woensdag 11 juli 2007

Keep left


Een korte tip voor het veilig lopen op wegen en fietspaden waar geen aparte ruimte aanwezig is voor hardlopers: KEEP LEFT (en in de winter: draag opvallende, liefst refleterende kleding)..


Eigenlijk weet iedereen het wel want we hebben het allemaal geleerd op de lagere school voor ons verkeersdiploma: Loop links.
Waarom is dit voor hardlopers niet alleen verplicht maar ook handig?
1) Je ziet ander verkeer aankomen dus je kan anticiperen op hun gedrag, bijvoorbeeld de berm inspringen als ze het vertikken om een beetje voor je uit te wijken.
2) Als je zelf moet uitwijken, bijvoorbeeld voor een gat in de weg of een scheefliggende steen kan je goed zien wie of wat er aankomt zodat je weet of je kan uitwijken. Zeker als je vermoeid bent zou je wel eens kunnen vergeten over je schouder te kijken (wat dan toch nodig is als je rechtsloopt).
3) Op fietspaden loop je gelijk aan de goede kant om de langzame fietsers in te halen
4) Vaak liggen wegen en fietspaden iets bol dus als je aan de kant loopt, loop je wat schuin. Daarom zou je idealiter eigenlijk midden op de weg moeten lopen. Als je nu links loopt houd je beter het verkeer op jouw weghelft in de gaten (zie 1 en 2) en kan je als het even rustig vrij eenvoudig wat meer de rijbaan op waar de weg wat vlakker ligt. HOe vlakker je loopt hoe kleiner de kans op blessures aan m.n. knieen.
5) Als alle lopers dit doen heb je geen hardlopers als tegenligger
Het enige waar je even goed moet opletten is als de weg een bocht naar links maakt die je niet volledig kan overzien want dan kunnen tegenliggers opeens 'om het hoekje'
komen.




Foto: www.istockphoto.com





Zie hier het effect van de witte schoenen en het reflecterende materiaal op een verder donker geklede loper tijdens de batavierenrace.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten