maandag 28 mei 2012

Statistisch onderzocht: Een marathon lopen is NIET gevaarlijk

Onder de prikkelende titel "Is Marathon Running Bad for the Heart?" is een leuk artikel te lezen over de risico's die hardlopen, en in het bijzonder het lopen van marathons, zou hebben op het de gezondheid. En in het bijzonder het hart of de hartspier. Dit alles natuurlijk naar aanleiding van de regelmatige berichtgeving over sterfgevallen tijdens de marathon of bij duurlopers zoals Micah True.

Voordat ik de details bespreek eerst maar eens deze zeer prikkelde quote uit het artikel:

"The science suggests that, over all, distance running and racing are extremely unlikely to kill you — except when, in rare instances, they do." 
En daarmee is eigenlijk alles gezegd!

Het artikel haalt twee wetenschappelijke onderzoeken aan. In beide onderzoeken uit Amerika hebben wetenschappers voor marathons (het ene onderzoek) of voor marathons en halve marathons (het tweede onderzoek) geturfd hoeveel deelnemers tijdens of binnen 24 uur na deelname overleden.
Voor de mannen onders ons eerst maar het slechte nieuws: het overgrote deel was van het mannelijke geslacht. En nee, dit komt niet doordat er meer mannen meelopen. Helaas gaat het bij mannen over 0.75 sterfgevallen op 100.000 deelnemers en bij vrouwen maar over 0.41.
Ook een aardige conclusie: ondanks dat in de periode 2000 tot 2009 het aantal deelnemers van bijna 300.000 is toegenomen tot 475.000 zonder dat het sterftecijfer is veranderd. Dat terwijl er misschien met de toename van het aantal deelnemers ook 'minder getrainde'  deelnemers aan de start verschijnen. Aan de andere kant; een conclusie is ook dat het overlijden niet samen lijkt te hangen met het trainen en er altijd nog een onderliggende oorzaak is. Natuurlijk is het uiteindelijk wel de inspanning die de trigger is. Het is dan waarschijnlijk ook niet verrassend dat de meeste sterf gevallen in de laaste 3 mijl (bij de halve marathon) of de laatste 6 mijl (in de marathon).

Het onderzoek heeft niet gekeken naar de positieve effecten van het trainen op de overal gezondheid van lopers. Bij een couch potato zullen aderen eerder dichtslibben en dan is het risico op hartklachten natuurlijk alleen maar groter.

Verder hebben we het dan natuurlijk nog niet over het positieve effect van het plezier dat je aan lopen kan beleven, het zelfvertrouwen dat het je kan geven als je een prestatie neerzet en hoe dat weer positief kan doorwerken in je overal 'well being'. Ik schreef eerder immers al dat lopers langer leven.

zaterdag 19 mei 2012

'Als ik stop met rennen, ben ik dood'

'Als ik stop met rennen, ben ik dood' het zijn deze woorden die ik vorige week al schreef in het artikel over de man van 101 jaar oud die de marathon van London uitliep. Vandaag in het NOS journaal een rapportage over Fauja Singh omdat deze 101-jarige ook meeloopt in de estafette die de olympische vlam door Groot Brittanniƫ draagt. Hij mag een van de laatste etappes lopen vlak bij het Olympische stadion.

vrijdag 18 mei 2012

Oefeningen voor kracht

Onderstaande video toont 10 verschillende oefeningen die je zou kunnen typeren als krachttraining voor lopers. us niet bedoeld om veel spiermassa op te bouwen om op te vallen bij een bepaald soort publiek op het strand (met een voorliefde voor Gorrila Wear). Het moeten dus oefeningen zijn waardoor je sneller loopt of minder gevoelig voor blessures. Er zitten er een aantal bij die zich perfect lenen om binnenskamers te doen. Desnoods voor de TV als het buiten een keer stormt, hagelt of regent en je geen zin hebt om naar buiten te gaan (kan ik me niet voorstellen).


woensdag 16 mei 2012

Boek over de dood van Wanjiru

Een jaar na de dood van Wanjiru Frits Conijn probeert een nieuw licht te werpen op de dood van de olympisch kampioen. Wanjiru overleed door verwondingen aan zijn hoofd na een val (of sprong?) van een balkon in zijn woning in Kenia.

In het voorwoord schrijft Jos Hermens "Ik kende Wanjiru alleen als die altijd vriendelijk lachende jongen. Dankzij dit boek snap ik de tragiek die achter zijn onbezorgde gezicht schuilging."

Sammy Wanjiru werd bekend door topprestaties in verschillende marathons en natuurlijk het wereld record op de halve marathon in Den Haag tijdens de City Pier City. Zijn beste prestaties was natuurlijk de gouden medaille tijdens de olympische spelen van Being.

Conijn had toegang tot Wanjiru’s inner circle schijnt bewijs te hebben gevonden voor een cover-up.

Het boek is gepubliceerd op de eerste verjaardag van Wanjiru’s overlijden.

In onderstaande video nog wat highlights uit zijn carierre en verder naar beneden een interview met de journalist. Wil je het eerste hoofdstuk lezen? Dat kan op hardlopen.nl.

Wil je meer lezen dan kan je het boek bestellen via Cosmox zonder verzendkosten.

 


101 jaar en nog een marathon lopen?

In London heeft een 101-jarige de marathon uitgelopen in 7 uur en 49 minuten. Om eerlijk te zijn kan je je afvragen of dit nog hardlopen of zelfs joggen mag heten maar laten we wel wezen. Er zijn genoeg mensen die zelfs gewoon wandelend de afstand niet uitlopen dus petje, of tulband, af voor deze prestatie.

Blijkbaar vindt meneer Singh zelf ook dat zijn snelheid wel iets omhoog mag want hij stopt met het lopen van marathons om zich toe te leggen op korte afstanden. Sneller!

Mocht je zijn lifestyle willen kopieren in de hoop dat je dan ook op 101ste nog een marathon kan lopen? Thee, blijf gelukkig, 16 km joggen of lopen per dag en een simpel vegatarisch dieet.

Twee leuke uitspraken: "The day I stop running, my body will stop altogether and that will be the end of me.” en over de marathon "The first 20 miles are not difficult. As for last six miles, I run while talking to God.”

lees meer of bekijk de onderstaande video:

zaterdag 12 mei 2012

CoD bekend Micah True

resources2.news.com.au
Micah True, bekend als Caballo Blanco, kwam om tijdens een training in maart in New Mexico (zie eerder post over de tarahumara ambassadeur. Doodsoorzaak was 'idiopathic cardiomyopathy, or heart disease with an unknown cause' aldus de Medical Investigator (source running.competitor.com).

Aangezien mij dit niet zo veel zegt heb ik een beetje rond gesnuffeld. Dan vind je dat cardiomyopathy meerdere oorzaken kan hebben en als de oorzaak dan onbekend is noemen ze het 'idiopathic cardiomyopathy'.

Wat is cardiomyopathy? Cardiomyopathy is ziekte aan de hartspier (myocardium), "in which the muscle is abnormally enlarged, thickened, and/or stiffened. The weakened heart muscle loses the ability to pump blood effectively, resulting in irregular heartbeats (arrhythmias) and possibly even heart failure".
Dit 'enlarged' triggerde mij om door te lezen om te kijken of ook duursport daarbij als oorzaak wordt genoemd maar dat is gelukking niet het geval. Lijkt me dat dit anders ook wel vermeld was door de medical investigator. Meer over cardiomyopathy in deze medial dictionary of lees op de site van de hartstichting.

zaterdag 5 mei 2012

Lopers leven langer!

bron: http://www.vagabondish.com/running-cultures/   
Een wetenschappelijk onderzoek heeft het nu echt aangetoond: lopers leven langer! In een uitgebreid onderzoek (2.000 lopers en 20.000 non joggers en begonnen in 1976) ligt het sterfte cijfer bij lopers lager dan bij niet lopers. Deze resultaten vertalen zich naar 5,6 jaar levensverwachting extra voor dames en 6,2 voor heren (kunnen de heren de achterstand een beetje in lopen op de dames).

De beste resultaten worden behaald met een inspanning tussen 1 en 2,5 uur per week. Dit dan met een inspanningsniveau waarbij je enigzins buiten adem bent.

Het onderzoek is gedaan in Denemarken door Peter Schnohr, chief cardiologist of the Copenhagen City Heart Study. "We can say with certainty that regular jogging increases longevity. The good news is that you don't actually need to do that much to reap the benefits,"

De bevindingen zijn vandaag gepresenteerd op een European Society of Cardiology bijeenkomst in Dublin. Je kan de press release hier nalezen op de site van deze bijeenkomst.

Op die site kan je ook een interview beluisteren met Peter Schnohr.

Op dezelfde site ook een interview met experts over "Sudden cardiac death in sports". Bijna actueel na het overlijden van die jongen in Rotterdam of die dame in Londen bij de afgelopen marathons. Het interview is met Mats Borjesson, a specialist cardiologist in screening, en Nicole Panhuyzen-Goedkoop, een sport cardioloog. Vaak is er een onderliggende hartziekte die bij de sporter niet bekend is. Vandaar een pleidooi voor regelmatig screenen.