donderdag 9 augustus 2012

Gezond sporten? Ga naar buiten

Engels onderzoek toont aan dat sporten in de buitenlucht gezonder is dan in een sportschool. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Peninsula College of Medicine and Dentistry.

Dr. Jo Thompson-Coon:
"..we have added strength to the link between mental and physical well-being and outdoor exercise.."
"..further research and longer, tailor-made and focused trials are needed to better understand this link."

De onderzoekers hebben dit vastgesteld op basis van bronnen onderzoek met daarin ten minste 11 test waaraan in totaal 833 volwassenen meededen. De onderzoek, inclusief controle onderzoeken met al dan niet geanonimiseerde steekproeven hadden alleen een of meerdere uitkomsten waarin een effect zichtbaar was op de fysieke of mentale gesteldheid van de proefpersonen.

Het onderzoek heeft vooral aangetoond dat er inderdaad een positief effect is van sportbeoefening in de buitenlucht. Dit positieve effect betreft de mentale gesteldheid. Proefpersonen voelen na het sporten in de buitenlucht zich over het algemeen beter in vergelijking met sporten in een sportschool. De positieve effecten zijn:
  • verhoogde gevoelens van 'verfrissing'; 
  • verhoogd energie niveau; positieve betrokkenheid; 
  • verminderde spanning, verwarring, boosheid en depressie; 
  • grotere mate van vermaak en tevredenheid met de buiten activiteit; 
  • verhoogde intentie om de activiteit te herhalen.
Er was geen aantoonbaar positief of negatief effect op de fysieke gesteldheid van de proefpersonen. Mijn vermoeden is echter dat met alle positieve effecten op het mentale vlak ook het positieve effect op het fysieke vlak niet uit kan blijven maar zoals de wetenschapper al aangeeft "aanvullend onderzoek is nodig". We houden het in de gaten!

Nog wel een tip: Als je een alternatieve training zoekt naast het hardlopen is het dus verstandig om dit een buiten activiteit te laten zijn. Tenzij je natuurlijk vanuit seizoensoptiek een alternatief zoekt (zie vorige post).
TIP van dehardloper:
"Begin met (de alternatieve) training in de buitenlucht. Vermoeiend is het toch maar mentaal boek je al winst!"

Nog een tip; ben je beginnend loper? Begin dan buiten en niet op de lopende band. Fysiek is het even vermoeiend maar de bovenstaande effect heb je mooi al in 'the pocket'.

Bovendien, en dat is erg Nederlands, buiten is het gratis, de sportschool kost geld;

1 opmerking:

  1. Hallo,
    ik sport zowel buiten als binnen maar ik gebruik melatonine erbij voor de weerstand. Heb je nog een andere idee die ik misschien kan gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen