zondag 30 mei 2010

Loopweekend: 10KM en 10EM (deel 2)


Gisterochtend stoer gepost dat dit weekend twee loopevenementjes op het programma stonden. Gisteravond eerst 10 kilometer in Oosterbeek heuveltje af, heuveltje op met de Stuwwalloop. Vandaag 10 engelse mijlen bij de Drechtloop.

Ik sloot af met "Nu hopen dat de voorspelde regen een beetje rekening houdt met de starttijden en locaties..." en daarmee bedoelde ik dat ik hoopte dat het droog zou blijven maar de regen heeft het anders geinterpreteerd. Gisteren een mooie dag tot een uurtje of vijf toen het Oosterbeek bewolkt werd. Een half uurtje voor de start, toen ik begon met warmlopen, de eerste aarzelende druppels en de start in een gestage miezer die langzaam overging in een, op zich voor de lopers, verfrissend regentje. Voor de supporters bij de finish was het jammer genoeg minder plezierig. Des te leuker dat vrouw- en dochterlief toch even kwamen kijken. Net als zus, zwager en de kinderen (waarvan de neef tweede werd bij de kids run!). Jammer dan toch dat je door het weer niet wat kan blijven hangen.
Gisteren trouwens gemerkt dat ik leef in een huishouden met meer vrouwen dan mannen (2 tegen 1). Ik loop nu mee met de top van de vrouwen in zo'n evenementje door net te finishen voor de tweede dame (nadat eerst zij mij op sleeptouw nam op een vlak stuk en vervolgens ik haar kon 'meetrekken' de laatste klim op).
O ja, 'vol gas' betekent bij deze oude man nog een halve minuut winst ten opzichte van vorig jaar maar dat kan ook komen door het verlegde parcours. Meer ruimte direct na de start waardoor je je minder in hoeft te houden.

Vandaag dus de Drechtloop. Gelukkig was het droog op weg naar mijn vriend waarmee ik zou lopen. Waar ik dacht dat we de wind opzij zouden krijgen wist hij te vertellen dat het laatste stuk waarschijnlijk met tegewind zou zijn. Fijn....want het woei beste pittig...en ja...ook hier had de regen weer rekening gehouden met de wedstrijd. Op weg naar Leimuiden de eerste druppels op de voorruit. Ik denk dat het weer in ieder geval betekende dat meer mensen kozen voor de 10KM en niet voor de 10EM. Ik gok ongeveer 60 man (m/v) aan de start. Na de knal rustig een goed tempo opgezocht voor mijn vriend en vervolgens lekker dit tempo vast proberen te houden. Dat lukt eigenlijk bijzonder goed ondanks dat de regen steeds harder ging. En inderdaad. Het stuk terug langs de Drecht was inderdaad wind tegen...vol tegen! En de regen was op een standje gezet die menig regendouche jaloers zou maken. Ondanks dat tempo er aardig in kunnen houden om bij een finish aan te komen waar al het publiek de droge kantine had opgezocht. Aangezien ik genoeg water had gezien was het heel snel douchen en naar huis.

Twee loopjes in een weekend waarvan een vol gas en een zwaar door weer en wind is pittig. Dus moe maar voldaan zoals dat heet zit ik dit bloggie te pennen.

zaterdag 29 mei 2010

Meijdedelloop gaat door

Zaterdag 27 november vindt de tweede editie plaats van de Meijendelloop. 25 kilometer door de duinen net ten noorden van Den Haag. Als deelnemer van de eerste edtie kan ik deze loop van harte aanbevelen.

Aangezien gelopen wordt door een natuurgebied is het aantal deelnemers beperkt tot 100. Wees er dus snel bij....Ik heb me eerst ingeschreven voordat ik deze posting plaats zoals u kan verwachten;-)

Loopweekend: 10KM en 10EM

Goedemorgen! Dit weekend is een loopweekendje. Nu loop ik sowieso vaak en zaterdag en zondag maar deze week twee evenementen in de planning.

Vanavond om 7 uur in Oosterbeek de Stuwwalloop. De mooiste en zwaarste 10 kilometerloop die ik ken in Nederland. Hier gaan we vol gas. Ben benieuwd wat 'vol gas' inhoud aangezien ik al lange tijd geen kortere afstand meer op tempo heb gelopen.

Morgenochtend start ik voor 10 engels mijlen vanuit het pitoreske Leimuiden voor een rondje langs de Drecht. Ergo de Drechtloop. Denk dat ik daar een iets rustiger tempo kies. Twee keer achter elkaar het gas erop is misschien niet zo verstandig.

Nu hopen dat de voorspelde regen een beetje rekening houdt met de starttijden en locaties...

zaterdag 22 mei 2010

Reklame voor de lokale middenstand

Voordat we vol overgave in de zomer duiken met vele zonnige kilometers op weg naar de najaarsmarathon (welke dat moet nog worden besloten) sponsor ik de lokale middenstand met de aanschaf van een nieuw setje Brooks Adrenaline GTS.
Trouwe lezers weten dat ik al jaaaren loop op deze schoen....
Ik hoef dus niet lang na te denken als ik aan nieuwe schoenen toe ben. Bestel ze ook regelmatig online maar deze keer dus bij de lokale middenstand. Op naar veel zonnige kilometertjes.

zondag 16 mei 2010

De Waarheid over Hardlopen

Zoals jullie zien ben ik opeens weer een beetje actief op de blog. Kom nog steeds structureel per week een paar uur te kort naar mijn beleving. Vandaar dat ik vandaag ook niet mee doe in Leiden. Ik moet er ook gelijk bij zeggen: Bloggen doe je achter je PC en daar zit ik al genoeg achter vanuit mijn professie...dus vandaar de betrekkelijke stilte.

Terug naar de titel. Onder die kop een artikeltje op de site van de Telegraaf: Vrouw. Voordat mensen over mij oordelen zoals de laatste dagen over Trouw is geoordeeld: Nee ik lees deze krant niet. Ik heb uiteraard op mijn google nieuws pagina het kopje hardlopen aangemaakt en daarin duiken dan dit soort berichten op.

OK, nu de inhoud. In het artikel een paar stellingen over hardlopen die ontkracht dan wel bevestigd worden:
- Lovehandles verdwijnen niet: Bevestigen ze. Daarvoor zou je krachttraining moeten doen. Ben ik het niet mee eens. Lovehandles zijn och overwegend vetrolletjes en inderdaad ook slappe spieren maar geloof me. Voldoende lopen doen het vet verdwijnen en versterken ook echt wel die 'core muscles' die je love handles wegwerken. Andere is pilatus misschien een betere activiteit dan krachttraining.
- Borsten zakken van het lopen: Klopt, heb al eerder geblogd over het belang van goede BH (kledingadvies voor dames).
- Hardlopen is niet goed voor je gezicht: Argument voor...huidstructuur verslapt door het continue schokken, weer en wend zin niet goed voor je huid en door jev lage vet percentage heb je een ingevallen bekkie. Schokken kan je reduceren door ontspannen te lopen, weer en wind door goed te smeren (zeker zomers met hoge UV factor) en dat ingevallen bekkie....Beter als een bolle toet die alles strak trekt en nog eens extra gaat hangen als je onverhoopt afvalt.
- Korter dan 25 minuten lopen is zinsloos: niet waar. Iedere extra inspanning telt! OK het helpt niet als je iets meer wilt bereiken, bijvoorbeeld een 10 kilometer uitlopen.
- Niet hardlopen als je zwanger bent: Onzin, als je je er lekker bij voelt kan je blijven lopen. Maar zoals met alles; luister naar je lichaam. Ik geloof trouwens zelfs dat het goed is voor je bekkenbodemspieren en dat schijnt dan weer goed te zijn voor een snel herstel na de bevalling (als ik goed heb opgelet een paar jaar geleden toen thuis een bolle buik rond liep).

Of dit alles waar is met de Telegraaf en ondergetekende als bron? Das aan u om te beslissen. Loop lekker!

Hardlopen veilig: ICE in je Telefoon!

Op deze blog zijn berichtjes te vinden over beschoten lopers, lopers die niets van de omgeving horen door koptelefoons (en een vliegtuig in de nek krijgen) en lopers in aanvaring met honden. Aan het eind van dit bericht een TIP om veiliger te kunnen lopen!

Daar kunnen nu dan nog weer twee gevaarlijke activiteiten bij tijdens het hardlopen:
1) Commentaar hebben op automobilisten: Volgens de Telegraaf, u weet wel van wakker Nederland en van het interview met Ruben, is een harldoper die commentaar had op een te hard rijdende automobilist vervolgens belaagd met een ijzeren staaf. Iemand aanspreken op verkeerd gedrag moet kunnen toch? Minder slim is om dat te wachten als die persoon met een ijzeren staaf op je afkomt. Zeker als je jezelf toch een hardloper noemt. Een beetje loper moet met een sprintje een niet loper de baas kunnen;-) Conclusie: Natuurlijk altijd je verantwoordelijkheid blijven nemen en mensen aanspreken op asociaal gedrag maar ook altijd adem overhouden voor een intervalletje via een slimme vluchtroute (in dit geval 1 waar een auto niet kan volgen). Dit is trouwens een vorm van adrealine doping voor je interval. Je zult zien dat je opeens seconden afsnoept van je kilometertijd;-)
2) Autoverkeer in het algemeen: Hier een berichtje over een loper die is geraakt door een auto en met ernstig letsel is overgebracht naar het ziekenhuis. Belangrijkste lessen hieruit? Let altijd op ander verkeer! Zorg dat iemand weet waar je heengaat zodat die kan alameren als je niet binnen een acceptabele tijd terug bent en misschien nog beter: Zorg dat je ergens je naam o.i.d. bij je draagt. BV de SOS coin, je champion chip (ik neem aan dat die je gegeven wel delen met de politie als het nodig is).


TIP: Iedereen heeft in zijn mobiele telefoon, als je die meeneemt, natuurlijk het nummer van het thuisfront staan (of van mensen die je anders zou bellen in geval van nood). Maar omdat de politie geen gedachten kan lezen wie dat dan wel mag zijn is het handig om dit betreffende nummer ook op te slaan onder de naam ICE = In Case of Emergency.

woensdag 12 mei 2010

Verhagen weg bij CDA?

T heeft niets te maken met hardlopen maar dit kon ik toch niet laten. Een advertentie in de volkskrant wekt de indruk dat na Jack de Vries ook Maxime Verhagen niet meer actief is voor het CDA;-)