woensdag 30 januari 2013

Born to Run: de evolutietheorie van mensen door Daniel Lieberman

Als je deze blog wat actiever volgt kan je niet gmeist hebben dat ik een fan ben van het boek 'Born to Run'.Het boek claimt dat we als mens geevolueerd zijn om langere afstanden te lopen en wel als wapen voor de jacht. De langzame en zwakke mens kan in een uitputtingsslag de grootste dieren op de knieën dwingen omdat die uiteindelijk oververhitten door warmte stuwing.

De onderstaande TEDx video toont Daniel Lieberman met de wetenschappelijke achtergrond van deze visie. Zie ook de beelden waarin een grote gazelle achtige inderdaad door de knieën gaat.

 

dinsdag 29 januari 2013

Ook in Delft lopen robots hard

Na mijn bericht gisteren met de hardlopen robots van het MIT in amerika dan ook maar even de reklame voor onze eigen TU Delft. Ook daar zijn ze druk bezig met tweebenenige robots.

Ik moet wel constateren dat de video van MIT me meer boeit dan onderstaande feitelijke video.
Mag je concluderen dat amerikanen wetenschap beter weten te 'verkopen'?

maandag 28 januari 2013

Het nut en de lol van wetenschap volgens een hardloper

Na het MIT berichtje over de slimme materialen ben ik eens verder gaan kijken op de site van MIT.


En ja, dan kom je zo stiekem nog eens iets tegen dat nog wat met lopen te maken heeft. 

Los daarvan vind ik dat deze onderzoeker heel goed uitlegt waarom ze veel tijd en geld steken in onderzoek dat in eerste instantie de indruk wekt van hobbyisme...en dat is iets dat iedereen aangaat. Zeker mensen die denken dat wetenschappelijk onderzoek direct moet leiden tot een nuttig effect of anders graag een geldkraan dichtdraaien. Oeps, wordt ik zo maar politiek op deze blog?

O ja, mocht je echt alleen geïnteresseerd zijn in hardlopen. Aan het eind gaat het nog over barefoot running.

zondag 27 januari 2013

Verslag Drechtloop

Het is met het huidige weer nauwelijks voor te stellen maar vorige week was de toen gehouden Drechtloop te typeren als 'guur' en 'koud'.

Toch heb ik weer genoten van dit zeer kleinschalige loopje over 10 mijl. Vooral het tweede deel langs de Drecht is pitoresk te noemen. Waar ik gevreesd had voor de koude wind vol op de kop richting Bilderdam was de wind wat noordelijker dan gedacht. Daarmee liepen we redelijk uit de wind maar hadden we vanuit Bilderdam terug naar Leimuiden wel een zetje mee. Voor impressie van de route zie runkeeper. Genoeg duwtje in de rug om mijn 'slachtoffer' (ik was een haasje) te vragen of er een tandje bij kon. Dan is het extra leuk als je erin slaagt dat het slachtoffer naar een tijd weet te lopen die hij  niet verwacht en sneller is dan bij eerdere edities.

Mijn vraag op 500 meter voor de finish "Gaan we voor donkerrood?" werd door het slachtoffer toch wel betiteld als de uitspraak van de dag na afloop. Ondanks een antwoord wat een ontkenning inhield, het slachtoffer liep al vet in het rood, toch eigenwijs nog een tandje erbij gedaan.

En u ziet. Hij kleefde nog aan mij toen we over de finish kwamen. OK, ik geef het toe, ik ben diegene met de grijns terwijl het slachtoffer iets minder blij kijkt maar dat was na de finish snel anders toen hij de tijd zag...


Het verslag van de organisatie is op de site na te lezen.

Wat een grauwe dag

Vandaag is een grauwe dag. Natuurlijk omdat buiten de herfst de winter opvolgt en met grote bakken water de herinnering wegspoelt aan de lekkere loopjes in krakend koude winterlucht over met sneeuw bedekte paden.

Maar ook een beetje omdat mijn allereerste loop T-shirt ooit een nieuwe carriere begint als poetslap.

als je dan bedenkt dat deze Airborne Run het eerste loopje ooit was wat mij gestimuleerd heeft om met een zekere regelmaat te gaan lopen. Dus je begrijpt (als mede loper (en dat is wat anders als een meeloper)) dat er een extra herinnering aan het T-shirt hangt.

Eigenlijk nog best bijzonder dat een shirt van dergelijk goedkope katoen met een simpele zeefdruk zo lang stand heeft gehouden. Waarschijnlijk omdat het vooral onderop de stapel heeft gelegen in de kast.
Nu na bijna 19 jaar en met het uitruimen van de kast is het dan toch tijd.....

Bye Bye...

zaterdag 26 januari 2013

Fashion or Function?


Zo heel soms valt je oog wel eens in een damesblad en zie je iets wat je aandacht trekt. In dit geval het hiernaast getoonde paar schoenen.

Wat een kleuren! toch maar even lezen wat erbij staat. Het gaat om hardloopschoenen (yeah sure..) ontworpen door Stella McCartney (okay?) voor Adidas.

Das waar ook, zij had ook de kleding ontworpen voor de Olympische sporters van het engelse team afgelopen zomer in London (lees nog maar eens de blogpost daarover).

Afijn het blijken dus niet alleen maar Fashionschoenen te zijn. Ze zijn te krijgen op Adidas Site. Dat wil zeggen. Goed nieuws voor diegene die natuurlijk met deze schoenen aan hun voeten willen (hardlopen).

Sta je open voor andere, iets minder uitgesproken kleurtjes? Dan zijn de bovenstaande kleurcombi's met 50% korting te krijgen.

zondag 20 januari 2013

Fire on the Track: Documentaire over 'Pre'

Ook nog online te vinden. Een documentaire over Prefontaine:

Prefontaine: Originele opnamen Munchen 1972

Na de twee posts met de films over Prefontaine is het leuk om nog een originele opname terug te vinden van de olympische race uit 1972:

Wie zoekt nog argumenten om gezonder te leven?

In labyrinth eerder vanavond een interessante uitzending over de rol tussen slechte eetgewoontes, diabetes en Alzheimer:

Nog een keer Prefontaine; Without Limits

Na mijn post met de film Prefontaine gisteren  hier een post met een tweede film over Prefontaine. Deze keer onder de titel 'Without Limits. Helaas staat deze in delen op YouTube. Misschien toch maar de DVD bestellen?

Op zich wel interessant. Prefontaine is gemaakt in 1997. Deze film is gemaakt in 1998. Blijkbaar dachten meerdere producers en studio's een graantje mee te kunnen pikken van een 25jarig jubileum van bijvoorbedld zijn race op de Olympische Spelen van Munchen (1972) of zijn dood in 1974. Op de engelstalige wikipedia kan je meer lezen over Steve Prefontaine. Maar Misschien moet je die niet lezen voordat je de film kijkt. Maakt de film wel zo spannend;p.

O ja, nog een reden om de DVD te bestellen ? Deze uploads zijn in het Spaans ondertiteld en deel 10 mist helaas en deel 11 'staat op zwart'. :-(.

Deel 1:
Deel 2:
Deel 3:
Deel 4:
Deel 5:
Deel 6:
Deel 7:
Deel 8:
Deel 9:
Deel 10:
Die mist dus maar een deel daarvan is deze video

Deel 11:
Deel 12:

zaterdag 19 januari 2013

Prefontaine - The movie

Gisteren al aangekondigd, vandaag een extra lange video ter motivering om te gaan hardlopen. En hier is ie dan, een bijna twee uur lange  film over Steve Prefontaine.

Ik zou zeggen geniet en als je denkt dat je hem nog een keer rustig wilt bekijken van DVD dan heb ik gezien dat dit nog in de handel is via bijvoorbeeld Amazon. Go Pre!   

vrijdag 18 januari 2013

Slimme materialen voor hardlopers?

Onderzoekers van MIT in Amerika hebben een materiaal ontwikkelt dat heel snel vocht opneemt als het ermee in aanraking komt maar ook even zo snel weer afstaat als het wordt blootgestelt aan lucht.

Nu is dat op zich voor lopers nog niet relevant maar de volgende stap is dat als het nat wordt het materiaal uitzet en als het droog wordt, het materiaal weer krimpt. nu komen we al langzaam in de buurt van onze sport.

Zoals je in het flimpje ziet is het matriaal snel en sterk, het kan meer dan zijn eigen gewicht tillen. Zo zien de wetenschappers de toepassing in kunstspieren. Uiteraard is te hopen dat dit voor ons lopers niet een noodzakelijk toepassing wordt.

Ik bedenk net dat als je het toepast in compression clothing je misschien een zetje extra mee kan krijgen. Iets voor meneer Lance Amstrong?

De toepassing die ook genoemd wordt is het opwekken van kleine stroompjes elektriciteit, bijvoorbeeld om een hartslagmeter te voeden... Kijk nu zitten we op bekend (hardloop)terrein.

En hier is weer het dagelijkse portie motivatie;p

Na de posts van voorgaande dagen is dit de een na laatste video van deze week. Voor morgen een iets langere speciaal voor het weekend!

donderdag 17 januari 2013

En nog een video

Net als voorgaande twee dagen een video met het dagelijkse portie motivatie:

woensdag 16 januari 2013

Slim van amazon: Nu een ASR/GTX aanbieden

Is het toeval of niet? ik heb laatst nog een gewone loopschoen (Brooks Adrenaline ) bestelt bij Amazon.de. Misschien niet het laatste model maar daarmee wel een stuk goedkoper dan de winkel op de hoek.

Net met alle pakken sneeuw voor de deur krijg je een e-mailtje met daarin een aanbod op de ASR variant van de schoen. Hierbij staat ASR voor all season running. Ook is er de GTX waarbij de bovenlaag van Goretex is voor droge voetjes. Klik voor de gein eens door op de GTX hieronder en kijk dan bij de foto's maar eens onder de zool...wat staat daar? Precies: ASR. Toch staat bij de een op de tong ASR en de ander GTX.

Doen ze toch wel slim bij Amazon.

Wat altijd even oppassen is bij Amazon is dat ze zoveel verschillende typen en soorten van dezelfde schoen lijken te verkopen dat je goed moet weten welk type je precies moet/wilt hebben en dan nog hopen dat in de afgeprijsde categorie je maat er nog tussenzit. Let bijvoorbeeld goed op het typenummer. Vaak staat daarin een D of een E wat wijst op de breedte maat van de leest. Dit vind je bij je huidige schoen aan de binnenkant van de tong.

Dat alles gezegd hebbend: Ik heb al aardig wat paar via deze weg thuis gekregen en daarmee behoorlijk wat euro's bespaard...Je ziet hieronder bijvoorbeeld dat zelfs de recente GTS 12 behoorlijk goedkoper is. Ook met verzendkosten bespaar je nog een paar tientjes... tis maar dat je het weet...

                 


En nog een motiverend videootje

Net als mijn post van gisteren is onderstaande video bedoeld als motivatie voor hardlopers. Bij deze video komt een leuke uitdaging: Proberen uit te vinden welke races ze gebruikt hebben met welke sterren uit het verleden;p

dinsdag 15 januari 2013

Beetje amerikaans maar wel grappig: Een inspirerende video

Mocht je nog wat externe motivatie nodig hebben om te gaan lopen dan is onderstaande video wel grappig. De uitspraken zijn wel erg 'hallmarkkaart achtig'en niet echt diep filosofisch. ...wel weer jammer dat een vergelijkbaarl oopje in Den Haag 5 minuten klaar is want van vloedlijn tot het hoogste duin is denk ik maximaal 5 minuten. Aan de andere kant...maakt de uitdaging wel minder groot dus minder excuses om niet te gaan.

zondag 13 januari 2013

Fit zonder inspanning kan niet!

In januari wordt je altijd platgewalst onder de reklames die iets te maken hebben met fitness. Aanbiedingen voor trainingsapparatuur (zie blog) of abonnementen voor sportscholen. Ieder jaar erger ik me weer (cabaretesk natuurlijk want je moet je over zoieets niet echt druk maken) over de reklames van de sportscholen van Fit for Free.

Nu gaat het mij niet om de gratis inschrijving of zo want dat zal best. Het gaat mij om de naam van de sportschool. Mag je zo maar naar binnen om gratis te sporten? Nee! De naam klopt dus niet en kan je misschien zelfs nog wel plaatsen onder het kopje 'consumentenmisleiding'.

Maar nu komt mijn echt bedenking: Om fit te worden moet echt zweten, investeren in jezelf, inspannen, no pain no gain e.d.
Kortom fit zijn komt niet vanzelf! Zie daar de absoluut foute naam van de sportschool...

Uitslag en videoverslag Halve van Egmond

Abera Kuma heeft de 41ste editie van de halve marathon van Egmond gewonnen. De Ethiopiër had 1 uur, 1 minuut en 21 seconden nodig voor deze halve marathon die over strand en duinen gaat. Hoewel geen parcoursrecord vind ik het toch bar snel voor een loopje van 21,1 km. Tweede werd de Keniaan Vincent Kipruto 0.16 seconden en de Ethiopiër Bonsa Diba derde op 0.33 seconden. Beste Nedderlander was Michel Butter op de negende plaats met bijna anderhalve minuut achterstand (1.26) op winnaar.

 Bij de dames haalde Kenia 'goud' en 'zilver' binnen. Helah Kiprop won in 1.10.55 ndat ze in een eindsprint op de boulevard in Egmond Flomena Chepchirchir versloeg. Andrea Deelstra eindigde op de zesde plaats als beste Nederlandse in 1.15.13.

 

Lopers in Egmond en Den Haag....

Iedereen die vandaag start in Egmond voor de Halve van Egmond of in Den haag voor de Strandmarathon (voorheen Zwart Marathon) heel veel...







|SUC6!



Het is heerlijk loopweer. Dat wordt genieten!

zaterdag 12 januari 2013

Video over born to run

Het is geen geheim dat ik een ambassadeur ben van het boek 'Bon to Run'of 'De geboren Renner' van Christopher McDougall. Ik heb al eens een blogje geschreven over dit boek en je kan op dez blog ook al een video vinden van de schrijver van het boek.

HEt is een goed geschreven boek waar in een bijna verhalende stijl een documentaire wordt neergezet over de Tarahumara en natural running of barefoot running of chi running of hoe je het ook wil noemen.

Onderstaand een video dat ook over dit boek gaat en de discussie tussen de voorstanders van deze loopstijl en de éxpert'die tegen is. Het boek in een nutshell maar toch kan ik je aanraden het alsnog te lezen;p

Ik heb zelf het boek in het Engels gelezen en weet dus niet hoe de Nederlandse vertaling is. Als je op bovenstaande afbeelding klikt ga je naar een website waar je die Nederlandse versie kan bestellen. Als je hiernaast klikt op de afbeelding van de Engelstalige versie kan je die bestelling via Amazon. Veel leesplezier!!

donderdag 10 januari 2013

Een vluggertje; trainingstechnisch wel te verstaan

Heb je geen zin in lange trainingen dan is dit vluggertje misschien een optie maar dat moet je dan wel elke dag doen!

Hier komt ie:

  • vier minuten joggen als warming-up.
  • 20 seconden voluit sprinten, 10 seconden rust, 60 seconden wandelen.
  • dit 6 tot 7 keer herhalen.
  • enkele minuten wandelen als cooling-down.
  • totaaltijd: nog geen half uur.
Deze vorm van training heet High-intensity interval training (HIIT), High-Intensity Intermittent Exercise (HIIE) of sprint interval training.

Bovenstaande trainingsvorm is bedacht door Izumi Tabata, een Japanse inspanningsfysioloog die al in de jaren negentig met zijn redelijk revolutionaire training een reputatie opbouwde in het land van de rijzende zon.

