donderdag 6 september 2012

Goede reklame voor orgaandonatie

In Nederland laait van tijd tot tijd de discussie weer op over orgaan donatie. Op Fox News kwam ik een artikel tegen dat misschien als inspiratie kan dienen bij het maken van een keuze.

Ex Navy Seal, Justin Legg, loopt met donorlongen nadat hij leukemie heeft overwonnen. Hij doet dit om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte zoals je kan nalezen op zijn eigen blog. Natuurlijk is dit een van de vele vergelijkbare initiatieven zoals in Nederland bijvoorbeeld Alpe d'HuZes.

Wat het wel bijzonder maakt is dat hij zichzelf tot doel heeft gesteld om een halve ton op te halen en hier dan een beurs van te maken in de naam van zijn longdonor, een 19-jarige jongen.

Het uitlopen van een halve marathon is als je het zo leest echt een pittige uitdaging. Hij loopt een kwart mijl hard en dan wandelt hij weer een halve mijl. Dit alles natuurlijk omdat behalve een setje nieuwe longen hij onder de medicijnen zit om het afstoten van de longen te voorkomen. Erg bijzonder.

Zelf donor worden? Dan kan je jezelf registreren via JaofNee.nl. Vind je dat nog een stapje te ver gaan? Wordt dan bloeddonor! Opgeven daarvoor kan via de website van Sanquin.nl. Dit laatste hoeft geen probleem te zijn met hardlopen. Een volbloed donatie moet je wel een beetje slim plannen omdat je natuurlijk toch 10% van je rode bloed lichaampjes afgeeft en dat merk je wel qua capaciteit van zuurstof transport. Een plasmadonatie merk je eigenlijk nauwelijks iets van (weet ik uit eigen ervaring). Als tegen prestatie krijg je gratis een bloeddrukmeting en een meting van je Hb waarde ;p.

2 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal en natuurlijk geweldig. Bij de stichting Sport en Transplantatie sporten we samen met mensen die getransplanteerd zijn.(www.sportentransplantatie.nl) Allemaal bronnen van inspiratie om een positieve registratie te stimuleren. In Nederland hebben we een eigen held die een halve Triathlon (Iron Man) heeft gedaan.
    http://wduinisveld.wordpress.com/2011/06/09/sporten-met-een-donorhart-2/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb op zijn site gekeken. Is inderdaad inspirerend en 'minder amerikaans' en daardoor denk ik nog boeiender.

    BeantwoordenVerwijderen