maandag 25 april 2011

Een wereldrecord onder de 2 uur op de marathon


De laatste Boston Marathon is aanleiding voor twee aardige berichtjes:
1) De organisatie wil alsnog dat de eindtijd van Mutai als wereldrecord wordt erkend en
2) Iemand anders spreekt de verwachting uit dat de 2 uur binnenkort weleens doorbroken zou kunnen worden.

Waarom geen wereldrecord?
Voor diegene die het hebben gemist. De winnaar van de marathon in Boston, Mutai was binnen in 2uur 3 minuten en 2 seconden op 4 seconden gevolgd door Mosop op een paar tellen. Rond uit een toptijd en bijna een minuut sneller dan het wereldrecord van Gebrselassie uit 20008. TOch wordt dit niet het nieuwe wereld record. Daarvoor was er te veel rugwind (14mph) en te veel verval.
Jammer maar op zich wel begrijpelijk want wat elt je anders om als organisator een parcours te bedenken waarbij de overheesende windrichting in de rug is en dat dan over de hele afstand? Het is om die reden dat start en finish voor een officiele herkenning niet meer dan de halve afstand(?) van elkaar mogen liggen.
Ten aanzien van het verval is de richtlijn niet meer dan 1 meter per kilometer dus niet meer dan 42 meter verval tussen start en finish. Op beide punten zit Rotterdam met start en finish op dezelfde plek dus wel snor;p Het was overigens Mutai die daar vorig jaar 2:04:54 liep.
De organisatie van Boston pleit nu toch voor het erkennen van Mutais tijd als wereldrecord.

Onder de twee uur?
Een journalist schrijft in een lokaal suffertje uit Conneticut dat hij verwacth dat op niet al te lange termijn een marathon onder de twee uur haalbaar wordt. Hij wijst daarbij op het feit dat toppers structureel de halve marathon onder het uur lopen en al veel toppers nu onder de 2:05 lopen. Toch vraag ik me af of het zo snel wel zal gaan. Het is bijna 40 jaar geleden dat het wereldrecord op 2:08 werd gezet. Trek je dit door, zelf rekening houdend met de verbeterde trainingstechnieken, de inzet van hazen en beter voeding e.d. dan nog zal het nog wel een 10, 20-tal jaar duren voordat er inderdaad onder de 2uur wordt gelopen. Iedereen die wel eens een halve en een hele heeft gelopen weet dat, zelfs al loop je een halve niet helemaal op volle kracht, het heel lastig is hetzelfde tempo twee keer zo lang vol te houden.

Toch, het is leuk om erover na te denken....al blijf ik zelf al heel blij met een tijd onder de 3:45...OK onder de 3:30 om echt blij te worden;p

Voor beide artikelen die aanleiding waren kan je hier doorklikken naar het artikel over Bosten en het artikel over 'sub 2 hour'.

dinsdag 19 april 2011

Grete Waitz, marathonpionier voor de vrouwen, overleden

Eerste vrouwelijke wereldkampioen marathon,
Tweede op eerste vrouwelijke olympische marathon (je weet wel die met de finish van die zwaar gedesorienteerde Gabrielle Andersen, zie onderaan dit bericht het youtube filmpje).
Negen keer New York Marathon winnen en drie keer daarbij het wereldrecord aanscherpen.
Twee keer London winnen.
Vijf wereldtitels in de veldloop.

Dat is het palmares van de te jong (57) overleden Noorse marathonpionier Grete Waitz Andersen.


Een BBC verslagje van de finish van de marathon van Los Angeles:

zaterdag 16 april 2011

Inspirerend en grappig: 12 paar benen?

Na mijn post over Born to Run bevatte een video van TEDx. Ik heb nog wat verder gezocht op andere video's over hardlopen. Dit is ten slotte en hardloopblog;p

Hier drie video's van Aimee Mullins die hardloopt op twee prostetische benen. De eerste video is van een interview uit 1998 toen ze net begonnen was met hardlopen. Kijk die eerst. Scroll daarna door naar de tweede video van 2009. Dit schets een totaal ander beeld van de mogelijkheden die zij heeft die wij niet hebben: kunst, hardlopend of simpelweg een paar inch langer als ze daar zin in heeft.

O ja, een leuke qoute uit de tweede video: "Pamela Anderson has more prostetics in her body than I do and nobody calls her disabled". Have fun!

De derde video ten slotte zet je aan het denken hoe we 'aankijken' tegen 'disabled'.





dinsdag 12 april 2011

Christopher McDougall: Born to Run


TEDx is een initiatief die begaafde en enthousiaste sprekers bij elkaar brengt om in maximaal 17 minuten zijn verhaal neer te zetten. Op de site een grote verzameling inspirerende video's. Recent geplaatst deze van Christopher McDougall. Misschien ken je hem van het boek "Born to Run" over de Tarahumara indianen uit Mexico die zonder problemen ultramarathons lopen.

In zijn presentatie verklaart Christopher:
- waarom vrouwen op de lange afstand net zo goed zijn als mannen
- waarom ouderen nog net zo goed kunnen lopen als jongeren
- waarom compassie en competitie hand in hand kunnen gaan (Derarte Tulu die NYC marathon wint nadat ze Paula Radcliff heeft aangemoedigd door te lopen)
- waarom de Mexicaanse indianen geen kennis hebben van hart en vaatziekten of diabetes
- waarom barefoot runners minder klachten hebben dan zij op die lopen op hoogwaardige producten van jarenlang onderzoek; aka hardloopschoenen

en nog veel meer en dat met groot enthousiasme. Geniet!
Van de video maar vooral ook van het lopen;p
Geboeid geraakt bestel zijn boek via bijvoorbeeld cosmox
Ik ga in ieder geval even een half uurtje loslopen na de marathon van zondag...

maandag 11 april 2011

Rotterdam Marathon

The day after: Gisteren was de marathon van Rotterdam met natuurlijk toppers aan de start. Ingredienten? Een winnende Keniaan in de snelste seizoenstijd, een Nederlander die de limiet voor London niet haalt en een Nederlandse die daar wel in slaagt en een mooie tweede plaats loopt. Voor meer details? Kijk naar de samenvatting uit Studiosport:


Nog enkele opmerkingen van uw verslaggever te plaatse;
1) mooi om te zien dat een stoere man voor de start een traantje moest wegpinken bij Lee Towers' You'll Never Walk Alone. Zal niet de kwaliteit van Lee zijn geweest. Zo goed of slecht is hij niet. Daar moet dus meer achter zitten. Overwonnen tegenslag? Zijn eerste marathon? ...?
2) opstoppingen in de eerste 1 a2 km na de start: frustrerend en op te vangen met een starttrechter. ik wil de organisatie oproepen om daar eens over na te denken!
3) bijzondere loopstijl: Een braziliaanse dame haalde me in om een paar meter voor me in te houden en in op ongeveer mijn tempo door te lopen. Een paar honderd meter verder? Opnieuw zo'n spurt om weer terug te vallen in 'mijn tempo'. En dat ging zo door. Bijzonder (vermoeiend om te zien).
4) warmte: niet helemaal mijn ding. Een paar jaar geleden met de stil gelegde marathon had ik het minder zwaar dan gisteren. Op een gegeven moment schreeft je lichaam om vocht en je spijsvertering kan geen vocht meer zien...
5) publiek in Rotterdam: zeer goede motivatoren die je zelfs weer op gang kunnen duwen. Dank daarvoor!
6) Veel mensen gezien die 'aan de wandel' waren of die stonde te rekken. Ook na de finish veel lopers die behoorlijk onderuit gingen. Was het inderdaad een pittig dagje door de temperatuur of is het een projectie van mijn koppie omdat ik gewoon wat minder getraind was en ik daarom het zelf als een zwaar dagje heb ervaren?
7) dochterlief die niet precies weet wat ze met pappa aan moet als hij ietwat vermoeid en teleurgesteld zit bij te komen in het zonnetje op het hofplein. Wel lief.

O ja, eindtijd 3:38:05. Had van te voren ingezet op een tijd tussen de 3:30 en de 3:45 dus ben niet ontevreden maar het viel toch wel een beetje tegen gisteren. But hey: 12 marathons down!
Voor nummer 13 toch maar iets meer trainen;)

zaterdag 9 april 2011

Voorpret

Nog iets meer dan 19 uur. Om 11 uur morgenochtend zal het startschot klinken voor de Marathon van Rotterdam. Voor mij wordt dit mijn twaalfde marathon en de vijfde keer in Rotjeknor.
Gisteravond startnummer opgehaald en even over de marathonmarkt gelopen. Was al gezellig druk en heb al weer veel verschillende talen voorbij horen komen.
Nu checklistje aan het afwerken:
- kleding? Check
- gordeltje met gelletjes en drinken? Check
- bekenden die meelopen succes gewenst? Check
- bekenden die me willen volgen het startnummer doorgegeven? Check
- treintijden uitgezocht? Check
- uitgerust? check
- goed getraind? mwah
- zonnebrand klaaargelegd? Check
maar boven al:
- zin? Check, check en dubbelcheck.
Ik weet niet hoe andere lopers er tegenaankijken maar ik blijf het toch altijd een beetje spannend. Heb je usper getraind? Komt de ambitie voor die gedroomde toptijd (voor iedereen is dat natuurlijk wat anders) in zicht? Wat minder getraind? Tot waar gaat het lekker en waar begint de leidensweg?

Toch alles bij elkaar: gisteren met het ophalen van het nummer is de voorpret begonnen. Vandaag lekker niets bijzonders doen en morgen....samen met een paar duizend andere om 11 uur op de Coolsingel. Yes.

PS: naast de gebruikelijke typo's deze keer een extra disclaimer omdat het scherm in de zon niet zo goed leesbaar is;)