Tabata beweert dat zes weken lang elke dag bovenstaande training afwerken al een puike conditie oplevert. Dat uithoudingsvermogen zou zelfs aanzienlijk beter zijn dan dat van duursporters die dagelijks een uur op traditionele wijze trainen. Zijn beweringen zijn onlangs wetenschappelijk getest en bevestigd: het werkt. 0

Een alternatief voor de Tabate methode is de Little methode:
  • 3 minutes for warming up
  • 60 seconden hard maar niet voluit (net onder je VO2max)
  • 75 seconden rust
  • dit 8 tot 12 keer herhalen
  • en dit dan 3 keer per week!
Het trainingseffect is vergelijkbaar met 5 keer per week een uur op 50-70%VO2max en hoeft niet persee hardlopend natuurlijk maar zou ook kunnen op een hometrainer o.i.d.

bron: Wikipedia

woensdag 9 januari 2013

EU subsidie voor slimme loopschoen

Spaanse onderzoekers gaan met Europeese Subsidie een 'slimme schoen' ontwikkelen. De schoen moet realtime feedback geven aan de loper over zijn vorm.

De schoen zou sensoren bevatten dat biomechanische informatie van de loper verzamelt en kan doorsturen naar een smartphone. Via een app op de smartphone kan de loper dan real-time feedback krijgen over zijn vorm. Volgens de ontwerpers kan dit helpen om blessures te voorkomen en kunnen de gebruikers aan de hand van de info ook een trainingsprogramma op maat van hun biomechanica samenstellen.


De Europese Unie spendeert ongeveer een miljoen euro aan het project, dat uitgevoerd wordt door een team van de het Spaans Instituut voor Biomechanica in Valencia. De ontwerpers doen een beroep op lopers om te bepalen hoe het design er moet uitzien.


Dat kan door een online enquête in te vullen. Dat kan hier.

Als onderzoeker heb ik natuurlijk wel weer een mening over dit onderzoek. Zo worden er vragen gesteld waar je maar een antwoord kan aanvinken terwijl je hier toch meerdere aan zou moeten vinken. Zie de vraag over de apparaatjes die je gebruikt. Zo kan je niet aangeven als je en een hartslagmeter en een mobiele telefoon gebruikt. Dan moet je er een kiezen... en dat is vaker het geval. Zoals bij de vragen naar blessures. Trouwens wordt daar wel van je verwacht dat je de medische termen kent je spieren en zo...


Verder is het wel te hopen dat de Spaanse onderzoekers daarbij gebruik maken van de kennis die TNO al in het verleden (2008) heeft opgedaan met het concept Runalyzer. Je kan hier in een PDF meer over lezen. Anders wordt het toch het wiel, eh...de schoen..., opnieuw uitvinden.

 bron: running.be

dinsdag 8 januari 2013

Looptechniek van eliteloper Moses Mosop

een leuke video met vertraagde opnamen van Moses Mosop bij zijn deelname aan de marathon van Rotterdam eerder dit jaar. Mooi om te zien hoe hij niet 'over stride' en daarmee een hele mooie voorvoet landing heeft. Zelfs iets aan de buiten kant van zijn voet terwijl de afzet natuurlijk meer over de binnenkant gaat. Daar heb je immers het langste contact met je grote teen;p. Das precies het idee achter de 'torsion' techniek die Adidas al in 1989 introduceerde.

maandag 7 januari 2013

Yoga voor hardlopers

Het is misschien wat 'old school' maar af en toe is het ook nog wel eens nuttig om iets vanaf papier te lezen. Voor de tweede week op rij stond er in de NRC een aardig artikeltje. De vorige keer over reactiesnelheid, deze keer over Yoga specifiek voor hardlopers. Want zoals de dame in het artikeltje zelf al aangeeft. Hardlopers en Yoga beoefenaars zijn niet gelijk hetzelfde publiek.

zondag 6 januari 2013

Schoenen printen voor sprinters

Het is mogelijk om met behulp van een 3D printer schoenen op maat te printen. Omdat ze gemaakt worden van het wat stuggere polyamide zijn ze vooral geschikt voor sprinters.

De schoen en al zijn onderdelen kunnen geheel op maat gemaakt worden en dit exemplaar weegt maar 96 gram. De ontwerper denkt dat een goed ontworpen schoen 3.5% performance verbetering kan opleveren voor een sprinter of wel 0.35 seconden op 100 meter sprint. Das best veel! Nu nog een bliksemflitsje mee printen.

Wel een kek schoentje. Je zou er bijna sprinter voor worden.

bron: wired

Waarom lopen Kenianen harder?

In een documentaire van de Deense televisie wordt een wetenschappelijk onderzoeksteam gevolgd dat de vraag heeft beantwoord waarom er naar verhouding zo veel goede lange afstandslopers uit Kenia komen. Of om precies te zijn: van de Kalenjin stam uit de bekende Rift Vallei.

Wil je clou niet weten maar genieten van deze documentaire? Lees dan niet verder onder de video.

Het onderzoeksteam heeft meerdere hypothese getoetst zoals bijvoorbeeld de invloed van het lokale voedsel, de opbouw van de spieren, eventuele sociale factoren zoals de mogelijkheid dat Keniaanse kinderen (in het bijzonder de jongens waar naar is gekeken) al jong langere afstanden lopen etc. Geen van deze hypothesen heeft stand gehouden. Ook het significante verschil dat Keniaanse jongens verhoudingsgewijs iets langere benen hebben dan Deense jongens bleek geen significante relatie te hebben met de prestaties....
En toch lopen Keniaanse jongens een 5 kilometer test 2 minuten sneller dan Deense jongens. Dit terwijl beide groepen exact hetzelfde trainingsschema hadden gevolgd voor de duur van drie maanden waarbij hun start conditie vergelijkbaar was en bij de test de Kenianen liepen op 2000 meter hoogte. Ook al zijn ze er aan gewend, bij een inspanningen blijft de hoogte toch een nadeel.

Uiteindelijk blijkt dat niet zo zeer de lengte als wel de slankheid van hun benen de verklarende factor. Doordat ze minder massa hoeven te verplaatsen bij de loopbeweging lopen ze efficiënter.

donderdag 3 januari 2013

Hoe houd je je loopschoenen schoon en fris

Blijkbaar zijn er mensen die zich druk maken over het uiterlijk of eventuele geurtjes van hardloopschoenen.

Als mijn schoenen de 10 tips zouden lezen op SneakerReport zouden ze zich zo verwaarloosd voelen! Voor mijn schoenen geen deo, cedar hout, een ritje in de wasmachine, een poetsbeurt met Mr. Proper of soda, of iets van dat alles.

Mijn schoenen moeten het doen met af en toe afspoelen onder tuinslang of douche als ze al te vies zijn geworden van de modder. Heel misschien nog een borstel als water alleen niet helpt maar dat is het wel en verder gewoon lekker laten drogen.

Sorry schoenen...vergeven jullie me?

woensdag 2 januari 2013

Goede voornemens? De aanbiedingen vliegen je om de oren

Het is weer 1 januari geweest. Bij de ingang van de Makro struikel je over de fitnessapparaten waardoor je eerst langs de EHBO moet voordat je er ook maar gebruik van kan maken.

Maar mocht je als fanatieke loper toch overwegen om bijvoorbeeld een loopband of crosstrainer aan te schaffen is dit natuurlijk wel het moment om het te doen.

Bij zijn er bijvoorbeeld aanbiedingen op Loopbanden. Met de code jet9-5874 krijg je tot 31 januari van dit jaar nog eens € 44,95 korting bij aankoop van de bestseller loopband Focus Fitness - Jet 9.

Denk je meer aan een crosstrainer dan is het een idee om deze post van mij uit 2007 nog eens na te lezen! Voordelen over een loopband in een nutshell: Wel de cardio, niet de schoksgewijze belasting van je landingsgestel.

Ook Wehkamp, Margewebshop en Fitnessdigital doen mee met het kortingen festijn. En de knipperende banner van Fitness apparatuur laat ook niets aan onduidelijkheid over.

In alle andere gevallen doe je gewoon lekker je schoenen aan en ga je gewoon lekker naar buiten.

dinsdag 1 januari 2013

Voor de snelle starters:over je reactiesnelheid

In de NRC een leuk artikel over reatiesnelheid, de fysische grenzen en dat er toch sneller gereageerd wordt door dat mooie systeem dat ons lichaam is. Hopelijk is de foto leesbaar.