zondag 28 april 2013

GPS horloge met 50 uur uithoudingsvermogen

Enige tijd geleden heb ik een post geplaatst met een test van de nauwkeurigheid van GPS horlogoes. De meeste van deze horloges zijn uitermate geschikt voor de gemiddelde hardloper. Zo heeft de besproken Garming Forerunner 610 een levensduur van 8 uur in de trainingsmodes.

Voor de echte ultralopers die langer dan dat onderweg zijn is er ook een oplossing: De Garmin Fenix. Afhankelijk van zijn instelling kan het horloge tot 50 uur vastleggen. 

Hieronder een korte review.

Misschien is het beter om dit horloge meer te typeren als een outdoor horloge dan een trainingshorloge voor hardlopers gezien aantal functies die het horloge ondersteund.

De basisfuncties voor harldopers zijn voorzien:
  • bijhouden van een training, 
  • snelheid, 
  • auto-lap, 
  • trilfunctie op vastgestelde intervals. 
Een van de extra's is dat het horloge ook een barometer ingebouwd heeft. Niet alleen is dit over het algemeen nauwkeurig dan een hoogte op basis van GPS, door een registratie over tijd brengt het ook een terugval van luchtdruk in kaart. Iedereen met een beetje metreologische basiskennis weet dat een (snel) teruglopende luchtdruk een waarschuwing is voor mogelijke storm / slecht weer.

Het horloge maakt het mogelijk om naast een aantal basis profielen zoals hardlopen, hiking, fietsen, vissen(?), luchtvaart en nog meer. Ook zijn er nog eigen profielen aan te maken. De instellingen die de gebruiker aanpast, blijven beperkt tot dit specifieke een profiel.

Voor echte outdoor freaks maakt het horloge een kleine kaart van de afgelegde route. Weliswaar worden alleen grote plaatsen en grenzen weergegeven maar voor de echte zwerver is dit mogelijk afdoende om zich te orienteren.

Nu de lange levensduur van het horloge: Dit wordt bereikt doordat ingesteld kan worden met welke frequentie het horloge de GPS coordinaat moet vastleggen. Dit kan opgerekt worden tot bijvoorbeeld een keer per minuut. Dit is misschien iets te weinig voor een hardloper maar bij een ultra of een anderszins lange trail is dat een afweging die je zelf kan maken. Natuurlijk kan je ook een frequentie kiezen die tussen die minuut en de standaard instelling inzit: Beperkt inleveren op nauwkeurigheid voor een langere levensduur.

In Nederland is dit GPS horloge te krijgen bij Futurumshop. Qua prijsklasse (zie de prijs bij het amazon kadertje) is dit GPS horloge vergelijkbaar met een paar van de GPS horloges die ik heb beschreven het vergelijkende onderzoek.

Hieronder een reklamefilmpje van Garmin zelf:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten