vrijdag 31 augustus 2012

Nike+ Training gaat een stapje verder

In een nieuwsbrief van Nike staat een advertentie voor de Nike LUNARTr1+ iD. De afbeelding erbij suggereert dat je met deze schoen en de ingebouwde sensoren je loopprofiel zou kunnen vaststellen.

Los daarvan is dit net als veel andere schoenen van Nike een schoen die je kan customizen.

Ik wilde echter meer weten over de technologie maar doorklikken op deze mail leverde een niet werkende link op. Beetje knullig van zo'n groot merk.

Rondsnuffelend op de site kwam ik wel onderstaande video's tegen.

Deze gaat over de gebruikte dynamic suport system en is al een paar jaar oud. Met de trend van natural running zou je bijna kunnen denken dat dit al achterhaald is:



En dan deze over de LUNARTR1:



Ik krijg de indruk dat de schoen hiermee alleen de intensiteit van de trianing vastlegt en niet zozeer of je meer over de binnenkant afwikkeld. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat dit ook nog geen specifieke loopschoen is. Dat zou helemaal super zijn zodat je uitgebreid kan analyseren hoe je loopprofiel is. Ga je bijvoorbeeld als je moe bent anders lopen?

En als je dan nog een inkijkje wilt in de innovatie van Nike en Nike+ dan is deze presentatie ook leuk om te bekijken:



Zouden ze bij Nike gekeken hebben naar de product introducties van Apple?

maandag 27 augustus 2012

Tumult in New York door besluit organisatie Ney York Marathon

De organisatie van New York Marathon heeft besloten om niet langer meer de tassen van deelnemers van de start naar de finish te vervoeren. Volgens de New York Times heeft dit nogal wat tumult veroorzaakt onder lopers.

bron: www.sportstoursinternational.co.uk
Aanleiding voor deze verandering was dat het oppikken van de bagage na de finish de grootste bottleneck en daarmee de meest gehoorde klacht was van lopers.
Het idee is nu om poncho's uit te delen zoldat lopers niet hoeven af te koelen en om belkiosken neer te zetten zodat ze daar contact kunnen leggen met familie.

Hoewel enkele lopers het initiatief ondersteunen zijn er vooral veel negatieve reacties zoals bijvoorbeeld:
“You’re seriously going to leave me in Midtown after racing 26 miles with no phone, no change of shoes and socks, no change of clothes, no money, no MetroCard, no train ticket, no ID?” Christopher Donnelly of Maplewood, N.J., wrote on the Web site Change.org, where an online petition was posted. “Sounds reckless, ill considered, and irresponsible on the part of N.Y.R.R.”


Beroepsmatig is dit ook een leuk voorval voor ondergetekende. Hoe om te gaan met klantfeedback? Blijkbaar is bij de organisatie wel duidelijk geweest dat het oppikken van de bagage een bottleneck is maar is niet goed doorgevraagd of odnerzocht wat daarbij dan precies het probleem was of hoe dit voor lopers wel acceptable gemaakt had kunnen worden.

Zo kan vooraf de verwachting gemanaged worden: "Ja, we weten dat het oppikken van de bagae een crime is maar het alternatief is dat u zelf moet zorgen voor het transport..." Ook kan je natuurlijk kijken of door een andere opzet het proces meer gestroomlijnd kan worden. In een meest ideale oplossing zou je bijna de tas klaar kunnen zetten op het moment dat de loepr over de finish komt. Je weeet immers na een halve marathon al behoordlijk goed wie na 3 uur, 3:30, 4 uur etc binnenkomt en daarop zou je kunnen sorteren. Maar ja dat is of het bagesorteersysteem van Schiphol verplaatsen naar Central Park of heeeeel veeeel extra vrijwilligers recruteren.


zaterdag 25 augustus 2012

Hardlopen door de geschiedenis van de Slag om Arnhem

English post available on RunningDutch.

September staat voor de deur. Voor mij is dit de maand van alle activiteiten rond de Slag om Arnhem. Dit begint met de Airborne Wandeltocht op de eerste zaterdag van de maand.
Jammer genoeg mag je op die dag niet hardlopend deelnemen wat ook niet echt zou lukken met 30.000+ deelnemers op de route van 10, 15, 25 en 40 kilometer. Toch loop ik nog regelmatig hard in die omgeving waar ik oorspronkelijk vandaan kom.

Er is slechts 1 keer een sponsorloop georganiseerd om geld op te halen voor veteranen. Daarbij is meegelopen met lopers die in estafettevorm terugkwamen van de London Marathon. De laatste etappe was van Arnhem naar Oosterbeek onder de noemer Airborne Run. Ik heb het T-shirt nog steeds (zie foto) want dit was mijn eerste loopje en de start van mijn 'loopcarriere'.

Nu heb ik op Runkeeper een route aangemaakt onder de naam 'Battlefield Run: Oosterbeek / Arnhem 1944'. Ook heb ik dezelfde route beschikbaar via MapMyRun (daar kan je ook gelijk een gedetailleerde routebeschrijving uitdraaien). Het is een route geworden van ruim 30 kilometer dus een perfecte duurloop in voorbereiding van een najaarsmarathon. De route gaat overwegend over fietspaden of rustige wegen. Slechts een paar stukken zijn onverhard. Wel zit er hier en daar behoorlijk wat hoogte verschil in dus verkijk je daar niet op!

Dus voor iedereen die een keer in een andere omgeving wil trainen kan deze route als inspiratie dienen. Ik begrijp dat gelijk een 30+ misschien voor een aantal mensen wat ambitieus is dus kan je natuurlijk afsteken. Hieronder zal ik de route beschrijven en plaatsen in de historische context. Ook zal ik aangeven waar je kan afsteken om de route in te korten. Veel loopplezier!


Find more Run in Arnhem, Netherlands
Heb je zin om een keer hier met mij deze route of een andere route te lopen? Laat het weten via een reactie en we spreken wat af!

Over de Slag om Arnhem

Hier heel kort de historische context. In een poging snel door te stoten naar Noord Duitsland aan het einde van de Tweede Wereld Oorlog werd operatie Market Garden opgezet. Over een route vanaf de Belgische
grens tot aan Arnhem werden parachutisten gedropt om de bruggen over de rivieren en kanalen in handen te krijgen.
De drop- en landingszones in het oorspronkelijke plan
(bron: pegasusarchives.org)

Zo ook bij Arnhem. De dropzone's lagen vrij ver van de brug ten westen van Oosterbeek.

Een deel van de Engelse luchtlandingstroepen slaagde erin de brug te bereiken. Het overgrote deel werd tegen gehouden door onverwacht sterke tegenstand van rond Arnhem gelegerde SS-troepen. Een groot deel van de gevechten heeft zich dan ook in Oosterbeek voltrokken.

Ook Driel werd strijdtoneel toen daar uiteindelijk de Poolse troepen landen die in Engeland vertraagd waren door de mist en ze niet meer konden landen op de oorspronkelijk geplande dropzones.
De routes naar de brug, Leopard, Tiger en Lion
Mijn looproute voert je langs dropzone, het Airborne Museum, door Oosterbeek en langs de route naar de brug in Arnhem. Ook kom je uiteindelijk op de oorlogsbegraafplaats.

Wil je vooraf meer leren over de slag dan kan je natuurlijk terecht op Wikipedia, de uitgebreide site MarketGarden.com of voor het lopen het Airborne Museum bezoeken. Op die manier geef je het lopen in deze zeer mooie omgeving (ik ben niet objectief maar het is echt mooi;p) een extra dimensie.

 

De route

Ik heb gekozen voor een start bij Hotel West End langs de Amsterdamse weg. Deze weg was de route naar Arnhem vanaf de landingsterreinen op de Ginkelse Heide. Deze noordelijke route heette de Leopard Route. Bij het hotel is een parkeerplaats. Mocht daar geen plaats zijn rijdt dan even door het sportpark Papendal op daar zijn ook nog parkeerterreinen. 

Je start langs de Amsterdamse weg in westelijke richting. Blijf op het fietspad aan de zuidkant van de weg (linkerkant). 
Na 1 kilometer sla je linksaf de Wolfhezerweg op. Het duurt niet lang of je ziet een eerste 'monument' in de vorm van een gigantische afbeelding van een 'Glider', de grote zweefvliegtuigen die gebruikt werden om zwaarder materieel in te vliegen en die hier links van de weg zijn geland. 
Vervolg de weg totdat je bij het spoor komt. Sla direct over het spoor rechtsaf en volg het fietspad langs het spoor.

Zodra links van de weg (iets meer dan een kilometer nadat je het fietspad bent opgegaan) het bos plaats maakt voor open velden kan je oversteken en het pad in lopen dat op de grens van bos en veld naar het zuiden loopt.

Het pad maakt een knik naar rechts. Je loopt nu over de landingsterrein waar ook Gliders zijn geland. Vergelijk de uitsnede van de route met satelietafbeelding maar eens met de archieffoto.
Route uitsnede

Archieffoto
Volg het pad. Het maakt weer een knik, nu naar links en dan volgt een haakse bocht naar rechts. Even later kan je linksaf, tussen de golfbanen door naar een sportpark. Je loopt hier langsop. Bij het clubhuis van de golfbaan linksaf tussen het sportveld en de parkeerplaats en rechtdoor de Ginkelseweg in. Je hebt nu ~ 7Km erop zitten.

Je hebt nu meerdere langsdingsterreinen gezien. Vanaf deze omgeving vertrok het 2nd battalion naar de brug via de zuidelijke 'Lion' route. Deze wordt nu voor een deel gevolgd (voor zover de veranderde situatie dit toe laat).

Loop de Ginkelseweg uit totdat je op de Bennekomseweg uitkomt.

Neem het fietspad rechtsaf en loop dit uit tot de grote weg (Utrechtseweg). Steek over en ga op het fietspad linksaf richting de brug van de snelweg.

Alternatief is om even rechtsaf )nog geen 100 meter' de Bennekomse weg op te lopen totdat je na enkele tientallen meters links het Airborne Monument ziet van Heelsum. Vervolg daarna je route via de Utrechtseweg.

Zodra je onder de brug door bent neem je de eerste afslag rechtsaf (Doorwertsestraat). Op de T-splisting sla je linksaf (nog steeds Doorwertsestraat). Na ~100 meter sla je rechtsaf (Roggekamp) voor de eerste echt klim en afdaling in de route. Na het tunneltje onder de weg door sla je linksaf en dan is het lange tijd 'immer gerade aus'.

Je loopt achtereenvolgens over de Roggekamp, steek de kruising over en volg de W.A. Scholtenlaan door bos, langs een sportpark en door Doorwerth. Net buiten Doorwerth gaat deze weg over gaat in de Oude Oosterbeekseweg (hier is de weg even opgedeeld in twee smalle rijstoken met een groenstrook in het midden).


Ook deze blijf je volgen voor een lekkere afdaling. Bij de voorrangsweg houd je rechtsaan. Dit is nog steeds de  Oude Oosterbeekseweg. Rechts krijg je een zijweg en een restaurant (de Valkenier) en voor je doemt een volgende klim op. Zet je schrap want je mag inderdaad rechtdoor. Na een bocht naar links kom je op een kruising en sla je rechtsaf het fietspad op.

Na enkele tientallen meters ga je rechtsaf het terrein van de Westerbouwing op. Loop door tot aan het restaurant zodat je van het uitzicht kan genieten. Het uitzicht is niet alleen mooi. In september '44 was dit terrein na een paar dagen veroverd door de Duitsers die daarmee de Rijn overzagen en voorkwamen dat de Polen, die bij Driel aan de overkant waren geland de Rijn konden oversteken via het Drielseveer dat je aan de voet van de heuvel kan zien.

Je gaat weer terug naar de weg en slaat rechtsaf om de heuvel af te lopen naar de kruising. Steek over en ga rechtdoor. Na 50 meter sla je linksaf het pad in met links de weiden en rechts bouwland. Na opnieuw zo'n 50 meter krijg je bos aan je linkerhand. Hier zijn in het bos nog de schuttersputten te herkennen die de Engelse soldaten hier groeven om stand te houden tegen de Duitsers. Volg het pad zodat je het bouwland rechts houd en buig rechtsaf zodra dit kan. Volgt dit pad totdat je op asfalt komt. Ga hier linksaf over de Hemelseberg. Aan het eind op de T-splitsing linksaf verder omhoog de Hoofdlaan op.

Loop deze uit tot de grote weg (Utrechtseweg) en dan rechtsaf. Even later krijg je rechts het Airborne Museum. Tijdens de oorlog was dit het hoofdkwartier van de luchtlandingstroepen. Loop om het Museum heen en terug naar de weg. Deze weg was de middelste route naar de brug genaamd 'Tiger'.

Tegenover het museum zie je 'de Naald' het Airborne Monument waarvoor in september 1945, een jaar na de slag al de eerste steen werd gelegd in de aanwezigheid van veel Airborne Soldaten die in Oosterbeek waren voor een analyse en het opnemen van de film Theirs Is The Glory. Een film over de slag gefilmd met soldaten en burgers die het zelf mee hebben gemaakt en gefilm in de ruines van Oosterbeek.

Vervolg de Utrechtsweg tot aan een kruising met stoplichten. Van deze kruising is een schilderij gemaakt met de situatie in 1944. Het huis links op het schilderij is tot de dag van vandaag terug te herkennen. in de tuin van het huis op de andere hoek (net niet zichtbaar op het schilderij) genaamd Quatre Bras staat een monumentje voor de troepen die deze regio van de zo geheten perimeter verdedigde, de 21ste Onafhankelijke Parachutisten Compagnie.
Je bent hier op ruim 15kilometer. Is dit genoeg? Dan ga je hier richting het noorden de Stationsweg op, dan ben je na ongeveer 3 kilometer weer terug bij het startpunt.

Het huis rechts is vervangen door het huidige restaurant Schoonoord. De pelgrimsplek waar alle veteranen, of inmiddels hun kinderen en kleinkinderen hun biertje halen in september. Sla hier rechtsaf en na 100 meter linksaf de Paasberg op. Tijdens de gevechten was dit de grens van de Perimeter. Rechts Engels, links Duits. In de tuin van nummer 17 staat opnieuw een klein monumentje in de vorm van een herinneringsvaas. In een kleine kelder zaten tijdens de gevechten 13 burgers (onder wie kinderen) terwijl boven hun hoofd de Engelsen vochten.

Loop de Paasberg uit rechtdoor de Jagerskamp op de heuvel af. Loop onderaan de bult min of meer rechtdoor via de Weverstraat verder de heuvel af. Sla dan op de kruising linksaf maar houd gelijk weer rechtsaan en vervolg je afdaling via de Weverstraat. Ook in dit gebied is hard gevochten zoals uit de foto blijkt.

Onderaan de Weverstraat zie je rechts de Oude Kerk met rechts daar van een huis dat in die tijd diende als veldhospitaal. De bewoonster Kate ter Horst kreeg de bijnaam 'Angel of Arnhem'. In de film een 'Brug te Ver' werd haar rol vertolkt door Liv Ullmann.

Wij slaan echter linksaf via de Lion Route verder naar Arnhem. We lopen nu min of meer rechtstreeks naar de brug door zo veel mogelijk langs de uiterwaarden onze weg te vervolgen. Onder de spoorbrug door waar de Benedendorpsweg over gaat in de Klingelbeekseweg. De spoorbrug rechts werd door de Duitsers opgeblazen. Na 1,5km gaat deze weg over in de Hulkesteinseweg. Sla aan het eind hiervan rechtsaf en houd even later rechts aan om verder te gaan via 'Onderlangs'. Vlak voor de nieuwe brug heb je de mogelijkheid om op de kade te komen. Je hebt nu 21km erop zitten. Loop via de kade naar de beroemde boogbrug.

Vlak voor de brug sla je linksaf naar de Berenkuil en 'verkeersplein' van fietspaden. Hier staat het Arnhemse Airborne monument. Dit is een van de pilaren van het Paleis van Justitie dat in de oorlog werd vernield. Je hebt nu ruim een halve marathon achter je gelaten.

Vanuit de Berenkuil loop je langs het park dat het centrum van de stad omsluit over de Velperbinnensingel en Jansbinnensingel naar het Willemsplein en het station van Arnhem. Daar vervolg je de route via de Utrechtsestraat.
Mogelijk dat je nog gebouwen herkent van de zwart wit foto hiernaast. Via deze route probeerden de troepen vnauit Oosterbeek door te breken naar de troepen die wel bij de brug waren gekomen.

Na een meter of 400 - 500 heb je aan de rechterkant het voormalige Sint Elizabethgasthuis, tijdens de slag zijn hier veel gewonden naar toegevoerd waar ze verplaagd werden door Engelse en Nederlandse artsen en verplegend personeel. Hoewel het gebouw nu woningen bevat, is het aan de buitenkant nauwelijks veranderd.

Direct na het 'ziekenhuis'sla je rechtsaf de wijk Lombok in. Deze straat heet de Zwarteweg. Op nummer 14 heeft de Britse generaal Urquhart zich enige tijd verborgen gehouden toen hij in een poging in contact te komen met de troepen in Arnhem zich moest verbergen voor de Duitsers. In de film "Een brug te ver" is dit zien waar Sean Connery als Urquhart vanuit het huis een Duitser neerschiet (gefilmd in Deventer).

Loop de straat uit tot een het spoor en sla linksaf langs het spoor, rechtsaf de brug over en gelijk over de brug weer links.
Als de weg naar rechtsbuigt, van het spoor af, kan je linksaf de Diependaalsweg in. Deze loop je af totdat je onderaan de helling linksaf onder het spoor door kan. Ga daarna gelijk weer rechts de bult op langs het spoor.
Bovenaan deze pittige klim ga je de brug weer over, over het spoor en direct linksaf over het zandpad langs het spoor. Zodra je hier op een verharde weg uitkomt zie je gelijk links de Airborne Begraafplaats. Daarliggen de Britse en Poolse militairen (voor meer over de Poolse bijdrage verwijs ik graag naar Polen in Beeld). begraven die tijdens de slag sneuvelde. Daarnaast liggen er nog militairen die sneuvelde in april 1945 bij de definitieve bevrijding.
Je vervolgt de route langs het spoor.
Bij een brug aan je linkerhand bij station Oosterbeek ga je rechtsaf de Dreijenseweg op. Ook hier is in september hard gevochten door troepen die via de noordelijke route probeerde Arnhem te bereiken maar hier moesten afbuigen naar Oosterbeek om zich daar te voegen bij de andere para's.

Loop de Dreijenseweg af tot vlak voor de grote kruising met verkeerslichten, een pizzarestaurant en benzinestation. Ga de weg in links naast het pizzarestaurant, de sportlaan. Je loopt nu de terreinen op van de Johannahoeve. Hier landde op 19 september Gliders met Poolse troepen te midden van hevige gevechten tussen de Britten en Duitsers. Op de eerste kruising sla je rechtsaf de bult op. Bovenaan de bult loopt deze weg dood op de doorgaande weg. Sla hier linksaf het fietspad op en loop de laatste paar honderd meter terug naar je startpunt.

Hopelijk heb je 'genoten' van de loop, de omgeving en de bijzondere geschiedenis van dit gebied.

woensdag 22 augustus 2012

Skins: echt vernieuwend of gewoon goede marketing?

Voor mij een nieuw merk in de wereld van 'spulleboel' voor de hardloper: Skins. Na de compressiekousen  is er nu compressiekleding voor het hele lichaam. Hoewel nog steeds geen verklaring is voor de echte werking van de compressiekleding nu dus ook voor de rest van het lichaam.

In the flyer worden een aantal aspecten benoemt die de kleding van Skins (zou) typeren:

  • Compression: met als pluspunten een verbeterde doorbloeding en verbeterde afvoer van afvalstoffen;
  • Pasvorm op basis van BMI: refereert naar onderstaande afbeelding met maattabel waarin niet alleen lengte is opgenomen maar ook gewicht en bij dames ook nog het postuur;
  • SkinMuscle+: Wat ze hiermee bedoelen is volgens mij dat ze extra compressie toepassen op en rond bepaalde spiergroepen wat mij opzich voor de hand lijkt te liggen;
  • Skindry: Is volgens mij niets meer en minder dan wat al het functionele ondergoed beweerd;
  • Skintemp: optimale lichaamstemperatuur bij warm en koud weer lijkt ook een reguliere functie van functioneel ondergoed;
  • SkinUVblock: OK dat is een nieuwe maar je kan je afvragen of ook andere kleding niet afdoende het zonlicht, en daarmee UV straling, afvangt.
Maattabel van een bepaalde running tight van de  Skinssite.
Damesvormen volgens Skins
Wat wel aardig om te constateren is dat als je gaat kijken welke categorie mannenkleding er is je uitkomt op:
  • Active for all sports
  • for Cycling (de Raboploeg schijnt het te gebruiken maar waarschijnlijk nog niet in de Tour;p)
  • for Triathlon
  • for Golf
  • for Snow
  • for Recovery
Als lopers mogen we het dan doen met 'all sports' of Triathlon.

Samenvattend vind ik hun marketing wel goed in elkaar zitten maar ik vraag me af of ze zoveel meer bieden als een goede top van Falke of Adidas. Ik zelf heb al langere tijd bijvoorbeeld een (zeer) nauwsluitende top van Adidas Fusion (met de sensoren voor Polar Hart Rate Monitor) en die heeft veel van de bovenstaande eigenschappen. En eerlijk is eerlijk, de prijs is best stevig (bv 90 euro voor een top met korte mouwen...

Afijn ervaringen dus welkom!

dinsdag 21 augustus 2012

Meedoen is belangrijker: Samia Yusuf Omar

Samia Yusuf Omar in 2008
bron: Volkskrant
Ongeveer een maandje geleden schreef ik over een athleet van Zuid Soedan die meedeed in London onder de Olympische vlag. Conclusie: meedoen is belangrijker dan winnen.

Vandaag een nieuwsbericht dat deze slogan nog eens heel duidelijk maakt. De Somalische loopster Samia Yusuf Omar is waarschijnlijk omgekomen bij een poging Europa te bereiken.

Wie was Samia Yusuf Omar?

Samia Yusuf Omar kreeg bekendheid toen ze vier jaar geleden, als 17 jarige, meedeed aan de spelen in Beijing op de 200 meter. In het startveld liep ze in de kwalificatie tussen al het geweld van 23 seconden en een beetje een tijd van 32:16. De race is nog terug te zien op YouTube:



Wat is er gebeurd?

Haar deelname was bedoeld als inspiratie voor landgenoten uit het door oorlog verscheurde land. Haar ambitie was om zich voor te bereiden op London, het liefst onder begeleiding van een professionele coach. Hoewel uit de berichtgeving niet precies duidelijk is waar en wanneer is duidelijk dat ze Somalie is ontvlucht voor die ambitie. Niet in de laatste plaats omdat ze als jonge vrouw met een dergelijke ambities niet in het straatje pasten millitante krachten in het land.

Volgens een Poolse krant verkocht haar moeder (haar vader was vermoord in de onrusten die Somalie tijsterden)  een deel van hun grond om de reis naar Europa te betalen. In april was zij een van de annonieme vluchtelingen in een boot uit Libie op weg naar Europa. Het bootje zonk en daarmee eindigd niet alleen een Olympische droom maar ook het leven van een ambitieuze vrouw die met sport wilde inspireren. 

maandag 20 augustus 2012

Hardlopen bij hitte 2

TIP van dehardloper:
De belangrijkste tips voor het lopen op hoogte:
  • Loop 's ochtends of 's avonds als het koeler is;
  • Neem gas terug
  • Draag goed ventilerende kleding
  • Gebruik water als extra koeling als 'extra zweet'
  • Drink koel water
andere tips
Met het weer van de afgelopen dagen even hernieuwd onder de aandacht gebracht een eerdere post over hardlopen bij hitte.

Sinds ik dit artikel schreef is er eigenlijk niet zo veel veranderd dus blijven de tips overeind staan die ik voor het gemak hiernaaast maar heb samengevat.

Belangrijkste verandering is misschien dat de functionele kleding nog beter is geworden waardoor je nu meer keus hebt in outfits om aan te doen met deze hitte.



Als altijd blijft natuurlijk het adagium: Luister goed naar je lichaam en ga niet koste wat kost door... 

Ook op Runnersweb een aardig artikel met een link naar een PDF van een artikel dat eerder in het magazine verscheen.

zaterdag 18 augustus 2012

Lopen en trainen op hoogte

TIP van dehardloper:
De belangrijskte tips voor het lopen op hoogte:
  • Zorg voor voldoende ijzer inname;
  • Eet meer
  • Drink meer
  • Slaap meer
andere tips
Eigenlijk is dit een artikel voor aan het begin van de zomervakantie alsiedereen nog op weg moet naar de Alpen, Tatra of andere hoge plaatsen die als vakantiebestemming kunnen dienen. Hier enkele feitjes over het trainen/lopen op hoogte.
  • Door de ijlere lucht gaat je lichaam meer van het hormoon EPO aanmaken (op een natuurlijke wijze wel te verstaan) waardoor je productie van rode bloedlichaampjes toeneemt. Voedingsmiddelen waaruit ijzer goed wordt opgenomen zijn vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten, citrusvruchten;
  • Door de extra rode bloedlichaampjes kan je bloed meer zuurstof vervoeren waardoor je ook op hoogte dezelfde prestatie kan leveren of, terug op zeeniveau, een iets betere prestatie dan gemiddeld;
  • 3 of 4 dagen zijn nodig om de extra productie van rode bloedcellen op stoom te krijgen;
  • Niet eerder dan na een dag of 10 zit je op een niveau waardoor je bijvoorbeeld in staat bent een wedstrijd te lopen omdat dan je al enigszins gewend bent aan de hoogte en de extra inspanning/stress die je lichaam moet verduren voor de aanpassing al weer wat aan het afnemen is;
  • Deze extra 'stress' op je lichaam treed typisch op in een tijdbestek van 48 uur tot 7 dagen na het arriveren op hoogte;
  • Na ~ 30 dagen bereik je het plafond van extra bloedlichaampjes dat hoort bij de hoogte waarop je verblijft. Het nuttige effect van de extra transport capaciteit blijft natuurlijk maar wordt niet meer groter. 
Giewont in de Poolse Tatra
Kan je je voorbereiden op het verblijf op hoogte?

Dat kan door enkele tips in acht te nemen:
  1. Zorg voor extra intake van ijzer: Dit is een elementaire bouwstof die nodig is voor het maken van rode bloedlichaampjes;
  2. Zorg voor extra anti oxidanten: Door de extra zuurstof schuld zullen bij het sporten meer vrije radicalen ontstaan. Anti oxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine C maar zitten ook in groene thee;
  3. Eet voldoende!: Door de hoogte verminderd je eetlust terwijl je lichaam wel meer energie verbrand. Goed om af te vallen minder goed voor je prestaties.
Nu de tips voor je training;
  1. Pas je tempo aan: Probeer niet op je gebruikelijk tempo te lopen maar let op je gevoel en hartslag niet op de tijd per kilometer of andere indicatoren van de snelheid. Dit geldt voor je alles: inlooptempo, je herstelloopjes, je LSD en tempo loopjes;
  2. Bij intervaltraining: Verleng de herstelperioden die je gebruikelijk zou hanteren. Waar je normaal op zeeniveau voor 2 minuten interval een minuut rust zou nemen kan je dit nu gerust omdraaien;
  3. Zorg voor extra slaap: op die manier kan je lichaam beter herstellenen krijgt het meer tijd om rustig te acclimatiseren;
  4. Drink extra: Door het snellere en oppervlakkigere ademen verlies je meer vocht met ademen. Bovendien is lucht op hoogte vaak droger. Dit alles zorgt ervoor dat je sneller vochtverliest wat je uiteraard moet aanvullen!
Dit artikel is een samenvatting van een artikel op running competitor.

vrijdag 17 augustus 2012

Pacecharts: in voorbereiding op de najaarsmarathon

De vakantie loopt ten eind en het hardlopen staat, bij mij ten minste, in het teken van de najaarsmarathon. Welke, wanneer en waar weet ik nog niet maar dat, als het parcours en het weer het toelaat, ik toch nog een keer onder de 3:30 wil staat voor mij vast.

Ik kwam deze handige site tegen met allemaal tussentijden uitgaande van een vlakke race met een bepaald tempo van xx minuten per kilometer. Misschien handig voor de luie loper die graag zijn energie besteed aan het hardlopen en niet aan rekensommetjes.

Nu nog even rondsnuffelen op de marathon guide voor een leuk evenment.

woensdag 15 augustus 2012

Stretching: Binnenkant bovenbeen

Na het bespreken van het rekken van de kuitspier, de lage kuitspier, de hamstring, de grote bilspier en de IT band (buitenkant bovenbeen) blijft er nog maar weinig over: De binnenkant van het bovenbeen. Zoals je kan nalezen op de plattegrond van je spieren is dit de Adductor of Adductor Longus.

Onderstaande video toont je hoe je deze spiergroep kan rekken in een zittende houding maar als je buiten aan het hardlopen bent ben je, zoals eerder geschreven, niet altijd in de gelegenheid om zittend te rekken.

Daarom bij deze spiergroep ook een rekoefening die je staand kan uitvoeren:

  • Zet je voeten wijd uit elkaar met je tenen naar voren gericht;
  • Breng nu langzaam je lichaam en daarmee je gewicht zoveel mogelijk naar bijvoorbeeld je linkervoet waarbij je je linkerknie buigt;
  • Je zal merken dat je daarbij je zwaarte punt, de billen dus, ook naar beneden brengt;
  • Je voelt spanning opbouwen aan de binnenkant van je rechterbovenbeen;
  • Nadat je op die manier de binnenkant van je rechterbovenbeen hebt gerekt, kom je terug naar het midden en herhaal je de oefening in spiegelbeeld voor het rekken van de binnenkant van je linkerbovenbeen.
Veel plezier!


dinsdag 14 augustus 2012

Test GPS horloges op nauwkeurigheid

In de Poolse editie van Runnersworld stond een leuke test met 5 GPS horloges. Deze is uitgevoerd door de Poolse redactie dus ik weet niet of deze ook in de Nederlandse editie verschijnt. Daarom hier een korte weergave.

Getest zijn:
De horloges zijn getest op 5 afstanden en 2 hoogtes. Hier de uitslag:
 GARMIN
Forerunner 610 
 NIKE+
Sportswatch 
 POLAR
RCX3 
 SUUNTO
Ambit 
 TIMEX
Run Trainer  
400m
langzaam
390m
418m
390m
400m
396m
400m
snel
390m
434m
390m
390m
404m
800m
810m
836m
800m
770m
798m
1600m
1650m
1625m
1610m
1540m
1750m
5320m
in park
5000m
5030m
5100m
5040m
4840m
415m
boven n.a.p.
420m
405m
--
409m
413m
714m
boven n.a.p. 
714m
704m
--
699m
710m
De heren hebben de horloges getest op de atletiekbaan bij verschillende tempo's en afstanden en op een route in een park/bos. Hoewel de Polar geen hoogte meters registreert is deze voor 'gewone' hardlopers het meest accuraat. Plusje voor de Nike is het design in drie kleuren (blauw afgebeeld) en voor de Suunto dat deze ook in zilver verkrijgbaar is (zie afbeelding). Het oog wil immers ook wat.



De prijzen verschillen ook nog al. Omdat die misschien wat aan veranderingen onderhevig zijn heb ik de afbeeldingen en de namen in bovenstaande lijst gelinkt naar Futurumshop (behalve Nike+ die linkt naar Coolbleu). Zo biedt Futurumshop op de meeste horloges wel een korting t.o.v. de adviesprijs en zijn dus niet alleen de schoenen in de uitverkoop;-p (zie onderstaande afbeelding).

De social media schoen

De Olympische Spelen van London waren de Social Games en dat vraagt om een sociale schoen. Dat wil zeggen een sschoen geschikt voor de sociale media. Zie hier het resultaat:



Dit heeft iets meer werk gekost om te maken dan de Nikeschoen die je kan terugvinden op deze site.

Komende Pasen geen Utrecht Marathon

Op de website van Utrecht Marathon is gisteren een persbericht verschenen dat gericht is aan alle lopers. Komende 2de Paasdag is er GEEN Utrecht Marathon meer!

De opgegeven reden? Wegens het stoppen van de subsidie door de gemeente is er een niet te dichten gat in de begroting ontstaan.

Ik ben voor de gein eens in de begroting gedoken van de gemeente. Daarin staat bijvoorbeeld voor 2012; 2,4 miljoen begroot voor "Meer Utrechters sporten en bewegen in een goede sportinfrastructuur bij verenigingen (vooral in de Krachtwijken)". Lijkt me een mogelijkheid te bieden als je de route hierop aanpast of als je de bewoners van deze wijken deel laat nemen in een 'road to...' achtig programma. 
Bereik je gelijk dat je werkt aan een van de doelstellingen uit de welzijns paragraaf "Een gezonde stad waar inwoners zich gezond voelen, gezond zijn en gezond blijven." waarin zo'n slordige 44 miljoen wordt verstookt in 2012. 
Of ruim 1,5 miljoen voor "Bevorderen van topsporttalentontwikkeling door het versterken van de topsport(infra)structuur en faciliteren van (top)sportevenementen."

In het kader van 'openbaarheid van bestuur' zou je denken dat snel te vinden is hoeveel euro de marathon kost en hoeveel euro op jaarbasis bijvoorbeeld alle kosten zijn voor het in de hand houden van voetbalsupporters maar nu wordt ik misschien te politiek. Ik heb daar dus maar niet verder op gezocht.

Ook wel smeuïg als je kijkt op de site van gemeente is de pagina over topsport waarop notabene atletiek als een van de kernsporten wordt benoemd. De marathon is het evenement waarmee atletiek buiten het stadion komt en zichtbaar wordt voor iedereen! En dan deze zinsnede: "In Utrecht worden jaarlijks terugkerende topsportevenementen georganiseerd. Dit zijn onder meer De Jaarbeurs Marathon Utrecht, de Ronde van Midden Nederland, de Singelloop en het Paasworsteltoernooi. Bij deze evenementen worden ook activiteiten voor de amateursport georganiseerd."

Persoonlijk heb ik een keer de halve marathon gelopen en ben ik niet het meest enthousiast over het parcours. Maar met 12.000 deelnemers staat de (halve) marathon toch stevig op de kaart. Erg jammer dat en de gemeente en een eventuele (hoofd)sponsor geen mogelijkheden zien om dit evenement in stand te houden. 

zondag 12 augustus 2012

Stretching: IT band

In de categorie stretching deze keer de IT band, of iliotibiale band. Deze loopt aan de buitenkant van je bovenbeen en kan leiden tot twee soorten blessures. Met het rekken van deze band kan je deze blessures de baas worden of, nog beter voorkomen. Eerst de uitleg over de plaats van de spier en het soort blessure.

De mogelijke blessure:
De IT band loopt aan de buitenkant van je bovenbeen en zit bovenaan vast aan het bekken en onderaan aan de tibia, het scheenbeen.

Bij asymmetrische belasting als de knie naar buiten wordt gedrukt 'schuurt' de IT band over het bot van het kniegewricht. Dit heet het IT band friction syndroom. Dit veroorzaakt (uit eigen ervaring mee bekend) een zeurende pijn aan de buitenkant van de knie bij het strekken.

De eerste keer dat ik deze pijn heb ervaren is bij mijn tweede marathon geweest en toen werd het een pijnsteek per stap. Later heb ik weleens wat zeurende pijn ervaren op mijn heupen, ook een kwestie van overbelasting.

Redenen genoeg om ook deze spier van tijd tot tijd wat 'tender loving care' of TLC te geven zoals de Engelsen dat noemen.  En bij het lopen oppassen dat je bijvoorbeeld niet continu op een schuinwegdek loopt.
Ookal is je geleerd om altijd links te lopen van een weg, dit is de reden om af en toe ook de rechterkant van de weg op te zoeken of, als je op het strand loopt ook eens om te keren. Wat dat betreft ben ik blij dat het probleem is uitgebleven bij de strandmarathon.

Het rekken
Het is kwesite van logica: Hoe rek je een spier aan de buitenkant van je bovenbeen? Juist door hem langer te maken! Daarvoor zijn verschillende methoden.

Methode 1: ik noem hem pootje over omdat het is alof je afzet tijdens het doorlopen van een bochtje op de schaats. Zie afbeelding.

Methode 2: nuttige aanvulling op methode 1 omdat die in mijn optiek vooral de bovenkant van de spier aanpakt en deze oefening zich duidelijk toelegt op de buitenkant van de knie!
 

Methode 3: Dezelfde als de grote bilspier, of de gluteus maximus die ik al eerder heb beschreven.

Stretching: Hamstring

De hamstring, aan de achterkant van je bovenbeen kan je op verschillende manieren rekken. Zo zijn er twee zittende methoden maar kan het ook staand. Wat dan weer makkelijk is als je buiten na je warming up, of tijdens je cooling down wilt rekken en je niet zo maar op de grond kan gaan zitten.

Van de zittende methoden zijn ook een staande varianten, zie hieronder.

Eerst de staande variant:
 


Zittend (één been):

Hoe kan je deze staand uitvoeren? Zoek in je omgeving een hek of muurtje dat ongeveer op heuphoogte is. Lager kan, hoger beter niet. Leg een voet boven op het hekje. Bij voorkeur met je hiel zodat je de tenen naar je toe kan buigen. Buig je standbeen, als het hekje iets lager is dan je heupen, totdat je been horizontaal is. dit is gelijk nog een lichte vorm van kracht en coordinatieoefening.
Vervolgens pak je net als in bovenstaande video je voet vast.

Zittend (beide bennen): 

Ook deze is staand uit te voeren. Zet je voeten naast elkaar en buig rustig voorover en raak je tegen aan, of pak je enkels vast. Kom rustig overeind door werveltje voor werveltje je rug langzaam te strekken.

Ook bij het buigen kan je extra aandacht aan je houding besteden. Ook tijdens de hierboven getoond zittende variant. Dit doe je door niet gelijk naar je voeten tot te duiken zoals deze dame.

  • Begin met het strekken van je armen naar het plafond/hemel/lucht (afhankelijk van je locatie en overtuiging)
  • Maak je zo lang mogelijk zonder op je tenen te gaan staan.
  • Buig nu eerst vanuit je heupen voorover terwijl je rug en armen een rechte lijn blijven vormen en probeer helemaal horizontaal te komen.
  • Buig dan pas werveltje voor werveltje je rug, afhankelijk van hoe lenig je bent komen je handen dan vanzelf bij je benen/voeten uit.
  • Mocht je toch niet hele maal bij je benen komen draai dan pas op het laatste moment je gestrekt armen in het schoudergewricht om de beweging totaan je voeten af te maken.
Vaak pak je trouwens met deze oefeningen de hele achterkant van je benen mee in de rekoefening. Wil je de kuiten specifiek en gericht rekken? Dan zijn er twee blogjes: De kuitspier en de lage kuitspier.

zaterdag 11 augustus 2012

Spiergroepen rekken: Een plattegrond van je spieren...

Ik heb op deze blog al meerdere keren stretching methodes behandeld voor de verschillende spiergroepen. Meer daarover kan je vinden via het label stretching.

Mocht je meer willen leren over de verschillende spiergroepen dan staat op de website van de BBC onderstaande afbeeldingen. Een soort van routerkaart naar je verschillende spiergroepen. Als je links naar de afbeeldingen volgt op de BBC site kan kan je daar de namen van de verschillende spiergroepen aanklikken.

Hier de twee afbeeldingen met de spiergroepen aan de voorzijde van het lichaam:

Bron BBC science


en aan de achterzijde van het lichaam:
Bron BBC science

Ook leuk is deze interactieve pagina met nog veel meer informatie over het menselijk lichaam.

Sportvoeding bestellen uit je luie stoel!

 Sportvoeding EU:
  • Geen verzendkosten
  • Bekende merken
  • Webshopkeurmerk
  • Voor 18:00 besteld nog dezelfde dag verzonden
Afhankelijk van je fanatisme maakt iedere duursporter wel eens gebruik van sportdrankjes of voeding.

De gebruikelijke drankjes zijn wel te krijgen bij de supermarkt maar de voeding, repen of gels, is vaak een ander verhaal. Of je moet naar de sportwinkel of je moet ze online bestellen. Online bestellen is vaak weer minder interessant omdat je dan verzendkosten moet betalen en tenzij je een bodybuilder bent die zichzelf oppompt met een diversiteit een potjes en pilletjes maken de verzendkosten het online bestellen al gauw onaantrekkelijk.

Daarom deel ik hier deze site die ik tegenkwam. Sportvoeding.eu! Zoals uit onderstaande afbeelding van de site is af te lezen; Geen verzendkosten!
Nu kan je dus je sportvoeding vanuit je luie stoel bestellen. Ideaal voor die trainingsmomenten die vallen onder het kopje 'herstel'. De site verkoopt de bekende merken; Powerbar, BORN, SiS Sportvoeding, Isostar en Maxim.

Deze site is trouwens onderdeel van Runstore.eu waarop nog veel meer interessante attributen voor hardlopers worden verkocht; zoals schoenen, kleding en hartslagmeters.

donderdag 9 augustus 2012

Gezond sporten? Ga naar buiten

Engels onderzoek toont aan dat sporten in de buitenlucht gezonder is dan in een sportschool. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Peninsula College of Medicine and Dentistry.

Dr. Jo Thompson-Coon:
"..we have added strength to the link between mental and physical well-being and outdoor exercise.."
"..further research and longer, tailor-made and focused trials are needed to better understand this link."

De onderzoekers hebben dit vastgesteld op basis van bronnen onderzoek met daarin ten minste 11 test waaraan in totaal 833 volwassenen meededen. De onderzoek, inclusief controle onderzoeken met al dan niet geanonimiseerde steekproeven hadden alleen een of meerdere uitkomsten waarin een effect zichtbaar was op de fysieke of mentale gesteldheid van de proefpersonen.

Het onderzoek heeft vooral aangetoond dat er inderdaad een positief effect is van sportbeoefening in de buitenlucht. Dit positieve effect betreft de mentale gesteldheid. Proefpersonen voelen na het sporten in de buitenlucht zich over het algemeen beter in vergelijking met sporten in een sportschool. De positieve effecten zijn:
  • verhoogde gevoelens van 'verfrissing'; 
  • verhoogd energie niveau; positieve betrokkenheid; 
  • verminderde spanning, verwarring, boosheid en depressie; 
  • grotere mate van vermaak en tevredenheid met de buiten activiteit; 
  • verhoogde intentie om de activiteit te herhalen.
Er was geen aantoonbaar positief of negatief effect op de fysieke gesteldheid van de proefpersonen. Mijn vermoeden is echter dat met alle positieve effecten op het mentale vlak ook het positieve effect op het fysieke vlak niet uit kan blijven maar zoals de wetenschapper al aangeeft "aanvullend onderzoek is nodig". We houden het in de gaten!

Nog wel een tip: Als je een alternatieve training zoekt naast het hardlopen is het dus verstandig om dit een buiten activiteit te laten zijn. Tenzij je natuurlijk vanuit seizoensoptiek een alternatief zoekt (zie vorige post).
TIP van dehardloper:
"Begin met (de alternatieve) training in de buitenlucht. Vermoeiend is het toch maar mentaal boek je al winst!"

Nog een tip; ben je beginnend loper? Begin dan buiten en niet op de lopende band. Fysiek is het even vermoeiend maar de bovenstaande effect heb je mooi al in 'the pocket'.

Bovendien, en dat is erg Nederlands, buiten is het gratis, de sportschool kost geld;

woensdag 8 augustus 2012

Vier benaderingen van alternatieve trainingen


 Vier benaderingen voor alternatieve trainingen:
  • Maximalisatie
  • Noodzakelijk
  • Aanvullend
  • Seizoen
Als hardloper ga je natuurlijk het liefst naar buiten om de ene voet voor de andere te zetten. Toch is het om verschillende redenen soms nodig/wenselijk/verstandig om alternatieve trainingen in te lassen. Hierbij kan je alternatieve trainingen op vier manieren benaderen. Wat voor een benadering past bij jou? De maximalisatie, noodzakelijke, aanvullende of seizoensgeboden benadering?

In oplopende volgorde van belangrijkheid voor de type loper:
Noodzakelijk: De alternatieve trainingen worden gebruikt om om actief te blijven op het moment dat blessures de loper weer houden van zijn eigenlijk doel: hardlopen. Daardoor is er geen passie voor de alternatieve training en wordt deze vaak als straf gezien. Hierdoor lopen deze lopers het risico dat met (lichte) blessures wordt doorgelopen wat vaak niet bevordelijk is voor de loper, wel voor de blessure.
Aanvullend: De alternatieve training is, zoals al gezegd, aanvullend op de looptraining. Dit betekent dat een andere cardio vasculaire training met regelmaat wordt ingebouwd in het trainingsschema. 
Seizoen: Deze lopers passen de alternatieve training toe in de periodes dat het weer/seizoen. In Nederland is hier zelden noodzaak toe omdat we in Nederland geen echt extreme seizoenen hebben. Of het moet de vele regen zijn maar daar is op te kleden. Extreme hitte in NL? Ga 's ochtend vroeg. Extreme koude: Valt vaak wel mee en is goed op te kleden. Heel veel sneeuw? Kies je route slim en geniet. Mocht het weer dan toch aanleiding zijn om voor een andere trainingsmethode te kiezen dan behoor je dus tot deze categorie.
 TIP van deHardloper:

  Kies een vorm van crosstraining die je leuk vindt.

  Dat maakt het makkelijker om het in te passen!

Maximalisatie: Dit zijn de echte diehards. Deze lopers maken de alternatieve trainingen een structureel en zwaarwegend onderdeel van het totale trainingsschema. Bijvoorbeeld door om en om te trainen. Voor iedere looptraining volgt een alternatieve training. Op die manier kunnen bijvoorbeeld lopers met een risico op blessures (door het lopen) toch een maximaal fitness niveau bereiken.
Welke vormen van cross training kan je aandenken? Een veel gebruikte trainingsvorm is, wat we Nederland de Crosstrainer noemen (in het Engels de Elliptical trainer). Ik heb al eens een post geschreven over dit apparaat omdat het qua inspanning vergelijkbaar is met lopen maar veel minder belastend is voor gewrichten en spieren/pezen omdat je niet de klappen van de landing hoeft op te vangen.

Vergelijkbaar qua inspanning en minimale belasting is aquajogging waarvoor je blijkbaar nog wel materiaal nodig hebt. Andere vormen zijn gewoon zwemmen en fietsen. De loopband is natuurlijk geen echte cross training en daarmee vooral relevant voor de seizoensgedreven cross trainers.

link naar webshop met cross trainerHet tijdschrift Runnersworld besteedt in iedere editie aandacht aan een alternatief. Deze zijn ook terug te vinden op de bij behorende website Runnersweb.nl. Recent hebben ze daarin bijvoorbeeld aandacht besteed aan argentijnse tango als alternatief. Dit heb ik zelf enige tijd gedaan in de categorie 'aanvullend'.

Overweeg je een elliptical trainer (in Nederlands dus een cross trainer, zie afbeelding) aan te schaffen lees dan de eerder genoemde  post. Daar vind je ook links naar twee online winkels met dergelijke apparaten.

Wat voor jou gaat werken kan ik natuurlijk niet beantwoorden. Maar mijn tip is wel. Kies iets wat je leuk vindt om te doen. Bijvoorbeeld omdat het echt afwisselend is of omdat je het kan doen samen met iemand waardoor het een aanvullend sociaal aspect krijgt. Op die manier is deze alternatieve training makkelijker vol te houden.

Inspiratie voor dit artikel kwam van runningcompetitor.com

dinsdag 7 augustus 2012

Sex en Sport gaan wel samen...

In de engelse DailyMail een artikeltje over sex voor de wedstrijd. Algemene indruk die je altijd hoort is dat sex voor de wedstrijd een negatief effect zou hebben op de prestaties. De krant haalt echter een recent onderzoek aan dat aantoont dat dit niet klopt.

Op deze blog schreef ik al eerder over het effect van sport op sexprestaties (in plaats van sex op sportprestaties). Ook daarin kwam al de discussie naar voren; Wel of geen sex voor de wedstrijd?

Study author Professor Ian Shrier:
"When we test people in the lab, we are examining 'tests of performance' but in competition, psychology very likely plays a much more important role."
Nu dus wetenschappelijk onderzoek van McGill University in Canada dat aantoont dat er geen negatief effect is. Daarbij is alleen gekeken naar de fysieke component. Niet naar de psychologische factor.


In aanvulling op dit onderzoek soms de krant nog een aantal onderzoeken op:
  • een krachttest na sex en na 6 dagen onthouding waarin geen effect meetbaar is
  • een vervolgtest met deelnemers tussen 18 en 45 jaar waarbij niet alleen gekeken is naar kracht maar ook bijvoorbeeld naar reactietijden en VO2-max (belangrijk voor duursporters); wederom geen positief of negatief effect (Colorado State University)
  • In een derde onderzoek, al uit 1995 waarin werd aangetoond dat er geen effect is op bijvoorbeeld bloeddruk
In mijn vorige post haalde in een onderzoek aan waarin wel een positief effect zou zijn aangetoond onder lopers van een marathon. Dit onderzoekresultaat was echter op basis van een vragenlijst en niet op basis van feitelijk geconstateerde fysieke eigenschappen zoals in de onderzoeken hierboven.

de Italianen in London
bron:  http://socialitelife.com
Nog twee leuke quotes uit de krant;

  1. De italiaanse zwemster, Federica Pellegrini (goud 200 meter vrije slag in Beijing 2008) reageerde met  'Abstinence! Are you mad?' o pde uitspraak van haar vriend (en zwemmer) dat ze af zouden zien van sex voor haar race in London.
  2. Aan de ruim 10.000 deelnemende atleten in London zijn 150,000 condoms uitgedeeld...(is voor na de wedstrijd natuurlijk)

maandag 6 augustus 2012

Stukje geschiedenis: Nederlander in de 100 meter finale

Gisteren heeft Churandy Martina, uitkomend voor Nederland, zich bij de laatste 8 hele rappe mannen weten te plaatsen. Helaas kwam hij in de finale van de 100 meter niet verder dan een zesde plaats maar met een 9.94 9en 9.91 in de halve finale, toch een hele goede prestatie!

Er werd gisteren over gesproken alsof dit de eerste keer was dat een Nederlander op dit niveau mee kan lopen bij deze kanonnen maar hij was daarmee niet de eerste Nederlander in een 100 meter finale. Sterker nog er is zelfs een bronzen plak verdient op de 100 meter tijdens de Olympische Spelen.

Tinus Osendarp liep naar de derde plek achter Jesse Owens op de befaamde spelen van 1936 in Berlijn. Zilver was op de 100 meter voor de Amerikaan Ralph Metcalfe.
Osendarp haalde ook brons op de 200 meter op diezelfde spelen. Opnieuw achter Owens die het goud won en de Amerikaan Mack Robinson.
Misschien is het logisch dat dit vergeten wordt omdat, zoals na te lezen is op wikipedia, zijn latere staat van dienst in de oorlog nou niet echt een schoonheidsprijs verdient.

Nu maar hopen dat Martina echt geschiedenis gaat schrijven door op de 200 meter net als 4 jaar geleden naar het zilver te lopen (en deze keer binnen de lijntjes).

Onderstaand een korte videodocumentaire over Owens. De oplettende kijker kan, voordat Owens de rest van het veld meters achter zich laat, nog even Osendarp zien tijdens de 100 meter race in Berlijn.



Ook aardig is deze montage met Owen en Bolt:

zondag 5 augustus 2012

Geen Clean Sweep(s) voor Kenia

Enige tijd geleden, na de voorjaarsmatathons, hebben de Keniaanse vrouwen zich uitgesproken over een geheel Keniaans podium op de vrouwen marathon. Jammer dan maar met Ethiopia's Tiki Gelana op 1 en de Russiche Tatyana Petrova op 3 bleef alleen de zilveren plak over voor Priscah Jeptoo.

Nederland kwam weg met Hilda Kibet in 2.28.52 en een 24ste plaats. Lornah Kiplagat noteerde een DNF achter haar naam. Ze handhaafde zich net als Kibet tot ongeveer 15 kilometer in een omvangrijke kopgroep, maar haakte daarna af en moest na zo'n 30 kilometer de strijd staken.

Jessica Ennis met een duidelijk van
te voren klaar gemaakte vlag
(bron NOS)
Gisteravond kwam wel een andere voorspelling uit. Voor thuispubliek slaagde Jessica Ennis erin om het goud te pakken op de zevenkamp. Hoewel niet meer nodig voor het goud won ze ook het slot evenement, de 800 meter.

Sowieso een hele mooie avond voor het gastland met ook goud op het verspringen en de 10.000meter. Mo Farah, gevolgd door de Amerikaan Rupp op twee en de Ethiopier Bekele op drie haalde daarmee ook een streep door het vooraf door velen met afrikaanse namen ingevulde podium. OK, laten we niet vergeten dat Farah ook van oorsprong een Somaliër is;p

Mo Farah na zijn finish
(bron NOS)
Kijk hier naar de laatste twee ronden.

vrijdag 3 augustus 2012

Amsterdam Marathon Nieuwsbrief: een tip

Met veel plezier geef ik de organisatie een gratis usability adviesje: "Verander de kleurstelling van de inhoudsopgave van de nieuwsbrief!"


Het kan aan mij liggen of aan mijn mailprogramma maar dit is toch niet leesbaar? En ik ben dan nog geeneens kleurenblind zoals gemiddeld 1 op de 7 mannen en die statistieken zullen voor de doelgroep van deze mailing niet verschillen.
Stimuleert niet echt om door te klikken dus als de organisatie hun conversie wil verhogen ligt hier nog een stuk potentieel. Ik ken nog wel een bedrijf die ze kan helpen;p

klantenservice.info (gesponserde link)

Toekomst visie op sporten en gezond leven

Een vriendin attendeerde my op dit hele leuke filmpje. Het is niet alleen een goed verhaal.
Het zet je aan het denken over de ontwikkelingen van de techniek en wat die mogelijk maken. Ook op het niveau van sport (leuke idee voor het trainen van je core stability), gezond leven (vers eten klaar maken als uitdaging en calorientellen bij de koelkast).

Maar dat alles is niet relevant want het is gewoon een leuk filmpje. Geniet terwijl je kijkt op je tablet, smartphone of o zo ouderwetse laptop.

Enjoy up to the great cliff hanger....