zondag 29 juli 2012

Bind je benen af en loop harder (don't try this at home kids..)

Een beetje botte titel boven deze blog deze keer maar feitelijk is dit wel waar onderstaand artikeltje over gaat. Het artikeltje verscheen onder andere in de Volkskrant maar in een nagenoeg ongewijzigde vorm in diverse andere media:

Hardlopers kunnen harder rennen nadat de bloedtoevoer naar hun benen tijdelijk is afgesloten. Dat blijkt uit onderzoek van de Nijmeegse fysioloog Dick Thijsen. Hij bond de benen van 13 goed getrainde vrijwilligers vier keer na elkaar vijf minuten af en liet ze een uur later 5 kilometer rennen. Gemiddeld bleken ze dan 34 seconden sneller te zijn dan normaal, een verbetering van 2,3 procent.
Of het ook voor professionele sporters zo veel winst oplevert, is nog maar de vraag. 'Het getraindheidsniveau speelt mee. Wij hebben het onderzoek gedaan onder hobbyhardlopers. Hoe getrainder de sporter, hoe kleiner het effect. Bij professionele sporters is de winst waarschijnlijk een stuk kleiner', legde Thijsen vandaag uit.
Thijsen waarschuwt sporters om dit niet zelf thuis te proberen, omdat dit gevaarlijk kan zijn.
Wat vaste lezers van deze blog weten is dat ik graag het waarom wil weten. Hoe wrkt dit dan. Waarom is het dat je beter gaat presteren als je jouw benen zo mishandelt? Daarop geeft geeneen artikel antwoord. Alle journalisten hebben het persbericht in meer of mindere zin 'overgeschreven' zonder deze vraag te stellen: "Waarom ga je harder lopen als je eerst je benen een paar keer afbindt en daardoor je bloedsomloop, de zuurstoftoevoer en afvalafvoer stopt?"
Gaat je lichaam over compenseren en zet het alle bloedvaatjes wagenwijd open waardoor je juist meer toevoer krijgt op het moment dat je gaat lopen? Ik weet het niet en wil dit wel weten. Jammer dat er geen nieuwsgierige journalist die vraag heeft gesteld aan de onderzoeker. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten