zaterdag 17 maart 2012

Walk on Water

Vanmiddag een rondje gelopen met mijn smartphone voor de muziek. De route van GPS laat zien dat ik op water kan lopen;-)

Dat is natuurlijk onzin. Voor de kust van Ter Heijde is een kunstmatig schiereiland aangelegd. Een zogeheten zandmotor. Je ziet op Google Maps de eerste aanzet. Op de afbeelding hieronder zie je hoe de zandmotor er inmiddels uitziet;
Bron: http://www.kleinockenburgh.nl
Voor diegene die denkt ook een keer dit lusje te lopen: De buitenkant van de motor heeft lekker hard strand bij eb. De binnenkant is erg zacht zand heb ik gemerkt. Het was daarmee vanmiddag een pittig lusje daar op die zandmotor.

donderdag 15 maart 2012

Endurance een film over Haile Gebrselassie

De film over Hailes leven Endurance in 8 delen van youtube:
 Deel 1:

Deel 2:

Deel 3:

Deel 4:

Deel 5:

Deel 6:

Deel 7:

Deel 8:

Haile Gebrselassie revealed CNN

Op de dag dat Haile Gebrselassie bekent maakt dat hij niet meer naar de olympische spelen gaat hier een blog met de CCN documentaire 'Haile Gebrselassie Revealed'
Part 1: Haile en zijn rol in de maatschappij Part 2: Haile zijn achtergrond Part 3: Haile in de marathon van Berlijn 2007

dinsdag 13 maart 2012

Western State 100: een impressie

Kijk een halve marathon, of zelfs een hele, daar durf ik nog wel aan te beginnen. En als ik dan stinkend mijn best doe dan loop ik die halve binnen de anderhalf uur. Een hele? Net onder de drieënhalf.

Als je dan kijkt naar ultra runners die een loopje doen van 100 mijl, dus 160 kilometer en dat dan in een uurtje of 15 - 16! O ja, niet op een mooi glad asfalt parcourstje maar dat is waarschijnlijk een detail.
Onderstaande video geeft een aardige impressie van de Western State 100 en een paar van de toplopers.

Is de CPC langer dan 21.1 kilometer?

Een paar jaar geleden heb ik een post geschreven over het opmeten van de marathonafstand in Rotterdam. Daarbij werd gesteld dat een wegwedstrijd altijd iets langer is dan de officiële afstand. NU heb ik vandaag de moeite genomen om de CPC loop van afgelopen weekend in te voeren in Runkeeper die gebruik maakt van google maps.

Een nauwkeurige waarnemer zal zien dat ik de start denk ik een paar meter te ver richting kust heb gelegd en ook de finish was volgens mij verderop het fietspad langs het Malieveld. En toch komt Runkeeper nog uit op bijna 21 kilometer en ruim 400 meter. Natuurlijk moet je niet blind vertrouwen op deze technologie maar het zou leuk zijn om eens van de organisatie te horen hoe lang de CPC nou echt is volgens de officiële meting.

Twee, vorige jaar op een iets ander parcours, met GPS vastgelegde routes op Runkeeper komen uit op 21.04 en 21.11km maar dat is te verklaren doordat GPS rechte lijntjes trekt tussen de meetpunten en daarmee worden bochtige stukjes vaak iets korter. Pak maar eens een heel bochtig parcours in het bos waar mogelijk ook nog eens meetpunten uitvallen door afscherming door de bomen.

maandag 12 maart 2012

Hoofdprijs van olympische marathon voor jou?

Opmerkelijk nieuws; binnenkort wordt de trofee geveild van de eerste winnaar van een olympische marathon. Iets voor de marathonlopers die wel ambities hebben maar niet genoeg talent hebben om een gouden medaille te winnen.

The eerste olympische marathon van de moderne spelen werd in 1896 gewonnen door de Griek Spyros Louis. De prijs die hij kreeg na deze ongeveer 40k* lange marathon van Attica naar Athens was een zilvere beker. Deze wordt nu geveild en men verwacht dat ihj ongeveer $188,500 tot $251,300 opbrengt volgens Reuters.

De kleinzoon motiveert de veiling dat de beker niet verdeeld kan worden tussen zijn twee kinderen. Behalve de beker kreeg Spyros Louis jaren later nog een andere beloning. Het olympisch stadion van 2004 is naar hem vernoemd.

*) Wil je weten waarom dit ongeveer 40k was lees dan een van mijn eerste postjes op deze blog.

zondag 11 maart 2012

Zeer geslaagde CPC loop

Toptijden bij de toplopers, fantastisch weer en op een paar seconden na een evenaring van mijn eigen PR. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een hele mooie CPC was.

Kibet op de finish (Bron: ANP via de Gelderlander) 
Toplopers met toptijden
Ruim een week geleden blogde ik over de uitspraken van de toppers: Zowel Jonathan Maiyo en Geoffrey Kipsang spraken de ambitie uit voor een aanval op het wereldrecord. De winnaar werd Stephen Kibet in een tijd van 8.54 slechts 21 seconden boven het parkoersrecord dat Samuel Wanjiru in 2007 liep (toen een wereldrecord). Het wereldrecord staat met 58.23 op naam van Zersenay Tadese.

Beste Nederlander was Michel Butter, die met een persoonlijk record van 1.02.33 als dertiende finishte. Op dat moment liep ik nog ergens rond kilometer vijftien. Butter is met die tijd op schema voor Boston waar hij een startbewijs voor London wil halen.

Bij de dames ging debutante op de afstand Josephine Chepkoech met de eer strijken in een een tijd van 1.11.18.

Kijk onderaan de blog voor het verslag van NOS Studio Sport.

Fantastische omstandigheden
Iedereen die vandaag in de omgeving van Den Haag naar buiten heeft gekeken heeft het gezien: een stralende dag. Wel een windje maar nauwelijks het vermelden waard. Een tempatuurje waardoor lopen in korte broek en T-shirt of zelf top mogelijk was. Heerlijk! Dat in combinatie met het steeds snellere parcours,  lekker veel plubiek (ook daar helpt dit weer bij) en lekker de ruimte op het parcours. Ik kan niet anders zeggen dan dat het weer top georganiseerd was.

Na afloop: startvakken zijn al weg
Vooraf achter een nog leeg startvak
Mijn eigen CPC
Natuurlijk loop ik de CPC ingepast in mijn voorbereiding op een marathon dit voorjaar. Toch heb ik de laatste maanden wel bewust wat gesleuteld aan mijn snelheid. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Een samenvatting: 16 seconden afgesnoept van mijn 5km PR, 12 seconden winst op de 10km, een exacte evenaring van mijn PR op de 15km. Dit ging echt super. Jammer genoeg was de inhoud in combinatie met de snelheid net niet genoeg. Op de finish was ik een paar seconden langzamer dan 3 jaar geleden. Mijn mooiste moment was een paar honderd meter voor de finish. Vrouw en dochter langs de kant. Een high five met de kleine meid. Dat geeft echt een kick voor die laatste paar honderd meter.
De tijden zijn nog vanaf de eigen Polar hartslagmeter. De uitslag staat namelijk nog niet online. Wel even ander feitje: de formule HRmax = 220 - Leeftijd is natuurlijk een richtlijn om je HRmax te bepalen. Vandaag gemerkt dat ik die het raam uit kan gooien met een HRmax van 195 want ik ben echt geen 25 meer!

Op naar de voorjaarsmarathon. Dit keer geen Rotterdam. Later daarover meer.

vrijdag 9 maart 2012

Mooi plaatje #CPCloop

Nog iets meer dan 48 uur te gaan en met goede weersvooruitzichten zijn nu al mooie plaatjes te maken van de CPCloop.


woensdag 7 maart 2012

Ultra Trail Run voorbereiden?

Altijd al eens willen weten wat nodig is om een ultra run voor te bereiden? Bijvoorbeeld om de Western States 100 voor te bereiden? In ieder geval kost het heel veel trainingsuurtjes per week. Kijk ook eens naar alle materialen die nodig zijn voor een loopje. Ik vind vooral de hangmat aan het begin wel een goede suggestie ;p Met dank aan Paul voor de tip.

dinsdag 6 maart 2012

Ontwerp je eigen hardloopschoen!

Een nieuwtje uit de Nike keuken. Ten minste; voor mij is het nieuw. Je eigen hardloopschoen ontwerpen.

Ik weet al langer dat je bij Nike je eigen sneaker kan ontwerpen onder de naam NIKEiD. Ik heb nu een nieuwsbrief in mijn mailbox over NIKEiD Running. Das cool. In marketing jargon noem je dit 'mass customization' Hieronder krijg je een indruk hoe het werkt.

Nu nog de slag dat je de demping, je anti pronatie en dergelijke kan configureren ;-)

vrijdag 2 maart 2012

Verleg je grenzen: train samen

Is er een andere reden dan gezelligheid om samen te gaan trainen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek zou je dat wel kunnen vermoeden.

Ikzelf train meestal alleen. Niet zozeer omdat ik dat wil maar omdat dit zo uitkomt. Wat mij opvalt is dat die keren dat ik toch met iemand afspreek het altijd makkelijker lijkt te gaan. Ik dacht altijd dit te maken had met de afleiding die het biedt als je samen loopt. Je kletst een beetje. Of anders dat het te maken heeft met 'profileringsdrang', het compitatieve. Maar waarom zou het dan ook werken voor minder competatief ingestelde lopers? Nu blijkt dat dit gewoon biologie is. Dit vraagt misschien om een toelichting.

Bij het sporten komen endorfinen vrij. Dit lichaamseigen hormoon geeft je dat 'vreugde' gevoel a.k.a. runners high. Net als morfine helpt het ook om pijn te onderdrukken en dat is ook precies waarom moeder natuur ons met dat stofje heeft uitgerust en ook waarom het vrij komt bij inspanningen.

Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford (toch niet de minste) blijkt dat sporters die een individuele training erop hadden zitten minder goed tegen pijn kunnen dan sporters die een groepstraining hadden gehad. Een indicatie dat de groepssporters een hoger endorfine niveau hadden (Bron: BBC News 2009 en site Oxford University).

Behalve het positieve effect op sportprestatie is het vermoeden van dit effect ook verantwoordelijk is voor gemeenschappelijke activiteiten zoals bijvoorbeeld religiueze bijeenkomsten of het samen maken van muziek

-x-

Misschien dat ik een beetje doordraaf maar ik koppel het ook aan 'het gezamenlijke jagen om dieren uit te kunnen putten'. Dit zal ik toelichten. In het boek "Born to Run" waarover in laatst schreef (van Christopher McDougall met de NL titel "Geboren Renner") wordt beschreven dat we evolutionair ons tot hardlopers hebben ontwikkeld om op die manier wild te kunnen uitputten in de jacht. daar zijn we in staat om veel groter en vooral ook veel snellere dieren toch te verschalken. Simpel met ons duurvermogen. Dit lukt alleen als we in een groep samenwerken. En wanneer wil je samenwerken? Precies: Als het leuk is (endorfinen) en je een leuk resultaat te wachten staat (eten).

Ook al loop je nu dus niet meer samen om een antiloop uit te putten (of is het anti loop;p ), dit evolutionair in gesleten gedrag, heeft nog steeds zijn effect en daarom lopen we dus graag samen. Misschien moet de boektitel dan ook wel zijn Born to Run Together.

donderdag 1 maart 2012

City Pier City: Startnummer is binnen, vlaggen hangen, line up bekend

Wie deze dagen Den Haag binnenrijdt kan het niet ontgaan: De City-Pier-City loop komt eraan. Mooie gele banieren sieren de vlaggenmasten aan de invalswegen. Als deelnemer heb ik het startnummer binnen. De trainingen zitten erop. Komende week de afbouw naar de zondag toe. Goed uitgerust aan de start en dan op zondag: knallen. 

Het echte knallen is natuurlijk toevertrouwd aan de toplopers. Hoe ziet de line up (in popfestivaltermen) eruit voor deze CPC? De CPC-site meld het volgende; "Jonathan Maiyo (23), Geoffrey Kipsang (19), Kenneth Kipkemoi (27) en Leonard Langat (21) zijn de grote favorieten. De vier Keniaanse toppers hebben op de halve marathon een sterk persoonlijk record achter hun naam van binnen het uur."

Hopelijk weten ze elkaar op te jagen en het wereldrecord 'terug te halen' naar Den Haag vanuit Lisabon. De vraag is natuurlijk of dat een van de vier heren lukt. Jonathan Maiyo is met een PR van 59.08 de snelste van de vier en zou er altijd nog ruim een halve minuut hier vanaf moeten snoepen. Volgens mij is dat best fors. Natuurlijk is dan ook belangrijk of en hoe het windje waait hier in het Haagse. In onderstaande video spreekt Jonathan Maiyo de ambitie uit om onder de 59 minuten te lopen en dat ook het wereldrecord wel in de mogelijkheden ligt. Ik ben benieuwd. Jammer genoeg zal ik dat niet zien omdat dit ver, ver voor mij plaatsvindt.

Jonathan Maiyo from Like2Run on Vimeo.

Ook Geoffrey Kipsang spreekt in zijn video de ambitie uit om een aanval te doen op het wereldrecord. Grappig hij soms op welke tijden hij heeft gelopen in de 3 halve marathons die hij tot nu toe heeft gelopen. Iedere keer ruim een halve minuut sneller dan de keer daarvoor. Trek je die lijn voor volgende week door? Dan komt hij uit rond de 59 minuten. Toch vertelt hij doorleuk dat hij wel onder de 58:23 wil lopen. Het wereldrecord. Wordt spannend dus! Let ook eens op zijn uitspraken over het hazen op de marathon: 1) Als hij in Berlijn had doorgelopen had hij uit kunnen komen op 2:03 en 2) Hij gaat hazen in Rotterdam voor een wereldrecord! En dat voor iemand die drie jaar geleden pas begonnen is het hardlopen en het eigenlijk eerst niet leuk vond.
 
Geoffrey Kipsang from Like2Run on Vimeo.

Op mijn engelstalige blog (die duidelijk aandacht te kort komt) heb ik vorige week een review geschreven over deze snelle halve marathon. Speciaal voor internationale lopers. Waarom? Als je een marathon in het buitenland wil lopen kan je goed je licht opsteken op bijvoorbeeld MarathonGuide.com. Nu is dit natuurlijk maar een n=1 review. Misschien vind je het leuk om jouw reactie erbij te plaatsen. Ben je het met me eens of niet? Laat het weten! Ik denk dat meer reacties alleen maar een completer beeld kunnen neerzetten voor buitenlandse lopers die zich afvragen of het de moeite loont om in Den Haag te komen lopen.