zondag 31 januari 2010

Hardlopen met Dolf Jansen - Deel 3


Komende week, op woensdag, treed Dolf Jansen op in Utrecht met zijn theatershow 'Altijd Verder'. Voorafgaand aan zijn optreden gaat hij een stukkie lopen met een paar fans waaronder ondergetekende (zie eerdere post). Zijn show ga ik twee weekies later bekijken.
Bij het opsnorren van het plaatje van zijn boek 'Altijd Verder' kwam ik erachter dat er blijkbaar een nieuwe herdruk is met een nieuwe voorkant. Ook niet lelijk al vond ik de eenzaamheid van de loper op een duin wel zo mooi. Tja, kwestie van smaak. Het boek is nu wel een paar euro's goedkoper...
kijk maar: nu 12,50.

dinsdag 26 januari 2010

Topsnelheid van de mens? 65km/uur?


Met huisarest, vrouw naar de film dus pas op de kleine, kom je nog eens wat nieuws tegen op het internet zoals dit berichtje op nu.nl: "Mens kan in theorie 65 kilometer per uur rennen".

Onderzoek van twee amerikaanse universiteiten heeft zich niet gericht op de kracht die een spier kan ontwikkelen maar de snelheid waarmee een spier kan samentrekken. Hieraan zit fysiologisch een limiet (die ongetwijfeld dan wel weer met middeltjes op te rekken is maar toch). De snelheid waarmee je een spier samentrekt bepaald immers hoe snel je het daaraan gekoppelde lichaamsdeel kan verplaatsen als daar voldoende kracht voor zou zijn.
Even een quote van Nu.nl: "De limiet van de menselijke snelheid hangt volgens de onderzoekers dan ook niet samen met de druk op de ledematen, maar met de kracht die wordt opgewekt tijdens het korte moment waarop de voeten contact maken met de grond. Die kracht wordt bepaald door de snelheid waarmee menselijke spieren kunnen samentrekken."

Vandaar dat het dus interesant is dat deze maximale snelheid van contractie nu bekend is en dat daarmee dan ook berekend kan worden dat de corresponderende maximum snelheid ligt op 65 kilometer per uur....en succes! Was ik net blij dat ik van het weekend in een intervalletje 2:37min/km op mijn klokje kreeg. Waarbij ik dan ook nog moet aangeven dat ik daarbij sterk twijfelde aan mijn klokje....
We weten waar we aan moeten werken.

zaterdag 23 januari 2010

Marathon op 35 km hardlopen per week?



In het Poolse tijdschrift voor hardlopers, Bieganie (vert: Hardlopen) kwam ik een aardig weetje tegen. De amerikaan Johnny Hayes die op de Olympische Spelen van 1908 in London (je weet wel, die waar demarathon voor het eerst uitkwam op 42,195km) de gouden plak haalde op de marathon hield er het volgende trainingschema op na:

  • iedere dag 3 mijl hardlopen (krap 5 km)
  • een keer meer gelopen? 1 dag rust en 2de dag alleen wandelen, pas de derde dag weer de 3 mijl hardlopen
  • Dit aangevuld met lange dag marsen
Als voorbeeld van de dagmars....tijdens de spelen moesten ze lang wachten totdat de marathon op hetop de hun deelname dus uit verveling werd er een wandeling gemaakt van 30 mijl (48km).
Hoe zo een extreem voorbeeld van LSD, Long Slow Distance run? Moet er wel bij vertellen dat zijn eindtijd in de huidige tijd niet echt mee zou doen voor de prijzen. Maar moet dat gelijk laten volgen door de observatie dat ik met eindtijd van 2:55 heeeel tevreden zou zijn.

Wil je nog verder lezen over de geschiedenis van deze bijzondere marathon dan verwijs ik naar een aardig stuk in de times van 2008. Aardig detail: Hayes kwam niet als eerste over de finish. Een halve minuut voor hem kwam een Itialiaan maar die werd gediskwalificeerd omdat hij geholpen was (bij een van zijn vijf valpartijen). Lees meer....

donderdag 21 januari 2010

Lopen met een maatje?

Deze blog is voor iedereeen die begin januari met hardlopen is begonnen als goed voornemen voor 2010 en nu al moeite heeft om dit vol te houden....en voor iedereen die het leuk vindt om met iemand samen te lopen.
Om even op de eerste doelgroep terug te komen; Er zijn verschillende tips om vol te houden. Eén daarvan is met iemand samen gaan sporten.
Als je geen maatje in je omgeving hebt is daar nu een oplossing voor met de site:
sportpartner.nl. Ook geschikt voor mensen die een fitnessmaatje zoeken of misschien zelfs een danspartner! Zo zie je maar voor ieder excuus om niet te lopen is er wel een argument of oplossing. Geen reden meer om je te verschuilen achter dit excuus!

Samen hardlopen

Andere tips om voornemens vol te houden?

  • schrijf ze op

  • maak ze specifiek, bv 10k in 1 uur

  • maak ze realistisch, dus niet een marathon in 2 uur;-)

  • maak een plan, bij hardlopers noemen we dat een trainingschema en hier kan je er een vinden voor 5km


  • Geinteresserd, lees even de reactie van running ronald....

    zondag 10 januari 2010

    Uitzending gemist: Usain Bolt

    Op 3 januari was ern een 20 minuten durende reportage over Usain Bolt. Een mooi kijkje in de afkomst van deze supersprinter. Het is bijna jammer dat hij het een jaartje rustig aan doet zonder WK en Olympische Spelen.


    En van dezelfde dag een kort interview met Asafa Powell over Bolt:

    zaterdag 9 januari 2010

    EGMOND AFGELAST: ZEGT HET VOORT

    Jammer maar verstandig, de Halve Marathon van Egmond is afgelast.
    Lees hier het bericht op de Hardloopkrant.
    Hier op de site van de Halve van Egmond

    vrijdag 8 januari 2010

    Voorvoet- of hiellanding?

    Ik kwam via via op Youtube dit leuke filmpje tegen. Naast elkaar een opname op de lopende band zonder de schoenen en een opname met schoenen.

    Je zou zeggen een reklamefilmpje voor de liefhebbers van barefootrunning.

    Nog interessanter zijn deze conclusies van een meer wetenschappelijk onderzoek waarin de invloed van loopschoenen is onderzocht op de gewrichten van de benen in vergelijk met het lopen op blote voeten.

    TITEL: The Effect of Running Shoes on Lower Extremity Joint Torques
    link naar hele artikel

    Objective: To determine the effect of modern-day running shoes on lower extremity joint torques during running.

    Results: Increased joint torques at the hip, knee, and ankle were observed with running shoes compared with running barefoot. Disproportionately large increases were observed in the hip internal rotation torque and in the knee flexion and knee varus torques. An average 54% increase in the hip internal rotation torque, a 36% increase in knee flexion torque, and a 38% increase in knee varus torque were measured when running in running shoes compared with barefoot.

    Conclusions: The findings at the knee suggest relatively greater pressures at anatomical sites that are typically more prone to knee osteoarthritis, the medial and patellofemoral compartments. It is important to note the limitations of these findings and of current 3-dimensional gait analysis in general, that only resultant joint torques were assessed. It is unknown to what extent actual joint contact forces could be affected by compliance that a shoe might provide, a potentially valuable design characteristic that may offset the observed increases in joint torques.

    Als je het zo leest is het wel erg jammer dat het nu te koud is voor het lopen op blote voeten;-)

    Hier nog de link naar andere posts over voorvoetlanding;
    trainen van voorvoetlanding
    illustratie en schoenreview

    woensdag 6 januari 2010

    Reeuwijkse Plassenloop

    Zoals je in de header van deze blog kan zien hield ik ooit een kalendertje bij met loopevenementen. Inmiddels doe ik dit niet meer maar blijkbaar komt die oude site nog wel voorbij in Google want van tijd tot tijd ontvang ik nog wel eens een mailtje met een aanmelding van een evenement. Zo ook nu. Dan plaatsen we het maar hier in de blog.

    Rondje om de plas

    Het gaat om de Reeuwijkse Plassenloop. Dus heb je op 20 maart nog niet in je agenda en heb je zin een loopje van 5, 10 en 15 kilometer?


    Ik heb zelf nog nooit met de Plassenloop meegedaan maar wel een keer in het kader van filevermijden een rondje rond de plas gelopen. Best een mooie omgeving. Jammer genoeg loop je ook een KM over een fietspad onder de rook van de A12. Tja, je kan niet alles hebben;-) Om die reden zou ik kiezen voor de 10km. Dan kom je daar maar 1 keer.


    Voor diegene die zich opgeven: VEEL PLEZIER


    vrijdag 1 januari 2010

    Apeldoorn?


    "Verandering van spijs doet eten". Dat geldt bij mij ook voor het lopen. Een andere omgeving loopt vaak ontspannener. Ik zit dan ook te kijken naar loopevenementen die passen in mijn trainingsschemaatje dat me op weg moet helpen naar de Coolsingel (lees meer daarover).
    Nu is er in het eerste kwartaal van het jaar niet zo veel keuze qua evenementen dus kom je al gauw uit bij de
    Midwinter Marathon in Apeldoorn. Iemand ervaring met deze loop? Ik ken de omgeving en ik zit de denken aan de lus van 27km.

    Een gezond 2010!

    Laten we daar maar mee beginnen op de eerste dag van het jaar.

    IEDEREEN EEN GEZOND 2010!

    Voor lopers betekent dat vaak ook een succesvol loopjaar;-)

    Nu we het toch over gezondheid hebben...Tijdens dit soort dagen heb ik weer eens de tijd om wat meer te lezen dan alleen e-mails, vakliteratuur en dergelijke. Zo zat ik van de week de dubbeldikke Vrij Nederland door te bladeren en een stukkie tekst wil ik u niet onthouden. Verbaas u met mij over hoe stom iemand kan zijn!
    In VN een artikel over Noorwegen als migratieland. Uiteraard komen verschillende Nederlanders aan het word die daar nu wonen. Hier komt een quote:

    "Ik maakte weken van zventig uur, stond uren in de file. En dan woonden we ook nog tussen de A4 en de A12. Als astmapatient pufte ik me een ongeluk. Hier is de lucht kakelvers. De medicijnen konden zo de vuilnisbak in."

    Tot zo ver nog niets bijzonders. Sterker nog: goede reklame voor Noorwegen. Maar de quote gaat verder:
    "In Nederland moest ik stoppen met roken, nu steek ik de ene weer met de
    andere aan!"

    Tja, dan kan ik alleen maar denken: Hoe stom kan iemand zijn! Toch ook voor die niet al te snuggere man ook een gezond 2010. Misschien dat hij maar eens hier verder moet lezen.