maandag 25 april 2011

Een wereldrecord onder de 2 uur op de marathon


De laatste Boston Marathon is aanleiding voor twee aardige berichtjes:
1) De organisatie wil alsnog dat de eindtijd van Mutai als wereldrecord wordt erkend en
2) Iemand anders spreekt de verwachting uit dat de 2 uur binnenkort weleens doorbroken zou kunnen worden.

Waarom geen wereldrecord?
Voor diegene die het hebben gemist. De winnaar van de marathon in Boston, Mutai was binnen in 2uur 3 minuten en 2 seconden op 4 seconden gevolgd door Mosop op een paar tellen. Rond uit een toptijd en bijna een minuut sneller dan het wereldrecord van Gebrselassie uit 20008. TOch wordt dit niet het nieuwe wereld record. Daarvoor was er te veel rugwind (14mph) en te veel verval.
Jammer maar op zich wel begrijpelijk want wat elt je anders om als organisator een parcours te bedenken waarbij de overheesende windrichting in de rug is en dat dan over de hele afstand? Het is om die reden dat start en finish voor een officiele herkenning niet meer dan de halve afstand(?) van elkaar mogen liggen.
Ten aanzien van het verval is de richtlijn niet meer dan 1 meter per kilometer dus niet meer dan 42 meter verval tussen start en finish. Op beide punten zit Rotterdam met start en finish op dezelfde plek dus wel snor;p Het was overigens Mutai die daar vorig jaar 2:04:54 liep.
De organisatie van Boston pleit nu toch voor het erkennen van Mutais tijd als wereldrecord.

Onder de twee uur?
Een journalist schrijft in een lokaal suffertje uit Conneticut dat hij verwacth dat op niet al te lange termijn een marathon onder de twee uur haalbaar wordt. Hij wijst daarbij op het feit dat toppers structureel de halve marathon onder het uur lopen en al veel toppers nu onder de 2:05 lopen. Toch vraag ik me af of het zo snel wel zal gaan. Het is bijna 40 jaar geleden dat het wereldrecord op 2:08 werd gezet. Trek je dit door, zelf rekening houdend met de verbeterde trainingstechnieken, de inzet van hazen en beter voeding e.d. dan nog zal het nog wel een 10, 20-tal jaar duren voordat er inderdaad onder de 2uur wordt gelopen. Iedereen die wel eens een halve en een hele heeft gelopen weet dat, zelfs al loop je een halve niet helemaal op volle kracht, het heel lastig is hetzelfde tempo twee keer zo lang vol te houden.

Toch, het is leuk om erover na te denken....al blijf ik zelf al heel blij met een tijd onder de 3:45...OK onder de 3:30 om echt blij te worden;p

Voor beide artikelen die aanleiding waren kan je hier doorklikken naar het artikel over Bosten en het artikel over 'sub 2 hour'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten