woensdag 8 augustus 2012

Vier benaderingen van alternatieve trainingen


 Vier benaderingen voor alternatieve trainingen:
  • Maximalisatie
  • Noodzakelijk
  • Aanvullend
  • Seizoen
Als hardloper ga je natuurlijk het liefst naar buiten om de ene voet voor de andere te zetten. Toch is het om verschillende redenen soms nodig/wenselijk/verstandig om alternatieve trainingen in te lassen. Hierbij kan je alternatieve trainingen op vier manieren benaderen. Wat voor een benadering past bij jou? De maximalisatie, noodzakelijke, aanvullende of seizoensgeboden benadering?

In oplopende volgorde van belangrijkheid voor de type loper:
Noodzakelijk: De alternatieve trainingen worden gebruikt om om actief te blijven op het moment dat blessures de loper weer houden van zijn eigenlijk doel: hardlopen. Daardoor is er geen passie voor de alternatieve training en wordt deze vaak als straf gezien. Hierdoor lopen deze lopers het risico dat met (lichte) blessures wordt doorgelopen wat vaak niet bevordelijk is voor de loper, wel voor de blessure.
Aanvullend: De alternatieve training is, zoals al gezegd, aanvullend op de looptraining. Dit betekent dat een andere cardio vasculaire training met regelmaat wordt ingebouwd in het trainingsschema. 
Seizoen: Deze lopers passen de alternatieve training toe in de periodes dat het weer/seizoen. In Nederland is hier zelden noodzaak toe omdat we in Nederland geen echt extreme seizoenen hebben. Of het moet de vele regen zijn maar daar is op te kleden. Extreme hitte in NL? Ga 's ochtend vroeg. Extreme koude: Valt vaak wel mee en is goed op te kleden. Heel veel sneeuw? Kies je route slim en geniet. Mocht het weer dan toch aanleiding zijn om voor een andere trainingsmethode te kiezen dan behoor je dus tot deze categorie.
 TIP van deHardloper:

  Kies een vorm van crosstraining die je leuk vindt.

  Dat maakt het makkelijker om het in te passen!

Maximalisatie: Dit zijn de echte diehards. Deze lopers maken de alternatieve trainingen een structureel en zwaarwegend onderdeel van het totale trainingsschema. Bijvoorbeeld door om en om te trainen. Voor iedere looptraining volgt een alternatieve training. Op die manier kunnen bijvoorbeeld lopers met een risico op blessures (door het lopen) toch een maximaal fitness niveau bereiken.
Welke vormen van cross training kan je aandenken? Een veel gebruikte trainingsvorm is, wat we Nederland de Crosstrainer noemen (in het Engels de Elliptical trainer). Ik heb al eens een post geschreven over dit apparaat omdat het qua inspanning vergelijkbaar is met lopen maar veel minder belastend is voor gewrichten en spieren/pezen omdat je niet de klappen van de landing hoeft op te vangen.

Vergelijkbaar qua inspanning en minimale belasting is aquajogging waarvoor je blijkbaar nog wel materiaal nodig hebt. Andere vormen zijn gewoon zwemmen en fietsen. De loopband is natuurlijk geen echte cross training en daarmee vooral relevant voor de seizoensgedreven cross trainers.

link naar webshop met cross trainerHet tijdschrift Runnersworld besteedt in iedere editie aandacht aan een alternatief. Deze zijn ook terug te vinden op de bij behorende website Runnersweb.nl. Recent hebben ze daarin bijvoorbeeld aandacht besteed aan argentijnse tango als alternatief. Dit heb ik zelf enige tijd gedaan in de categorie 'aanvullend'.

Overweeg je een elliptical trainer (in Nederlands dus een cross trainer, zie afbeelding) aan te schaffen lees dan de eerder genoemde  post. Daar vind je ook links naar twee online winkels met dergelijke apparaten.

Wat voor jou gaat werken kan ik natuurlijk niet beantwoorden. Maar mijn tip is wel. Kies iets wat je leuk vindt om te doen. Bijvoorbeeld omdat het echt afwisselend is of omdat je het kan doen samen met iemand waardoor het een aanvullend sociaal aspect krijgt. Op die manier is deze alternatieve training makkelijker vol te houden.

Inspiratie voor dit artikel kwam van runningcompetitor.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten