woensdag 9 januari 2013

EU subsidie voor slimme loopschoen

Spaanse onderzoekers gaan met Europeese Subsidie een 'slimme schoen' ontwikkelen. De schoen moet realtime feedback geven aan de loper over zijn vorm.

De schoen zou sensoren bevatten dat biomechanische informatie van de loper verzamelt en kan doorsturen naar een smartphone. Via een app op de smartphone kan de loper dan real-time feedback krijgen over zijn vorm. Volgens de ontwerpers kan dit helpen om blessures te voorkomen en kunnen de gebruikers aan de hand van de info ook een trainingsprogramma op maat van hun biomechanica samenstellen.


De Europese Unie spendeert ongeveer een miljoen euro aan het project, dat uitgevoerd wordt door een team van de het Spaans Instituut voor Biomechanica in Valencia. De ontwerpers doen een beroep op lopers om te bepalen hoe het design er moet uitzien.


Dat kan door een online enquĂȘte in te vullen. Dat kan hier.

Als onderzoeker heb ik natuurlijk wel weer een mening over dit onderzoek. Zo worden er vragen gesteld waar je maar een antwoord kan aanvinken terwijl je hier toch meerdere aan zou moeten vinken. Zie de vraag over de apparaatjes die je gebruikt. Zo kan je niet aangeven als je en een hartslagmeter en een mobiele telefoon gebruikt. Dan moet je er een kiezen... en dat is vaker het geval. Zoals bij de vragen naar blessures. Trouwens wordt daar wel van je verwacht dat je de medische termen kent je spieren en zo...


Verder is het wel te hopen dat de Spaanse onderzoekers daarbij gebruik maken van de kennis die TNO al in het verleden (2008) heeft opgedaan met het concept Runalyzer. Je kan hier in een PDF meer over lezen. Anders wordt het toch het wiel, eh...de schoen..., opnieuw uitvinden.

 bron: running.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten