dinsdag 24 augustus 2010

Raadplaatje: waar loop ik hard aan het eind van een werkdag?

woensdag 4 augustus 2010

Waarover ik praat als ik over hardlopen praat (2)

Afgelopen dagen heb ik het boek Waarover ik praat als ik over hardlopen praat gelezen (weliswaar in de engelse vertaling met de titel "What I talk about when I talk about Running".

Waarover Ik Praat Als Ik Over Hardlopen Praat - Haruki Murakami
Murakami was eigenaar van een jazzclub die van de een op de andere dag besloot zijn club te verkopen om zich te richten op het schrijven van een roman. Deze verandering in werk ging gepaard met een gewijzigde levenstijl van gedisciplineerd werken aan het boek en het oppakken van hardlopen als fysieke inspanning.
Hij vergelijkt het trainen voor een marathon, het aanboren van nieuwe mogelijkheden, met de discipline nodig voor het schrijven van een boek. Hij ziet zich niet al bijzonder talentvol maar juist door het gedisciplineerd werken is het toch in staat om nieuwe boeken te blijven schrijven (en om ieder seizoen een marathon te lopen). Inmiddels achterin de vijftig loopt Murakami ieder winterseizoen een marathon en iedere zomer neemt hij deel aan een triathlon.

Het boek is een verzameling van gedachten/bespiegelingen grotendeels opgepend gedurende de 4 maanden van zijn voorbereiding voor de New York City Marathon in 2005. Doordat hij soms behoorlijk afdwaalt van het hardlopen is het boek ook interessant voor niet lopers en zeker voor liefhebbers van deze schrijven. Door deze side steps geeft het een indruk hoe het lopen hem gevormd heeft, of misschien beter nog, hoe het lopen een metaphoor is voor de vorming die hij heeft ondergaan in de 25 jaar van zijn bestaand als schrijver/loper. Zelf noemt hij het in zijn voor- en nawoord dan ook een memoir (zij het wel wat beperkter dan je normaal gesproken zou verwachten).

Twee quotes uit zijn boek: Op zijn grafsteen komt te staan "Writer (and Runner), At Least He Never Walked" waarmee hij aangeeft dat hoe slecht de marathon misschien ook ging, hij bleef hardlopen. Deze kwam uit het nawoord en de tweede quote komt uit het voorwoord maar past daar heel mooi bij en is een mantra van een andere loper "Pain is inevitable. Suffering is optional".
Dit is voor mij een mooie om deze boekrecentie mee af sluiten omdat dit goed aangeeft dat in lopen (maar ook in al het andere wat je doet) tegenslag onvermijdbaar is. Hoe je daarmee omgaat is een keuze! Toch een aardige levensles uit een ogenschijnlijk korte bespiegeling over hardlopen en schrijven.

Zelf het boek lezen? Bestel het bijvoorbeeld op Cosmox (geen verzendkosten).