zaterdag 14 januari 2012

Lopen met kou

Nu het dit weekend dan toch een keer onder nul dreigt te komen hier een paar tips voor hardlopers die willen genieten van de extra zuurstof in de lucht.
Extra zuurstof? Ja, denk nog maar eens terug aan de natuurkunde- of scheikundeles waarin die formule voorbij kwam met de relatie tussen gasdruk, het aantal moleculen in een bepaald volume en de temperatuur. Essentie: bij gelijke druk zitten er bij een lagere temperatuur meer moleculen in een litertje ingeademde lucht.

De tips, vrij naar about.com.

 1. Kleed in laagjes, beter meer dunne, vochtafvoerende laagjes, dan 1 dik kledingsstuk
 2. Bedek hoofd (en dit is geen politiek standpunt zoals wel eerder deze week nav Trix en Maxima) en handen. Statement is dat je veel warmte (40-45%) verliest via het hoofd. Al is voor iedere bewering wel tegengas te vinden. Zo ook hierover (lees meer).
 3. Houd rekening met windchill; m.a.w. als het ook nog eens waait is de gevoelstemperatuur lager dan de werkelijke temperatuur. Dus hoe harder je loopt, hoe kouder je het krijgt van de tegenwind...of zoiets;p
 4. Kleed je niet te warm. Dat lijkt in tegenspraak met de eerste twee bullets. Maar als je je te warm kleed ga je onnodig veel zweten (terwijl je in de koude droge lucht toch al sneller vocht verliest) en hoe natter je kleding hoe meer kans je loopt af te koelen. Beter dan een laagje aandoen wat je, als je eenmaal warm bent, kan afpellen. Founding Father van de loopsport Jim Fixx schreef in zijn loopbijbel dat je bij de buitentemperatuur ongeveer 20 graden kan optellen en dat je daarop moet kleden. Dus als het buiten 0 graden is doen je alsof het 20 graden is en kies je die kleding dat je in een woonkamer (van ~20graden) comfortabel bent als je stil zit. Hebt je het bij het begin dan koud? Ja natuurlijk, maar dat is na vijf minuten wel voorbij. Eventueel begin je in een koudere ruimte in huis met een warming up zodat je kacheltje al op stoom komt voordat je naar buiten de kou trotseert. [Zoals die vent op de foto ben je waarschijnlijk alleen conformtabel bij 25 graden of meer als je stil zit. Draaien we het rekensommetje om dan zou het hier dus een graad of 5 moeten zijn op de foto. Not likely. Ik oordeel niet gauw maar als dit geen tweede 'Ice Man' is dan is dit dwaas.]
 5. Nu wordt het dit weekend niet ZO koud maar dan is er nog de tip om uit te kijken voor bevriezing. Dit speelt met name bij de onbedekte en uitstekende delen van het lichaam. Denk aan de handen (vandaar de handschoenen bij tip 2) of oren (als je geen lang haar hebt) en daar helpt de muts of (hoofddoek;p) van tip 2. Verder is vaak je gezicht onbedekt waarin ook je nues nog eens uitsteekt. Ben je na vijf minuten op temperatuur maar na verloop van tijd blijven de besproken lichaamsdelen koud, gevoeloos etc...beter om dan terug te gaan naar huis, of een andere warme ruimte dichtbij. De betreffende onderdelen langzaam opwarmen (dus bijvoorbeeld je oren bedekken maar niet als een gek gaan wrijven). 
 6. Blijf niet in de kou in natte kleren. Water neemt snel de warmte op van je lichaam en geeft die even snel weer af aan de koude buitenlucht. Nu heeft ons lichaam het zweten als koelsysteem bedoelt maar in dit geval gaat het dan te snel en onderkoeling ligt dan op de loer. EHBO tips voor onderkoeling? Zie site rode kruis.
 7. In het verlengde van tip 4 waar ik al schreef over vochtverlies: zorg ervoor dat je voldoende drinkt. ook al denk je minder vocht te verliezen dan op een warme zomerdag. Dat kan behoorlijk misleidend zijn. Bedenk ook dat je kachel op een iets hoger standje komt te staan dan normaal om alles goed warm te houden en dat je dus ook iets meer energie verstookt. 
 8. De laatste tip is nu niet van toepassing maar heeft te maken met het hoogste onwaarschijnlijke geval dat we toch nog eens sneeuw gaan zien. Schijnt de zon? Doe een zonnebril op. SkiĆ«rs weten waarom. Witte sneeuw en zon combineert tot het risico op sneeuwblindheid.
en nu ga ik (extra) zuurstof happen.

4 opmerkingen:

 1. Zondag loop ik de minimarathon en wil graag in korte broek (met binnenbroek) lopen. Dat vind ik het prettigst lopen. Verstandig of niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat je draagt is heel persoonlijk. Zondag is het rond 0 met windkracht 3 dus de gevoelstemperatuur zal wel wat lager liggen. Als je een goede warming up doet (beginnen met trainingsbroek), voorkomt dat je voor de start afkoelt, tussendoor niet stopt en na de finish snel uit de kou bent kan je met een korte broek lopen. Als je ook met korte broek loopt zonder problemen, waarom dan zondag niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant blog, handige tips! Ik vind het altijd zo lastig om te kiezen in welke kleding ik ga hardlopen. Momenteel ren ik in een lange broek (van SA wear). Met deze broek heb ik het tot nu toe nog niet te koud of warm gehad, goede kwaliteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. kleed je alsof het 20 graden warmer is, About.com bedoeld Fahrenheit wij werken met Celsius dus kleed je maar of het 10-11 graden warmer is.. anders is het wel wat fris.

  BeantwoordenVerwijderen