zaterdag 29 september 2012

Gaan we hardlopen in het Museum? @kunsthal

Onderzoek toont aan dat we gemiddeld 9 seconden naar een kunstwerk kijken in een museum. Dat moet beter kunnen denken ze in de Kunsthal.

Bijvoorbeeld door luie stoelen voor het kunstwerk te plaatsen met een koptelefoon waarop je een 'soundtrack' hoort die iets vertelt over het kunstwerk. Logisch dat je dan blijft plakken in zo'n comfortable stoel.

Maar het kan ook anders: Er staan ook lopende banden voor de kunstwerken. Zo zou je de marathon van Rotterdam nu dus overdekt kunnen lopen in de kunsthal!

Spartathlon: Resultaten @LeonievdHaak 2de dame

De ultrarun Spartathlon is gisterenochtend vroeg gestart en de eerste lopers druppelen binnen. Via deze link kan je live de uitslagen volgen.

Bij de eerste 15 die binnen zijn (op dit moment) zitten drie dames. En nummer 2 is de Nederlandse Leonie van den Haak.
Respect! 28 uur en 42 minuten had ze nodig voor de 246(!) kilometer van Athene naar Sparta.

Hardlopen op de snelweg @westrandwegrun

Vaak als ik in de file sta denk ik: "Hardlopend was ik er al geweest". Maar ja, hardlopen op de snelweg mag niet. Of toch? Voordat de nieuwe west randweg bij Amsterdam wordt geopend is er op 24 november alle ruimte voor de hardlopers!

Niet alleen is een 10 en 21 kilometer run gepland. De Westrandweg Run zal omlijst worden met spectaculaire optredens. Voor de verschillende starts zullen de deelnemers in de startvakken de kou kunnen trotseren met hartverwarmende optredens. Ook op het parcours zal muzikale ondersteuning aanwezig zijn voor de lopers.

In de finishhal, een oude drukkerij van de Telegraaf, zullen de deelnemers op spectaculaire wijze onthaald worden. Dit blijft nog een verrassing. En vanzelfsprekend is er na het evenement ook genoeg vertier aanwezig om gezellig na te kunnen genieten van dit eenmalige en unieke evenement.

De weg kijkend in oostelijke richting
Inschrijven kan via de site van de Westrandweg Run.


dinsdag 25 september 2012

Tapering voor de marathon

Oktober is de maand van veel najaarsmarathons. De kans is dan ook groot dat veel marathonlopers nu in hun laatste paar weken voor de marathon zitten. De aantallen kilometers per week nemen af. Tapering om het lichaam rust te geven en op de dag van de marathon door supercompensatie.

Waar moet je op letten in de laatste drie weken? Hier volgen 3 tips:

  1. Taper niet te veel: Als je opeens heel veel gas terug neemt loop je het risico dat je stofwisseling en weerstand van slag raakt wat je prestaties op 'de dag' niet ten goede komt. Ook kan het zijn dat je je scherpte kwijt raakt waardoor je wat slap wordt. Hoe kan je dit bereiken? Houdt een weekafstand van 80-90% aan van je maximum week. Dit lukt eigenlijk alle door je korte trainingen te handhaven en alleen de LSD in te korten. Houd ook je tempotrainingen erin dus val niet terug tot alleen maar rustige loopjes. Pak bijvoorbeeld ook een tempoloop met de eerst helft in marathon tempo en de tweede helft in half marathon tempo. Zo oefen je het tempo van je marathon en blijf je scherp.
  2. Wees specifiek in je training: Ga niet opeens extreem snelle intervallen doen. Je spreekt een stofwisselingssysteem aan wat je langere tijd niet heb gebruikt en wat je ook tijdens de marathon niet nodig hebt. Om die reden is het risico dat je je spieren alleen maar extra vermoeid. Doe tempo trainingen op je marathon tempo. Bijvoorbeeld een 10 dagen voor de race een duurloop op marathon tempo van 10-15 kilometer en later een 2 keer 5 kilometer in marathon tempo met tussendoor een rust perioe van 3 minuten. Daardoor loop je wel op tempo en afstand maar met de rust kan je al weer herstellen en put je jezelf niet te veel uit.
  3. Eet niet te veel: Koolhydraten stapelen. Wie doet het niet die laatste dagen. Maar je beweegt ook minder die dagen. Risico: Je komt aan en iedereen weet dat een pondje extra weer tijd kost. Kortom wees toch gematigd met je eetpatroon. Gezonde tussendoortjes en normale maaltijden zodat je niet jezelf zit vol te proppen...
Met dit soort tips kan je misschien nog net iets scherpte brengen in je training en voorbereiding om nog beter aan de start te verschijnen.

Inspiratie voor dit artikel kwam van runningcompetitor.

zondag 23 september 2012

Komon opnieuw winnaar Dam tot Dam loop

Komon wint ook dit jaar de dam tot dam loop. Ondanks dat de omstandigheden beter waren dan vorig jaar in de regen laagde hij er niet in zijn parcoursrecord te evenaren.

Onderstaande reportage is van Komon waarin hij zijn ambitie uitspreekt om een looplegende te worden:



En hier de samenvatting van de wedstrijd:

woensdag 19 september 2012

Voor bij de koffiemachine op kantoor - 4

Nog een filmpje uit deze categorie. Wederom een stukje herkenning voor de gesprekken bij de koffie automaat?

dinsdag 18 september 2012

Film: The Race Across the Sky

Een tweede film van dezelfde producenten als die van 'The Beauty of the Irrational' met opnieuw ultra runner Ryan Sanders (zie eerdere post)

Deze film is een korte impressie van de Leadville 100, ook bekend onder de naam ''Race Across the Sky. Het is een van de ultra's die aanbod komt in het boek Born to Run van Christopher McDougall (zie post) en met Micah True (die hier nog 'alive and kicking is').

Ontzag is het woord dat mij te binnen schiet. Dit is echt bijzonder wat die gasten daar doen.

"What makes the race is the people" is een mooie uitspraak van Micah True die voor mij dat ontzag onderstreept.

O ja, voor het geval je afvraagt waar de 100 voor staat...Het is 100 mijl en dus 160 kilometer en dat op hoogte in de bergen!


The Race Across the Sky from The African Attachment on Vimeo.

maandag 17 september 2012

Voor bij de koffiemachine op kantoor - 3

Special voor de maandagochtend:

zondag 16 september 2012

Parcours aanpassing Marathon Amsterdam

Bijna iedere marathon heeft een lusje om de afstand kloppend te maken. In Amsterdam was dat al jaren de afslag bij de molen langs de Amstel via een smal slingerweggetje naar de rotonde en de Europaboulevard en weer terug.

Deze lus is nu verlegd naar de President Kennedylaan wat meerdere bochten scheelt en het parcours zo mogelijk nog sneller maakt.

Om die reden moest het parcours opnieuw gemeten worden en dat gebeurt nog steeds ouderwets op de fiets. Wil je weten hoe? Met een jonescounter. Lees meer...

Film: The Beauty of the Irrational

Niet rationele beslissingen leiden vaak tot de mooiste moment van het leven. Dat is ongeveer de verklaring van de titel van deze mooie korte film.

Ryan Sanders, komt naar de 84km lange wandel trail in de Fsih River Canyon om deze zo snel mogelijk af te leggen. Volledig op zichzelf aangewezen liep hij de wandelroute in 6 uur en 57 minuten. Voor wandelaars staat 5 dagen voor deze route.


The Beauty of the Irrational from The African Attachment on Vimeo.

Zelfs dit soort korte filmpjes biedt nog ruimte aan product placement. In dit geval de Suunto Ambit.

 

Lees nog de test van GPS horloges.

zaterdag 15 september 2012

10 tips voor een gezonder hart

Veel hardlopers zijn ooit begonnen met lopen vanuit gezondheidsredenen: "om wat af te vallen" of "Een ideal sport die in te passen is". Gaandeweg wordt het een gewoonte, komt eventueel de prestatiedrang, het willen verbeteren, het ritme in je leven.
Toch sluimert op die achtergrond zeker nog he besef dat door het regelmatige lopen je overgewicht voorkomt en dat je iedere keer je hart en bloedvaten goed doorspoelt en daarmee vele problemen voorkomt.

Om die reden hier een tiental tips om je hart gezond te houden:
  1. Eet vezels en volkoren producten; door geen vlees of volle zuivel producten voorkom je dat je verzadigde vetzuren binnenkrijgt. Deze zijn slecht voor je cholesterol gehalte. Dus een meer vegatische menu is om die reden gezonder (en dan hebben we het nog niet over het positieve effect op het milieu vanwege de ecologisch erg grote 'footprint' van vlees).
  2. Houd je gewicht in de gaten; als regelmatig loper zitten kilo's je vaak niet in de weg. Het gaat immers om de balans wat binnenkomt en wat je verbrandt. Verbrand je minder? Eet dan ook minder. 
  3. Beweeg regelmatig; Duh...Als hardloper hoef je dit niet te horen. Wat wel een leuke tip is om je 30 minten beweging per dag te pakken door ze in te passen in je dagroutine. Bijvoorbeeld lopend of fietsen naar het werk of het openbaar vervoer. Ga je met de auto naar je werk. Zet hem op een paar minuten lopen. Maak een wandeling an de lunch. Heb je op het werk een dip. Loop niet naar de koffie automaat maar even naar buiten.
  4. Draag een stappenteller;Stevig wandelen is een zeer gezonde manier om in beweging te komen. 10.000 stappen per dag is ongeveer 5 mijl (of 8km). Dit kan natuurlijk door die afstand echt te wandelen maar met een stappenteller zal je zien dat je overdag stiekem wel meer stappen wegtikt.
  5. Lees labels; Kijk eens op labels van verpakt eten. Beter is vers eten. In voorverpakt eten zitten vaak onnodig veel zout en je moet voor de gein eens kijken in hoeveel producten ook suiker verwerkt is.
  6. Pak je nachtrust; Slechte nachtrust kan leiden tot hogere bloeddruk en dit is dan weer minder gezond voor hart en bloedvaten.
  7. Een glaasje rode wijn(?); Dat deze op het ritje staat verbaasd me een beetje. Positieve effecten van de anti oxidanten en polyfenolen zijn bekend. De negatieve aspecten van alcohol op je hersencellen echter ook. 
  8. Neem supplementen; Ook hier ben ik gezond kritisch. Waarom zou je supplementen nemen als in principe alle elementen die daar in zitten ook via een goed uitgebalanceerd voeding te halen is. 
  9. Blijf positief; Een positieve levenshouding zorgt voor een hormoonhuishouding die gezonder is dan die van iemand met een depressieve of gestreste houding. Volgens een Harvard studie is de kans op hartziekte 50% hoger.
  10. Stop met roken; De negatieve effecten van roken op je bloedvaten zijn algemeen bekend en bewezen dus begin er niet aan. Toch begonnen direct stoppen. Doorbreek die gewoonte (nog meer dan de verslaving aan nicotine).
Deze blog is gebaseerd op een artikel van Everydayhealth.com.

Lekker opzwepend muziekje: Run Boy Run met een mooie clip

Soms is lopen met muziek best lekker en dan is dit een nummer met een lekker ritme en de titel is ook niet misplaatst
:
Woodkid - Run Boy Run (Official Video HD) from WOODKID on Vimeo.

vrijdag 14 september 2012

Mudmasters: 6 of 12 kilometer buffelen

Heb je genoeg van je standaard rondje door de wijk? wil je wel eens meer spieren gebruiken dan alleen je beenspieren? Kijk je wel eens jaloers als je kinderen ongegeneerd in de modder ziet spelen? Of nog erger; ben je boos op je eigen kind als ze vies thuis komen maar denk je stiekem "Kon ik dat nog maar eens doen?" Dat kan!

Op 6 oktober in de Haarlemmermeer bij de Haarlemmermeer Expo op het oude Floriade terrein.

Het parcours slingert zich over het terrein waarbij de piramide op het terrein meerdere keer bedwongen mag worden maar dit is slechts een deel van de hindernissen.

Denk aan een militaire stormbaan met allerlei obstakels en dat dan uitgesmeerd over het parcours en je weet wat je te wachten staat.

Tis een keer wat anders....en het heet waarschijnlijk niet voor niets Mudmasters. Inschrijven via de site www.mudmasters.nl.

Nog een voorbereiding? Er zijn gerichte trainingsprogramma's.

donderdag 13 september 2012

DeHardloper: Nu ook te volgen per e-mail

Vanaf nu is deze blog bij te houden via de e-mail. Geef in het boxje rechtsboven je mailadres op dan krijg je iedere keer als ik een bericht online plaats een linkje naar dit bericht.


Je moet de volgende stappen doorlopen:
  1. Voer je mailadres in en druk op 'Submit'
  2. Nadat je je mailadres hebt ingevoerd opent een pop-up van feedburner, een beetje schreeuwerig scherm waarin je een code moet overtypen
  3. Je krijgt een mailtje gestuurd met daarin een link
  4. Klik op de link om je 'inschrijving' te bevestigen en opnieuw een schreeuwerig scherm. je hebt je geabonneerd.
Van nu af aan ontvang je een e-mail zodra ik een nieuwe post heb geschreven.

Ik plaats ook altijd een Tweet dus mij volgen op Twitter kan natuurlijk ook.

woensdag 12 september 2012

De Hardloper wordt Fashionable

Uw reporter wordt Fashion Guru! Voor de tweede keer is deze pure hardloopblog gequote op de site Fashionschoenen.nl.

Zie hier het bericht over de Nike Pegasus van vorige week. Ook het eerdere bericht over de Flyknit mocht op belangstelling rekenen van Fashionschoenen.

Klik hier voor het bestellen van de Pegasus bij Nike (inclusief de ID customisable) en hier is de Flyknit te vinden.

dinsdag 11 september 2012

Voor bij de koffiemachine op kantoor - 2

Nog een filmpje voor een typisch gesprek bij de koffiemachine...

Meedoen is belangrijker...

...dan winnen. Inderdaad na twee eerdere berichtjes (1 & 2) hier nog een video met dezelfde boodschap.

Ik moet er wel ibj zeggen dat soms stoppen verstandiger is dan doorgaan omdat je dan misschien op de korte termin je doelen niet haalt maar op de langere termijn wel van je hobby kan blijven genieten...maar ja.

Ik heb ook nog nooit op de olympische spelen gelopen.

 

maandag 10 september 2012

Presteren onder druk: Een test met Michael Johnson

Op de BBC Science site is een test te vinden waarin je kan afleiden hoe je presteert onder druk.

De test is niet zo maar een testje zoals je weleens aantreft in tienerblaadjes. Het is een test tegen een wetenschappelijke achtergrond die dan ook uitgebreid wordt beschreven. De test dient ook een wetenschappelijk doel want de resultaten van de deelnemers zijn input voor een wetenschappelijk onderzoek.

Leuk voor hardloper is dat de test gedaan wordt met een introductie door Michael Johnson, de winnaar van goud op 200 en 400 meter op de Olympische spelen van Atlanta en op de 400 in 2000 in Sydney.

De test werkt met vrij simpel spelletje waarin je in een grid nummers moet aanklikken. De eerste keer alleen, de tweede, derde en vierde keer tegen een tegenstander. Ik moet toegeven dat ik daar absoluut niet op heb gelet omdat het niet toevoegd aan je eigen prestatie om je daardoor te laten afleiden.

Na afloop geeft de test aan hoe je scoort op:
  • Scoreverloop
  • Consistentie
  • Verbetering
  • Efficientie
Vervolgens worden de emotie die je voelde bij het uitvoeren van de test afgezet tegen een eerder gedane voorspelling. Aangezien ik alles nogal vlak scoorde, zo opwindend is zo'n spel nu ook weer niet en het haalt het niet bij het lopen van een marathon, scoorde 'vermoeidheid'na een lange dag het hoogst.
Dit levert wel het compliment'' op:

Surprising as it may seem, this emotion seems – for you -- to go along with successful performance. When feeling physically drained you seem able to produce your best performances. Perhaps you associate the feeling of fatigue with a massive effort to succeed. So maybe in future situations when under intense pressure, it might help to remember occasions where you've felt tired but were still able to perform to the best of your abilities.
When you were asked about your best performances, fatigue didn't feature too strongly – you thought other emotions have helped you in the past. But it’s possible that the feeling of fatigue could remind you of the hard work needed to succeed, and inspire a good performance. Try to keep aware of your emotions during intense pressure and ask yourself whether your emotional state is helping you to perform.
Op zich zou dit kunnen want gek genoeg ben je aan het einde van een hardlooprace, ook al gaat het nog zo lekker, meestal toch wel een beetje moe. Zeker bij een marathon.

Vervolgens volgt de uitslag hoe je omgaat met negatieve emotie: 
  • Weet je emoties te onderdrukken indien nodig en;
  • Kan je emoties eventueel ombuigen? Bijvoorbeeld 'onrust' niet zien als iets negatiefs waardoor je je minder kan focussen maar het zien als een signaal dat je klaar bent voor de wedstrijd.
Ook komen die technieken aanbod die helpen bij het voorbereiden en het omgaan met stress:
  • if-then planning;
  • self talk;
  • visualisation,
Deze worden geintroduceerd met video's door Michael Johnson.

Als je deel wilt nemen moet je jezelf wel eerst registreren.


zondag 9 september 2012

Over App en meer

En nog een artikeltje uit NRC (zie vorige). Deze is voor vaste lezers van deze blog misschien iets minder interessant dan de vorige omdat ik vermoed dat de meest de besproken Apps (Runkeeper, Nike+, Looptijden.nl en Dutch Runners) wel kennen en ook wel weten wat een GPS horloge is.

De vermelde Garmin aan het einde van het artikel is ook voor minder dan 260 euro te krijgen. Zo is hij  nu in de aanbieding in de Runstore.eu voor 243 euro. Je kan ook checken op Futurumshop of daar misschien sprake is van een aanbieding.

bron NRC
Klik op de afbeelding om deze te openen en te lezen.

Voor wie nog verder wil kijken naar App zijn er nog MapMyRun en My Tracks.

Runners Service Lab

In de NRC dit weekend een mooi artikel over het Runners Service Lab in Zwijndrecht (Be).

Een mooi verhaal hoe een elektrotechnicus met een passie voor hardlopen zich ontwikkeld tot een loopexpert met een meer dan gemiddelde winkel met hardloopbaan voor de keuze van een goede schoen.

Vooral de opmerking aan het eind is wel prikkelend:

"Aan de kassa betaal ik 150 euro voor de Asics gel-3030. Het is een prijs die veel internetwinkels ook rekenen, zonder een greintje service."
Klik op de afbeelding om het artikel te openen en te kunnen lezen:
bron: NRC

Overigens is de besproken schoen, de Asics Gel 3030 ook verkrijgbaar in 'nogmale' kleuren. Kijk maar op Zalando. Maar inderdaad. Geen centje goedkoper en zonder het advies...

Voor bij de koffiemachine op kantoor

Jammer dat de text to speech die gebruikt is zo rammelt. Het idee van het filmpje is wel grappig:

Goede reklame voor orgaan donatie - deel 2

Afgelopen week schreef ik over een Amerikaan die met twee donorlongen halve marathons loopt. Dit leverde een reactie op van dicht bij huis over een Nederlander, Wouter Duinisveld, die met een donorhart de halve triathlon op Mallorca heeft voltooid.

Het is jammer dat zijn blog niet up to date is. Dat hij de halve heeft volbracht is alleen terug te lezen in een reactie op de betreffende pagina. Deze beste man is wel actief op Twitter.

Verder maakt Wouter deel uit van Team4Talent. Een team met als doel deelname aan de Olympische Spelen van Rio in 2016. Ook zijn blog op deze site is niet erg up to date met als laatste blog een verslag van de CPC.

Toch is ook dit een inspirerende reklame voor orgaan donatie en dan nog eentje dichterbij huis...

zaterdag 8 september 2012

Heerlijk hardlopen in Oosterbeek en omgeving


Gisteren aan het einde van de middag heb ik een groot deel van de eerder door mij beschreven route rond Oosterbeek gelopen. Het was fantastisch mooi weer en een feest om in deze groene omgeving te lopen. Enkele foto's die ik onderweg heb gemaakt kan je terugvinden op Facebook!

Nieuw evenment in de maak: een stadsloop in Nijmegen

Volgens de Gelderlander is de organisatie van de Zevenheuvelenloop en de Marikenloop bezig met het ontwikkelen van een nieuw loopevenement in Nijmegen.

Directeur Ronald Veerbeek: "We zien kansen iets nieuws neer te zetten. Het aantal hardlopers groeit. En Nijmegen heeft nog geen echte stadsloop."
Volgens de krant wordt de nieuwe brug die in november 2013 open gaat onderdeel van de loop. Dat betekent dus dat tot die tijd je hier nog geen rekening mee hoeft te houden in je loopagenda.

Nike Spikes voor Blade Runner

Afgelopen spelen was natuurlijk bijzonder door de deelname van Oscar Pistorius. De eerste loper die met de  reguliere spelen meedeed ondanks dat hij twee geamputeerde benen heeft en daarom loopt op de high tech carbon blades die hem de bijnaam geven: Blade Runner.

Op de website www.fastcodesign.com een leuk artikel over het ontwerp proces van de spikes die aan het einde van de blades gebruikt worden. Dit spreekt mij als voormalig techneut/ontwerper en natuurlijk als hobby loper wel aan...

De ontwerp uitdaging: Zijn oude spike vervangen duurde twee uur en was een handmatige actie met als risico dat een vervanging niet consitent gebeurde met alle mogelijke gevolgen voor de prestaties.

Dankzij zijn sponsor Nike en de daar aanwezig ontwerptechneuten en kennis is een oplossing ontworpen voor zijn blades.
“We were certainly able to take the learnings of spikes on shoes for 22 years, but obviously the difference is that we’re affixing it to a more immovable object, the carbon fiber blade,” Hatfield tells Co.Design. “It doesn’t articulate like a human foot does, so it was really really important for me to understand where he hit, his initial contact on the blade. Because it’s so stiff and rigid, we had to be very exact.”
 Om dit te bereiken hebben ze Oscar keer op keer laten rennen op een lopendeband met druksensoren. Daarbij werden diverse vormen getest en opnamen gemaakt met 500 beeldjes per seconde. Dit alles omdat Pistorius, niet zoals een gewone loper, de details van de landing kan voelen.

Drie uur testen met snelheden van 20 mph (=36km/u) is nog al pittig. Ook voor een getrainde loper zeker als het een sprinter is en geen duurloper.

Dit resulteerde in een variatie aan ontwerpen op basis van Phylon (gemaakt van gecompirmeerd ethyl vinyl acetaat - EVA - bolletjes die opzetten door warmte en dan gekoeld worden in een vorm). Twee lagen met verschillende demping en een carbon laagje voor de spikes.



Bij het testen van de verschillende  ontwerpen is gebruik gemaakt van een zeer primitieve oplossing: Lijm. Het idee was dat de pads met spikes maar kort hoefden te blijven zitten tijdens de tests maar ook daarna bleven ze gewoon zitten. Zelfs maanden. Het voordeel van lijm ten opzichte van maar industriele oplossingen is dat lijm met warmte, en dus een haarfohn, los te maken zijn. Hiermee werd eigenlijk bij toeval het vervangen van de spikes een stuk eenvoudiger en sneller.

De Nederlandse Bladebabe:
Ook Nederland heeft zijn eigen Bladerunner, Marlou van Rhijn, Olympisch Kampioen en Wereld Record houdster op 200m met 26.18.

Als dame is haar nickname Blade Babe:

Met het productie proces van Nike voor de spikepads is nu de prestatie van de spikes dus veel voorspelbaarder.

Overigens heeft hem dat op de paralympische spelen, waar hij nu ook mee doet, nog geen individueel goud opgeleverd. Wel een zilverenplak en goud met de estafette.

vrijdag 7 september 2012

Veiligheid van lopers: ICE en meer

Als hardloper ga je waarschijnlijk vaak alleeen op pad. En heb je een baan waardoor je overdag niet kan lopen dan is de kans groot dat je of ´s ochtends voor dag en dauw op pad bent of ´s avonds als de meeste mensen niet meer naar buiten komen tenzij ze de hond uit moeten laten.

Of misschien ben je wel zo´n loper die hele afstanden aan het zwerven slaat door bossen en velden. Dat je komt op plaatsen waar niemand je kent.

Hoe dan ook: Je loopt het risico dat je een keer in de problemen komt. Verstuikt enkeltje, stevige hongerklop of zomers hittestuwing. En ja natuurlijk: Dat overkomt altijd anderen en nooit jezelf maar toch...

Voor voorkomende gevallen is het goed dat je voorzorgsmaatregelen neemt:

  1. Vertel altijd aan iemand waar je heen gaat en hoe lang je ongeveer wegblijft als je in afgelegen gebied gaat lopen;
  2. Zorg ervoor dat als je gevonden wordt en je om welke reden dan ook niet zelf kan vertellen wie je bent ze toch kunnen uitvinden wie je bent door bijvoorbeeld een identificatie middel bij je te hebben. Bijvoorbeeld de SOScoin, de stoffen Sportstag, polsbandjes of de tradtionele 'dog tag' die voor minder dan een tientje te koop is en je niet persee aan een ketting hoeft te hangen;
  3. Neem als je dat niet bezwaarlijk vindt je mobiele telefoon mee. Niet alleen kan je dan makkelijk hulp in roepen als je verkreukelt in de berm ligt door die ene boomwortel die je niet zag uitsteken, ook stel je hulpdiensten in staat om het thuisfront te informeren. Zeker als je ICE in je telefoon hebt geprogrammeerd (lees meer).

donderdag 6 september 2012

Goede reklame voor orgaandonatie

In Nederland laait van tijd tot tijd de discussie weer op over orgaan donatie. Op Fox News kwam ik een artikel tegen dat misschien als inspiratie kan dienen bij het maken van een keuze.

Ex Navy Seal, Justin Legg, loopt met donorlongen nadat hij leukemie heeft overwonnen. Hij doet dit om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte zoals je kan nalezen op zijn eigen blog. Natuurlijk is dit een van de vele vergelijkbare initiatieven zoals in Nederland bijvoorbeeld Alpe d'HuZes.

Wat het wel bijzonder maakt is dat hij zichzelf tot doel heeft gesteld om een halve ton op te halen en hier dan een beurs van te maken in de naam van zijn longdonor, een 19-jarige jongen.

Het uitlopen van een halve marathon is als je het zo leest echt een pittige uitdaging. Hij loopt een kwart mijl hard en dan wandelt hij weer een halve mijl. Dit alles natuurlijk omdat behalve een setje nieuwe longen hij onder de medicijnen zit om het afstoten van de longen te voorkomen. Erg bijzonder.

Zelf donor worden? Dan kan je jezelf registreren via JaofNee.nl. Vind je dat nog een stapje te ver gaan? Wordt dan bloeddonor! Opgeven daarvoor kan via de website van Sanquin.nl. Dit laatste hoeft geen probleem te zijn met hardlopen. Een volbloed donatie moet je wel een beetje slim plannen omdat je natuurlijk toch 10% van je rode bloed lichaampjes afgeeft en dat merk je wel qua capaciteit van zuurstof transport. Een plasmadonatie merk je eigenlijk nauwelijks iets van (weet ik uit eigen ervaring). Als tegen prestatie krijg je gratis een bloeddrukmeting en een meting van je Hb waarde ;p.

woensdag 5 september 2012

The Pegasus: Bijna 30 maar nog steeds bij de tijd

Na net Adidas nu een wat schoenen 'nieuws' van Nike. Een van de oudste hardloopschoenen die qua naam nog steeds verkrijgbaar is blijft bij de tijd. De Nike Pegasus vierde in 2008 de 25ste verjaardag en wordt volgend jaar dus 30!

Toch is de schoen nog erg bij de tijd. Hij is ook verkrijgbaar in de ID lijn waarin je zelf de schoen kan 'customizen'.

Deze keer niet alleen de kleuren maar zelfs ook de zool, weg of trail, en ook de upper, Gore-Tex of mesh. Zo kan je dus voor vier verschillende loopjes een schoen in de kast hebben:

  1. Wegprofiel met mesh: Voor droog weer
  2. Wegprofiel met Gore-Tex: Voor die typisch Nederlandse zomers;p (lees voor als het nat is...)
  3. Trail met mesh: Droge off road loopjes
  4. Trail met Gore-Tex: Voor natte omstandigheden, of door het lange natte gras..
Op naar de Pegasus 30. Ik ben benieuwd wat ze bij Nike bedenken voor dit lustrum.

Let wel op de prijs want de verschillende varianten zijn ook als standaard verkrijgbaar voor 110 euro, de ID kost 140 euro in de Nike Store.

De ID is niet bij andere webstores te krijgen. De 'gewone' Pegasus is wel verkrijgbaar bij andere winkels. zo is de 1 jaar oude Pegasus 28 voor een paar tientjes minder te krijgen bij Zalando of bij Runningdirect. Behalve de kleur zou ik zeggen...zoek de verschillen.

Bij Zalando staat ook de 29 in de schappen maar dan weer niet de ID.


Adidas Supernova Sequence 5 in de Adidasstore

In mijn mailbox een nieuwsbrief van Adidas met daarin reklame voor de Adidas Supernova Sequence 5.


Zoals ze de schoen zelf beschrijven op de website:

Deze adidas Supernova Sequence 5 voor heren hebben een gestroomlijnd ontwerp voor maximale prestaties en comfort, een anatomische GEOFIT™+-constructie en een ademend bovenwerk van air-mesh dat je voeten lekker koel houdt. Deze schoenen hebben bovendien ADIPRENE®-schokdemping en TORSION®-middenvoetondersteuning.
  • Gewicht: 328 gram (GB maat 8,5)
  • FORMOTION® past zich aan de ondergrond aan, zodat je altijd soepel en comfortabel loopt
  • Ademend bovenwerk van air-mesh; overlays van microsuède voor optimale ondersteuning en een perfecte pasvorm bij je voorvoet
  • ADIPRENE®+ in de voorvoet voor extra afzetkracht en efficiëntie; TORSION® SYSTEM voor een sterke middenvoet; GEOFIT™-constructie voor een anatomische pasvorm en comfort; pro-moderator mediale ondersteuning om overpronatie te voorkomen
  • ADIPRENE® in de hiel voor optimale schokdemping bij het landen; compatibel met miCoach; dit product is onderdeel van het Better Place Program: producten die op duurzame wijze gemaakt worden en zo aan een betere wereld bijdragen
  • ADIWEAR™-loopzool voor maximale duurzaamheid bij veelvuldig gebruik; loopzool van Continental™-rubber voor optimale grip

Wat ik dan weer mis? Of dit een neutrale schoen is of dat dit een schoen is met stabiliserende eigenschappen. Wat wel duidelijk is met alle mooie termen aangeduid met ® is dat het gaat om een gewone schoen met demping en niet een minimalistische schoen. Nu zullen veel beoogde klanten reeds de voorlopers van deze schoen hebben dus die weten wel wat ze kunnen verwachten.

Ga hier naar de webshop van Adidas. Adidas claimt snelle bezorging (de postbodes lopen blijkbaar op adidasjes) en gratis retournering! De schoen kost daar 130 euro. Bij RunningDirect is de schoen te koop voor onder de 120 euro. Maar hoef je niet persee de allerlaatste versie van de schoen? Kijk dan ook eens verder op bijvoorbeeld deze Duitse site met nummertje 4 vanaf bijvoorbeeld 75 euro.

Hier heb je nog een video review van de schoen. Deze vriendelijke Duitser weet je te vertellen dat het een schoen is voor overproneren. Is die vraag ook weer beantwoord:




dinsdag 4 september 2012

Beker voor eerste marathon tentoongesteld in Acropolis

De prijs van de eerste Olympische Marathon, gehouden in Athene, wordt tentoongesteld in Griekenland. De beker werd eerder dit voorjaar op een veiling aangeboden (zie blogje).


De beker heeft op de veiling veel meer opgebracht dan de toen voorspelde twee ton. De beker wisselde voor 650.000 euro van eigenaar. De kleinzoon verkocht de beker aan een andere Griek die daarmee de beker als nationaal erfgoed wil behouden.

De beker wordt eerst tentoongesteld in de Acropolis waarna  het vanaf september 2013 zijn plaatsje vindt in een gepland cultureel centrum (als dat niet sneuvelt als linkse hobby).

bron: Reuters.

maandag 3 september 2012

Nike+ app for Android

Het is leuk om te zien hoe de hardloopwereld in 5 jaar verandert. In een van mijn eerste posts schreef ik over de samenwerking tussen Apple en Nike. Deze twee sterke merken sloegen de handen ineen waardoor je de Nike+ sensor kon gebruiken in combinatie met de iPod. De iPod, voor diegene die dat niet meer weet, was een iPhone waarmee je niet kon bellen;p

Nu schreef ik een paar dagen geleden over de ontwikkelingen rond Nike+ met de nieuwe schoen LunarTR1 (zie artikeltje). In de productpresentatie staat opnieuw Apple opgelijnd met een iPhone.

Dat ze verder kijken mag blijken uit een bericht op het androidworld.nl. Nike+ plus heeft een app voor de Nike+ community nu ook toegankelijk gemaakt met een Android App. Hier is nog een tweede op myandroidgadgets.

zondag 2 september 2012

Training van de inhoud van je 'six pack'

Natuurlijk is je training vooral gericht op de juiste combinatie van kracht, snelheid en uithoudingsvermogen zodat je een maximale prestatie neerzet op de dag van de race/prestatieloop. Wat soms nog wel eens vergeten wordt is dat je de inhoud van je six pack ook kan/moet trainen.

Daarmee bedoel ik niet de buikspieren. Natuurlijk zijn die ook erg belangrijk voor je 'core stability' maar in dit geval heb ik het over je spijsverteringskanaal.

Waar gaat het over?
Kern van de boodschap is dat je bij je voedingspatroon je niet alleen moet concenteren op de dag waarop je een race of prestatieloop hebt. Natuurlijk is het die dag extra belangrijk. Niets is vervelender dan helemaal top fit te zijn en dan onderweg last te krijgen van hongerklop, of een oprisping van iets dat je toch beter niet had kunnen eten. Kortom net zo goed als jet met trainen je fysiek voorbereid op de inspanning kan je ook met je voedingspartoon jezelf voorbereiden. Bekend bij veel lopers is bijvoorbeeld het fenomeen 'koolhydraten stapelen' voor een marathon.

Wat kan je doen om je buik 'in shape'  te krijgen voor een wedstrijd?

  1. Houd rekening met je trainingsintensiteit: Als je intensiever traint gaat meer van je bloedsomloop naar de spieren die je daarbij gebruikt. Dit bloed gaat dus niet naar je ingewanden waardoor je spijsvertering minder efficient kan worden. Overweeg dan dus voedsel dat makkelijker verteerbaar is;
  2. Simuleer je eetpartoon op een webstrijddag: Test wat wel en niet werkt door een wedstrijddag te simuleren in je training. Combineer dit bijvoorbeeld met de 'Stimulator' training. Het effect dat eventuele zenuwen vooraf kunnen hebben op je spijsvertering is natuurlijk lastiger te simuleren maar misschien dat je dat dan maar over het seizoen heen moet gaan ervaren bij echte wedstrijden;
  3. Less is more: Hoewel je misschien denkt dat je jezelf moet volpompen met koolhydraten omdat dat de brandstof is waar je motor op loopt zou je kunnen proberen de intake van koolhydraten te beperken. Hierdoor moet je lichaam overschakelen op vetverbranding wat feitelijk een efficiëntere verbrandingsmodus is. Dit is ook wat beoogd wordt met sportvasten (zie bv sportvaste.nu), het bereiken van een zogeheten 'metabolic switch'. Over de zin en onzin hiervan misschien een keer een apart blogje.
  4. Finetuning van je vochthuishouding: Afhankelijk van afstand en weercondities dien je anders om te gaan met vochtinname en daarmee samenhangend je electrolyten (zouten/miniralen) huishouding. Dit is waar het bij mij fout gaat ibj marathons waar het nog al warm is. Te veel willen drinken omdat je wel dorst hebt maar je maag en zo al dat vocht niet meer aankan;
  5. Voorkom verleiding: houd vast aan je plan en je gewoonten. Ook als je levensrimte in de war gaat die dagen dat je op reis bent naar het loopevenement. Het originele artikel gaat zo ver om te adviseren om van te voren te verkennen (online neem ik aan) welke restaurants e.d. je het beste kan bezoeken of om zelfs je eigen spulletjes mee te nemen. Ik zou bijna denken: typisch nederlands om een zakje aardappelen enzo mee te nemen. Daarvoor ben ik dan blijkbaar te veel recreant. Ik wil ook genieten van de omgeving en de lokale cultuur...


Toch helpt dit ook met het uitwendige sixpackje
Bijvangst van deze vijf stappen? Meer vetverbranding, zeker door stap 3, wat uiteindelijk de zichtbaarheid van het echte sixpack ook ten goede komt waardoor de foto rechts wat lastig te maken is.

Je kan natuurlijk ook een boekje bestellen om je buikspieren te trainen maar als over die getrainde spieren nog steeds een goede beschermlaag zit.... ;-p.

Dit artikeltje is gebaseerd op een artikel in Running Competitor.

zaterdag 1 september 2012

The Simulator: Een gerichte training voor de marathon

Hier is een leuke training voor iedereen die in voorbereiding is op een marathon. Loop 16 mijl, 26,2 kilometer in het gewenste marathon tempo waarop je de dag van de race wilt lopen.

.
interview met beide heren Hanson
Waarom 26,2? Eigenlijk is dit terug te leiden op oorsprong van deze training die bedacht is door Keith and Kevin Hanson van Hansons-Brooks Distance Project (zie o.a. video).

Voor mensen die denken in 'miles' en niet in kilometers de 26.2 staat symbool voor de marathon in 'miles' uitgemeten. Verder is het een meer dan gemiddelde duurloop en geeft het je de mentale ervaring wat het is om je marathon tempo langere tijd vast te houden.

Het is ook weer niet zo lang dat je dagen, zo niet weken nodig hebt om te herstellen waardoor je hele voorbereiding in duigen ligt.

TIP van dehardloper:
Pas dit format ook eens toe op andere afstanden:
  • 13,1 kilometer in je halve marathon tempo;
  • 10 kilometer in je 10mijls tempo;
  • etc.
andere tips
Deze trainers laten hun toppers deze training meestal doen zo'n vijf weken voor de marathon. Ik zou zeggen dat gewoon naar je eigen schema moet kijken. Ongetwijfeld dat ergens tussen de 6 tot 3 weken voor je marathon een training ingepland staat van ongeveer 25kilometer. Je zou dan dus kunnen doen in je marathon tempo in plaats van je gebruikelijke, wat langzamere LSD (Long Slow Distance) tempo.

Je kan deze training ook gebruiken om te wennen aan het eten en drinken dat je zal moeten doen tijdens de marathon. Dus zorg voor drinken van het merk zoals ze dit ook uitdelen bij de marathon zodat je daaraan gewend bent.
Ben je van plan je eigen drinken wel/niet* te dragen tijdens de marathon? Zorg er dan ook met deze training voor dat je het drinken wel/niet** zelf draagt.

Omdat het om een training gaat op een strak tijdsschema is het uiteraard wenselijk dat je op een betrouwbare manier je 'splits' of tussentijden bij kan houden. Gebruik hiervoor kilometerplaatjes, je stappenteller of GPS horloge.

O ja, mocht je puur trainen op 'uitlopen' en niet op een (ambitieuze) eindtijd dan is de beste voorbereiding gewoon een 20mijls loopje (zo'n 32km waarvoor ik nog wel een mooie route weet).

*) Doorhalen wat niet van toepassing is
**) Dezelfde doorhaling toepassen als hiervoor