maandag 13 mei 2013

Hardloop Apps met GPS routes vergeleken

Getriggerd door het vergelijkende onderzoek van GPS horloges (zie blog) heb ik een vergelijking gedaan van drie apps voor hardlopers. De App van Runkeeper, Mytracks en MapMyRun heb ik alle drie aangezet tijdens een loopje van iets meer dan 16K door park en duin. Ik doe de vergelijking op de registratie van de route en afstand. Niet zo zeer op gebruiksgemak of features. Wie weet komt dat nog wel een keer;p

De gebruikte Apps

MyTracks is een App van Google (Maps). De App is summier en bij het aanzetten blinkt uit in eenvoud. Een start en een stopknop en that's it. De activiteit instellen moet dan ook via een instellingen menu. De gelopen routes zijn te exporteren als routes op Google Maps en verder in allerlei bestandformaten. Verder is er geen corresponderende website. Je kan jezelf een link laten sturen naar deze Google Map en in die mail staat dan nog een tekstuele samenvatting van je training (zie afbeelding, klik voor vergroting).

De RunKeeper App hoort bij de RunKeeper website. Een uitgebreide website waarop je je trainingen kan bijhouden. Voorzien van een 'social' deel waarin je je vrienden kan volgen en v.v. Ook kan je deelnemen aan wedstrijden. Zo kan je zien, bijvoorbeeld bij een marathon, hoe jouw prestatie zich verhoudt tot die van andere RunKeeper gebruikers die mee hebben gedaan.
Ook kan je routes zoeken om te lopen en allerlei andere activiteiten bijhouden. Heb je geen zin om de smartphone mee te nemen? Geen probleem je voert de gelopen route na afloop makkelijk in op de kaart.

MapMyRun is een App die hoort bij een uitgebreide website met alle toeters en bellen om je in staat te stellen je hele lifestyle bij te houden. Wat dat betreft biedt de site hetzelfde als RunKeeper en dan nog meer. Zo kan je bijvoorbeeld je voedselpartoon bijhouden.

Nu de test zelf. Ter vergelijk: Ik heb de route ook vastgelegd met mijn Polar RS200sd (die ik wel een keer moet callibreren dus de nauwkeurigheid zal plus min 5% zijn). Mijn Polar zegt dat de route 16.39KM is. Verder heb ik de route ook nog ingevoerd RunKeeper vanachter de PC door de route exact te volgen met de instelling Snap to Road. Dan komt de afstand uit op 16,88 kilometer.

De uitkomsten

Klik in onderstaande tabel op afbeeldingen voor een grotere weergave van de afbeeldingen van de websites.
  My Tracks  
  RunKeeper  
  MapMyRun  
gemeten afstand

16.61km
16.56km
16.79/
16.49km*
'Hoogtemeters'

19m
81m **
16m
Indruk
Routekaarten

Hoogteprofiel

Niet beschikbaar
Tijd

Totale tijd: 1:23:44
Verplaatsingstijd: 1:22:37
1:23:57
1:23:14
*) De twee afstanden van MapMyRun: Op de overzichtspagina van de training staat 16,79kilometer als afstand. Vervolgens kan je de kaart full screen openen met allerlei functies en daarop is je loopje opeens 300 meter korter! Onderstaande plaatje is daar een verklaring voor. Blijkbaar wordt in de grotere kaart minder meetpunten ingelezen of de route niet gladgestreken.

**) Die 81 meter lijkt me wat overdreven. Als je dan ook kijkt naar het hoogte kaartje van RunKeeper snap je het wel. Natuurlijk is de schaal niet vergelijkbaar met die van MapMyRun maar het is wel duidelijk dat het hoogte profiel van RunKeeper veel grilliger is. De route door de duinen is heeft wel wat hoogte verschil maar als je weet dat het een fietspad is, mag je zelf invullen dat dat wat geleidelijker gaat dan het profiel van RunKeeper doet vermoeden.

De afstand

En dan de hamvraag: Hoe ver heb ik die dag gelopen? De Route is op alle kaarten dezelfde. Alle kaarten tonen een merkwaardig lusje bij de 6 kilometer. Een ook interessant is dat ik na dat lusje een kilometer door achtertuinen lijk te hebben gelopen in plaats van over de Haagweg.

Dat is opzich natuurlijk niet verrassend omdat de Apps gebruik maken van dezelfde GPS-data die de telefoon registreert. Toch hebben de drie Apps verschillende afstanden geregistreerd. My Tracks en RunKeeper liggen 50 meter uit elkaar. Mapmyrun doet er nog eens 180 meter bovenop.

Natuurlijk registreren de App ook de tijd tussen het starten en stoppen van de route registratie. Zoals uit het gemailde overzicht van MyTracks blijkt (bovenste afbeelding) registreert deze ook als je even stil staat voor een stoplicht. Zie het verschil tussen 'snelheid' en 'verplaatsingssnelheid'.
Laten we er maar vanuit gaan dat de tijdsregistratie door de Apps exact is en dat het verschil te verklaren is doordat ik ze achter elkaar heb gestart en gestopt.

Maar met die 43 seconden verschil tussen RunKeeper en mapmyrun en die 230 meter meer levert wel sneller 'ronden' op bij de kilometertijden zoals uit onderstaande staatjes blijkt:

De conclusies

De verschillen, 230 meter tussen de kortste en de langste gemeten afstand, van de Apps zijn niet meer dan 1,3% op de totale afstand. Daarmee zijn de Apps dus zeer geschikt als je na afloop wilt weten hoeveel je gelopen hebt. Mijn eigen Polar doet het na al die jaren dan ook nog best aardig: 2,4% is het grootste verschil (met mapmyrun). Hoe je op internet ingevoegde route van 16,88 kilometer hier tegen af moet zetten vind ik lastig in te schatten.
Die verschillen zijn al met al vergelijkbaar met die bij GPS horloges. Ik loop nog lekker even door met mijn oude klokje.

Wil je de registratie gebruiken om gericht te trainen op verschillende tempi bijvoorbeeld omdat je een marathon wilt lopen in een bepaald tempo zodat je bijvoorbeeld uitkomt op 3:30 als eindtijd? Dan is het verstandig om toch maar een 400meter baan op te zoeken of een andere goed vastgelegde route. 
Bijvoorbeeld langs een grote weg als je de hectometerpaaltjes van de Rijkswaterstaat vertrouwd.

Tot slot

Gelukkig staan bij marathon de kilometers langs de route altijd keurig aangegeven. Nou ja keurig....Zowel in Antwerpen als in Brussel heb ik een kilometer gelopen die voor mijn doen extreem snel was, gevolgd door een onverklaarbaar langzame (een langzame km dat komt tegen het einde vaker voor maar dan weet ik dat). Dan weet je dat daar dus ook de bordjes niet altijd goed staan. 
Dan is een App die je kilometers afroept weer een aardig ijkpunt ook al kan de App van slag raken. Bijvoorbeeld met een tunnel van een kilometertje zoals in Antwerpen. Dan is opnieuw dat oude klokkie zo gek nog niet en natuurlijk het belangrijkste: Je gezonde boerenverstand in combinatie met je gevoel. In andere woorden: Vergeet alle techniek behoudens een klokje en luister naar je lichaam!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten