijd is er drie keer de mogelijkheid om kennis te maken met de kledinglijn 'Nightlife' van Brooks (vrouwen en mannen). Op drie date organiseren de drie filialen van 'de Hardloopwinkel' een training waarbij de lopers de kleding kunnen testen. Lijkt het je leuk om in je eigen omgeving een keer met andere te lopen? Geef je dan op via de site van 'de Hardloopwinkel'

    dinsdag 6 oktober 2009

    Hardlopende getuigen gezocht!

    Iedereen die hardloopt in Duiven even opletten. De Politie is op zoek naar 2 hardlopers die mogelijk getuigen kunnen zijn van een misdrijf. Meer weten? Even verder lezen op nieuwsbank.

    Einde politiebericht;-)