zondag 17 februari 2008

Routesplotten: een vergelijkend waren onderzoek

Door een forum discussie op My Asics werd ik getriggerd om eens een paar mogelijkheden te vergelijken. Ik heb dezelfde route ingevoerd in MapMyRun, bij MyAsics en bij Astandmeten.nl.
Eigenlijk is het allemaal lood om oud ijzer. Alledrie maken ze gebruik van dezelfde gedigitaliseerde kaarten en satelietbeelden. Dit laatste is handig als je routes loopt die niet over de weg gaan. Vaak zijn met een beetje inzoomen de voet- en fietspaden die je volgt redelijk terug te vinden op de satelietopnamen.
Als ik dan al moet kiezen voor een van de drie zou ik kiezen voor Map My Run, simpel weg omdat dit het meest uitgebreid is qua functionaliteiten. Extra's die daar geboden worden:

  • follow roads: Hiermee hoef je niet zelf bij iedere bocht een waypoint te maken. Je gaat van knooppunt naar knooppunt en het programma volgt keurig de slingerende weg. Werkt natuurlijk alleen op gedigitaliseerde wegen en soms zoekt hij een leuke omweg uit en moet je de functie alsnog uitzetten.
  • hoogte verschil: Het is mogelijk om onderin beeld het hoogte verschil te laten tonen. Het profiel is erg grillig maar de grote lijn lijkt redelijk te kloppen.

Een tip voor als je heel snel een afstand wil meten maar je hebt geen zin om punt voor punt in te voeren?...en je hebt langs wegen gelopen? Pak Googlemaps en voor met rechtsklik een start- en eindpunt in. Google plot dan heel snel de kortste route tussen beide punten. Je kan vervolgens 'waypoints' drag en drop oppakken en verslepen en je hebt vaak in no time je route ingevoerd. Eventueel kan je nog een extra punt invoeren (rechtsklik: add destination). Alles bij elkaar heb je dan snel een indruk van de gelopen afstand.

Oh ja, de routes in alledrie de programma's kan je zowel prive opslaan maar ook publiceren. My Asics routes zijn echter alleen toegankelijk voor gebruikers van My Asics. De andere twee bieden ook de mogelijkheid om de routes te embedden in een blog:
Zie hier map my run:


En hieronder zou astandmeten moeten verschijnen maar blijkbaar heeft blogger moeite met die code. Bovendien zit er in de code die ze je op de site van afstandmeten een fout. De code maakt namelijk gebruik van iframe maar de afsluitende tag is een frama tag (of klink ik nu erg als een nerd?)

1 opmerking:

  1. Hans, ik ben het met je eens dat MapMyRun de meeste mogelijkheden biedt. Afstandmeten heeft echter één groot voordeel: het is nederlands en er zijn dus veel meer nederlandse lopers op actief en dus veel meer nederlandse routes en loop events op te vinden.

    http://blog.tomtiedom.com/2007/12/afstandmeten-maar-dan-beter.html

    BeantwoordenVerwijderen