zondag 1 mei 2011

Vrouwensport

In de weekendedite van het NRC een artikel over de vraag "Wanneer ben je een vrouw?". De flauwe antwoorden liggen voor de hand maar dit is een wetenschappelijk verantwoord artikel en gaat in op het verhaal van Foekje Dillema (eind jaren veertig de concurrente van Fanny Blankers-Koen) en, van recentere datum, de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya.

Het artikel verhaalt over de testmethoden die gehanteerd werden om vast te stellen of een atlethe wel of geen vrouw is en daarmee dus mee mag doen aan wedtsrijden.
Verder gaat het artikel in op de achtergrond van de verschillende genetische oorzaken die het soms lastig maken om een oordeel te vellen. Ook transsexuele sporters zitten natuurlijk in een lastige positie al zal de gemiddelde man-naar-vrouw transsexueel minder testosteron in zich hebben dan een geboren vrouw. En het is immers het testosteron hormoon dat een directe relatie heeft met spieropbouw en kracht.

Om aan al die discussie een einde te maken lijkt de richtlijn nu zich te gaan toespitsen op de waarde van het testosteron hormoon in het bloed. Vrouwen die genetisch nu misschien tot een twijfel geval vervallen kunnen dan met medicatie hun testosteronniveau onder de nieuw op te stellen drempelwaarde brengen en daarmee weer gewoon meedoen.

Enige 'catch': Vrouwen die met medicatie hun testosteronspiegel 'laag genoeg' moeten houden kunnen er natuurlijk voor zorgen dat ze dan altijd net onder de richtlijn zitten terwijl een vrouw met natuurlijk testosteron waarden daar fors onder kan zitten en daarmee minder makkelijk spiermassa en kracht opbouwt. 't blijft lastig....

Voor de geinteresseerde lezer: klik op de foto voor een uitvergroting dan is het artikel redelijk goed van het scherm te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten