zondag 6 januari 2013

Waarom lopen Kenianen harder?

In een documentaire van de Deense televisie wordt een wetenschappelijk onderzoeksteam gevolgd dat de vraag heeft beantwoord waarom er naar verhouding zo veel goede lange afstandslopers uit Kenia komen. Of om precies te zijn: van de Kalenjin stam uit de bekende Rift Vallei.

Wil je clou niet weten maar genieten van deze documentaire? Lees dan niet verder onder de video.

Het onderzoeksteam heeft meerdere hypothese getoetst zoals bijvoorbeeld de invloed van het lokale voedsel, de opbouw van de spieren, eventuele sociale factoren zoals de mogelijkheid dat Keniaanse kinderen (in het bijzonder de jongens waar naar is gekeken) al jong langere afstanden lopen etc. Geen van deze hypothesen heeft stand gehouden. Ook het significante verschil dat Keniaanse jongens verhoudingsgewijs iets langere benen hebben dan Deense jongens bleek geen significante relatie te hebben met de prestaties....
En toch lopen Keniaanse jongens een 5 kilometer test 2 minuten sneller dan Deense jongens. Dit terwijl beide groepen exact hetzelfde trainingsschema hadden gevolgd voor de duur van drie maanden waarbij hun start conditie vergelijkbaar was en bij de test de Kenianen liepen op 2000 meter hoogte. Ook al zijn ze er aan gewend, bij een inspanningen blijft de hoogte toch een nadeel.

Uiteindelijk blijkt dat niet zo zeer de lengte als wel de slankheid van hun benen de verklarende factor. Doordat ze minder massa hoeven te verplaatsen bij de loopbeweging lopen ze efficiƫnter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten