donderdag 23 februari 2012

Schoenen breien als volgende stap: Nike Flyknit

In de Runnersworld die afgelopen week op mijn deurmat viel staat de grote schoenentest maar die is nu al weer achterhaald. Bij de test valt opdat de ontwikkeling doorzet om steeds 'minder' schoen te gebruiken. Hierdoor wordt steeds meer het lopen op blote voeten benaderd. Nike zet daarin nu de volgende stap met gebreide schoenen! Onthuld op 21 februari! En te bestellen bij Nike.com.

Wat is het uitgangspunt: Het meeste comfort qua pasvorm biedt een sok. Die sluit nauw om je voet, beweegt mee, schuurt niet, is ligt en beschermt je voet tegen scherpe steentjes en glas. O nee, daar gaat het fout. Een sok biedt geen bescherming aan de voetzool tijdens het lopen. Maar anderszins is een sok de meest minimale vorm van voetbekleding waardoor je nagenoeg 'barefoot' loopt. Mocht je ondanks de wens zo barefoot mogelijk te lopen toch nog wat behoefte aan steun hebben dan schiet een sok ook wel wat te kort. Zie daar, de uitdaging die Nike aanging met de Nike Flyknit als resultaat.

Wat mij aanspreekt in deze schoen is dat het startpunt van deze nieuwe technologie de wens van (top)lopers is geweest. Even in het vak- en managementjargon van mijn werk; een mooie combinatie van productleadership en klantfeedback/-input. Dat je dan tegen een groot aantal technische uitdagingen aanloopt die je op moet lossen om de wens mogelijk te maken dat is voor ontwerpers het walhalla. Dit zijn het soort puzzels waar je als (industrieel) ontwerper je tanden in wilt zetten. Dat je dan 4 jaar ontwikkeltijd aan je broek hebt hangen. Tja, als je een vak leuk vindt maakt dat niet uit. Helemaal nieuw is de schoen nou ook weer niet want de Lunar(lon) zool is al gebruikt in de de gelijknamige productlijn en de flywire is ook al terug te vinden in commercieel verkrijgbare schoenen.

Naast en topmodel van 160 gram komt er in juli ook een trainer op de markt van 270 gram. Het topmodel is bestemd voor de toplopers voor de olympische marathon komende zomer in London. Op de site co.design staat een uitgebreid artikel. Uiteraard is ook in de nieuwssectie van Nike een bericht hierover te vinden. Hieronder een mooie video (inclusief een mooie voorvoetlanding): en nog een fillempie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten