maandag 6 augustus 2012

Stukje geschiedenis: Nederlander in de 100 meter finale

Gisteren heeft Churandy Martina, uitkomend voor Nederland, zich bij de laatste 8 hele rappe mannen weten te plaatsen. Helaas kwam hij in de finale van de 100 meter niet verder dan een zesde plaats maar met een 9.94 9en 9.91 in de halve finale, toch een hele goede prestatie!

Er werd gisteren over gesproken alsof dit de eerste keer was dat een Nederlander op dit niveau mee kan lopen bij deze kanonnen maar hij was daarmee niet de eerste Nederlander in een 100 meter finale. Sterker nog er is zelfs een bronzen plak verdient op de 100 meter tijdens de Olympische Spelen.

Tinus Osendarp liep naar de derde plek achter Jesse Owens op de befaamde spelen van 1936 in Berlijn. Zilver was op de 100 meter voor de Amerikaan Ralph Metcalfe.
Osendarp haalde ook brons op de 200 meter op diezelfde spelen. Opnieuw achter Owens die het goud won en de Amerikaan Mack Robinson.
Misschien is het logisch dat dit vergeten wordt omdat, zoals na te lezen is op wikipedia, zijn latere staat van dienst in de oorlog nou niet echt een schoonheidsprijs verdient.

Nu maar hopen dat Martina echt geschiedenis gaat schrijven door op de 200 meter net als 4 jaar geleden naar het zilver te lopen (en deze keer binnen de lijntjes).

Onderstaand een korte videodocumentaire over Owens. De oplettende kijker kan, voordat Owens de rest van het veld meters achter zich laat, nog even Osendarp zien tijdens de 100 meter race in Berlijn.Ook aardig is deze montage met Owen en Bolt:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten