zaterdag 16 februari 2013

Hardlopen op piepschuim? Adidas BOOST

Adidas NLAdidas heeft een nieuwe schoen gelanceerd met de naan Energy Boost. Het bijzondere aan deze schoen is de tussenzool. Waar de meeste tussenzolen gemaakt worden van EVA, of voluit Ethyl Vinyl Acetate is bij deze schoen de tussenzool gemaakt van BOOST.


Deze zool is gemaakt van TPU of voluit Thermoplastic Polyurethane en ze zeggen  heel mooi dat dit materiaal in kleine energiecapsules wordt vormgegeven.

Voor mij ziet het eruit als de belletjes die ze maken als je piepschuim maakt van polystyreen. Kijk maar op de foto. Maar ik geeft toe: ik zou niet hardlopen op piepschuim.

Verder wel een mooi ontwerp. En als je de verhalen moet geloven is het materiaal ook stabieler qua prestaties. Het veroudert minder en ook temperatuur heeft minder effect op de eigenschappen dan bij EVA. Dit betekent voor een hardloper dat de schoen niet stugger wordt bij koudere temperaturen of zachter bij warme temperaturen.

Het idee van BOOST? Alle veerenergie die erin gaat wordt teruggegeven zoals onderstaand filmpje van Adidas moet illustreren. En ja, bi piepschuim zou de bal gewoon in het materiaal blijven liggen dus dan zal het toch wel kloppen van de energiecapsules.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten