woensdag 20 oktober 2010

Hardlopers zijn doodlopers

En ja hoor, de discussie is er weer eens: "Is hardlopen gezond?" Nu zelfs in de, toch over het algemeen, als kwaliteitsmedia aangeduide HP/De tijd.

En nu even de voorbeelden die ze aanhalen:

  • Erben Wennemars die in een rolstoel moest worden afgevoerd na de marathon van Amsterdam afgelopen weekend. Tja, eh....Hij heeft best hard gelopen met een eindtijd van 3:15 en dat terwijl hij, volgens zijn eigen zeggen nog nooit meer dan 20 kilometer aan een stuk had hardgelopen. Je kan je afvragen of dit getuigd van een verstandige benadering van de marathon.
  • Pheidippides: De eerste man die een marathon liep volgens de overleveringen. Welke waarde moeten we aan dat verhaal hecten?
  • Jammer genoeg wordt ook het voorbeeld van Jim Fixx aangehaald. De jogging guru uit de jaren tachtig die zelf overleed aan een hartaanval op de leeftijd van 52 jaar na zijn dagelijkse rondje hardlopen. Wat er niet bij wordt gemeld dat hij zonder het hardlopen mogelijk nooit de 52 had gehaald want als ik me niet vergis was er in zijn familie sprake van een erfelijke afwijking waardoor zijn vader al veel jonger was overleden.
  • Bij de Heemstede loop van afgelopen weekend overleed een loper van 59 jaar. Tja hoe spijtig het ook is. Dat kan gebeuren. Afgelopen weekend waren bij de Marathon van Amsterdam ruim 31.000 lopers en daar is alles goed gegaan. Ik weet niet hoeveel er in Heemstede meededen maar een beetje kansberekening op ruim 30.000 mensen en de kans dat daarbinnen iemand niet lekker wordt door hartklachten is denk ik best groot. Volgens het CBS zijn hart en vaat ziekten altijd nog een van de meest voorkomende doodsoorzaken. Als ik het snel kijk ongeveer 40% van alle sterfgevallen.

Jammer dat zo'n gepercipieerd kwaliteitsmedium zo'n populaire titel plaatst en dan niet verder uitwerkt..

1 opmerking:

  1. HP/De Tijd kwaliteit? Al heel lang niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen