zaterdag 30 juli 2011

Snelle en Langzame Koolhydraten: Glykemische index


Iedere duursporter weet het "Koolhydraten zijn de brandstof waarop je loopt." Een kreet als 'koolhydraten stapelen' voor een marathon en de gebruikelijke pastaparties de avond voorafgaand aan een marathon zorgen daar wel voor.

Nu lees ik dat er snelle en langzame koolhydraten zijn. Nooit te oud om te leren;p.
Het heeft, jammergenoeg, niet te maken met het effect op je loopsnelheid maar alles met de snelheid waarmee de koolhydraten in de vorm van glucose (kunnen) worden opgenomen.
Een website als www.glycemische-index.com beweert dat langzame koolhydraten, of producten met een lage GI gezonder zouden zijn. Op voedingswijzer wordt echter aangegeven dat de gezondheidsraad hier nog niet uit is.
Het argument is dat een lagere GI leidt tot een minder sterke toenamen van de hoeveelheid bloedsuikers en dit zou dus gezond zijn maar dit is nog niet bewezen.
Boeiende quote voor lopers die gebruik maken van sportrepen en dranken:"Een aantal onderzoekers suggereert dat de verschillen in de glycemische index kunnen zorgen voor bepaalde effecten. Zo gebruiken producenten zinnen als “geeft langer energie” in reclames voor bijvoorbeeld sportdranken en repen. Het is niet bewezen dat deze beweringen juist zijn."

Mocht je toch het zekere voor het onzekere willen nemen en producten met een lage GI willen eten (wat ook zou helpen bij afvallen) dan kan je op de site www.glycemische-index.com een overizcht vinden van producten met een hoge (meer dan 70) en een lage (minder dan 55) GI. Voor de fijnproevers, op
voedingswijzer staat uitgelegd hoe de GI wordt bepaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten