dinsdag 21 augustus 2012

Meedoen is belangrijker: Samia Yusuf Omar

Samia Yusuf Omar in 2008
bron: Volkskrant
Ongeveer een maandje geleden schreef ik over een athleet van Zuid Soedan die meedeed in London onder de Olympische vlag. Conclusie: meedoen is belangrijker dan winnen.

Vandaag een nieuwsbericht dat deze slogan nog eens heel duidelijk maakt. De Somalische loopster Samia Yusuf Omar is waarschijnlijk omgekomen bij een poging Europa te bereiken.

Wie was Samia Yusuf Omar?

Samia Yusuf Omar kreeg bekendheid toen ze vier jaar geleden, als 17 jarige, meedeed aan de spelen in Beijing op de 200 meter. In het startveld liep ze in de kwalificatie tussen al het geweld van 23 seconden en een beetje een tijd van 32:16. De race is nog terug te zien op YouTube:Wat is er gebeurd?

Haar deelname was bedoeld als inspiratie voor landgenoten uit het door oorlog verscheurde land. Haar ambitie was om zich voor te bereiden op London, het liefst onder begeleiding van een professionele coach. Hoewel uit de berichtgeving niet precies duidelijk is waar en wanneer is duidelijk dat ze Somalie is ontvlucht voor die ambitie. Niet in de laatste plaats omdat ze als jonge vrouw met een dergelijke ambities niet in het straatje pasten millitante krachten in het land.

Volgens een Poolse krant verkocht haar moeder (haar vader was vermoord in de onrusten die Somalie tijsterden)  een deel van hun grond om de reis naar Europa te betalen. In april was zij een van de annonieme vluchtelingen in een boot uit Libie op weg naar Europa. Het bootje zonk en daarmee eindigd niet alleen een Olympische droom maar ook het leven van een ambitieuze vrouw die met sport wilde inspireren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten