zondag 10 februari 2013

Muziek terwijl je loopt

Nieuwsgierig als ik ben heb ik weer eens de moeite genomen om getriggerd door een berichtje op Running.be verder te zoeken naar de bron van het bericht...en maar goed ook. Daarvan leer je een stuk meer.

Op running.be wordt de volgende quote aangehaald van de onderzoeker Jack Lewis:
"Energieke, maar niet té snelle klassieke muziek is ideaal om te lopen", luidt zijn conclusie in The Daily Mail. "Niet alleen verhoogt uptempo muziek snelheid, kracht en uithoudingsvermogen, de relaxerende kwaliteiten van klassieke muziek verlagen ook de hartslag, bloeddruk en stress."

Daarna volgt een verhandeling welke muziek je wanneer kan gebruiken. Ik heb het originele artikel opgezocht op de Daily Mail en dan kom je erachter dat hij in zijn engels uitlating spreekt over "'Energetic but not overly-fast classical music can be ideal in the gym." en het hoeft dus niet persee betrekking te hebben op hardlopen.

Voor diegene die van tijd tot tijd in de sportschool komt is het een bekend gegeven dat de muziek die daar gedraaid wordt eigenlijk maar op manier te typeren is. Iets met een beat en niets meer of minder. Hoewel een upbeat nummer een positief effect heeft op zowel duur als intensiteit van de inspanning is het advies om daarbij toch op zoek te gaan naar een klassiek alternatief.

Wat blijkt nou? De klassieke beats hebben niet alleen het boven beschreven positieve effect. Ze helpen om hartslag te verlagen, bloeddruk en het gevoel van uitputting te verlagen. Toch een leuk bij effect.

Waarom dit wel gebeurt met klassieke muziek? Volgens Jack Lewis is over tijd de goede muziek boven komen drijven en betekent dit dat de klassieke stukken van hogere kwaliteit zijn dan de eigentijdse beats.

Das mooi maar dan nu de hamvraag: Welke muziek is het beste? Hij gaat uit van een beat in de muziek die in sync moet zijn met de hartslag (of net iets daaronder als het helpt je hartslag te verlagen;p).
Zo komt het met Beethovens vierde symphonie, het vierde deel a 140 bpm (MP3 en 'preview' op amazon.de).

Hij noemt ook nog een aantal andere tracks, die ik niet echt in het klassieke genre pas maar toch:
  • Michael Jackson's Rock with You (MP3 en preview) voor een warming up met 116 BPM
  • Johnny Cash's Heart of Gold (MP3 en preview ) voor de Cooling Down
Daarnaast geeft de beste man het advies om muziek te nemen waar je een goede associatie mee hebt. Duh... Ik zat net te denken om muziek op te zetten waar ik een pest hekel aan heb...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten