zaterdag 21 mei 2011

Sterallures in de marathonsport

Eerder deze week overleed Samuel Wanjiru, winnaar van de Olympisch Marathon in Being. De druk van topsport, het grote geld en media aandacht lijkt nu ook in de loopsport zijn plaats te hebben gevonden. Luister maar naar het interview van atleten manager Jos Hermes (o.a. de manager van Gebrselassi)


Hier een kort video overzicht:


En Pieter Langenhorst over de reacties in Kenia:

vrijdag 20 mei 2011

Wheel of Energy


Gisteren een presentatie bij gewoond van Richard Bottram. Wie? Precies dat was ook mijn eerste reactie maar als ik zeg "dat is die man die een jaar lang iedere dag een marathon heeft gelopen" gaat er bij de gemiddelde loper toch wel een lichtje branden. Nu deed hij dat niet zo maar voor de lol maar voor het ophalen van geld en aandacht vragen voor kankeronderzoek.

Kanker en hardlopen. Dat wordt vaker aan elkaar verbonden. Denk aan de Roparun en het boekje 'Ik loop dus ik besta' (lees meer..). Goed, Richard besloot dus een jaar lang door Europa rond te lopen en daarbij iedere dag de afstand van de marathon te lopen. Dit naar aanleiding van het overlijden van zijn vrouw aan kanker.

Volgens de site van Wheel of Energy:

“Nu begint het pas écht! Ik merk dat het nu pas tot iedereen doordringt wat we eigenlijk teweeg hebben gebracht. Daarom zou het mooi zijn als straks elke dag iemand ergens op de wereld tegen kanker zou lopen." Met deze woorden eindigde Richard Bottram op 29 juli 2007 zijn Run against Cancer. En daarom loopt Richard Bottram nu iedere dag (!) een marathon.


Maar dan wel op een vaste plek waarvan iedereen een stukje energie kan meenemen de wereld over. Het 'Wheel of Energy' staat nu voor een jaar lang op Schiphol en Richard loopt daarin iedere dag de afstand van een Marathon. Maar wederom doet hij dit niet alleen. Er kunnen altijd twee mensen met hem meelopen en het idee is dat het wiel 24 uur per dag draait en dat een jaar lang. Je kan dus meelopen en in je eigen tempo van wandeltempo tot ruim 14km/u. Leek me wel gepast om onder mijn lezerspubliek een oproep te doen. U als loper moet toch de komende tijd ook een keer mee hebben gelopen? En ik? Ik ben zeker voornemens te lopen maar broed er nog even op hoe en wat...

maandag 16 mei 2011

Nieuwsberichtje: Meijendelloop 2011 staat ingepland en is open voor inschrijving

Ook dit jaar gaat de Meijendelloop weer door en wel op 26 november.

Sloot ik mijn verslagje van de vorige editie af met de uitspraak dat ik hoop dat de organisatie toestemming zou krijgen van Dunea? Ze hebben meer gekregen van de beheerder van het duingebied. Tot en met 2013 is de organisatie zeker van een vergunning. Tegenprestatie? Geld op halen voor de drinkwater projecten die Dunea ondersteund van Simavi. Dat je als loper dan een paar euro extra moet betalen voor de deelname...ach met liefde. Schrijf je snel in voor dit sympatieke en kleinschalige evenment in een bijzondere atmosfeer.

tot ziens in november!

vrijdag 6 mei 2011

Marathon in Gaza...past net!

Georganiseerd door een hulporganisatie van de Verenigde Naties als onderdeel van de zomerspelen voor kinderen...een marathon in de Gazastrook. En nee de kinderen lopen natuurlijk niet de hele afstand. Dat is voorbehouden aan een paar volwassenen.
Negen(!) om precies te zien met als winnaar Nader al-Misri in 2:42:47. de hoop van de Palestijnen voor de marathon op de olympische spelen van London.
Ook grappig, de nummers va de lopers. Lijkt erop alsof iedereen een nummer mee heeft genomen wat hij nog ergens had liggen.

Voor achtergronden voor dit UN initiatief ga naar de UN site. En ja, er is niets mis met het klikken op de unicef banner naast deze blog;p

zondag 1 mei 2011

Achillespeesblessure: Behandelen of oefentherapie?

Ik kom bij het opruimen nog een artikeltje tegen uit een blaadje van MC Haaglanden, Een onderzoeker heeft vastgesteld dat:

  • met een echo de ernst van de klacht kan worden vastgesteld maar dat dit niets zegt over het resultaat van een behandeling
  • De verschillende behandeltechnieken zoals een injectie met bloedplaatjes heeft vrijwel geen effect (zie ook op Gezondheidsnet). Een placebo werkte net zo goed.
  • Een eenvoudige oefentechniek werkt bij 6 van de 10 mensen.
Welke oefentechniek dat dan is wordt er helaas niet bij vermeld;)

Heb nog proberen te googlen op meer details of naar een NRC artikel dat hierover ging. Helaas.

Vrouwensport

In de weekendedite van het NRC een artikel over de vraag "Wanneer ben je een vrouw?". De flauwe antwoorden liggen voor de hand maar dit is een wetenschappelijk verantwoord artikel en gaat in op het verhaal van Foekje Dillema (eind jaren veertig de concurrente van Fanny Blankers-Koen) en, van recentere datum, de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya.

Het artikel verhaalt over de testmethoden die gehanteerd werden om vast te stellen of een atlethe wel of geen vrouw is en daarmee dus mee mag doen aan wedtsrijden.
Verder gaat het artikel in op de achtergrond van de verschillende genetische oorzaken die het soms lastig maken om een oordeel te vellen. Ook transsexuele sporters zitten natuurlijk in een lastige positie al zal de gemiddelde man-naar-vrouw transsexueel minder testosteron in zich hebben dan een geboren vrouw. En het is immers het testosteron hormoon dat een directe relatie heeft met spieropbouw en kracht.

Om aan al die discussie een einde te maken lijkt de richtlijn nu zich te gaan toespitsen op de waarde van het testosteron hormoon in het bloed. Vrouwen die genetisch nu misschien tot een twijfel geval vervallen kunnen dan met medicatie hun testosteronniveau onder de nieuw op te stellen drempelwaarde brengen en daarmee weer gewoon meedoen.

Enige 'catch': Vrouwen die met medicatie hun testosteronspiegel 'laag genoeg' moeten houden kunnen er natuurlijk voor zorgen dat ze dan altijd net onder de richtlijn zitten terwijl een vrouw met natuurlijk testosteron waarden daar fors onder kan zitten en daarmee minder makkelijk spiermassa en kracht opbouwt. 't blijft lastig....

Voor de geinteresseerde lezer: klik op de foto voor een uitvergroting dan is het artikel redelijk goed van het scherm te lezen.