dinsdag 14 augustus 2012

Komende Pasen geen Utrecht Marathon

Op de website van Utrecht Marathon is gisteren een persbericht verschenen dat gericht is aan alle lopers. Komende 2de Paasdag is er GEEN Utrecht Marathon meer!

De opgegeven reden? Wegens het stoppen van de subsidie door de gemeente is er een niet te dichten gat in de begroting ontstaan.

Ik ben voor de gein eens in de begroting gedoken van de gemeente. Daarin staat bijvoorbeeld voor 2012; 2,4 miljoen begroot voor "Meer Utrechters sporten en bewegen in een goede sportinfrastructuur bij verenigingen (vooral in de Krachtwijken)". Lijkt me een mogelijkheid te bieden als je de route hierop aanpast of als je de bewoners van deze wijken deel laat nemen in een 'road to...' achtig programma. 
Bereik je gelijk dat je werkt aan een van de doelstellingen uit de welzijns paragraaf "Een gezonde stad waar inwoners zich gezond voelen, gezond zijn en gezond blijven." waarin zo'n slordige 44 miljoen wordt verstookt in 2012. 
Of ruim 1,5 miljoen voor "Bevorderen van topsporttalentontwikkeling door het versterken van de topsport(infra)structuur en faciliteren van (top)sportevenementen."

In het kader van 'openbaarheid van bestuur' zou je denken dat snel te vinden is hoeveel euro de marathon kost en hoeveel euro op jaarbasis bijvoorbeeld alle kosten zijn voor het in de hand houden van voetbalsupporters maar nu wordt ik misschien te politiek. Ik heb daar dus maar niet verder op gezocht.

Ook wel smeu├»g als je kijkt op de site van gemeente is de pagina over topsport waarop notabene atletiek als een van de kernsporten wordt benoemd. De marathon is het evenement waarmee atletiek buiten het stadion komt en zichtbaar wordt voor iedereen! En dan deze zinsnede: "In Utrecht worden jaarlijks terugkerende topsportevenementen georganiseerd. Dit zijn onder meer De Jaarbeurs Marathon Utrecht, de Ronde van Midden Nederland, de Singelloop en het Paasworsteltoernooi. Bij deze evenementen worden ook activiteiten voor de amateursport georganiseerd."

Persoonlijk heb ik een keer de halve marathon gelopen en ben ik niet het meest enthousiast over het parcours. Maar met 12.000 deelnemers staat de (halve) marathon toch stevig op de kaart. Erg jammer dat en de gemeente en een eventuele (hoofd)sponsor geen mogelijkheden zien om dit evenement in stand te houden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten