zaterdag 15 september 2012

10 tips voor een gezonder hart

Veel hardlopers zijn ooit begonnen met lopen vanuit gezondheidsredenen: "om wat af te vallen" of "Een ideal sport die in te passen is". Gaandeweg wordt het een gewoonte, komt eventueel de prestatiedrang, het willen verbeteren, het ritme in je leven.
Toch sluimert op die achtergrond zeker nog he besef dat door het regelmatige lopen je overgewicht voorkomt en dat je iedere keer je hart en bloedvaten goed doorspoelt en daarmee vele problemen voorkomt.

Om die reden hier een tiental tips om je hart gezond te houden:
  1. Eet vezels en volkoren producten; door geen vlees of volle zuivel producten voorkom je dat je verzadigde vetzuren binnenkrijgt. Deze zijn slecht voor je cholesterol gehalte. Dus een meer vegatische menu is om die reden gezonder (en dan hebben we het nog niet over het positieve effect op het milieu vanwege de ecologisch erg grote 'footprint' van vlees).
  2. Houd je gewicht in de gaten; als regelmatig loper zitten kilo's je vaak niet in de weg. Het gaat immers om de balans wat binnenkomt en wat je verbrandt. Verbrand je minder? Eet dan ook minder. 
  3. Beweeg regelmatig; Duh...Als hardloper hoef je dit niet te horen. Wat wel een leuke tip is om je 30 minten beweging per dag te pakken door ze in te passen in je dagroutine. Bijvoorbeeld lopend of fietsen naar het werk of het openbaar vervoer. Ga je met de auto naar je werk. Zet hem op een paar minuten lopen. Maak een wandeling an de lunch. Heb je op het werk een dip. Loop niet naar de koffie automaat maar even naar buiten.
  4. Draag een stappenteller;Stevig wandelen is een zeer gezonde manier om in beweging te komen. 10.000 stappen per dag is ongeveer 5 mijl (of 8km). Dit kan natuurlijk door die afstand echt te wandelen maar met een stappenteller zal je zien dat je overdag stiekem wel meer stappen wegtikt.
  5. Lees labels; Kijk eens op labels van verpakt eten. Beter is vers eten. In voorverpakt eten zitten vaak onnodig veel zout en je moet voor de gein eens kijken in hoeveel producten ook suiker verwerkt is.
  6. Pak je nachtrust; Slechte nachtrust kan leiden tot hogere bloeddruk en dit is dan weer minder gezond voor hart en bloedvaten.
  7. Een glaasje rode wijn(?); Dat deze op het ritje staat verbaasd me een beetje. Positieve effecten van de anti oxidanten en polyfenolen zijn bekend. De negatieve aspecten van alcohol op je hersencellen echter ook. 
  8. Neem supplementen; Ook hier ben ik gezond kritisch. Waarom zou je supplementen nemen als in principe alle elementen die daar in zitten ook via een goed uitgebalanceerd voeding te halen is. 
  9. Blijf positief; Een positieve levenshouding zorgt voor een hormoonhuishouding die gezonder is dan die van iemand met een depressieve of gestreste houding. Volgens een Harvard studie is de kans op hartziekte 50% hoger.
  10. Stop met roken; De negatieve effecten van roken op je bloedvaten zijn algemeen bekend en bewezen dus begin er niet aan. Toch begonnen direct stoppen. Doorbreek die gewoonte (nog meer dan de verslaving aan nicotine).
Deze blog is gebaseerd op een artikel van Everydayhealth.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten