zondag 17 juni 2012

Draag rood en verbeter je prestaties

Jessica Ennis in
new kit (source usatoday)
In Engeland is discussie ontstaan over de nieuwe outfit van de Olympische sporters. De outfit is ontworpen door Stella McCartney voor de sponsor Adidas. Het rood van de vlag, de Union Jack, ontbreekt. The kit lacks the red from the union jack.

Onderzoek gepubliceerd in Nature in mei in 2005 zegt het volgende: "Given the undoubted role of other factors, such as skill and strength, it is likely that the red advantage will determine the outcome only in relatively symmetric contests. That is, wearing red presumably tips the balance between losing and winning only when other factors are fairly equal. We found that this is indeed the case: only in contests between individuals of similar ability were there significantly more red than blue winners"
bron: http://www.math.ku.dk/~rolf/RedVsBlue.pdf

De verklaring zit volgens het artikel in de evolutie: De rode kleur is een sexueel geselecteerd, testosteron afhaneklijk signaal van mannelijkheid in bij diverse diersoorten.
Mensen worden rood als ze boos zijn en 'trekken wit weg' als ze angstig zijn. Bij confrontaties is de persoon die roder is blijkbaar minder bang en heeft daarmee een voordeel.

Kunstmatige stimuli, zoals rode kleding, kunnen naturlijke stimuli triggeren en daarmee de uitkomst van een prestatie be├»nvloeden. aangezien je als hardloper vaak alleen tegen jezelf loopt zijn de condities voor jou als loper altijd hetzelfde en dan kan de kleur van je kleding dus het verschil maken.
Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je voor je kledingkast met hardloopspullen staat en niet weet wat je aan moet doen bij de marathon of dat andere prestatieloopje waarop je je voorbereid. Succes!

Voor meer details lees deze PDF.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten