zondag 19 mei 2013

Snel vet verbranden!




Calorieën verbranden, vet verbranden.Gewicht verliezen in no time. Wie wil dat niet? Zoek maar eens met vet verbranden op Google. In no time 100.000 hits.

Hiervoor geldt: Voorkom dat de calorieën binnenkomen. Weersta de verleiding van de fastfood.

Hoe deze verleiding te weerstaan? Heel simpel: verbrand het vet en de calorieën op je bord!

En dat is wat fotograag Henry Hargreaves deed. met deze mooie foto''s tot gevolg. En als je jezlef afvraagt hoe het kan dat sommig eten er niet verbrand uitziet? Dat is omdat het vet uit het eten aan het verbranden is!

Het is blijkbaar niet bedoeld als een anti fastfood campagne maar echt pro is het ook niet.

Just enjoy the food....as eye candy!




















inspiration and images: fastcodesign.com

maandag 13 mei 2013

Hardloop Apps met GPS routes vergeleken

Getriggerd door het vergelijkende onderzoek van GPS horloges (zie blog) heb ik een vergelijking gedaan van drie apps voor hardlopers. De App van Runkeeper, Mytracks en MapMyRun heb ik alle drie aangezet tijdens een loopje van iets meer dan 16K door park en duin. Ik doe de vergelijking op de registratie van de route en afstand. Niet zo zeer op gebruiksgemak of features. Wie weet komt dat nog wel een keer;p

De gebruikte Apps

MyTracks is een App van Google (Maps). De App is summier en bij het aanzetten blinkt uit in eenvoud. Een start en een stopknop en that's it. De activiteit instellen moet dan ook via een instellingen menu. De gelopen routes zijn te exporteren als routes op Google Maps en verder in allerlei bestandformaten. Verder is er geen corresponderende website. Je kan jezelf een link laten sturen naar deze Google Map en in die mail staat dan nog een tekstuele samenvatting van je training (zie afbeelding, klik voor vergroting).

De RunKeeper App hoort bij de RunKeeper website. Een uitgebreide website waarop je je trainingen kan bijhouden. Voorzien van een 'social' deel waarin je je vrienden kan volgen en v.v. Ook kan je deelnemen aan wedstrijden. Zo kan je zien, bijvoorbeeld bij een marathon, hoe jouw prestatie zich verhoudt tot die van andere RunKeeper gebruikers die mee hebben gedaan.
Ook kan je routes zoeken om te lopen en allerlei andere activiteiten bijhouden. Heb je geen zin om de smartphone mee te nemen? Geen probleem je voert de gelopen route na afloop makkelijk in op de kaart.

MapMyRun is een App die hoort bij een uitgebreide website met alle toeters en bellen om je in staat te stellen je hele lifestyle bij te houden. Wat dat betreft biedt de site hetzelfde als RunKeeper en dan nog meer. Zo kan je bijvoorbeeld je voedselpartoon bijhouden.

Nu de test zelf. Ter vergelijk: Ik heb de route ook vastgelegd met mijn Polar RS200sd (die ik wel een keer moet callibreren dus de nauwkeurigheid zal plus min 5% zijn). Mijn Polar zegt dat de route 16.39KM is. Verder heb ik de route ook nog ingevoerd RunKeeper vanachter de PC door de route exact te volgen met de instelling Snap to Road. Dan komt de afstand uit op 16,88 kilometer.

De uitkomsten

Klik in onderstaande tabel op afbeeldingen voor een grotere weergave van de afbeeldingen van de websites.
  My Tracks  
  RunKeeper  
  MapMyRun  
gemeten afstand

16.61km
16.56km
16.79/
16.49km*
'Hoogtemeters'

19m
81m **
16m
Indruk
Routekaarten

Hoogteprofiel

Niet beschikbaar
Tijd

Totale tijd: 1:23:44
Verplaatsingstijd: 1:22:37
1:23:57
1:23:14
*) De twee afstanden van MapMyRun: Op de overzichtspagina van de training staat 16,79kilometer als afstand. Vervolgens kan je de kaart full screen openen met allerlei functies en daarop is je loopje opeens 300 meter korter! Onderstaande plaatje is daar een verklaring voor. Blijkbaar wordt in de grotere kaart minder meetpunten ingelezen of de route niet gladgestreken.

**) Die 81 meter lijkt me wat overdreven. Als je dan ook kijkt naar het hoogte kaartje van RunKeeper snap je het wel. Natuurlijk is de schaal niet vergelijkbaar met die van MapMyRun maar het is wel duidelijk dat het hoogte profiel van RunKeeper veel grilliger is. De route door de duinen is heeft wel wat hoogte verschil maar als je weet dat het een fietspad is, mag je zelf invullen dat dat wat geleidelijker gaat dan het profiel van RunKeeper doet vermoeden.

De afstand

En dan de hamvraag: Hoe ver heb ik die dag gelopen? De Route is op alle kaarten dezelfde. Alle kaarten tonen een merkwaardig lusje bij de 6 kilometer. Een ook interessant is dat ik na dat lusje een kilometer door achtertuinen lijk te hebben gelopen in plaats van over de Haagweg.

Dat is opzich natuurlijk niet verrassend omdat de Apps gebruik maken van dezelfde GPS-data die de telefoon registreert. Toch hebben de drie Apps verschillende afstanden geregistreerd. My Tracks en RunKeeper liggen 50 meter uit elkaar. Mapmyrun doet er nog eens 180 meter bovenop.

Natuurlijk registreren de App ook de tijd tussen het starten en stoppen van de route registratie. Zoals uit het gemailde overzicht van MyTracks blijkt (bovenste afbeelding) registreert deze ook als je even stil staat voor een stoplicht. Zie het verschil tussen 'snelheid' en 'verplaatsingssnelheid'.
Laten we er maar vanuit gaan dat de tijdsregistratie door de Apps exact is en dat het verschil te verklaren is doordat ik ze achter elkaar heb gestart en gestopt.

Maar met die 43 seconden verschil tussen RunKeeper en mapmyrun en die 230 meter meer levert wel sneller 'ronden' op bij de kilometertijden zoals uit onderstaande staatjes blijkt:

De conclusies

De verschillen, 230 meter tussen de kortste en de langste gemeten afstand, van de Apps zijn niet meer dan 1,3% op de totale afstand. Daarmee zijn de Apps dus zeer geschikt als je na afloop wilt weten hoeveel je gelopen hebt. Mijn eigen Polar doet het na al die jaren dan ook nog best aardig: 2,4% is het grootste verschil (met mapmyrun). Hoe je op internet ingevoegde route van 16,88 kilometer hier tegen af moet zetten vind ik lastig in te schatten.
Die verschillen zijn al met al vergelijkbaar met die bij GPS horloges. Ik loop nog lekker even door met mijn oude klokje.

Wil je de registratie gebruiken om gericht te trainen op verschillende tempi bijvoorbeeld omdat je een marathon wilt lopen in een bepaald tempo zodat je bijvoorbeeld uitkomt op 3:30 als eindtijd? Dan is het verstandig om toch maar een 400meter baan op te zoeken of een andere goed vastgelegde route. 
Bijvoorbeeld langs een grote weg als je de hectometerpaaltjes van de Rijkswaterstaat vertrouwd.

Tot slot

Gelukkig staan bij marathon de kilometers langs de route altijd keurig aangegeven. Nou ja keurig....Zowel in Antwerpen als in Brussel heb ik een kilometer gelopen die voor mijn doen extreem snel was, gevolgd door een onverklaarbaar langzame (een langzame km dat komt tegen het einde vaker voor maar dan weet ik dat). Dan weet je dat daar dus ook de bordjes niet altijd goed staan. 
Dan is een App die je kilometers afroept weer een aardig ijkpunt ook al kan de App van slag raken. Bijvoorbeeld met een tunnel van een kilometertje zoals in Antwerpen. Dan is opnieuw dat oude klokkie zo gek nog niet en natuurlijk het belangrijkste: Je gezonde boerenverstand in combinatie met je gevoel. In andere woorden: Vergeet alle techniek behoudens een klokje en luister naar je lichaam!


zaterdag 11 mei 2013

Onze marathon - Docu over de Leiden Marathon

Op 26 mei, over iets meer dan twee weken is de Leiden Marathon. Een mooi moment om de documentaire 'Onze Marathon' onder de aandacht te brengen.
Deze documentaire geeft in een krappe 50 minuten een leuk kijkje achter de schermen met wat er allemaal komt kijken zodat wij, als lopers, ongestoord ons rondje kunnen afleggen.

Kijk eens in de keuken en zie de handenarbeid die nodig is om de enveloppe met startnummers klaar te maken of kom achter de ontstaansgeschiedenis van Champion Chip (nu MyLaps).


Probeer als loper ook eens aandacht te hebben voor de vrijwilligers die je op zo'n dag tegenkomt. Bedank bijvoorbeeld eens een keer diegene die je drankje aangeeft bij een drankpost. Zeg eens hoi tegen een verkeersregelaar. Dankzij hem of haar heb je zo'n heerlijk autovrij parcours.

Kortom een klein monumentje voor de vrijwilliger die het mogelijk maakt dat wij onze prestatie kunnen neerzetten.

vrijdag 10 mei 2013

Hardloopweekend in Den Haag - 21 en 22 September

Het Vredespaleis bestaat dit jaar 100 jaar. Reden om goed uit te pakken met wel 2 loopevenmenten in één weekend.

Parcours van 10km Vredesloop 

Evenement 1: De Vredesloop

Op zaterdag 21 september organiseert Like2Run de Vredesloop met de afstanden 1,5, 2,5, 5 en 10 kilometer. Like2Run is de uiterst professionele organisatie achter onder andere de City-Pier-City en de marathon van Rotterdam. De start en finish is bij het jarige Vredespaleis en je loopt rond de parken zoals de Scheveningse Bosjes.

De inschrijving is geopend op de website.

Evenement 2: De Den Haag Marathon



Route Marathon
Ik schreef hier al eerder over onder de titel Oh, Oh, Den Haag... Op zondag 22 september wordt voor het eerst in 15 jaar weer een marathon georganiseerd in Den Haag. Daarnaast is er een 4,2, 21,1 en 68 kilometer parcours uitgezet.

Stichting Den Haag Marathon is een niet-commerciële en niet van overheidswege gesubsidieerde organisatie, en is volledig gedreven door vrijwilligers.
Voor dit evenement zijn volgens de site van de organisatie 1000(!) vrijwilligers nodig. Wil je bijdragen aan dit unieke evenement maar ben je zelf geen loper of loop je om een andere reden niet mee: MELD JE AAN ALS VRIJWILLIGER!

De inschrijven voor deelname en als vrijwilliger kan op de website.

Doelgroepen

In marketing termen zullen we maar denken dat beide evenementen voor verschillende doelgroepen zijn. De Vredesloop voor het brede looppubliek en de mensen van de kortere afstand. De marathon op zondag voor die lopers die meer van een langere uitdaging houden met zelfs een ultra van 68K.

En op dezelfde zondag is er voor de doelgroep "Houdt van massa's er ook nog de beroemde Damloop. Ga nu maar kijken wat je aanspreekt en hoe je dit weekend vol plant met mooie kilometers.

donderdag 9 mei 2013

Schoenen met koplampen

Af en toe kom ik op de crowd funding website Kickstarter ideeen tegen die te maken hebben met hardlopen. Zoals bijvoorbeeld deze leuke minimalistische schoenen, Een hartslagmeter zonder borstband en deze drinkfles.

Deze keer het idee om koplampen op je schoenen te monteren zodat je, als je in het donker gaat hardlopen, je goed licht hebt op de plaats waar je je voeten neerzet. Want zo blijkt uit hun onderzoek. Veel lopers lopen graag aan de randen van de dag en hoewel je dit nu niet kan voorstellen met het zonnetje buiten: Dan wil het nog wel eens donker zijn.

Ik denk eerlijk gezegd dat het idee niet zo goed werkt zoals ze je in deze (wat knullige) video willen doen geloven.

Ik vermoed dat een op je hoofd gedragen lamp (zie voorbeelden), zoals nu gebruikelijk is, een rustiger beeld geeft en het pad voor je beter verlicht. Wil je dichtbij kijken waar je je voet neerzet dan verlicht je vanzelf het pad dichtbij.
Volgens de 'uitvinder' is verlichting op je schoenen beter omdat een hoofdlamp je niet in staat zou stellen dat je ogen overgaan op nachtzicht. Ik vraag me af of dat zo is. Ik denk dat een continue lichtbron boven op je hoofd een rustiger beeld geeft waardoor je ogen kunnen wennen aan, ten minste, de schemering die jezelf creëert. Misschien nog wel beter als dat ze iedere keer moeten wennen aan het geknipper onder je lijf. Maar ik moet eerlijk zeggen: geen ervaring mee...
Wil je echt nachtzicht creëren  Laat dan alle lichten thuis en gebruik natuurlijk licht bronnen zoals de maan en sterren of, in Nederland ruim voorradig, 'achtergrond' licht en licht dat reflecteert tegen de wolken.

Daarbij komt nog dat als je naar, of vlak voor je voeten moet kijken tijdens het lopen dit niet bevorderlijk is voor een goede loophouding maar dat geheel terzijde....of toch niet...

Zelf hebben ze het niet alleen over 'zien' maar ook 'gezien worden' op de kickstarter website. Daar kan ik me nog wel iets bij voorstellen. omdat je voeten bewegen valt een lichtbron op je voeten extra goed op. Meer dan een statische lichtbron of een lineair bewegende lichtbron. Maar ook daarvoor zijn afdoende alternatieven in de vorm van armbanden, loopjasjes en vesten met allerlei (knipperende) lichtjes. Voor de beeldvorming hier een linkje naar wat verschillende reflecterende kleding. Er is zelfs een speciale schoen van Brooks. De Pure Grit Nightlife.
Bovendien loop je het meeste gevaar met verkeer dat van achteren komt omdat je die zelf niet ziet aankomen (en als je met muziek loopt, ook niet hoort aankomen). Maar dan kunnen ze beter achterlichten maken voor de loopschoenen.

Ik denk dan ook dat dit idee niet zo zeer een innovatie is maar meer een 'gimmick'. Ik hoop voor de bedenkers dat ik ongelijk heb maar na drie dagen van de vier weken die ze zichzelf gegeven hebben om $38.000 op te halen staan ze op ongeveer $700...Ik ben bang dat ze het niet gaat lukken of de viral marketing moet nog gaan aanslaan.

zondag 5 mei 2013

GPS horloges met korting via Amazon.de

Een korte post: In een ontvangen nieuwsbrief van Amazon.de een aanbod voor kortingen op GPS horloges.
Was je toch toevallig van plan er een te komen dan is hier de kans om dat met korting te doen.

vrijdag 3 mei 2013

De fitness app die geen moeite kost

Natuurlijk barst het van de apps die je in staat stellen om je activiteiten te registreren. Denk aan runkeeper, map my run, my tracks enzovoort. Bij deze apps moet je echter van alles en nog wat instellen op het moment dat je hem gaat gebruiken en dat irriteerde de ontwerpers van deze nieuwe app 'Moves'.

Moves registreert automatisch, de hele dag door je activiteiten en houdt zo zonder moeite bij hoeveel je op een dag beweegt en hoe je dat doet. Wandelen, hardlopen, fietsen en dat alles wordt weergegeven in een leuke timeline over de dag:

Op die manier houd je simpel bij wat je zo al in een dag doet en hoeveel energie je hebt verstookt. Dat wordt dan weer op deze manier weergegeven:
Meer info kan je vinden op de site moves-app waarop je ook de app kan downloaden die op dit moment alleen beschikbaar voor iPhone.