Opmeten van de marathonafstand
Op verschillende sites (bv Atletiek Zeeland) kom je een kopietje tegen van een artikel uit de Volkskrant over het opmeten van de marathon (zie artikel in PDF). In essentie komt het hierop neer: om toch vooral te voorkomen dat de route te kort is al hij na het lopen van een wereldrecord wordt nagemeten doen ze bij iedere KM er een meter bovenop!
Verder zal lang niet iedere loper de ideale lijn volgen waardoor er nog eens een paar meter bovenop komen (volgens het artikel lopen daardoor zelfs toppers gauw een paar 100 meter extra!). Kortom je loopt altijd meer dan de 42km en 195m! Al is dit in Rotterdam volgens het artikel nu maar een paar meter!
Wat ik interessant vind is dat ondanks alle moderne techniek gebruik wordt gemaakt van een relatief simpele methode, namelijk een teller aan een fietswiel: een zogeheten Jones-counter. Waar ik me echter over verbaas is dat dit gebeurt met een gewoon fietswiel en niet een meetwiel zoals je soms ziet bevestigd aan een auto. De omtrek van een fietswiel is immers mede afhankelijk van de hardheid van de band maar dit zullen ze ongetwijfeld verwerken in de metingen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten